Накъде след Орешарски? | webcafe.bg
Webcafe

Накъде след Орешарски?

Ясен Бориславов, в. Сега
08.08.2013, 08:01 (обновена 08.08.2013, 11:05)
протест

Снимка: © Стоян Георгиев

Три възможни варианта за развитие на политическата криза и един розов

Един ден протестите срещу кабинета на Орешарски ще свършат и въпросът как ще изглежда България после звучи все по-актуално. Дали ще е по-добре, или по-зле? Какви ще са трайните политически ползи и вредите от тези 50 или 100, а може би повече дни на шумно освиркване и карнавално пародиране на властта по софийските улици и площади?

Как ще се развива оттук насетне драматургията около белия роял, белия автобус и жълтите павета? Свободата ли ще води народа, или суетата ще се опитва да го води, както подметнаха някои коментатори по повод отделни артпрояви по мотиви от Вазов и Дьолакроа? 

Дали ще се уморят и отегчат "умните и красивите", както вече ги иронизират, и дали ще си приберат свирките, или с нова енергия ще развеят знамената след лятната ваканция на парламента? Едва ли има съмнение, че през август тези въпроси ще се въртят не само в медиите, но и около напрегнато отдъхващите след юлския политически зной депутати и министри. 

Как изглеждат възможните варианти за развитие на кризата от хоризонта на отпускарското примирие? За трайно измъкване от капана, в който управляващите сами се вкараха, все още е рано да се мисли. 

Вариант 1

Протестите в София временно затихват. Част от протестиращите се преместват по морето, където спорадично през август припламва искрата на бунта, преди отново да се разгори в София през септември. (Между другото би било интересно да се разбере как така любимият на всички български правителства инвеститор бай Мутракис е успял това лято, нарушавайки грубо закона, да мутризира целия плаж на "Каваците" и да го превърне във ВИП зона с нахалните си чадъри, балдахини, шезлонги и шалтета. Има за какво да се протестира и там, и на други места.)

През есента протестите се радикализират. Сблъсъците с полицията зачестяват. Откъм лагера на правителството се чуват фалшиви и лицемерни призиви за диалог, но усилията са закъснели. Към шествията на "умните и красивите" се приобщават "грозните и гладните", т.е. синдикатите. Правителството пада. 

Вариант 2


Правителството разбира, че септември ще бъде юли и подава оставка. Президентът Плевнелиев назначава служебен премиер, вероятно безличен като Марин Райков. Към края на есента има нови избори, които частично сбъдват прогнозата на социолозите за възпроизвеждане на статуквото, макар и не точно в сегашните пропорции. Все още няма ясно припозната партия на протеста или тя не успява да влезе в парламента.

Протестиращите (в критичната си маса) са принудени да признаят резултата и да преглътнат факта, че партийното строителство все пак е нещо по-сложно, скучно и не така ентусиазиращо, както карнавалното площадно пародиране на властта. Иначе казано, справедливостта на желанията не е достатъчно основание, за да се сбъднат. При по-оптимистично развитие реформаторите влизат в парламента, но не могат нищо да реформират, защото са малцинство. 

Вариант 3

След договорки между парламентарните партии се определя възможният хоризонт на правителството. Обявява се дата за оставка, вероятно през май, както и точен график на основните неща, които да бъдат свършени дотогава. Обещава се прозрачност и диалогичност. Важно е този ход да не изглежда като отстъпка пред ГЕРБ. Протестите затихват, но остават в постоянна готовност отново да избухнат при всеки по-голям публичен гаф на правителството. Това е и най-вероятното развитие на кризата.

По тази тема в БСП има разделение - за някои това е единственият разумен изход (Калфин, Румен Петков, Първанов), но за други (Станишев, Кутев, Янаки Стоилов и самия Орешарски) той е неприемлив. За ДПС вариантът е приемлив, защото те винаги са готови за избори. Изглежда нещата ще се решават с пазарлъци между партийно-олигархичните кланове по време на отпуската.

Има и вариант 4


Той обаче изглежда възможен само в розовите отпускарски сънища на отделни министри и депутати. Протестите заспиват в летните жеги и повече не се събуждат. Хората постепенно започват да харесват мъдрите управленски ходове на кабинета и той благополучно изкарва целия си мандат. А дано, ама надали. 

Всеки от тези варианти има добри и лоши страни и нито един не предвещава политическа стабилност. При вариант 1 е възможно едно закъсняло и неизбежно преподреждане на политическия пейзаж, но има вероятност страната да изпадне в непредвидим хаос, а и сигурно има хора, които потриват ръце в очакване.

