Българските хиени* | webcafe.bg
Webcafe

Българските хиени*

Георги Папакочев , Дойче Веле
10.11.2011, 12:57 (обновена 11.11.2011, 11:46)
студенти, протест

Снимка: © Sofia Photo Agency

До 3000 евро "спонсорство", ако искаш да довършиш висшето си образование в България, а си го започнал в чужбина...

След възстановяването на българската държавност през 1878 г. повечето млади българи, учили в чужбина, се връщат в родината. Днес десетки хиляди млади българи по света също искат да се върнат у дома, но не го правят. Защо?

Успоредно със съобщенията, че образователният министър Сергей Игнатов е дал дузина местни университети на прокурора, главно заради корупционни практики, стана ясно, че една от най-любимите и доходни въпросни „практики" на въпросните висши училища било т. нар. "спонсорство".

За да продължат започнатото в чужбина образование в родината си, български студенти, учили известно време, да речем, в Германия или Франция, е трябвало да правят „дарения" до 3000 евро, какъвто е случаят с български студент, учил в Германия психология. Причината? Тези млади хора вече попадали в категорията "чуждестранни студенти".

Давай чичо, давай бре чичо...

Освен флагрантно обирджийство (законната такса за подобно прехвърляне е до 150 евро!/, по този начин се демонстрира нещо уникално в мисленето на едно общество, което освен икономическа и нравствена преживява най-тежката демографска криза в света с непредсказуеми последствия за бъдещето на малката балканска нация.

Да се държиш като страна-мащеха към собствените си млади хора, само защото те са имали смелостта да пренебрегнат местната образователна система в полза на чуждестранната, защото са имали "наглостта" да се дипломират в Европа, САЩ или другаде по света, защото имат "нахалството" да търсят и най-малката възможност за работа в родината си и така да "изядат хляба" на местните висшисти с различната си по ниво подготовка, с чужди езици и придобитата вече различна цивилизованост, всичко това говори за наченки на явлението „национален хиенизъм" (от кръвожадната и хищна хиена).

Новите "антибългари"

Рано или късно българите ще бъдат изправени пред тежкото признание, че вътрешно ненавиждат своите сънародници в чужбина. За местното население близо двата милиона българи, напуснали страната през последните 20 години, по старите комунистически аршини продължават да бъдат "родоотстъпници", "чуждопоклонници", "антибългари", често дори "национални предатели".

Единствените ползи от тези хора, поне според примитивните представи на локалните патриоти и в социалните сметки на управлението са, че годишно те превеждат по около два милиарда лева за родители и близки, не тежат на здравната и образователна система и през летните си отпуски харчат част от спечеленото в страната.

Моя страна, моя България!

Каквито и ПР-мероприятия да "провеждат" официалните власти за привличане на образованите и квалифицирани сънародници от чужбина, те не струват пукната пара пред фактите, които „опарилите" се вече и натирени обратно по света българи изнасят.

Та кой местен кредитен милионер-работодател би взел на работа специалист със съответстващо на дипломата му заплащане и което е най-опасно, отказващ да участва в почти задължителната "далавера" на собственика? Кое местно ведомство не би се изкушило да "пооскубе" финансово натрапника от чужбина с всевъзможни разрешителни, легализации, задължителни „спонсорства" и с какво ли още не и да му демонстрира как трудно живее и се мъчи българският чиновник?

Кой локален интелигент не би се изкушил по класическия "байганьовски" начин да наложи умственото си превъзходство пред знанията, получени в университетите на "тъпите" американци, англичани, германци или французи?

След Освобождението истинските "строители на съвременна България" са били образованите в чужбина млади хора. Днес, в "европейска" България, същите тези хора са, меко казано, недолюбвани. И въпреки всичко някои от тях рискуват.

Засега, в повечето случаи, безуспешно.

*Оригиналното заглавие е "Българският хиенизъм".

http://www.dw-world.de

Oще: българия  дипломи  образование  сергей игнатов  студенти  университети  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.09.2011, 14:40

54 Illarion | 14.11.201111:57

И с кое по- точно ви помага болезненият опит, драги ми Седларов? С това, че видите ли възможността няма да се поколебаете да се облагодетелствате на чужд гръб? Щом и Пешо може защо не и аз? Ами защото няма как това да продължава вечно. А и не подценявайте възможността тези хора (чужди студенти/ не-българи) да имат този опит от скромните 18 години живот тук. Защото признайте цензурата липсва и още на 10-12 осъзнават прекрасно къде живеят.
Не мога да разбера защо вместо да се възползват от опита на тези млади хора (в името на общото благо) те се възползват само от натрупаните им зад граница парични средства? Всъщност излъгах мога да го разбера,но няма да ме разберете ако ви го обясня. Защото и аз съм една от тези с диплома от "тъпите" англичани. И за да се разберем, за да се прехвърли човек от УНСС в моят университет е нужно само да покрие приравнителни изпити и ако резултатите не са задоволителни (тоест 3-ки) повтаря годината като плаща само 50% от таксата. Няма да ви разказвам за предимствата, защото пак няма да пожелаете да ме разберете. Само ще кажа, че докато вие си трупате болезненият опит, аз ще си трупам знанията и след 10 години ще си говорим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

