За Роджър Уотърс, Стената, Войната, Оставката и още нещо... | webcafe.bg
Webcafe

За Роджър Уотърс, Стената, Войната, Оставката и още нещо...

Цветан Колев
02.09.2013, 13:13 (обновена 04.09.2013, 11:43)
Юмрук

Every gun that is made, every warship launched, every rocket fired, signifies, in the final sense, a theft from those who hunger and are not fed, those who are cold and not clothed

30 август 2013 г. Роджър Уотърс в София! "Стената" live! Най-впечатляващият концерт-спектакъл, който съм изживявал до този момент...

Няма да разказвам за това как баща ми навремето ми отваряше "ушите" за Pink Floyd (за което му благодаря), докато майка ми (която също има "сърце и душа" за тази музика) постоянно намаляваше "прекалено силния" звук на стерео уредбата. :) Хубави спомени!

За друго ми е мисълта в момента и други размисли събуди този концерт у мен. Защото, като всяка истинска рок музика, това е музика с послание, музика, която буди не само емоции, но и размисли, музика, която е създадена, не само да забавлява, но и да пробужда, да задава неудобни въпроси и да провокира, музика на бунта, музика на протеста. Точно за протеста ми е думата.

"Mother, should I trust the government?", пее Роджър Уотърс на сцената, докато на стената отстрани се прожектира отговорът - "No fuckin' way - ОСТАВКА!"

Да, наистина един хубав реверанс към българската публика. Би било добре обаче да си припомним, че Роджър Уотърс не дойде в България, за да каже "оставка" на кабинета Орешарски, а "Стената" е един спектакъл изпълнен с много по-дълбоки, многопластови и глобални послания. Би било добре (за самите нас) да престанем да мислим в медийно-манипулирани плоски стереотипи и да си извадим главите от пясъка.

Ако го направим, със сигурност ще разберем, че Роджър Уотърс каза ясно не само на българската публика, а и на целия свят - "Every gun that is made, every warship launched, every rocket fired, signifies, in the final sense, a theft from those who hunger and are not fed, those who are cold and not clothed." (Всяка произведена пушка, всяка започната война, всяка изстреляна ракета, означава, в крайна сметка, кражба от онези, които гладуват и не са нахранени, от онези, които мръзнат и не са облечени.)

Ако го направим, ще си спомним, че на стената освен "Оставка", беше изписано и Capitalism с шрифта на Coca Cola, че на огромното ЧЕРНО ПРАСЕ, летящо над стадиона (което накрая на концерта беше "убито" от публиката), бяха изобразени логотипите на Shell, McDonald's, Mercedes, сърп и чук, а също и символите на големите световни религии...

И ако "имаме очи да видим и уши да чуем" (тоест ако доброволно не сме заели типичната щраусова поза), няма как да не схванем ясното послание, което "Стената" отправя по този начин. А това послание (по думите на самия Уотърс) не е антирелигиозно, антисемитско (впрочем, такива обвинения бяха отправени към твореца) или "анти"-каквото-и-да-било, а "PRO-life" (ЗА-живота)!

Нима има значение дали бомбите, които отнемат живот, падат под формата на давидова звезда, полумесец и звезда, християнски кръст, лого на шел (препратка към кървавия петрол), сърп и чук или фашистки символ (кръстосаните чукове от "Стената")? Има ли значение каква е идеологическата маска на онези, които взимат решения от наше име, натискат копчето и изстрелват ракетите, носещи смърт? Нима животът на децата в Сърбия и Сирия е по-малко ценен от живота на децата в Америка и Израел?

Пиша всичко това, защото в светлината на актуалните събития в Сирия, изплуват пороците (в смисъл на недостатъци), криещи се в нашето мислене - същите пороци, поради които охотно позволихме да бъдем манипулирани и лъгани от българските политици повече от 20 години.

Чуват се гласове на политици и общественици, проповядващи войната в името на "демократичните ценности" и "про-западната ориентация". На сцената излизат фигури, които с менторски тон ни обясняват как България трябва да се включи активно в евентуална военна кампания срещу режима на Асад в Сирия, удобно пропускайки факта, че една военна интервенция означава десетки хиляди нови жертви, разрушения и най-вероятно още по-сериозна дестабилизация на региона, която от своя страна би имала непредсказуеми последици дори в световен мащаб.