При вариант 2 е възможно бъдеща партия на протестиращите отчасти да балансира политическото напрежение и да бъде представена във властта, но е твърде вероятно също БСП и ДПС отново да оседлаят държавата със или без подкрепата на трета партия. Рискът от завръщане на ГЕРБ също не е малък, въпреки че публичното им деградиране в идните седмици и месеци ще продължи и вероятно ще излязат нови срамни неща като тефтерчето на Златанов. Ролята на наивник, когото разни лоши хора като И.Ф. и Ц.Ц. са успели да мамят, но той все пак ги наказва, когато разбере измамата, ще става все по-трудна за Борисов дори пред най-простодушните му избиратели. Вариант 3 е по-скоро печелене на време и не предлага трайно решение. Вариант 4, както казахме, е розов сън. 

Както и да се развият нещата, през август, медиите ще продължат да се взират в детайлите и да отразяват начинанията на противниците и защитниците на Орешарски. От което медийният образ на кабинета никак няма да спечели, защото проправителственият хербарий около пилоните на НДК стои твърде унило на фона вечерните манифестации между "Дондуков" и "Орлов мост". Двата протеста един до друг приличат на битката между Поста и Карнавала в картините на Стария Брьогел. Там Поста е мършава старица със сушена херинга в ръка, а Карнавала е весел дебелак, яхнал буре с бира или вино и обилно закичен с наденици и пушени свински бутове. 

Може от време на време в жегата отделни говорители да изпускат по някоя звънтяща глупост.

Според Т. Буруджиева грешката с Пеевски била съпоставима с гафа около Румяна Желева през 2009-а, поради което и кабинетът заслужава да бъде пощаден. Ако наистина е така, с какво БСП е по-приемлива от ГЕРБ? Пред "Уолстрийт джърнъл" по повод скандалните си назначения Орешарски обясни, че и преди някои от тези хора са били на същите позиции, но не е имало протести. Но нали заради това тройната коалиция загуби от ГЕРБ?

А да не би само да си предават щафетата? Възможно е да се поднови безсмисленият спор дали поляните на Бузлуджа събират повече хора от центъра на София и кое от двете символни пространства е по-важно за бъдещето на страната. 

"Сега е по-добре да има правителство, което да действа под граждански натиск, отколкото избори до дупка", каза Янаки Стоилов ("Труд", 22 юли). "Казваме "да" на белия роял, но "не" на павето", патетично обобщи Лютви Местан след нощните сблъсъци около белия автобус. Иначе казано, нямаме нищо против да си протестирате, продължавайте да се забавлявате, стига гюрултията ви да не постигне желания от вас резултат. Подобно високомерие едва ли може да остане без последствия. 

Трайно успокояване на обществото може да има само ако управляващите елити се опитат да разберат какво точно се е случило през пролетта и лятото, ако надникнат безпристрастно и без високомерие в автентичния свят на протеста. Протестиращите искат партньорски отношения с властта, а не властнически отношения между гражданина и държавата. Нищо повече от това. 

През изминалите 23 години т.нар. демократичен преход раздели българското общество на две - на печелещи и губещи от промяната. Печелещи са политико-олигархичните и криминалните елити, които живеят сред обръчи от фирми и си разпределят порции. Тези елити със сходна политическа генетика бяха разклонени във всички парламентарни партии на прехода. Това са хора, които живеят като част от разни схеми за по-големи или по-малки измами.

Живеят в хранителни вериги като описаните с инициали в тефтерчето на Филип Златанов и 
изобщо не познават душевния уют на почтеността. За двадесет години те моделираха един силно отблъскващ и будещ погнуса образ на българския политик като алчно, крадливо и безсрамно същество. Няма значение дали истината е точно такава. Представата е такава. Реален резултат е опасното деградиране на идеята за властта като нещо по принцип разумно и добро.

Губещи са почти всички останали. От губещите се очаква да бъдат нещо като електорална тор, която периодично чрез квазидемократични избори да обогатява почвата на партийно-олигархичния метаболизъм. Протестите от февруари и юли показаха, че тази "феодална" политическа конструкция е пред разпадане. Политическата геометрия вече е различна. В България има и "трето съсловие", ако използваме едно малко архаично понятие от новата европейска история, и това съсловие трудно може да бъде залъгвано с квазилеви или квазидесни фразеологии, зад които се крият крадливи мутро-милиционери и партийни технократи.