53 Bobby_gBG | 12.11.201123:59

Мина | 12.11.2011 22:05
А на ЧИИ качества драги се дължи, че сме си намерили ДОБРЕ платена работа на Запад- на нашите, или на .... филанкишията!
-------------------------
На ничии минче, на абсолютно ничии.
За да си немериш добре платена работна на запад не се изискват никакви специални качества.
За да си намериш прилично платена работа на запад се изисква единствено да не си мързелив. Тъй като в България се изисква страшно много в повече, а мързеливците принцепно не правят опит да излязат навън, то ако си от излезлите навън то "успеха" ти е горе-долу в кърпа вързан.

Докато тука в България дори и да си съдираш гъза от бачкане, един средноквалифициран и средно усърдно работещ човек от западна Европа ще изкарва в ПЪТИ повече пари от теб. Независимо че не знае и може повече от теб, и независимо дали полага повече усилия от теб.

Това че изкарвате повече пари от нас "простите" дето сме останали тук не значи абсолютно нищо. Това значи единствено че сте избягали в по-уредено общество от нашето, и че там за положените усилия получавате парите които наистина заслужавате, докато тук повечето работодатели действат на принципа "ние ги лъжем че им плащаме, а те ни лъжат че работят", и тук колкото и здраво да работиш, дори и в пъти повече от колкото някой на запад, ти ще продължаваш да получаваш в пъти по-малко пари от "западняка".

Така че минче, това че получаваш в пъти повече пари от някой "балък" в България, не значи абсолютно нищо, ама грам нищо не значи. Ти тези пари не ги получаваш заради това че си нещо повече. А ако си мислиш нещо различно, значи си нечовешки тъпа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

52 Мина | 12.11.201122:07

Потнико нещастен, живей си ти "с вашите нетни 720 лева," моите са в ПЪТИ ПОВЕЧЕ (и не са лева)!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

51 Мина | 12.11.201122:05

Уфффф, Бобиииии, "Единственото с което ме дразнят е като почнат да ми се правят на велики и колко са били успели, сякаш това се държи само и единствено на техните качества, а не защото държавите там са уредени, и получаваш шанс за реализация,"
А на ЧИИ качества драги се дължи, че сме си намерили ДОБРЕ платена работа на Запад- на нашите, или на .... филанкишията!!!??? И то БЕЗ мама, тати, бати, или стринко, БЕЗ връзки и протекции в среда където ПО ЗАКОН трябва да си по-добър от местните, за да те вземат на работа!!! Живеейки сам (поне в началото) и трябвайки де се нагодиш към чужда среда, чудж език и куп други неща за преодоляване, дето си ги имаш за ДАДЕНОСТ в собствената държава!!!

Аре, като си и ти АйТи, вземи си намери работа там дето съм аз и после да си говориме пак кой кого и с какво ДРАЗНЕЛ Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

50 Bobby_gBG | 12.11.201116:57

В случая не мисля че говедото си приписва големи заслуги, но с директни цифри показва защо българите бягат и ще продължат да бягат...

Но тези дето се правят "виж ма аз колко съм велик с 2000Е заплата в западна Европа, а ти си нула тука с мизерните си 1000 лева..." направо хвани единия удари другия"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

49 Оня Дето Го Трият | 12.11.201116:44

Говедо

Не разбрах само къде е твоя принос в цялата тая работа?
Ваште работят за 4 хиляди, ама са си ги изкарали с техни умения и труд.
А ти се възползваш от чужд жизнен стандарт, създаден от други, и парадираш тук с него?
Е това ме дразни в емигрантите даващи акъл отдалече - ок, изкарвай си парите, живей си живота, ама ако обичаш не си приписвай заслуги за нещо, което не е твое!
Германските фирми ще дават по-високи заплати от българските и без твоето ценно присъствие там Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

48 Bobby_gBG | 12.11.201114:18

И понеже повечето хора мислят така - навън със сигурност е много по-лесно, и ако нямаш какво да те държи тук е мноого лесно да се изнесеш там.

Хората които бягат са си прави за себе си. Аз няма как да ги съдя за това.
Единственото с което ме дразнят е като почнат да ми се правят на велики и колко са били успели, сякаш това се държи само и единствено на техните качества, а не защото държавите там са уредени, и получаваш шанс за реализация, а всеки който е останал тук е боклук който е нямало да се справи по сходен начин като тях...

