Moby срещу месото, което убива планетата | webcafe.bg
Webcafe

Moby срещу месото, което убива планетата

Moby*, The Huffington Post
30.09.2014, 18:25 (обновена 22.10.2014, 08:24)

1 от 23 снимки Назад Напред

moby

Снимка: © Getty Images

DJ, текстописец и музикант, Моби е веган от 28 години, което означава, че не консумира абсолютно никакви продукти от животински произход.

Този текст е неговият апел за спасение на хората

Кои са другите известни личности, които не консумират месо? (ГАЛЕРИЯ)

Преди няколко години разговарях с Ал Гор (да, хваля се). И го попитах много прост и рязък въпрос: "Животновъдството генерира 18% от газовете, причиняващи климатични промени. Защо не споменавате това в книгата или филма си?"

Отговорът му бе неудобно искрен. Перифразирам какво отвърна той: "За повечето хора ролята на животновъдството в климатичните промени е твърде неудобна истина".

Ние обичаме животинските продукти.

Или поне вие обичате животинските продукти. Аз съм веган от 28 години насам, така че, честно казано, дори не помня вкуса им.

Но колективно, като вид, изглежда обичаме животинските продукти. И то много.

Всяка година в САЩ се отглеждат и убиват около 10 милиарда живи животни. В глобален мащаб отглеждаме и убиваме около 56 милиарда животни ежегодно. Ако направите сметката, това означава, че убиваме 1776 за храна всяка секунда всеки ден.

Без да броим рибите и другите морски продукти.

Но въпреки че съм веган по етични съображения, не искам да пиша за зооетиката на животновъдството. Искам да пиша за начините, по които животновъдството ни убива и съсипва планетата ни.

Знам, звучи като лява хиперболизация. "Убива планетата ни!"

Но понякога хиперболата не е преувеличение. Понякога тя е просто очевидната истина. Ще започна с климатичните промени.

ООН разпространиха консервативен доклад, в който заявиха, че животновъдството причинява към 18% от настоящите емисии на парникови газове.

Ако го погледнем в перспектива: животновъдството е отговорно за генерирането на повече предизвикващи климатични промени газове, отколкото всички коли, кораби, автобуси, камиони, мотоциклети и самолети на планетата. Взети заедно.

Ние обаче обичаме животните - поне да ги отглеждаме и да ги ядем.

Така че правим размяна: животински продукти за климатични промени.

Климатът е сложно нещо. Климатичните промени също. Но ролята на животновъдството в климатичните промени е проста.

Ами глада? Има над 7 000 000 000 души на тази планета, и много от тях са изключително гладни. Безброй публикации и книги задават въпроса: "Как ще изхранваме планета със 7, 8, 9, или 10 милиарда души?" Дискусиите опират до торове, ГМО и обработваема земя.

Има обаче една болезнено проста идея: спрете да давате човешка храна на селскостопанските животни.

Необходими са около 8 кг зърно, за да се получи 1 кг телешко месо - което може да нахрани двама души за няколко часа. За сравнение, 7 кг зърно, консумирани директно от хората, могат да нахранят 13 души за почти цял ден.

В глобален мащаб нямаме проблем с глада; имаме проблем с животновъдството.

Даването на храна на животните и изяждането впоследствие на животните е като да отопляваш къщата си през зимата, като гориш дърва навън.

Като говорим за зими: преди няколко години, уморен от студените зими в Ню Йорк, се преместих в Калифорния. Миналата година в Ел Ей, имахме 362 прекрасни слънчеви дни. Температурата по Коледа беше 27 градуса, нямаше дори едно облаче в небето.

Което е чудесно, ако не броим факта, че Калифорния и по-голямата част от американския Запад изпитват сега най-тежката суша в историята.

Властите приканват жителите на щата да се къпят за по-кратко време и да използват по-малко вода за поливане на градината. И двете принципно са добра идея. Но да гледаме в перспектива: дългият душ използва около 150 литра вода.

Докато за да се направи  150-грамов хамбургер са необходими между 15 000 и 68 000 литра вода.

Над 90% от водата в Калифорния отива за земеделие. Някои земеделски производства са много отговорни в консумацията на вода. Нужни са само 2000 литра вода, за да се получи 1 кг соя, например.

Но други земеделски култури са потресаващо консумиращи вода - например оризът и памукът. Но особено консумиращо вода е животновъдството. Всеки килограм пилешко изисква около 3500 литра вода, а свинското изисква около 4500 литра!

Лично аз бих искал да можеше да сключа споразумение с Калифорния.

Да, ще вземам по-къси душове, ако спрете да субсидирате употребата на вода за животновъдство. Ако просто се пъхна под душа и се окъпя максимално бързо, бих могъл да сляза до 20 литра вода на душ.

След 270 душа, бих използвал горе-долу също толкова вода, колкото е нужна за получаването на един килограм телешко.