Това е средната градска класа, която не желае повече да бъде управлявана и ограбвана от съществото мутра, което т.нар. демократичен преход роди, отгледа и модифицира във всички обществени сфери - политически партии, държавна администрация, бизнес, съд, прокуратура, медии. Тя не желае това същество да й налага своите примитивни вкусове и етични стандарти и видимо е решена да не отстъпва. След юлските протести тази нова средна класа има друго самочувствие и е въпрос на време да заяви политически претенции.

Тя цени своята чест малко повече от хляба. България вече не е същата, ако употребим едно от клишетата на прехода. По някаква ирония на случая в личността на Делян Пеевски се оказаха събрани в едно повечето характеристики на типажа мутра - френологични, биографични и поведенчески. И това преля чашата. Впрочем къде изчезна депутатът Пеевски? Някой знае ли къде е и защо никой вече не се интересува от него? Той все пак не е игла да се изгуби, макар че името му боцка. Около личността му все още витаят въпроси, на които обществото продължава да чака отговори. 

Защо все пак беше избран за председател на ДАНС

Какви стратегически държавни интереси наложиха този налудничав подход? Държавни ли са или частно-корпоративни? Или партийно-корпоративни? Чии точно са? Какви очаквания са имали Орешарски, Местан и Станишев от това "нестандартно решение в нестандартна ситуация", както го нарече председателят на ПЕС? Защо е нестандартна? Кои моменти от биографията на Пеевски и по какъв начин показват, че точно той е правилният човек за шеф на ДАНС?

И най-сетне един по-общ, но в действителност най-съществен въпрос. Възможно ли е упражняване на власт без задкулисие, т.е. без криминалност? И още един. Възможна ли е безнаказана глупост? Без ясни, открити и честни отговори на всеки от тези въпроси името на Пеевски ще мъждука като вечно кандило над политическия гроб на старата левица, която от лятото уверено отива натам, където стигна старата десница на 12 май т.г. Проблемът е, че откровените отговори сигурно биха били също толкова неприемливи, колкото и обтекаемото фразьорство, с което партийните лидери се измъкват от неудобни въпроси. Днес няма кой като Петър Стоянов да се обърне към Орешарски и да му рече: "Пламене, кажи си, те ще те разберат." А може истината да се окаже непоносимо грозна, за да бъде разбрана.

Oще: бсп  герб  данс  криза  нс  пламен орешарски  протести 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

14 Von Bl | 09.08.201321:40

Мъцни нещо бре "Червен тубадур" оти само си пишеш плюсове Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

13 Von Bl | 09.08.201316:42

>независимо от коя партия се подкрепя, ще трябва да угажда на Много щастлив Много щастлив Нали това те питам Иванчо! През 1947 - 49 години в селата от Сливенска околия новата власт как им "угоди" на протестиращите тогава? Кажи де, не се притеснявай нали си единственият жив свидетел на тези събития? Въпрос
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

12 иван | 09.08.201310:39

@Оня

1.Аз не говоря за грешките на правителството, а за избирателите – това правителство, няма да го обсъждам персонално, е резултат на партиите, които бяха избрани да влязат в парламента.

2.Ако сме страна в която Конституцията е върховният закон, това правителство законно може да бъде свалено само в предвидените в нея случай, но не под външен натиск.

3. Демокрацията е обществен договор, според който гражданите на страната се обединяват в партии, а тези партии според обществената подкрепа на легитимни избори, участват в парламентарния живот и излъчват съответните управленски институции.

Не може „сега го искам, мъж го искам”. Протестиращите трябва да имат волята и търпението да изберат такива личности, които се ползват с неопетнено име, които не са участвали в разграбването на държавата и които имат не само желание, но и съответните способности да изградят една нова партия, която в парламента да осъществи желаните от всички нас промени.

А не както е сега, протестиращите имат искания, към кого – към „политическия елит”! Това не е ли подигравка. Да чакаш от сегашните компрометирани политикани да се вслушат и направят нещо за хората. Със старите курви – нов бардак........
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

11 Manuela Gerenova | 09.08.201310:12

Току-що разбрах, че свалянето на Берлинската стена е било недемократично Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

10 Оня Дето Го Трият | 09.08.201309:45

3 бързи въпроса:

1. КАзваш всеки си плаща грешките - грешката Пеевски платена ли е досега и как?
Или да чакаме чак след 4 г. на изборите тогава евентуална разплата за тоя колосален гаф?

