От диктатура в джихад или махалото в арабския свят | webcafe.bg
Webcafe

От диктатура към джихад

Webcafe.bg, по Aljazeera.com, Шариф Нашашиби,
24.09.2014, 17:08 (обновена 26.09.2014, 08:51)

1 от 5 снимки Назад Напред

израел

Арабите в Сирия, Ирак и други страни са приклещени между националистически и религиозен фашизъм. Това журналистът Шариф Нашашиби от Aljazeera нарича "непрекъснато махало"

Преди няколко дни ми зададоха въпроса: "Смятате ли, предвид всичко, което се случи, че Башар ал Асад трябва да бъде свален, или смятате, че трябва да остане на поста си?" Отговорът ми не беше толкова недвусмислен, колкото някога, но пък и самият въпрос не е такъв.

"Винаги съм вярвал, че Асад трябва да слезе от поста, но на този етап, независимо дали той ще го направи или не, в Сирия ще продължи да цари хаос" - отговорих аз. "И аз съм против "джихадистите" също толкова, колкото съм и против Асад, а за съжаление умерените сили са изтласкани настрана".

Това е общата трагедия на арабския свят - че хората са приклещени между националистически или религиозен фашизъм.

Арабската пролет допълнително акцентира този нездрав избор с възхода на "джихадизма" и диктатори, решени да се удържат властта на всяка цена.

И слушах с ужас как арабите, особено от по-възрастното поколение, твърдяха, че хората в региона са неспособни на демокрация, нито пък готови за нея.

И въпреки че все още категорично вярвам, че този възглед е не само погрешен, но и дълбоко оскърбителен, мога да разбера защо тези хора възприемат като доказателство за правотата си очевидния провал на Арабската пролет.

Неразрешимо противопоставяне

Арабската пролет обаче не е създателят на този неразрешим сблъсък на крайности. Тя просто го извади на показ, като оспори легитимността на суров, застоял, продължил десетилетия регионален обществен ред.

Джихадизмът съществуваше и много преди Арабската пролет. Още по времето на освобождението от колониализма, диктаторите в региона твърдяха, че единствената алтернатива на тяхното управление е религиозен екстремизъм и национален хаос.

Но фактът, че това се случи в няколко държави в последните няколко години, не доказва непременно правотата им.

Различни фактори доведоха до настоящото регионално разделение, не на последно място и автократичните политики, които създадоха или засилиха точно този радикализъм, с който твърдят, че се борят.

И двете крайности изградиха симбиоза, в която използват взаимно неправдите, извършвани от другия, за да затвърждават дисциплината в собствените си редове и да оправдават собствените си репресии.

Въпреки публичните изявления за обратното, тази връзка се подхранва на практика от външни сили, чието влияние в региона само печели от разделение, както печели и икономиката им - защото това разделение им осигурява продажби на оръжие и търговски сделки.

Настоящият сценарии може да бъде възприет като махало.

Колкото по-крайна е идеологията, която бива свалена или чиято легитимност бива оспорена, толкова по-силно махалото отива в обратната посока.

Регионът не е имал достатъчно време, за да се стабилизира това махало, което би позволило намирането на неутрална територия. Нито пък е имало шанс за създаване на различна, по-зряла форма на държавно управление. Това е логично да се очаква след десетилетия на еднопартийно управление.

Борбата с авторитаризма, колкото и трудна да е, е нищо в сравнение с предизвикателствата след свалянето му: преоткриването и новото изграждане на държави, инфрактруктура, институции и общества. Подобна титанична задача никога не е била бърза или лесна за реализиране.

Различни визии за бъдещето

С отдавна сведена до минимум свобода на словото, опозиционните движения се наложи да се зародят буквално от нищото, да се организират и да формулират позициите си почти веднага, в някои случаи да се учат да управляват и демократизират без никакъв предишен опит, и да си сътрудничат - или да се борят - с други групи с различни визии за бъдещето.

"Джихадистите" се възползваха от възникналата несигурност, хаос и масово негодувание. Въпреки че те никога не са били нещо повече от фанатични периферни групи, оръжията и бруталността им лесно им осигуряват световно внимание и териториална експанзия.

И това е сериозен проблем за умерените "ислямистки" движения, които биват слагани в един кюп с "джихадистките" групи, както е и за светските партии.

Населението разбираемо е нетърпеливо, иска промени и няма доверие към властта.