Онези, които твърдят, че истинската демокрация може да се налага с бомби и ракети, не са разбрали нищо от посланието на Роджър Уотърс и "Стената". Впрочем несъстоятелността на горната теза е доказана на практика редица пъти и на всеки непредубеден наблюдател му е ясно, че със силата на бомбите може да налагаш колониална политика, да ограбваш и рушиш, но не и да създаваш и градиш нещо добро за хората.

Допускането, че може да осъществиш ценностите, за които се бориш, като разстреляш опонента си (със шмайзер - както е в "Стената"), е дълбоко фашистко в своята същност. И няма как да не цитирам Димитър Божанов, който тези дни ни предупреди, чрез своята публикация в Интернет ("Възраждането на фашизма"):

"О, да, той се завръща! Завръща се с опасна скорост, а вече виждам мирните граждани, запленени от магията му - те са сред нас и са готови да изпънат ръка силно напред и да извикат „Хайл!" Стига да им го кажат Обама или от Европейския съюз, те са готови."

Къде е тук връзката с протестите срещу кабинета "Орешарски"? Ами, работата е там, че самият аз участвам активно в тези протести и не ми е приятна мисълта, че хората, които излязоха на улицата за да изразят своята нетърпимост към начина, по който се прави политика у нас, накрая пак ще останат излъгани (и до голяма степен самоизлъгани).

Защото така наречените "опозиционни сили", реформаторски блокове и нови политически проекти, претендиращи да бъдат също част от протеста срещу правителството, в последните дни се надпреварват да изразят по-голяма съпричастност към "западния свят" и първи да предложат пълната НИ подкрепа за удари срещу Сирия (забележете, преди инспекторите на ООН да излязат със становище относно използваното химическо оръжие там).

Това са същите тези политици, които на следващите избори ще развържат торбата с лъжите и отново ще бъдат безкрайно щедри в обещанията си, борейки се за НАШИТЕ гласове. И за какво? За да сменим "тези" с "онези", да свалим "комунистите", за да дойдат "демократите", да заменим един олигарх с друг такъв, да обърнем гръб на "Изтока" и да се прегърнем със "Запада" ... Не ни ли омръзна вече да участваме за пореден път в тази пиеса, написана от "вносни" и родни режисьори?

Трябва да бъде кристално ясно, че истинска промяна на положението в България няма да има, докато не променим мисловните си модели и не приложим творческия си потенциал, за да направим страната си такава, каквато искаме да бъде. "Бъди промяната, която искаш да видиш в света", казваше Махатма Ганди. Днешният динамичен свят ни поставя нови предизвикателства всеки ден, а нашето мислене на глобално и на локално ниво е зациклило в мухлясали модели, сякаш извадени от архивите на Студената война.

Следвайки този път може да получим само "подмяна", но не и "промяна". Лично аз не желая да участвам в "подменени" протести и затова всеки път, когато излизам да изразя позицията си на улицата, ще си припомням това.

Много жалки и тъжно-смешни са опитите на някои медийки да внушават, че видите ли, Роджър Уотърс "разцепил" протестиращи и контрапротестиращи с надписа "Оставка" върху стената. Ако има някакво разцепление и разделение, може да го търсим преди всичко в нас самите и в стените, които допускаме да съществуват в умовете и сърцата ни.

Защото в крайна сметка онзи, който разбира посланието на "Стената" знае, че това е послание за мир, единство и събаряне на изкуствените стени между нас; послание, което е колкото общочовешко, толкова и политическо, доколкото за добро или за зло политиката касае общото и индивидуалното ни битие.

Снощи създателите на този уникален спектакъл направиха София съпричастна на духа на стойностната рок музика, която преодолява праха на времето с посланията си, която обединява, а не разделя хората, която ни провокира винаги да задаваме въпроси, да мислим, да чувстваме и да се борим, за да съборим СТЕНАТА.

Благодаря ти, Роджър Уотърс!

