Едно бъдеще, изпълнено с популизъм и морбили | webcafe.bg
Webcafe

Едно бъдеще, изпълнено с популизъм и морбили

Webcafe, по Дейли Бийст
05.03.2019, 09:40 (обновена 06.03.2019, 17:01)
ваксина срещу ебола

Снимка: © Getty Images

И крайнодесните, и антиваксърите са против науката и вярват в конспирации

Често, понякога много пъти на ден, потребителите на група срещу ваксините във Facebook пускат линк към статия за законите за ваксините в Швеция от 2017 г.

"Чудесно!" пише един член на групата към материала.

"Поразително" и "интересно" пишат двама други души, които споделят статията в 150 000-членната група на същия ден в края на януари.

Статията обаче не е от медицински източник или дори от друга антиваксърска група. Тя идва от белия расистки уебсайт Red Ice.

Антиваксърското движение, съставено от хора, които погрешно вярват, че ваксините са опасни, е във възход. През 2019-а Световната здравна организация посочи "колебанията по отношение на ваксините" като една от 10-те най-големи заплахи за здравето на хората в глобален мащаб, първият път, в който този феномен влиза в списъка.

Движението има основен принос за епидемиите на морбили по света, които продължават да избухват. Това обаче не е всичко, което то разпространява. Подобно на други конспирологични движения, антиваксърството е в тесен контакт с крайната десница.

Нови изследвания разкриват, че скептицизмът към ваксините е доста ясен показател за популистки политики в Европа, където много популистки кандидати залагат на крайнодесни платформи. Периферни медии се възползват от симпатиите от антиваксърското движение, като налагат още по-екстремни конспиративни теории под прикритието на скептицизма към ваксините.

Белият расистки сайт Red Ice е публикувал поне 100 статии и клипове срещу ваксините в последните години. Връзки към тези статии редовно се появяват в затворени антиваксърски групи във Facebook, много от които имат огромен брой членове. За разлика от Facebook страниците, които могат да се четат от всички потребители, тези затворени групи могат да бъдат развъдник на политическа активност и тормоз, а членовете им координират атаките си срещу отстояващи ваксините лекари и активисти.

Крайнодесните новинарски сайтове намират сериозна аудитория в тези силно активни конспирологични общности.

Една от статиите в Red Ice от 2017-а многократно се повява в големи антиваксърски групи като понякога е събира над 1000 харесвания. Въпреки че материалът е с десен уклон (той включва клип от шоуто на Тъкър Карлсън) и паникьорски (ваксините "могат сериозно да увредят вашето дете"), той не е открито демонстриращ бял расизъм. Но ако антиваксърите решат да разгледат останалата част от сайта, те откриват блато на бял расизъм, пълно с анти-емигрантски послания и ислямофобско всяване на страхове.

Повечето антиваксъри не са бели расисти, нито искат да бъдат. Но препокриването между двете групи може да запрати някои иначе добронамерени родители в бездната на расизма. Крайнодесните групи редовно се занимават с "въвеждане" - такита, която включва всяване на заченки на екстремистка идеология в демонстрираща симпатии масова група, последвано от бавна радикализация на членовете й. Тази тактика работи особено успешно в групи като антиваксърската общност.

На повърхността антиваксърските твърдения се опират на популистко недоволство, налично сред поддръжниците и на двете партии; в САЩ, където здравеопазването често е крайно скъпо и недостъпно, ваксините понякога се възприемат като "дългата ръка" на богатите и активно лобиращи фармацевтични компании.

Но светът на конспиративните сайтове с уклон към дясната идеология извежда тези твърдения още по-далеч.

Red Ice, Infowars и други подобни надграждат недоверието към фармацевтичните компании и твърдят, че ваксините са част от заговор за световна доминация от сенчест глобален елит. Типично за такива твърдения, конспиративната теория обикновено залага на антисемитизъм като белите расисти интерпретират "елит" в контекста на "евреи".

Докато антиваксърството се разпространява в периферията на интернет, то се сближава с други крайнодесни конспиративни теории.

Natural News, крайнодесен конспиративен сайт с 2,9 млн. харесвания във Facebook, е сред основните източници на антиваксърско съдържание. Скорошна статия срещу абортите в Natural News обвинява "политическата левица в Америка", че защитава убийства на деца, и предупреждава, че правителствени отряди за "принудително ваксиниране" ще започнат да ваксинират деца пред дулата на оръжия.

В 10 000-членна Facebook група за хора, които вярват, че определени хора (обикновено руси или червенокоси) са по-висша раса, членовете предлагат серия от аргументи срещу ваксинцията, включително твърдението, че ваксинацията представлява смесване на расите.

Техниките за "въвеждане" обаче не могат изцяло и само да бъдат обвинявани за крайнодесните пориви на антиваксърското движение.

Няколко скорошни изследвания показват, че антиваксърите изначално имат възгледи за света, съвместими с десния популизъм.

Изследване от март на австралийски учени използва теория, проверяваща за 5 черти на характера, включително уважение на човека към "чистотата," и склонността за уважение към авторитети. Родителите-антиваксъри демонстрират високи показатели по вяра в чистотата (дефинирана от учените като "отвращение от нечистотата на тялото") и нисък респект към авторитети.