Но като се вземе предвид опитът на Сирия, Либия, Йемен, Египет и други държави, същото това население се бои и от последиците да оспорва легитимността на властта. Естествено, при такива обстоятелства пътят ще бъде дълъг и доста неравен.

Има убеждение на Запад, че ислямът и ислямизмът са едно и също - и точно затова в Близкия изток цари такъв хаос в момента.

Само че общностите и обществата като цяло са склонни да се концентрират около вярата във време на трудности, или когато свободата на религиозно себеизразяване е ограничена.

Така е се е случило с християнството в комунистическа Източна Европа, с исляма в Кавказ и централноазиатските държави от бившия Съветски съюз, с юдаизма по време на преследването му в Европа.

В случая с арабския свят, където масовите протести традиционно са забранявани и насилствено потискани, джамията често е единственото място, където дисидентски възгледи можеха да бъдат изразявани и около тях можеха да се организират по-големи групи. Подобни ограничения винаги създават потенциал за радикализация.

Няма бърз изход от сегашната ситуация

Нещо повече, регионът изпитва комбинация от тежки икономически, политически, социални и екологични проблеми, които предшестваха Арабската пролет и за които липсват бързи решения.

Някои от тези проблеми само се утежниха от глобалната икономическа криза, върху която регионалните правителства нямаха почти никакъв контрол. Зависимостта от вярата обикновено се засилва в случай на бедност, също пораждайки потенциал за радикализация.

Тези, които гледат по-надалеч в бъдещето, възприемат сегашната нестабилност, макар и крайно притеснителна, като част от процеса на ориентиране на страните от региона сред разнообразието от общности и идеологии.

Подобна фундаментална промяна почти никога не минава гладко, колкото и да ни се иска да не е така.

Критиците казват, че този възглед е наивен, но отказвам да вярвам, че арабите - с тяхната вековна история, култура и ресурси - са обречени завинаги да избират между тези, които управляват и убиват в името на религията, и онези, които правят същото заради лична алчност и жажда за власт.

Освен антиправителствените революции и протестни движения от Арабската пролет, имаше и масови бунтове срещу "джихадистки" групи.

Сред примерите са бунтовете срещу "Ал Кайда" в Ирак, срещу "Ислямскеа държава", срещу "Ал Шабаб" в Сомалия и малко по-надалеч, срещу "Ансар ал Дин" в Мали и "Боко Харам" в Нигерия.

Това показва реалност, а не сляпа надежда: това доказва, че хората в тези региони не искат да приемат в дългосрочен план никоя от сегашните алтернативи.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

30 Оня Дето Го Трият | 26.09.201415:18

Мдаааа, вече взеха и наистина да ме трият - коментарите относно Роуън ги няма Много щастлив

Но пък това не отменя факта, че заплатата му е малка. Други неща също Идея
Те хората го знаят и без да го пише черно на бяло
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

29 Rowan | 26.09.201407:46

Хапченцата, Ончо, че ще дигнеш кръвно. Ама така е, като не слушаш. Още под статията за майката на стрелеца в Лясковец ти казах, че съжителството на „мъжете“ с майките им води до перманентни психически увреждания…
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

28 qhasper | 26.09.201402:17

Знам, че всички много разбираме от политика и заслужаваме да ни дадат власт, че най-накрая да оправим целия свят, но както и да го погледнем всички проблеми на човечеството произлизат от няколко неща:

простотия
невежество
религия
алчност

Няма конспирации, няма кукловоди, няма сложни геополитически схеми, просто не знаем какво правим и как да си наредим нещата. И докато преди 100 години не сме имали възможността да сговним положението тотално, то сега това може да стане с лекота. Когато инженерите и учените могат да наливат акъл в кухи тикви, чак тогава има някаква надежда. Евентуално.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

27 Rowan | 25.09.201423:02

Показах ти ги Ончо, да се видиш колко коментара си изписал, без да кажеш нищо.

ПП: Покажи ми Ончо,по кой закон трябва да си публикувам доходите, само защото някой си стар ерген, дето живее с майка си, му се е приискало да знае колко изкарвам? Виждаш ли Ончо, кога пораснеш и започнеш да живееш самостоятелно, тогава ще можеш да говориш с мен на равни начала. До тогава си оставаш едно дете, дето живее с майка си. Апропо, ае Ончо, тебе никога ли не ти е хрумвало, че след определена възраст, съжителството с майка ти изглежда мааааалко странно?
Чуди се
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

26 Оня Дето Го Трият | 25.09.201422:15

Конспиратор

Голем си братле, признал съм те вече, няма нужда от приказки повече.
Русия влезе в Афганистан да освободи света от дрогата поклон
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

25 Оня Дето Го Трият | 25.09.201422:12

Роуън

Какво точно искаше да покажеш с тоя пост?

