Топките на Мойсей | webcafe.bg
Webcafe

Топките на Мойсей

Калина Андролова
04.05.2011, 14:43 (обновена 06.12.2014, 11:13)
Мъж

Снимка: © Sofialive.bg

Какво ражда българската бизнес класа за нацията...

Мисля си за българския бизнес елит, докато от известно време получавам най-различни предложения за работа.

Има един много характерен тип бизнесмени, срещани само по нашите ширини, които винаги ме разсмиват с ужасната си помпозност и с изкусното си мошеничество.

Зад гърба им - поредица от провали, но разговарят с такива грандомански фрази, че сякаш след минута им предстои да купят планетата.

Ако не си подготвен, че са пълен камуфлаж, може и да се вържеш. Лъжата, а не предприемаческия ум, се оказва основен инструмент на бизнеса у нас.

За да разберете дали една страна е здрава, вижте нейния икономически елит! Създава ли този елит бъдеще?! Или ограбва бъдещето. Никой нямаше да помни републиканецът-магнат Лиланд Станфорд, ако той не беше основал престижния университет Станфорд.

Богатите хора в Америка имат особено верую: че трябва да бъдат филантропи. Повечето от тях са родени в бедни семейства. И са имали своя дълъг път към върха, научавайки се бавно на най-важните истини в живота.

У нас всичко започва от избирателното раздаване на парите при демонтирането на комунизма. Икономическият елит на нашата страна е изкуствено създаден. Затова този елит не притежава нужните качества да развива конкурентоспособна икономика. Българският бизнес, доколкото го има, е изключително бездарен и интригантски.

Ние живеем в страната на невежите бизнесмени

Покрай Великденските празници писателят-хулиган Тома Марков ми подари една своя книга. На 145-а страница открих следното:

"Не аз - ти имаш путка! В нея винаги влизат курове и някога би трябвало да излязат деца. Дай да поговорим за това колко си смотана и самотна самата ти. Колко време ще живееш? И какво ще оставиш."

Тези изречения, написани по повод на някаква курва Лу, са истинската диагноза на българската бизнес класа! Тя не ражда нищо за бъдещето, нищо за нацията. Ние не сме талантлива демокрация, а посттоталитарно сборище от клики.

Парасъсловни групировки, които се уреждат един друг без да им пука за класическите правила на бизнеса.

Посткомунизмът е оня стар трик за инфилтриране на свои хора на ключови позиции, независимо от качествата им. Така две-три групировки управляват всички сектори на икономиката и обществото.

Разликата е, че

вече няма праг на забогатяването, но племенните връзки останаха

Ето защо няма откъде да се случи умна икономика в България. Няма да се появи нашия Андрю Карнеги, да основе стотици библиотеки, да създаде научно-изследователски центрове, музеи, концертни зали, училища. Никога. Велики трапезни лъжци се разпореждат със съдбите ни, да знаете!

Днес откриват нов проект, заедно с пет нови любовници, утре изведнъж разпускат хората, измислят следващата си лудост, наемат нови хора, изпират следващата порция неясни пари. "Ей тук имам едни пари, дай да напра'им нещо!" - ми казва вчера един големец.

Думите му толкова преливат от случайност на намерението, че около него се образува локва. Чудя се каква е тая страна, чието бъдеще се чертае на софрата между бирите. Днес ще пише за мода, утре ще продава лекарства, както дойде.

Преди няколко години всички системи за венозни вливания в болницата, в която попаднах, бяха дефектни, онова с което се регулира колко бързо да прокапва системата, не работеше.

Болните трябваше сами да притискат маркучето, за да капе по-бавно. Попитах лекарката що за безумие е това, тя отговори, че цялата партида системи била дефектна. Някой е внесал партидата, взел е едни пари и толкоз, к'во му пука за умиращите.

За да расте културно една нация,

трябва най-първом да има умен икономически елит

Елит, който да въвежда знания и вкус, който да случва действителността, който да задава пътя. Българският бизнесмен е прост, демонстративен, с нисък семеен морал и лоша поведенческа култура. Той шмърка кокаин в джипа си, развлича се в просташки нощни заведения, и е комично убеден, че е хванал Мойсей за топките.

Но най-големият порок не е хищната му разпуснатост, а това, че българският бизнесмен наистина нищо не разбира от бизнеса, с който се е захванал. Той ще внася дефектни системи докато нацията загине. Защото иска да забогатее от бърза далавера. А не от бавен труд.

Това е страната на паразитирането, не на създаването. Малкото бизнеси, които изобщо се случват, са на принципа на източването, разрушаването, изиграването, на принципа на утечки от властта, и на всякакви измами. Затова и нашата единствена национална сила е непукизъм и затъпяване.

Кой би предположил, че ще се превърнем в такива роби на свободата си...

Oще: андролова  бизнес  бъдеще  българия  далавера  елити  икономика  калина андролова  любовници  проект  сащ  страна  труд  ум  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

109 Десен | 08.05.201200:54

Тъпо и грозно написано. С много пошъл цинизъм, който Андролова се опитва да пробута за свой стил.
Явно тя ще спява и мантрите на Кунева, след като ще и е ПиАр-а.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 27.09.2010, 22:53

108 Vikito | 22.10.201114:27

За съжаление Калина е права, макар някои да я упрекват за цинизма.
Вече много години сме в преход, а политиците се мъчат да се оправдаят това със световни кризи и пречки от страна на опозицията.
Истината е, че при нас е сбъркан модела за бизнес. Голяма част от бизнесмените са хората, които стояха на "входа" и "изхода" на предприятията след 89 г. - рекетираха директорите им, снабдяваха ги със скъпи материали и изкупуваха евтино продукцията.
Николай Василев се възмути от РМД-тата, но не отговори на собствения си въпрос, кой зъл гений ги измисли.
Повечето наши бизнесмени наистина нямат идеи и единственото, с което могат да се занимават е търговия, далавера и да си имат някой и друг хотел в курортите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.10.2011, 13:38