Oще: концерт  оставка  пинк флойд  правителство  протести  протестиращи  роджър уотърс  спектакъл  стената 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

13 pueblo | 03.09.201301:50

само едно не ми е ясно: как е възможно,хора ,подкрепящи най-гнусната и тъпа мутра по тези географски ширини,да говорят за бутане на стени?????????
някак си не се връзва Смее се
чалга,мутри,бойко борисовци...........ето това са проблемите пред българия,и шансовете да се решат,за съжаление клонят към 0!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

12 Оня Дето Го Трият | 02.09.201317:46

Скучко

Приятелю, най-официално признавам правото на сирийците да се трепят помежду си. Само за пореден път те питам защо не броиш жертвите които се дават сега, а ще почнеш да ги броиш от момента, в който някой друг се намеси в държавата им?
В края на краищата ако ти е мъчно за сирийския народ би следвало да плачеш с еднакви сълзи са сириец убит днес и сириец убит след 1 седмица.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

11 Frida | 02.09.201317:38

честно казано, не преставам да се чудя на младото поколение, как приема пропагандата, как я попива като сюнгер и я повтаря като папагал.
тръби, нефт, газ, сунити, шиити, нато, сащ, Израел, децата на сирия,
абе, авторке мила, ами къде бе повече от две години, като те боли за децата на сирия? и какво правим, като ги тровят със зарин, да тровят и децата на Израел ли, драга? щото твоите везнички така са претеглили тежестта на животчетата им ли, скъпа?
др.роджър е един фукльо, стар и пресъхнал, нула музика и много инфантилни джунджурийки, светлинки и плоска досадна символика, еднообразна тема и сюжет, имитация на некви дълбини, а всъщност суетна повърхностностност. като прибавим и антисемитизма, като неразделна част от лесната популярност, до голяма степен дължаща се на останалите от пинк флойд, добиваме едно комсомолско функционерче на шейсе и кусур години. с грандиозно его. тука литьль биг шья е прав.
не може да сложеш знак за равенство между Израел и хитлер, между сърпа и чука и звездата на Давид. който допуска подобно нещо е фалшив или тъп. или и двете. а който го пропагандира и налага - е просто злодей или боклук. или и двете. такъв човек каквото и да напише, каквото и да изпее, каквото и да изиграе или каже - не е искрено, не е истинско. разбира се такова ви е времето - измамно, лицемерно, измислено и изкуствено. но ако на млади години не търсите истинита, то кога?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

10 Manuela Gerenova | 02.09.201317:23

Мисля, че литературните упражнения по "Стената" вече взеха да стават излишни. Който разбрал - разбрал, за другите няма смисъл от съчинения по преживяно.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

9 скучко | 02.09.201316:53

Приятелю! Както това, какво имаш в главата си е твоя работа, така и работа на самите сирийци , само тяхна и на никой друг е какво се случва в собствената им страна. Всяка чужда интервенция в твоята глава я възприемаш като лична нападка. Така е и за сирийците. Сам се поставяш на тяхно място и в същото време отричаш тяхното правото за решаване на проблемите им!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

8 Оня Дето Го Трият | 02.09.201316:09

Пич, аз не съм на ничия страна в Сирия и да ти кажа честно не ме и интересуват ако щат да се бият цял живот помежду си.
Питам само, сега война и жертви няма ли вече 2 години, та всички изведнъж зареваха че щяло да има жертви ако започне война? Как да започне нещо, което преди цели 2 години е започнало? Шокиран
А даже и да не започне "война" и да си останат така нещата, то пак си има хиляди жертви всеки ден....и нито една не е гръмната от американец или НАТО-вец

А някакъв тъпак ми обяснява аз какво имам в главата луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

7 Vankata_820 | 02.09.201316:00

3. До Оня дето го трият:
...Много е важно да се разберат геополитическите интереси на Турция в региона, защото тя ще понесе тежестта на конфликта и е уязвима страна по него, ако той се разрастне с помощта на САЩ – Турция иска зелена светлина за сухопътна операция в Сирия за катеричното сваляне на Асад, неудържимо го иска и това не е случайно, а информацията ми е изключително важна и притеснителна!!!
Убеден съм, че България ще бъде принудена да преотстъпи въздушното си пространство на САЩ и Турция при започване на операция срещу Сирия и тогава определено пред ООН и останалия свят, България, Турция и САЩ ще бъдат възприемани, като едно цяло, а това означава, че всички разногласия между тях и последвали противоречия, ще бъдат оставяни на произвола на съдбата и възприемани, като лични дела и разчистване на сметки между верни съюзници, престъпили нормите на останалия цивилизован свят – Русия ще гледа със задоволство как България ще бъде пропиляна от верните й съюзници и в частност Турция, след като навремето не й дадохме въздушен коридор към Сърбия и предопределихме изхода от конфликта в Косово!!!
Убеден съм, че при разпадане на Европейския съюз, първото нещо, което ще поиска Турция, ще е България, но на този етап, след като за Турция, стана окончателно ясно, че нито Германия я иска в ЕС, нито останалите по-малобройни от нея държави, не виждам какво друго може да я държи на страната на Стара Европа, освен агнешкото “България”!!!
Надявам се на изчерпателен и искрен отговор, ако случайно сте в подобен обмен на информация, в противен случай не виждам смисъл да ви помагам, най-малкото, защото не милеете за родината ми!!!

