Отровен ли е цар Борис III? | webcafe.bg
Webcafe

Отровен ли е цар Борис III?

webcafeМария Панайотова
27.08.2016, 14:17 (обновена 28.08.2018, 11:56)

1 от 3 снимки Назад Напред

Борис III и Хитлер

Цар Борис III умира няколко дни след срещата си с Хитлер. Немските лекари отказват да подпишат смъртния му акт.

28 август 1943 г. е денят, в който умира цар Борис III, владетелят, който въпреки противоречията на историята, прави всичко възможно да не изпрати нито един български войник на фронта на Втората световна война. Смъртта му остава загадка и днес.

49-годишен, царят умира при неизяснени досега обстоятелства.

Всичко започва с внезапното посещение при Хитлер във „Волфшанце" (Вълчата бърлога), щабът за командване на Източния фронт. Цар Борис III заминава на 14 август, повикан от фюрера, който е изпратил личния си самолет да го вземе.

Обстановката е много сложна, Втората световна война е в разгара си. България официално е на страната на Тристранния пакт (Германия, Италия и Япония), но продължава да поддържа контакти с Великобритания и САЩ, както и със СССР. Стремежът на цар Борис III е да не изпрати нито един български войник на фронта.

Само месец по-рано италианският крал Виктор Емануил III (тъст на цар Борис) помага за отстраняването на Мусолини и го арестува. Това е краят на фашизма в Италия и Хитлер с право е доста обезпокоен.

Какво се случва във Вълчата бърлога?

Срещата между Борис III и Хитлер е описана в книгата „Корона от тръни" на Стефан Груев - син на Павел Груев, началник на канцеларията на царя. Според неговия разказ Хитлер настоява България да се присъедини открито във войната срещу Русия. Борис не е съгласен, той иска страната да остане неутрална и знае, че война срещу Съветския съюз само ще обостри сложната вътрешнополитическа обстановка и партизанската война.

Следват ожесточените спорове. Хитлер остава много ядосан. След срещата и двамата държавни ръководители си тръгват изнервени.

Когато на 15 август Борис III се връща в София, изглежда необичайно блед и уморен. Още в колата започва да се оплаква от болки в сърцето, което е странно за него.

На 17 август царят заминава за ловната си хижа „Царска Бистрица" в Боровец. На следващия ден изкачва Мусала заедно с брат си княз Кирил. Борис е запален планинар, неведнъж е покорявал върха.Там среща и това група младежи, които също ще атакуват върха. Това е последната му снимка приживе.

Според някои негови приближени, той започва да се чувства зле още на слизане от върха.

Един от секретарите на царя - Станислав Балан - разказва, че Борис се е обезпокоил, когато видял дива коза на един от хълмовете в Рила. На следващия ден в пет часа той отишъл сам да търси козела, за да го убие. Борис III e бил много суеверен, увличал се е и по дъновизма.

На 23 август Борис III тръгва за София, където го очаква съветникът му Йордан Севов. Пред него той споделя, че страда от болки в гърдите и рамото.

Царят подозира, че страда от ангина пекторис (стенокардия или гръдна жаба). Дворцовите лекари го преглеждат, но не откриват нищо обезпокоително.
Тези болки биха могли да бъдат считани като предвестници на инфаркт.

Вечерта на Борис му става лошо и има силно повръщане. На другия ден състоянието му се влошава. От двореца спешно викат от Германия д-р Рудолф Зайц и виенския специалист по вътрешни болести д-р Ханс Епингер.

Първоначалната диагноза на българските лекари е проблем с жлъчката, но германските лекари първи поставят диагноза инфаркт.

Още тогава сестрата на царя, княгиня Евдокия, подозира, че може да става дума за отравяне. Тя споделя съмненията си с княз Кирил и с лекарите, но никой не подкрепя нейната хипотеза.

Царят издъхва на 28 август 1943 година в 16 ч. и 22 минути.

Отровен ли е Борис III?

В официалния смъртен акт се посочва, че смъртта е настъпила след запушване на лявата артерия, двустранна пневмония и оток на белите дробове и на мозъка. Немските лекари обаче не слагат подписа си под документа.

Царица Йоанна първоначално се съгласява за аутопсия, но впоследствие отказва.

В момента, в който цар Борис III се опитва да извади България от войната, главните заподозрени са нацистите. Но тяхното поведение след смъртта му е повече от странно.

В таен доклад германският посланик в София Адолф-Хайнц Бекерле пише, че пред него германските лекари са потвърдили, че смъртта би могла да се дължи и на външна причина. Д-р Епингер говори за „типичната ориенталска смърт". Той смята, че цар Борис има същите симптоми като на отровения гръцки министър-председател Метаксас.

В немските архиви, в документите за Третия райх дори има данни за произхода на отровата, с която е ликвидиран премиерът на Гърция.