А понеже си тръгнал да даваш акъли на Ончо, още чакаме да си покажеш фиша със заплата да видим колко изкарва видния мъдрец на Уебкафето.
Ти повдигна въпроса, а феновете ти тръпнем в очакване
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

24 Conspirator | 25.09.201422:09

Ончо,чети бе,Ончо не чете....
Написваш на български в Гуглето ''годишно производство на опиум в Афганистан''и четеш.Няма да ти стигне един месец,за да прочетеш всичко по темата,а това е само информацията на български.
Например ще разбереш,че печалбата САМО в Европа на годишна база е 72 млрд.евро от хероина,като това е пренебрежимо малка част от световната търговия с хероин.Официално регистрирани/в белите държави/са около 15 млн.наркомани на хероин.Около 100 000 умират всяка година,недостигнали 30 годишна възраст.
Хероинът е основната причина за дребната престъпност/набавяне на пари за дозата/и неустановен процент от тежките престъпления в момент на абстиненция...
А това,че производството на опиум се възстанови откакто американците разкараха талибаните го знаят и птичките,Ончо.Ти да не падаш от Луната.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

23 Rowan | 25.09.201421:54

Ончо, ти да нямаш призвание да разобличаваш лошите?

Оня Дето Го Трият коментира От диктатура към джихад 21:37
Оня Дето Го Трият коментира От диктатура към джихад 20:26
Оня Дето Го Трият коментира Защо Украйна не воюва? 18:01
Оня Дето Го Трият коментира Защо Украйна не воюва? 17:53
Оня Дето Го Трият коментира Русия печели войната с плодовете от ЕС 17:49
Оня Дето Го Трият коментира Защо Украйна не воюва? 17:44
Оня Дето Го Трият коментира От диктатура към джихад 17:39
Оня Дето Го Трият коментира Защо Украйна не воюва? 15:24
Оня Дето Го Трият коментира От диктатура към джихад 15:21
Оня Дето Го Трият коментира Тихи игри 13:02
Оня Дето Го Трият коментира От диктатура към джихад 12:31
Оня Дето Го Трият коментира От диктатура към джихад 12:00
Оня Дето Го Трият коментира Речта на Ди Каприо за климата разтърси ООН 10:00
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

22 Оня Дето Го Трият | 25.09.201421:37

Значи Русия нахлула в Афганистан за да изкорени производството на дрога, а Америка нахлула в Афганистана за да го възобнови?
И разбира се първите са добри, а вторите лоши Чуди се

Голем си, ти просто си голем ! поклон поклон
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

21 Conspirator | 25.09.201421:12

Ончо,правилен въпрос задаваш.Отговорът ми е да,това си беше жива агресия.Това е класически пример как добрите намерения водят до ада.Защо добри?Ами защото Афганистан по това време,както и днес си е основният световен производител на опиум/базата за производство на хероин/с над 80 процента от световното производство.Проблемът си беше голям и много сериозен преди всичко за централно-азиатските държавици от Савецкия/по Фрида/саюз.Всеки трети млад човек там беше преминал на хероин,а всеки втори по някакъв начин вадеше пари от трафика.Имаше огромна корупция и престъпност.Разиграваха се огромни черни пари и това пряко дестабилизираше централната власт.
Решиха да действат силово и това беше огромна грешка.Постъпиха точно като талибаните след тях.Ограничиха до максумум производството на опиум и не си направиха простата сметка,че това е бизнес,който върти повече пари от оръжейния.
Най-големият цинизъм беше,че го завоалираха като международна комунистическа солидарност.
Виж,когато американците на свой ред удариха талибаните/и възстановиха тихомълком производството на опиум/се оказа,че това е възможно най-демократичното действие на света.
По същество това е една сложна и тежка опиумна война която не е прекъсвала от 1979 г,насам.Има достатъчно информация в Нета как се е променяло производството на опиум през годините.Откакто американците са в Афганистан производството е стабилно и се върти около 10 хил.тона на година,което означава,че алъш вериша върви с пълна пара.
Другото е пропаганда и демагогия,Ончо.
   

оценка

+1 -0