P.S. Траянови врата е около Пазарджик, за непросветените!!!

Vankata
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

6 Vankata_820 | 02.09.201315:59

2. До Оня дето го Трият:
"Истината за конфликта в Сирия – интервю със сириец
...Това е нетърпимо, ежедневен терор, прикриван от западните и българските медии. Имам ли друг избор, освен да застана зад светската диктатура на Асад? Не, нямам. Не че я харесвам. Мога да те уверя, че поне 65% от сирийците са зад Асад, а зад бунтовниците са брадати, зомбирани наемници, финансирани от Саудитска Арабия, Катар, Мюсюлманските братя, Ал-Каида и за съжаление – САЩ и Европа. Победата на бунтовниците означава смърт за всички малцинства и светски структури в Сирия, ужас за близо 65% от населението. Означава кошмар за всички нормални хора в Сирия. Как успяха медиите да направят така, че хората да си мислят, че бунтовниците са някакви клетници…та нали 2/3 от тях не са дори сирийци!

Какво беше положението в Сирия преди и какво е след войната?

Сирия нямаше един долар външен дълг, образованието и здравеопазването бяха безплатни, имаше масово производство, заводи, имаше затворени цели промишлени цикли. Преди войната Сирия се развиваше с бързи темпове. Много сирийци в България се връщаха в родината си, заплатите бяха по-високи от тукашните, имаше много работа, много възможности. Нямаше корпорации, които да завладяват пазара, а дребното занаятчийство и семейният бизнес процъфтяваха. Разбира се, имаше и лоши страни – писането на доноси, прибирането и изчезването на политически затворници, някои от тях наказани за привидно смешни и недоказани неща и т.н. Никой не може да отрече това, но в крайна сметка Сирия бе хиляди пъти по-демократична и по-светска държава, отколкото например Кувейт, Саудитска Арабия и Катар, или Бахрейн. Защо не сложат демократични режими там? В Саудитска Арабия и Катар християнството и християнските символи са забранени, жените нямат почти права, на чужденците им се взимат паспортите, когато постъпват на работа… и се управляват от деспотични фамилии. Каква демокрация имаме там? Сирия бе най-толерантната, най-светската страна от всички други мюсюлмански страни взети заедно. Християните имаха пълни права, почивка в събота и неделя, имаха собствени съдилища…къде другаде имаше такова спокойствие? В Саудитска Арабия може би? Където християнските проповеди се наказват със смърт? Съсипаха най-светската страна в региона. И си залагам всичко, че ще я превърнат в нетолерантна уахабитска дупка.

Реално какво е мнението на сирийците за конфликта и преувеличават ли медиите цялата война?

Имаме сериозно разделение. Зависи кого попиташ. Но в България има много сирийци и съотношението е доста показателно. 95% от християните, включително и арменците, както и 95% от алауитите и друзите са на страната на Асад, към тях са и голяма част от светско настроените араби сунити, палестинци и кюрди. Общо са 2/3, но ако попитате другата страна вероятно ще ви кажат обратното, макар и дълбоко в себе си да осъзнават, че е така. Над 95% от опозицията пък са консервативни сунити, тук там с няколко купени християни или алауити, които ги слагат на водещи позиции, за да замажат ситуацията и да не се червят. По мое мнение общо са по-малко от 1/3 от сирийците. Разделението е голямо и остро. Войната е повече от кървава. На страната на бунтовниците се включват ислямисти от цял свят, предимно от С. Арабия, Пакистан, Афганистан, Тунис, Чечения, Либия, Ирак, Катар, Кувейт, Судан и т.н. Аз съм християнин (фиктивно) и в тази война загубих близо 20 от моите роднини. Повечето са жени. Болезнено е. Всичките убити с атентати и зверства от т.нар. бунтовници. В Сирия няма да срещнеш християнско населено място, което да не е нападано и разграбено от бунтовниците. Войната е жестока. Ако американците наистина се намесят и помогнат на тези внесени „опозиционери” – това означава край на всички християни и на всички малцинства в Сирия. Така, както стана в Ирак, където вече няма християни. А Сирия е родината на християнството. Та нали Христос е бил арамеец, които са били от т.нар. сириани.