Консерваторите обикновено са с високи показатели по вяра в чистотата и респект към авторитети, докато либералите са с по-ниски показатели и в двете. Популистките движения обаче, включително кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп, заимстват част от езика на левите срещу авторитетите като се представят като анти-елитарни.

Във Facebook антиваксърите може да негодуват срещу авторитета на фармацевтичните компании или училищните ваксинационни политики, но Тръмп е не толкова разпространена мишена на няхното недоволство. Той също е популяризирал антиваксърски конспирации като необосновано твърдеше през 2014-а че ваксините предизвикват аутизъм.

Други консерватори представят антиваксърските си позиции като анти-авторитарни, твърдейки, че ваксинациите са комунистическа практика.

"Идеята, че заставяме някого да се откаже от свободата си в името на колективното благо, не е базирана на американски ценности, а си е чист комунизъм", пише във Facebook Кели Таунсенд, представител на републиканците в долната камара на Аризона и антиваксър.

Тенденцията е още по-очевидна в Европа, където публикувано през февруари изследване на изданието European Journal of Public Health твърди, че има "връзка между възхода на политическия популизъм и колебанието по отношение на ваксините".

Изследването открива припокриване между епидемиите на морбили във Франция, Гърция и Италия и възхода на популистки партии в тези региони. И в трите държави повече от 15% от респондентите казват, че не вярват, че ваксините са ефективни. (Програмите за ваксинация са най-ефективни, когато поне 95% от населението е ваксинирано.)

Изглежда много вероятно научният популизъм да е базиран на сходни нагласи с политическия популизъм - дълбоко недоверие към елитите и експертите от изключени и маргинализирани части от населението, пише авторът на изследването. Разследване на Guardian от декември 2018-а открива сходно припокриване между гласуването за популисти и антиваксърството в САЩ и Полша.

В Ирландия сливането на антиваксърската конспирация и десния популизъм организира шествия по улиците.

Участниците в протести на "жълти жилетки" в Дъблин през януари скандираха антиемигрантски лозунги, докато същевременно протестираха срещу ваксините, съобщава ирланското издание Journal.

"Жълтите жилетки", първоначално френско протестно движение с подкрепа от популистката левица и десница, придобиха по-конспиративен десен тон в чужбина, а канадски и британски "Жълти жилетки" използват движението, за да налагат антиемигрантска реторика и конспиративната теория QAnon. Членовете на десни екстремистки групи участваха в канадски и британски демонстрации.

Някои Facebook групи на ирландското движение на "Жълтите жилетки" са доминирани от периферни конспиративни теории и споделят опровергани материали от ненадеждни новинарски източници, включително необосновани твърдения за вредата за здравето от флуоридите, съобщава Journal.

Някои от тези здравни твърдения могат да бъдат проследени до Awareness Act, конспиративен сайт, който в момента налага лъжливи твърдения за принадлежността на блондините и червенокосите към висша раса, несвързана с останалото човечество.

В крайна сметка всичко това - конспиративните теории, скептицизмът към някаква невидима власт и авторитет, крайнодесният популизъм - се обединява в едно цяло.

В Natural News, американски антиваксърски сайт с близо 3 млн. харесвания, статия твърди, че правителството ще започне принудително да ваксинира децата против волята на родителите им.

Статията, която се бори и срещу законите за по-строга регулация на притежанието и употреба на оръжие, е прекарала последните два дни като водеща на сайта на Natural News, с провокативно заглавие:

"Сериозен въпрос: Кога първите ‘принудителни ваксинатори' ще бъдат застреляни от родители, защитаващи децата си срещу престъпното насилие на недоброволните имунизации?"

Oще: антиваксър  антиваксъри  ваксини  крайнодесни  морбили  популизъм  расизъм  световна здравна организация  сзо 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 05.03.201913:46

... Често, понякога много пъти на ден, потребителите на група срещу ваксините във Facebook пускат линк към статия за законите за ваксините в Швеция от 2017 г. ........
Статията обаче не е от медицински източник или дори от друга антиваксърска група. Тя идва от белия расистки уебсайт Red Ice.

Зверски матариал. Нито дума за законите в Швеция. Само това, че статията е от бял расистки сайт. Интересно, ако в този сайт публикуват, че в Русия и Северна Корея контролът върху оръжието е много строг, звярът ще заръмжи ли срещу агитаторите за контрол над оръжието в САЩ?
Не можах да дочета статията. Възможно е да съм пропуснал някоя информация за ползата от ваксините, но се съмнявам. Това, което схванах е: консерватори=популисти=антиимигранти=расисти=антиваксъри.
Хора, бдете! Расистите-антиваксъри искат да заразят децата ви с морбили и да изпозастрелят правителствените ваксинатори.
Пропуснатата информация ще потърся в някой човешки а не зверски сайт.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

1 rare case | 05.03.201912:48

Оглупяването е повсеместно и тотално!
Сигурно е от ваксините muhihihihi
   

оценка

+3 -0