107 ptankov | 19.10.201120:54

Мойсей, твойсей, негов сей...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 18:47

106 Konstantin | 30.09.201117:45

Колкото и да е права Калина, цинизмите задраскват правотата й. От тях личи едно все още твърде юношеско желание за кресливост. То пък съвсем не съвпада с все по-очевидната й зрялост в изводите, в начина, по който си излага доводите.
Калина, или едното или другото! Но ако си цинична, успехът е кратък,а написаното омръзва.
Повече от това, да се облещиш при първото четене, няма. Ако си аналитична и дълбока, от това печелиш и ти и тези, които те четат - написаното остава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 12:16

105 Todor Ivanov | 26.09.201112:22

Ще ми се да дойде ден, в който като си пусна телевизора, вместо да слушам, кой кого е пребил или блъснал, ще чуя че зад решетките за корупция са топ политици и фирмените им протежета. За съжаление историята дотук показва, че тази хубава мечта, която предполагам имат и още близо 7 милиона българи, не става с чакане. Дано по-скоро се намери Човекът или Групата, която ще ни покаже пътят към тази мечта иначе - чакалнята е на гарата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

104 lele male | 21.09.201110:50

Бойко Стефанов - свалям Ви ...очила, защото просто нямам шапка и Ви стискам ръката! ДА!
Иво Сиромахов е казал много точно, в едно свое произведение: "Благоприличните заместители осакатяват мисълта и умъртвяват текста!" - това е и моето мнение!
Статията и авторката - няма да коментирам, защото има много хубави мнения, които се припокриват с моето.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

103 Николай Дренчев | 21.09.201107:01

"Бизнесмените", за които Калина пише, всъщност не са бизнесмени, те нищо не са изградили, те са наемни работници. Някой (знаем кой) им е възложил една работа, назначил ги е да източат и преперат едни пари. "Мегабизнесмените" ни всъщност са пролетариат, подбирани са по "лоялост" и "ниски интелектуални възможности" за да може Кукловодът да ги държи изкъсо. Мечтите им в живота са се простирали до кръчми, коли и певачки в чалготека. Когато са ги получили, те, според собствените си представи, са "хванали бога за рога". Те живеят за мига, защото нищо не са изградили, нищо от това, което имат не е тяхно. Както им е дадено от Партията, така и ще им бъде взето, за да се инвестира другаде, а те ще останат с това, което са изяли и изпили в 15-те си минути (години) слава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.09.2010, 21:15

102 Mila Simonova | 21.09.201100:24

Ох, умрях си с глупостите на Стефан... ;)))) "Когато станеш личност, чак тогава ставаш човек. Преди това си аморфно същество. Раждането на дете не е реализация." - от човек, упоменал в инфо-то си "професия" - "наука и образование"!! ;))))) Леле - цирк, цирк!! ;)))))
Несъмнено - бездетен, а вероятно - и безбизнесен. ;)))
Ох - плача!! Усмивка)))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

101 Бойко Стефанов | 16.05.201110:39

Апропозо, Валерия, виждам на аватара ти, че ти си отрязана на снимката и поставяш на показ вероятно твоето детенце.

Ако това ще ти е аргументацията в тема, която безпрекословно е в насока на бизнес, а не на реализация изобщо, ще ти бъде много трудно да се аргументираш.

Раждането на дете, отглеждането на дете не е бизнес, както не е бизнес любовта или животът. Нито пък е реализация. Теб самата са те родили без изобщо да те питат и въпреки че са те отгледали, изобщо не са ти казали, какво правят с теб.

Чак когато станеш личност, тогава ставаш и човек. Преди това си аморфно същество без самоопределение. И никакъв бизнес не се отнася до теб, защото бизнесът е целево действие в точна насока и това означава напрежение на волята за постигане на цел. А когато други мотиви те насочват да правиш определени действия, които не са твоята цел а някаква възприето от теб неизбежност, това няма общо с волята и няма общо с целта и с бизнеса.

Затова, ако се аргументираш, слагай на преден план волята, целите и труда и остави на заден план живеенето и раждането и възпитанието, защото няма да се разберем никога. Аз безцелни разговори водя само сред нехайна компания при пълно разпускане и безпаметност. Тук съм за сда комуникирам, а не да се рея безпътно в безпътно пространство.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:52

100 Бойко Стефанов | 16.05.201110:31

Е как да схвана, като нито те виждам, нито те чувам и разчитам на едно писане да ми даде информацията, която да схвана.

Ти можеш да ме наречеш плужек, путьо, идиот, скапаняк, самоебалник и изобщо можеш да взаимстваш думи от србския или да измислиш нови думи за обида.

Но нали разбираш, че обидата отива обратно в теб, ако към която и да е обидна дума не прикачиш обяснението, защо я употребяваш?

Много искам да ти разбера аргументите, но не ми даваш възможност - не ги изказваш.
Изкажи ги и ме остави проснат в калта да ме минава валяк, щом така трябва да бъде. Не се спирай в самото начало. Ако си малка, значи си късметлийка, защото животът ти е още в началото си и каквото и да си изгубила, нищо не си пропуснала.

Но ако си голяма и се изказваш така беззащитно наивно, не знам как да го коментирам и аз, малко е жалко.
   

оценка

+0 -0