Така, установихме, че наличието на около 56 000 000 000 живи селскостопански животни на планетата потребява много вода и зърно и създава много метан и въглероден двуокис.

Но тези милиарди животни освен другото и замърсяват. И замърсяват изключително отвратително, не само с невидими затоплящи климата газове.

Да погледнем и това в перспектива: жителите на Филаделфия създават около 1 000 000 тона урина и изпражнения годишно. А една, само една, голяма ферма за свине създава приблизително 1 600 000 тона урина и изпражнения годишно.

Езерата и реките се замърсяват с водорасли. Подземните ни води се замърсяват.

И основният виновник за това са живите селскостопански животни.

56 милиарда живи селскостопански животни на планетата създават много тонове изпражнения и урина ежегодно - три пъти повече от хората.

И като допълнение към замърсяването на водните запаси, те замърсяват и домовете. Изследване на университета в Аризона откри повече остатъци от изпражнения и отпадъци в средностатистическата кухня на всеядни хора, отколкото в тоалетната.

Основно заради месото в къщата.

Животните прекарват живота си сред урината и изпражненията си, и когато биват убити и опаковани, те пренасят със себе си тези отпадъци. Във вашия дом. Те пренасят в дома ви и пестициди, антибиотици, хормони за растеж, холестерол и наситени мазнини.

Ако колективно спрем да консумираме животни и животински продукти от утре, според проучванията ще има спад на затлъстяването, на сърдечните заболявания, диабета и някои видове рак.

Нямаме глобална епидемия на влошено здраве; имаме глобална епидемия на земеделие.

Твърде голяма част от бюджетите за здравеопазване в Западния свят отиват за лечение на болести, причинени от консумацията на животински продукти.

Не че искам да разхвалвам твърде вегетарианството, но при нас, вегетарианците, има осезаемо по-ниски нива на затлъстяване, диабет и някои видове рак.

Когато говоря с хората за животновъдството и консумацията на месо, хората обикновено казват: "Да, но месото е евтино".

Така е. Но само защото е силно субсидирано с данъците ни.

В САЩ се харчат милиони долари ежегодно за преки и индиректни субсидии за производители на месо и млечни продукти. Милиарди на данъкоплатците, субсидиращи продукт, който съсипва околната среда и влошава здравето ни.

Субсидираме зърното, с което се храни добитъкът. Субсидираме водата, която се използва в животновъдството. Ние, данъкоплатците, субсидираме животновъдството.

И какво получаваме? Получаваме парникови газове. И трилиони килограми животински отпадъци, които замърсяват реките и водоизточниците. И краен продукт, който причинява рак, диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

И, което запазвам за най-накрая, получаваме зоонотични болести.

"Зоонотичен" е странна и забавно звучаща дума. Звучи донякъде като ерудирана част на зоопарк, където животните четат книги и живеят на яхти. Но зоонотичните болести не са забавни или атрактивни.

Някои зоонотични болести, които може и да познавате: ешерихия коли, салмонела, SARS, птичи грип, ебола и някои стари познати като едра шарка и обикновена настинка.

Зоонотичните болести идват от животните и в много случаи от животновъдството.

За щастие до момента можем да лекуваме повечето зоонотични болести с антибиотици. Но ето къде е проблемът: животните в големите ферми се разболяват често и са в толкова тежко състояние, че често антибиотиците са единственото, което ги предпазва от умиране, преди да бъдат заклани.

На животните се дават безумни количества антибиотици, докато са живи, и тези антибиотици после присъстват в млякото, яйцата и месото им.

Когато консумирате животно, поглъщате и мазнините, и мускулите, но и всички антибиотици, които животното е консумирало през живота си.

Двойният удар на зоонотичните болести, произлизащи от земеделието: животните са източник на зоонотични болести, но и източник на резистентност срещу антибиотици. Така че те могат да ни убият, особено доколкото животновъдството е създало супер-зарази, които не реагират на традиционните антибиотици.

Това е прелестният свят на животновъдството.

И да обобщим:

Животновъдството:

Използва тонове зърно, които биха могли да се консумират пряко от хората.

Използва тонове прясна вода, която би могла да се използва за отглеждане на здравословна храна.

Създава тонове урина и изпражнения, които замърсяват езерата, реките и питейната вода.

Създава около 18% от парниковите емисии.

Допринася за затлъстяването, диабета, сърдечните заболявания и рака.

Причинява епидемични зоонотични болести.

Допринася за създаването на резистентни срещу антибиотиците "супер-зарази".

И е крайно субсидирано с парите на данъкоплатците.

Като вид, сме изправени пред сложни и вероятно трудни за преодоляване проблеми. И после сме изправени пред животновъдството.