Като сте избягали - живейте си живота, ама не се правете на велики. (това се отнася основно за деосвин и останалите като него дето гледат отвисоко, а не за човека преди мене)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

47 Govedo13 | 12.11.201113:30

Странна логика, аз не виждам никой от познатите ми да се е засилил към България, сметката е проста/ икономически ясна.
Простичко е- родителите ми са шефове на сериозни компании в България, София.
Получават към 4 хиляди лева нетно заедно, работят като животни по цял ден, баща ми работи и събота и неделя редовно, брат ми се отглежда сам. С тези пари те имат стандарт на живот на прост бачкатор без образование в Германия- кола за 20 000 Е, 2 нормални почивки на година, нормално обзаведено жилище и допълнително сигурно частно пенсионно осигуряване.
Аз работя два дни(16 часа) на седмица като студент в фирма по специалността си, почнах с 600Е след 6 месеца станаха 800 Е, след още три месеца ще ходя по два дни и половина (20 часа) и ще взимам 1200 Е, разходите ми за живот са към 500 Е ( 60 квадрата жилище наем, бензин за колата ми (3000 Е струва тя) , такса за уни, пари за храна.
Тази зима аз ще ходя да карам ски в Алпите за към 500 Е 1 седмица с всичо включено с парите ми от 13 тата заплата, родителите ми ще си стоят в София защото с 4 хиляди в София може да си плащаш лизинга на колата, заема за жилището и да живееш с 2 хиляди(3ма души без да се лишават от нищо). След 1 година аз и приятелката ми ще завършим и ще взимаме между 2000 и 2500 евро нетно на човек, в момента живея добре двамата общо взимаме към 2000 аз 800 и тя 1200, харчим към 1000 за живот и 1000 спестяваме, като започнем да печелим нормално ще харчим към 2 (харесал съм си едно А6 700 Е му е лизинга на месец), и ще спестяваме/ инвестираме към 2000 Е на месец, а вие ми говорите за хиени кризи и глупости.
М. от едно баварско село.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

46 peta_wawa | 12.11.201104:54

"Флагрантно", сириъсли Чуди се ?
Това от думата "флаг" ли произлиза? От учил навън студент ли е писана тази статия, явно не е доучил. Има си и хубава българска дума за това - миризливо, не са нужни неразбрани и осакатени чуждици. Другата любима ми е "остракиран" Чуди се ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

45 Bobby_gBG | 12.11.201102:54

Еми Мила работя в Монтюпе. И работя бизнес администрация защото всъщност това ми е средното образование, и тъй както деосвина е установил че не му се "бичи тривиален код на perl", така и аз въпреки всичко установих че не ми е интересно това което в България се предлага за програмистите и въобще IT специалистите и системните администратори.

Та затова си минах на средното образование, като в миналата специалност беше дори още по-близко до него - бизнес администрация с немски език.

Основния проблем на фирмата е че в самия завод е задимено, ако не беше това щеше да е отлична средата за работа.
За съжаление както са френска компания, така се побългариха в много отношения, като това че не плащат извънредните часове на административния персонал, но пък извънредните дни за всички, ако не могат да ти ги възстановят бързо, както и извънредните часове на работниците ги плащат от-до.

Поне като част от отдел качество повечето хора в колектива са готини и интелигентни, без някакво натегачество или одумване, но пък стадото оператори са типична извадка на жалкия български бачкатор-чалгар...

А специално в моя случай, както обича да се изразява шефа "you are the one person that is officially allowed to push the managers" да си правят седмичните вътрешните одити, и да им държа сметка защо не са ги направили.
А дори и да не съм аз - те се държат нормално, човешки и достъпно, даже някои от френските мениджъри почнаха да учат български, а тръгнат ли да ходят из завода, редовно се поздравяват и здрависват с най-обикновените оператори.

Отделно има обучения, доста при това. Като почнем от въвеждащото 3 дневно обучение за всеки нов работник, и минем през 20-30 курса годишно - за мотокаристи, за работа със съоръжения под налягане, или идното следващата седмица обучение по металургия, на което ще присъствам и аз.

А през август завода затваря за 3 седмици, като остават само най-новите дето са на по 1-2 месеца и още нямат натрупана отпуска, и чистят през това време.

Кафе в офиса няма, но си има диспенсери за минерална вода, и кафе-машина за по 30 стотинки.
Фейса е забранен, както и още 2-3 сайта (но не и youtube), и в интернет киснеш само в почивката.

А през останалото време си имаш задачи които ТИ трябва да свършиш, а не да висиш 8 часа на работа и да си заминеш като ти изтече времето. А като нямам точно определена работа - намирам си. Дали ще отида да направя някой вътрешен одит, или ще оптимизирам някой документ - тъй като все още има мноого формуляри дето са правени от .... меко казано не особено грамотни хора...


Общо взето фирмата има своите плюсове и минуси - като повечето минуси са причинени от побългаряването на френската практика - да спестят пари от филтрите за въздуха, от принципа "няма незаменими хора", заради който от 1 година в отдела за закупуване е хаос, и преди 1 човек се оправяше сам, а след като практически го принудиха да напусне, и до сега е хаос, и го замениха - ама го замениха с 3 други.


И докато за въздуха уж го осъзнаха че с тези големи заплати като за Русе (650 бруто за оператор), единствената причина за големия оборот на хора е именно и единствено мръсния въздух, и аз им го напомням при всяка възможност да действат, а да не се бавят, все още не са направили някакъв особен напредък, дори и да е "the biggest priority"...


Но както и да се гледа - далеч напред от типичната българска компания дето не вижда по-далеч от носа си.
   

оценка

+0 -0