Аутизъм ли? Какво е това? | webcafe.bg
Webcafe

Аутизъм ли? Какво е това?

ема ивановаЕма Иванова
18.06.2015, 11:21 (обновена 20.06.2015, 17:22)

1 от 6 снимки Назад Напред

аутизъм

Снимка: © Надежда Данабашева -личен архив

Борис е на 5 години и е диагностициран някъде по средата в скалата на аутистичния спектър. Той среща множество проблеми с комуникацията, моторната двигателна система, храненето, но за сметка на това е много над средното ниво, когато става дума за игра с плей-стейшъна, за числата и буквите

Едва ли има човек, който да не е чувал нещо за аутизма (като например, че децата аутисти са гениални в някои области), но като всяка не особено позната материя и това състояние - защото не можем да говорим за заболяване - е или силно подценявано, или силно надценявано.

Всъщност хората със състояния от аутистичния спектър съвсем не са малко, но голяма част от тях минават през живота (ако имат късмета да са с по-слабо изразена форма на аутизъм) - в сравнително невидим сблъсък с обществото, а ако нямат този късмет - както се случва с много деца-аутисти в България - с грешна диагноза.

Което ги прави практически невидими за българската здравна система и за обществото като цяло.

Едва от няколко години в медийното пространство - и то в световен план - се говори по-сериозно за аутизма - и то предимно във връзка с датата 2 април, тъй като от 2008-ма година насам на тази дата се отбелязва Световен ден на осведомеността за аутизма.

Mалко хора обаче са запознати с факта, че има още един ден от годината, в който добре да осъзнаем, че 1 на около 80 деца у нас (по неофициални данни) има аутизъм, като на 5 диагностицирани деца - 4 са момчета.

От 2005 година насам 18 юни е отбелязван като Денят на достойнството на хората с аутизъм (Autistic Pride Day).

Всъщност може би именно и това е денят, в който е добре да споменем, че за близо 13 години броят на децата с аутизъм в световен мащаб се е удвоил: от 1 на 168 деца, диагностицирани през 2001 година, на 1 на 88 деца през 2014-та.

Водещата статистика за това е американската, защото това е и държавата в света, където се обръща специално внимание на състоянието и на терапията му.

Според проучване на водещия световен сайт Autism Speaks издръжката на един аутист през целия му живот е 2,5 млн. долара - за поддържащи медикаменти и терапии.

Учени от канадския университет в Калгари даже излизат с по-голяма сума, необходима за поддръжката на живота на аутист в средно сериозно състояние - от 4 млн. долара.

Може би това е и една от причините в много страни да е трудно да се признае за съществуването на проблема?

Отделно е загадка на какво се дължи главоломно нарастращия брой на деца-аутисти - дали на по-обширното диагностициране на различни заболявания в спектъра на аутизма, дали на повишената токсичност на средата, която обитаваме, дали на по-силните поливалентни ваксини (което, не бива да се забравя, е напълно в теорията на конспирацията!) или на нещо другo.

Но едно е ясно - независимо дали е 2 април или 18 юни, в България все още няма извадена официална статистика дори колко деца са диагностицирани със състояния от аутистичния спектър на година.

И това, въпреки че има държавна институция, която се занимава с диагностицирането на състоянието при деца - клиника "Св. Никола" към Александровска болница в София. Клиниката обаче не лекува.
Всъщност в страната няма институция, която да се занимава с децата-аутисти. Има дневни центрове, които са платени, но практически няма специалисти, които са подготвени за работа с подобни деца.

Надежда Данабашева е родител на дете-аутист.

На почти тригодишната възраст на сина си, семейството разбира, че може би нещо не е съвсем наред с него, след като забелязват, че детето не говори и не реагира на комуникация.

Съответно, Надя, мъжът й и по-голямата й дъщеря започват битката за социалното включване на сега 5-годишния Борис в рамките на някакво нормално съществуване - и за него, и за тях.

Първата и основна част от борбата на родителите на деца аутисти се състои именно в това: да успеят да създадат самостоятелни и функционални личности, което се оказва невероятно трудно, особено в страна като България, където различието не само не се толерира, но се и приема за пречка и опасност.

Борбата е и институционална, като буквално става дума за работа "на мускули", без практически никаква помощ от никъде - и даже със спънки от страна на държавата.

"Симптомите" на сина на Надя, ако могат да се нарекат така, започват, когато Борис е на 2 години и половина.

"Той беше затворен в своя си "балон" и играше с предмети, които не са играчки. Можеше да "откара" часове с прибори, щипки", разказва тя. Това са така наречените обсесии, които са характерни за някои деца с аутизъм.

Въпреки терапията, на която е подложен ежедневно, откакто е диагностициран, той има тези обсесии до ден днешен.

"Моят син още не се храни самостоятелно, а преди да мине на диета, имаше моменти, в които не искаше да яде изобщо. В последствие се оказа, че има проблеми с хранопровода".

Като повечето родители на деца-аутисти у нас, и семейството на Надя е принудено да лекува сина си с "неконвенционални" методи, които при това са доста скъпи.

Прегледите и изследванията му се правят от американски лекари, които идват в България веднъж годишно, за да работят с децата.

Родителите провеждат и онлайн консултации с американските доктори. Когато правят тестове на Борис, те откриват възпаление на хранопровода, на част от червата, наличието на бактерии и тежки метали в организма - с почти 40% повече арсеник, както и олово, кадмий. Детето няма и почти никакви минерали и витамини в организма.

Наличието на тежки метали, липсата на минерали и други отклонения от нормалните норми в организма са характерни за повечето деца-аутисти.

Затова е необходимо да се правят хелации и се взимат медикаменти за извличане на тежките метали.