Така че вместо да се фокусираме върху трудните, може би непреодолими проблеми (като лекуване на плешивината), нека просто се концентрираме върху нещо лесно с огромни предимства: да ликвидираме животновъдството.

Единственото, което трябва да направим, е да спрем да го субсидираме и да купуваме животински продукти. Просто е. И предизвикващите климатични промени газове ще намалеят с около 18%.

На глада по света ще настъпи край.

Прясната вода ще бъде чиста и по-изобилна. Броят умиращи от рак, сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване ще намалее. И зоонотичните болести също ще намалеят осезаемо.

Наистина е толкова просто.

Правили сме много трудни неща в миналото. Ликвидирали сме робството. Дали сме на всички правото да гласуват. Прокарали сме закони, забраняващи работа на деца във фабрики. Дори вървим към момент, когато тютюнопушенето ще се приема за ужасен спомен от далечното минало.

Можем да го направим. Трябва да го направим. Разчитането на животновъдството буквално ни убива и съсипва климата и планетата ни.

Ще завърша, като цитирам Албърт Айнщайн:

"Нищо няма да донесе по-голяма полза за човешкото здраве и да увеличи шансовете за оцеляване на живота на Земята толкова, колкото еволюцията към вегетарианска диета".

В ГАЛЕРИЯТА МОЖЕ ДА ВИДИТЕ КОИ ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ЗА ВЕГАНИ ИЛИ ВЕГЕТАРИАНЦИ

*Moby или Ричард Малвeл е DJ, автор на песни и музикант


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.12.2014, 14:11

30 Svilen Tashev.1319807673 | 16.12.201414:12

Ами много просто - като скъсаш една, пет или десет ябълки, дървото не умира от това. ама на едно прасе като му отрежеш четирите крака е трудно да се каже дали ще оцелее Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.10.2014, 15:16

29 Тъпоклюна Кайра.1106823501 | 09.10.201415:19

Аз пък искам някой от вегитарианците да ми обясни защо считате плодовете и зеленчуците за по-низши и нямате проблем да ядете тях. Иначе ги късате, белите, кълцяте, ръфате, мелите. А те са живи организми. Нима разделяте живота на по-важен и маловажен?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

28 Rowan | 04.10.201422:09

Как омраза бре Илияна, от чисто състрадание отърваваме горките прасета от нещастния им живот… „То живот ли бе да го опишеш…“
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

27 Ролинс | 04.10.201419:02

Данъкоплатец | 02.10.201414:03

Още един разбирач. Познавам хора, които през целия си живот са били вегератианци. И не се разболяват. Самият аз не съм боледувал от години, а през зимата съм свикнал стоя на студено вкъщи, под 20 градуса. Намига

Приятно ядене на месо, което сигурно ще се окаже конско.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

26 Ролинс | 04.10.201418:56

Ilyana D. Ilyeva.1301762985 | 04.10.201415:07

Чак омраза не, но като чета с какво пренебрежение говорят за различните от тях Объркан

Може би пък наистина има нещо вярно в тезата, че месото озлобява (като тестостерона) не разбирам
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2014, 15:03

25 Ilyana D. Ilyeva.1301762985 | 04.10.201415:07

Какво виждам, няма нито един компетентен коментар, а само злоба и невежество. Как ядящите "мърша" не проумявате, че става въпрос за промяна на съзнанието?!? Недоумявам колко много е омразата, която ви кара да гризете бутовете на болни, малтретирани и насилени животни. Невежеството, казват е най-големият порок, но неосъзнатото невежество е двойно по-голям. Учете, образовайте се, развивайте се.
   

оценка

+3 -3

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

24 Данъкоплатец | 02.10.201414:03

Нищо лошо нама да се консумират повече растителни храни ,но пълното вегетарианство не е нормално за човешкиат организъм. Авторът забравя да каже за болестите които се развиват ако не се храниш с месо и животински продукти. Медала винаги има две страни.Докато не се създаде технология за изкуствени животински продукти която да не носи здравословни проблеми няма да има друг заместител на животните. Няма нищо по естествено от това да ядеш месо при възможност - така сме еволюирали.
Аз лично след като постна това ще си сложа идно агнешко стекче и ще си го изям с огромно удоволствие Много щастлив
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 21.07.2014, 11:17

23 Deus | 02.10.201411:45

Като чета подобни статии се убеждавам напълно, че липсата на холестерол води до затъпяване...Но пък са забавни не може да се отрече.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 16.09.2010, 13:12

22 sarfios | 02.10.201400:03

Manuela Gerenova

Никой не те кара да си взимаш био яйца, яйца с код 1, които са кокошки гледани на свобода са ти 30 яйца за 9 лв, са напълно приемлива цена!

Има тънка граница между разумното и манията, в която се крие истината!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

21 Rowan | 01.10.201419:21

Moby, пукажи на тия 'ора....
   

оценка

+0 -0