2. Изборите са легитимни, значи каквото и да прави правителството не трябва да се сваля. Тогава какво като обществото следи подлупа действията на властта, след като не може и не трябва да реагира?
Изборите са законни, а всяка група недоволни на площада си е просто група викаш...

3. Трябвали протестиращите да имат искания, щото като не искат самите те да идват на власт ги упрекват че нямат искания, а ако пък решат да запретнат ръкави и да поискат да са на власт, тогава пък било метеж.
Последно?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

9 иван | 09.08.201309:18

@Оня
Приемам въпроса ти сериозно. Аз говоря по принцип. Гражданското общество затова е гражданско, за да следи „под лупа” действията на тези, които го управляват и да реагира на такива от рода на избора Пеевски. Но когато става въпрос за признаване на резултатите от избори, които са довели до избрано според конституцията правителство, то не може законно да бъде свалено с уличен натиск именно защото която и да е група от протестиращи няма как да представлява всички, както е при едни общи избори.

Ние не сме Турция. Там е в опасност светския характер на тяхната държава и се прави завой към религиозен фанатизъм с всички последствия от това.

Искането за безусловно анулиране на резултатите от законни избори, законността на които е призната и от Конституционния съд„ както и да ги погледнеш, е противоконституционно. Всякакви промени могат да станат законно само в Парламента и само по начини предвидени в Конституцията.

Всеки си плаща за грешките. Резултатите от последните избори са вредни за България, но те са такива, каквито са подадените гласове. Дано до следващите избори хората се замислят преди да решат дали да отидат да гласуват и за кого да гласуват.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 09.08.201308:40

Иван

Абе чичо Ваньо, ако протест с чисто морални искания е революция, то да назначиш най-големия олигарх начело на тайните служби какво е тогава? Шокиран
Би ли ни го обяснил на нас невежите?

Ал Капоне предлаган ли е за шеф на ФБР ?
Или все едно Бен Ладен за шеф на ЦРУ направо да сложат, нема проблеми
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

7 иван | 09.08.201307:31

Аз мисля, че тези протести, както всеки друг опит за свалянето със сила на законно избрана власт е революция. А революцията в демократична държава, каквато е България е нещо, което няма нищо с общо с демокрацията. Дори настоящият избор да е неудачен от гледна точка на част от хората, даже това да е по-добрата част от населението, всеки насилствен опит да се оспори този избор е болшевизъм.

Има си демократични механизми – мандатът е четири години, така че едно управление, което е получило неодобрението на по-голямата част от населението е с мандат до следващите избори. При това много вероятно е междувременно да се появи нова политическа сила, върху която да се спре избора на недоволните и статуквото да се промени по един демократичен начин.

В противен случай, когато се толерира такава революция, ако избраната власт, независимо от коя партия се подкрепя, ще трябва да угажда на различни групи недоволни хора, а такива винаги ще има, кога ще се проведат всички тези непопулярни мерки, които да променят държавата ни, така че да стане нормално място за живеене?
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

6 Von Bl | 08.08.201322:23

Ще ги убеждават бре Иване Много щастлив Бях притеснен честно, на тази "преклонна" възраст си все още с ясна мисъл>жив дух> перфектен изказ Много щастлив Иванчооо, ти нали помниш в сливенско през 1947 как оправиха колективизацията,как ги "убедиха" хората? М? Въпрос Не му бери грижата дъртия, още Димитър Благоев го е казал: Всяка жертва ще бъде оправдана! Ти за мангальете се притесни? Не за пенсията Много щастлив Аре Ваньо, че си легам - Скоро в Китай дали си ходил? Казаха, че имало перфектен лек за простата > Жен - Шен..... Много щастлив
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

5 иван | 08.08.201321:30

Когато говорим за протестите, обикновено се подразбира, че става дума за протестни действия, включително и гражданско неподчинение, на по-добрата част от обществото.
Но има и други групи, които са далече от интернет и фейсбок, които гледат отстрани, но също са недоволни от съдбата си (никой не търси вината в себе си). Само като си помисля какво би станало, ако, при не много трудни за осъществяване предпоставки, примерно жителите на „Столипиново” започнат да блокират ежедневно кръстовища в Пловдив!

Говори се, че в този квартал живеят около 40 хиляди, като през зимата се увеличават двойно. И общо взето са свободни по всяко време.
И какво, с гумени куршуми и водни струи ли ще ги разгонват, за да не се блокира града? Или по пътя на убеждението?
   

оценка

+0 -0