Проф. Щефан Апелиус, интервюиран за филма на Николай Чадаров „Загадъчната смърт на Борис III", също счита, че  цар Борис е станал жертва на отравяне. Според него става въпрос за бавнодействаща отрова от азиатски произход, която поразява сърцето.

Цар Симеон II също има съмнения относно кончината на баща си: "Може да е имало някакъв заговор или интерес да се елиминира цар Борис като опитен политик, който явно се е опитвал да спаси България от последиците на Втората световна война".

Той допуска, че в Берлин сигурно са търсили смъртта на царя, но няма доказателства.

Има и още една любопитна хипотеза. Твърди се, че кризата на Борис се изостря на 23 август след вечеря в италианското посолство. Версията предполага, че е възможно там монархът да е бил почерпен с питие, в което да се е съдържала отрова.

Въпреки сериозните ни усилия обаче никъде не открихме достоверна информация за посещение на царя в италианското посолство. Отрече я и доц. Ивайло Шалафов, автор на редица книги за царското семейство.

Отровен газ в самолета?

Друга хипотеза, свързана с отравяне от нацистите е Борис да е вдишал бавнореагиращ отровен газ с кислородната си маска в самолета (по това време самолетите не са херметизирани).

Тази версия се отхвърля категорично от д-р Рудолф Зайц, защото е невъзможно вдишаната отрова да се задейства чак две седмици по-късно.

Според друга версия отровата е поднесена на царя в ястие по време на обяда с Хитлер. Достатъчно е било да се намаже отровата на чашата или на чинията на Борис, а лекарят на Хитлер е имал опит с подобни субстанции.

Още със съобщението за смъртта на монарха Радио Лондон заявява, че Борис III е отровен от нацистите. Версията се повтаря и от Москва. Но ако Хитлер наистина е искал да обезвреди Борис, защо просто не го е задържал при себе си?

Версията за натравянето може да се докаже само с аутопсия. През 1943 г. германските лекари се опитват да получат разрешение да направят поне аутопсия на мозъка. Дават им, но само след балсамирането на трупа - процедура, която би направила безпредметна съдебно-медицинската експертиза.

Старанието на лекарите да установят причината за смъртта на Борис също говори против версията, че нацистите са отровили царя. Aко това беше така, германските власти биха се опитали да повлияят на медицинските лица.

А ако не са нацистите, тогава кой?

Убийствата на антикомунисти са често явление през 1943 г. в България. „Беше ли цар Борис също станал жертва на местен комунистически заговор?" - се пита Стефан Груев в книгата „Корона от тръни".

„Съветският съюз би имал полза от премахването на баща ми" - казва княгиня Мария-Луиза. „Само година по-късно те вече бяха в България, разбира се, с помощта на нашите комунисти, които веднага пристигнаха от Москва. Кой друг? Да не забравяме, че съветското посолство беше стена до стена с двореца".

Навигаторът-бомбардировач Дянко Марков, племенник на българския посланик в Италия по онова време, също счита, че зад смъртта на Борис стои намесата на съветското разузнаване - НКВД.

Руските исторически архиви от Втората световна война обаче остават недостъпни за изследователите. Не е изключено яснотата в енигмите относно смъртта на Борис да се съхранява именно в Москва.

До днес истината за смъртта на цар Борис III остава скрита, а хипотезите продължават да се роят.

Oще: борис трети  борис iii  българия  български монарх  български цар  война  втора световна война  германия  мистерия  монархия  отровен ли е бил борис трети  смъртта на цар борис  съюзници  хитлер  цар  цар борис  цар борис iii 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

16 boris | 29.08.201620:34

Никой нямаше да трови цар Борис, ако след това не организира колосален външен натиск върху принц Кирил за изпълнение на някакво политическо решение. Иначе подобен акт е безсмислен. Такъв натиск няма.Политиката на България си остава същата, безпроблемно. Така че - Заврете си предположенията някъде там. А така както сте описали смъртта на царя - си е повече от типичен инфаркт. Сами сте си го написали.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

15 e-mil | 29.08.201619:01

"Българската армия е била на турската граница, защото Турция... Всичко друго е ала - бала."

Това другото "ала-бала" всъщност представлява Първа и Втора български армии, както и отделни дивизии и полкове извън армейския щат. Едната част е в Западните покрайнини, а другата - в Гърция.