И накрая – какво според теб е бъдещето на страната и въобще развоят на събитията?

Има много варианти – бунтовниците да спечелят и Сирия да се превърне в радикална ислямистка държава, каквито са Катар, С. Арабия. Лош вариант, но за съжаление най-вероятният, ако САЩ се намеси директно. Друг вариант е страната да се разцепи на две или повече части. Трети вариант е статуквото да се върне както преди. Но каквото и да стане, Сирия няма вече да е независима и войната ще я тресе дълги години наред. За съжаление, приказен край няма, бъдещето е срутено. Противниците на Сирия вече постигнаха своето."

"п.п
Интервюто е публикувано първоначално в Security.bg" ..., а след това и в podmosta.bg!


Прилагам и мой коментар, постнат под статията:
Искрено благодаря за онагледяващата статия!!!
Ще попитам:
Вие наясно ли сте какво са обещали САЩ на Турция, ако се стигне до нагнетяване за кюрдска автономия, обединяваща 60млн.кюрди в една нова държава, в част от територията на Турция?
Получих информация, че Турция и САЩ имат тайно споразумение, в което фигурира част от България, като преотстъпена територия на Турция, при положение, че кюрдите се отцепят, с територия от Турция, при излизане от контрол на ситуацията със Сирия и останалите държави! При такъв развой на събитията, САЩ преотстъпвали на Турция, територия от България до Траянови врата, а Турция осигурявала пълна автономия за новата държава Кюрдистан!!!
Тъжна, но почти необорима информация, с оглед на водната криза, пред която се очертава да бъде изправена Турция, след няколко години, а кюрдският казус, сякаш не търпи отлагане и нещата май се припокриват и изчерпват с изложеното от мен?!
Асад предоставял ли е на кюрдите автономност и каква – ограничил ли се е само с автономността им или има и по-големи обещания за бъдещето на кюрдите, ако останат на негова страна?
Много е важно да се разберат геополитическите интереси на Турция в региона, защото тя ще понесе тежестта на конфликта и е уязвима страна по него, ако той се разрастне с помощта на САЩ – Турция иска зелена светлина за сухопътна операция в Си
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

5 Vankata_820 | 02.09.201315:58

До Оня Дето Го Трият:
Прочети споделеното на един дъх, а най-отдолу се мержелее мой личен коментар, провокиран от написаното от това младо сирийско момче:

"Истината за конфликта в Сирия – интервю със сириец

Знаем, че нашият сайт по принцип не пише за подобни теми, но идеята на Под Моста е да бъде свободен, независим портал за актуалните (е, не винаги) неща, които вълнуват вас и нас. Затова и по изключение писахме за протестите, затова и сега ще пишем за конфликта в Сирия. Представяме ви едно наистина адски интересно интервю с българския сириец Дахер Дахер, известен повече у нас като най-забавния книжен блогър Dah Lammoth.

Дахер е на 31 години, работи в БАН и живее в София. В момента е един от най-популярните книжни блогъри у нас. В същото време поддържа друг, отново изключително популярен, хумористичен блог за „нещата от живота“ и кино. Третият му блог, и една от причините, заради която реших, че е най-подходящият човек за това интервю, се казва „Истината за Сирия“ , в който публикува статии по темата на английски и български.

Димитър Панайотов: Как започна всичко?

Дахер Фарид Дахер: Както винаги истинската причина се крие в откриването на нови находища на природен газ – около районите на Тартус и Латакия – двата големи пристанищни града, които са аналози на Бургас и Варна в Сирия. Понеже съм работил по въпроса – става дума за т.нар. Левантийски басейн, който по предварителни изчисления има потенциал за 3.5 трилиона кубични метра природен газ, както и на най-малко 1.7 милиарда барела нефт. Втората причина е получаването на т.нар. Шиитски полумесец между Иран, Ирак и Сирия. Иранците започнаха проект, чрез който тръбопроводите минават през Сирия и оттам излаз за Средиземноморието. Иранците сключиха и сделка с Пакистан – така тръбопроводите достигат директно до Китай през пакистанска територия. Това сериозно нарушава интересите на САЩ и техните васали – Саудитска Арабия, Катар, Турция и Кувейт. Не е чудно, че те са основните спонсори на бунтовниците, нали?