Повечето от тези медикаменти се изписват от чужбина, а разходите по тях са значителни, но според Надя, добавките, диетата и всички останали терапии спомагат за намаляването на аутистичните симптоми.

Семейството няма избор.

В съществуващата у нас система на здравеопазване и социална грижа, за Борис няма място.

Допълнителна тежест е, че обикновено, когато в семейството има дете-аутист, у нас се налага единият родител да спре работа, за да може да се грижи за него.

Веднъж поставена диагнозата (която при това трябва да се препотвърди, защото често у нас с аутизъм се диагностицират и деца с други заболявания), детските градини се превръщат в табу за децата-аутисти, въпреки че по закон те имат право на тях.

Помощта на държавата се състои в диагностицирането пред ТЕЛК, което може да постави процент инвалидност - и, съответно, някаква минимална финансова помощ.

Всичко останало лежи на ръцете на родителите.

А ако родителите нямат възможност да понесат финансовата и психическата тежест и отговорност?
Надя вдига рамене - няма представа.

Всъщност никой няма представа и докато е така, политици ще се заливат с "ледената кофа" в помощ на децата "алтуисти", звезди ще танцуват в DMS-кампании, докато аутистите ще продължават да са невидими.

Oще: америка  аутизъм  аутист  дете-аутист  деца  добавки  държавни институции  здраве  лекаства  метали  минерали  надежда данабашева  помощно училище  психологическа помощ  сащ  тежки метали  халации 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

13 mima | 23.06.201512:17

Четох статия за някъв френски доктор, който идва в България веднъж в годината и лекува деца аутисти. Та той е забелязал връзка между аутизма и възпалението на червата. Той лекува червата с антибиотици и кортикостероиди, и диета. Само за 1-2 месеца децата бележат страхотно подобрение и наваксват в развитие. Би могло да се нарече направо чудо. Трябва да отбележа, че терапията му работи (не на 100% от случаите) само там, където освен аутизъм се наблюдава и въпросният проблем със стомашно-чревния тракт. Явно в някои случаи аутизмът е следствие от физиологичен проблем, а в други може и да е чисто псично заболяване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 01:09

12 Flatline | 23.06.201502:42

Много опасни свети в тази статия. Аутизмът не е нещо, което да се излекува и хелирането е една псевдонаучна практика заедно с редица други безсмислени и вредни "лечения", продавани от всевъзможни шарлатани в интернет. Повишеното количество тежки метали в телата на аутистите е измислица. През 2005-та 5-годишният година Абубакар Тарик Надама, умира в клиника по шарлатанска медицина след поредната хелираща терапия. Причината е сърдечен арест, защото препаратът свързва и изхвърля калция от кръвта му - много важен елемент за нормалната работа на сърцето.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

11 Bozo Kosmev | 21.06.201509:58

Хайде за да са всички доволни да кажем, че е болестно състояние. Така хем е състояние, хем е болест. Пуснете си косите сега и се успокойте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

10 тъп | 19.06.201520:29

колега пенелопова, не смогвам на активността ви, комплименти Удивителна Удивителна Удивителна
само ще допълня:
що е аутизъм е въпрос за милиони! и както споменава друг колега - нобелова премия! строго е доказана генетична ( повече от 100 гена) причина, но заедно с многобройни външни фактори.
на невежите не си струва да се обяснява. Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 26.05.2014, 19:51

9 Виктория Пенелопова | 19.06.201519:37

Десислава Попова, с мен ли спорите или със Световната здравна организация? мкб F 84.0 - детски аутизъм. След като е в международната класификация на БОЛЕСТИТЕ, вие може да го наричате както си искате /състояние, синдром..../, но определението за него е "психическо заболяване".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.09.2012, 07:37

8 Биляна Петкова | 19.06.201510:20

"Има дневни центрове, които са платени, но практически няма специалисти, които са подготвени за работа с подобни деца."
А извинете, Ресурсните центрове не го ли правят?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 19.06.201503:05

"...всеки го има в някаква степен..."
То и с раздвоението на личността и с параноята е така - всеки ги има в някаква степен, и все пак когато степента стане твърде голяма се превръщат в болестни състояния.
Критерия за психично заболяване е способността, по-точно нарушената способност за нормално функциониране. И това се отнася до всяко заболяване - психично или физиологично. Имат ли аутистите нарушена способност за нормално функциониране? Докато аутистичните тенденции не са пречка за функционирането - най-общо човек е способен да се грижи за себе си, това не е заболяване, от там нататък си е заболяване, което както всички заболявания изисква намесата и специалната грижа на други хора. Ако не беше заболяване намеса и специални грижи не биха се изисквали.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.03.2014, 19:23

6 peet | 19.06.201501:17

Гледам във форума имаме Нобелов лауреат- открил е причините за изявата на аутизъм. Няма да му пиша името, за да не го притеснявам.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

5 Desislava Popova | 18.06.201521:16

Аутизмът е състояние, според всички международни класификации, от доста време не е психическо заболяване. С днешна дата е установено, че всеки един човек на планетата има аутистични черти, понякога само една, но я има, точно за това в цивилизованите държави вече се говори като за състояние при което индивида изпитва някои трудности при контакта с обкръжаващата го среда. Има различни степени на Аутизъм и не рядко се случва да е комбиниран с психическо заболяване, като в такъв случай картината се променя. Но като цяло, хората с изявени аутистични черти са средно по интелигентни.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

4 Harry | 18.06.201521:02

Едно е сигурно, аутизмът е модерно и на градската среда заболяване, в последните десетилетия се превръща в пандемия.

Съществува корелация, колкото повече химична и денатурирана храна и околна среда, ваксини, толкова повече аутизъм, много рядко се среща в традиционните общества.
   

оценка

+0 -5