Въобще как си представяш всичката войска да се изнесе срещу Турция и да оголи останалите фронтове?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

14 TheRock | 29.08.201615:52

Легенди и митове.
Българската армия е била на турската граница, защото Турция е водила преговори да влезе във войната на страната на Русия.
Всичко друго е ала - бала.
А Борис ІІІ е отровен от руснаците.
Защо тогава комунистите изравят и унищожават трупа, а сърцето остава в една стъкленица.
Ако беше инфаркт то следите му по сърдечния мускул биха били видими.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

13 Бегущий Волк | 29.08.201611:17

Ето ти и за унгарската бронетанкова техника:
http://www.nauka.bg/a/%D1%83%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B2-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-1939-1945-%D0%B3

Сам разбираш, че е невъзможно да се говори за "какво можеше да стане, ако...". Съюзниците на Германия са били в ролята на пълнеж и за да разтоварят част от товара срещу германските войски. Представи си каква щеше да бъде и ролята на българските войски на един съветски фронт - няма да разбират какво правят там, защо се бият върху чужда земя и за чуждите успехи, а ще ядат бой, много бой.

20 мм. броня на лек танк! Това може да се опише като бойна машина на пехотата, но не и като сериозно оръжие. Всички съветски образци от този етап на войната са с по-добри показатели, като изключим БТ-5 и БТ-7, както и Т-26.

Бих се съгласил с теб, ако си мислиш за "бой кантар няма" и че технологията на блицкрига е разработена така, че с малък брой сили да се сломява превъзхождащ противник. Да, но това престава да е фактор, когато войната се проточи и блицкригът не постига целите си, защото противникът ще мобилизира всички решаващи ресурси, за което има време и ще стовари на свой ред тежки удари.

Нещо подобно се развива в японските бойни изкуства с меч - кендо и йайдо. Докато кендо е самото бойно изкуство и майсторство с меч, то йайдо разчита на светкавичен удар, с който да се прекърши противника. Йайдо не е фехтовка, а кендо определено е. И точно така е замислено - за хора, които нямат голям опит като фехтовчици и реално не могат да спечелят срещу подготвен боец. Затова с един удар вадиш меча и колиш. Ако не стане обаче и битката се проточи, кендо-боецът е с много по-големи преимущества.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

12 Бегущий Волк | 29.08.201610:46

Фон Блюхер Много щастлив ,


Сам виждаш кой се доверява на ЕЖК Много щастлив .
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5_%D0%B2_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0

Вътре пише дословно, че чешките и френските леки танкове на румънците са неефективни срещу руската бронетанкова техника. 400,000 души, от които в плен попадат около 65,000 души. Споменава се и, че в боевете с нацистите румънците губят над 126,000 души.

Ти ми кажи каква бронетанкова техника са имали румънците и после ме критикувай с какво би следвало да се занимавам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

11 Von Bl | 28.08.201623:53

След танковете ново 20(двадесет), загуби в жива сила..няма начин, някой да е загубил повече от? Много щастлив Опсс, ходил съм в Харков като младеж и туй, което видях и ми разказаха беше потресаващо и това не в музея а в квартирата, където хазяйката все още палеше тайничко кандило в килера! Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

10 Бегущий Волк | 28.08.201623:12

Симпатичен съвет, не знам от какво е повлиян Много щастлив Може би от ЕЖК?! Но, специално румънците много бой ядат - първо губят огромни сили при Сталинград от 400,000 души армия, а после се бият и с немците, като пак статистиката не е много в тяхна полза.

Но пък жените много не говорят за тези неща Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

9 Von Bl | 28.08.201622:49

Гледай си БМВто, с войска не се занимавай! (простичък съвет от мен) Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

8 Бегущий Волк | 28.08.201619:11

Няма ЕЖК, а точни сравнителни характеристики. Италиански танкове, бронетехника, брой спечелени победи, трудност на битките и т.н. Румънски войски, унгарски войски. Веднага ще видиш кое как е. Какви танкови съединения имат румънците, колко дивизии общо, на кои локации са били и т.н. Добави после българите - с танкове се сдобиват едва срещу немците и то, когато войната се обръща и българите са хвърлени, за да се постигнат две цели:
- да се изчисти войската от предани на царя офицери;
- да се пестят съветски ресурси.

Да не задълбаваме за масовото италианско оръжие, но танковете "Ансалдо" са едни от най-слабите машини във войната, при това на бензин и съответно горящи като факли. Италианците затъват и в Абисиния, където се сражават срещу противници с лъкове и копия, и в Гърция, откъдето са спасени от Хитлер. Северна Африка и провалът там пък са причина Ромел да воюва с британците.

Ако трябва, ще издиря инфо от Гугъл за общото въоръжение и численост на отделните армии, както и за бойният им дух.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

7 Von Bl | 28.08.201619:00

>Трето, трудно ще убедите български войник да се бие на чужди земи и за чужди интереси, още повече срещу Русия или нейния наследник - СССР.< Войникът нямя нужда от убеждения има нужда от заповеди,топли дрехи, редовна храна и достатъчно обучение. Общоприетото мнение за румънските,италианските и унгарски части в 90% от случаите е народно творчество и "достоверни данни" от агенция ЕЖК (една жена каза)! Изненадан
   

оценка

+0 -1