Историята за това как са измъчвали деца в град Дараа е изфабрикувана и преиначена. Това беше вкаран елемент, за да избухне пламъкът – а от там спиране няма. Елементарна пропаганда, която исторически винаги се е получавала. Още от библейски времена.

Защо и кой се разбунтува?

Първоначално се разбунтуваха много хора и то от различни класи и етноси. Постепенно обаче вълненията започнаха да утихват. Тогава бе вкаран сектариански елемент – просто отвън искаха да предизвикат война, да съсипят инфраструктурата на страната и бе много лесно да се използва религиозното многоoбразие в Сирия. Сега се бунтуват единствено консервативно и радикално настроените сунити, т.е. ислямистите – хора, симпатизанти на Мюсюлманските братя, които бяха враг номер едно на сегашния светски режим на Асад. Това са все хора от по-бедните квартали и градове в страната – характеризират се с висока раждаемост, ниска грамотност и съответно са лесноконтролируеми. Свободната армия всъщност представлява общо название на десетки ислямистки въоръжени групировки – като почнем от Ал-Нусра, минем през Ал-Фарук, и стигнем до Ахрар Ал-Шам и десетките подобни. Две трети от тях дори не са сирийци, а нещо като талибаните – вкара ислямисти от Либия, Афганистан, Пакистан, Чечения, С. Арабия и т.н. Точно както се случи в Афганистан преди време.

Кой има най-голяма полза от война?

САЩ. Те са насочили поглед към Иран, който е най-големият играч на природен газ, наред с Катар и Русия. Само напомням факти, без да искам да бъда обвиняван в предразсъдъци, ксенофобия и други глупости. Израел започна експлоатацията на находището в Тамар – може да се разгледа като част от Левантийския басейн. Факт, нали? Другите страни, свързани с находищата в тази част на Средиземноморието – Кипър и Гърция, изпаднаха във финансови кризи, а в Ливан съвсем скоро ще започнат проблемите… Както и очевидно в Иран, а може би и в Пакистан.

Какви са историческите предпоставки за този конфликт?

Фамилията Асад, която управлява страната, са алауити, т.е. шиити. Алауитите са малцинство, едва 12% от населението на страната, а бяха завладели голяма част от печелившите отрасли – телекомуникации, ресурси. Трябва да се отбележи, че алауитите са светско настроени, те празнуват Kоледа заедно с християните, а жените никога не се забраждат. Сунитите са над 70%. Християните са между 10 и 12%, т.е. близо 2,5 милиона. Съюзниците от САЩ и С. Арабия искаха да се възползват именно от този елемент – те се надяваха да спечелят сунитите на своя страна и да направят преврат и да качат тяхна марионетка. Това, което забравиха, е, че голяма част от сунитите са светско настроени хора. Сред тях има близо 2 милиона кюрди, над милион бедуини, около 1 милион туркмени, половин милион палестинци, а освен тях има черкези и т.н. Не им се получи. Затова вкараха ислямисти от цял свят – от това най-страдат християните, чиито селища са брутално ограбвани и малтретирани. Само тази седмица бяха нападнати Сейдная, Мармарита, Махарде – все християнски градове. Както и християнският квартал в Дамаск – Баб Тума. Така се получи не война за демокрация, а борба за светска държава срещу шериат и ислямистка такава.

Защо подкрепяш правителството, а не бунтовниците?

Ето ти една история свързана с България. Ако някой си спомня събитията в Пазарджик и ислямо-салфитското шествие там, нека му известя, че организатор на тези „учения”, по-късно и подсъдим, бе Муафак Ал-Асаад, а той е братовчед на….Риад Ал-Асаад - символът и лидерът на свободната армия, т.е. на бунтовниците. Защо никоя медия не спомена този факт? Аз как да се идентифицирам с човек, чиято фамилия се занимава с разпространение на радикален ислям и шериат? Как да се идентифицирам с престъпници и главорези, каквито са 90% от Свободната армия, и които искат да избият християните и всички различни в Сирия. Как да се идентифицирам с армия, която където и да е влязла, налага шериат и гони малцинствата? Това е нетърпимо, ежедневен терор, прикриван от западните и българските медии.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 02.09.201315:54

Не е важно аз какво имам в главата си.
В случая е важно какво има в Сирия от 2 години насам...
   

оценка

+0 -0