"Тютюн", постановка - ДПС | webcafe.bg
Webcafe

"Тютюн", постановка - ДПС

Webcafe,bg
06.01.2014, 15:58 (обновена 09.01.2014, 12:21)
помакиня

Снимка: © БГНЕС

Убийствен, изнурителен труд

На Богоявление в новинарските емисии до обяд ни показаха няколко бали изгорен тютюн и групичка протестиращи тютюнопроизводители. (А как горяха балите едно време...)

Следобед ДПС вече обяви, че връща стария режим за изкупуването на тютюна, отменен от ГЕРБ. Т.е. връща се в играта чрез фигурата на държавните експерти-оценители, премахнати при управлението на кабинета Борисов.

Обратно в играта

В момента между частните фирми и частните производители не стоят други посредници. Оплакванията на тютюнопроизводителите са, че така са подложени на диктата на търговеца, който може да им налага каквито си иска цени, и настояват за минимални изкупни цени.

Но, както обясни лидерът на ДПС Лютви Местан, вече ще има държавни експертни оценителни комисии, базирани към областните дирекции "Земеделие" или Държавен фонд "Земеделие". Институции, овладяни за трети, макар и не пореден мандат, от ДПС. Макар че при земеделския министър Мирослав Найденов повечето кадри на движението оцеляха.

Идеите на ДПС за законодателни промени - не споменаха връщането на фонд "Тютюн", макар че съжалиха за него, така че кой знае! - тутакси бяха подкрепени и от БСП и нали никой не се съмнява, че скоро ще са факт.

ГЕРБ обвиниха управляващите, че умишлено саботират кампанията, за да може да върнат отменените по тяхно време регистрационни режими, благодарение на които разрешително получаваха "свои" фирми на определена цена, и настояват за минимални изкупни цени.

Само напомня "Тютюн" - но само на пръв поглед

Това само ви напомня "Тютюн" на Димитър Димов, когато "Никотиана" почваше да изкупува на безценица тютюна от селяните. Все пак, по време на Втората световна война тютюнът е бил най-важната експортна стока от България за Третия райх, такава, че германците дават премия от 100 милиона, за подобряване на цената му, и се съгласяват да платят за тютюна, но за всичко друго да се разплатят с България след края на войната...

Днес, през 2013 г. България е член на ЕС, а Брюксел затяга мерките не само срещу тютюнопушенето, но и срещу производството на цигари. И не само това, но ЕК отказа да дава европейски средства за субсидиране на това ненужно производство, така че година след година по 73 милиона лева субсидии се дават от държавния бюджет. Нещо, което държавата не прави за производителите на зеленчуци - производство, къде къде по-важно.

Така че да обобщим. Държавата дава 73 милиона лева на производителите, за да подпомогне производството на тютюн заради хатъра на ДПС. Производителите обаче се показват недоволни - и искат да се окаже натиск върху частния бизнес, като се заковат минимални изкупни цени. И в крайна сметка никой да не може да купи тютюн без санкция от ДПС, а фирмите, допуснати до пазара, естествено, ще се сговарят помежду си.

Пазарът

В България реколта 2013 е около 25 хиляди тона тютюн. Реколта 2012 беше от близо 23 000 тона, а цената на най-разпространения сорт - "Басми", стигна 7-7.50 лева/кг. Дали заради "диктата" на фирмите, които изкупуват?! Сега се очертава да е по-ниска.

На този пазар отдавна са навлезли частни фирми. През дългите години, в които всяко правителство искаше да продава "Булгартабак", а вместо това падаха министри, тютюневите складове преливаха от изкупен тютюн, който нямаше какво да се прави.

Но пак се изкупуваше - година след година, защото така искаше ДПС. Държавата плащаше, тютюнът мухлясваше, а при изкупната кампания често по-ниско качество минаваше в по-висока категория. И следваше отблагодаряване към любимата партия.

Изкупуването на тютюн беше с 60% тежест при приватизацията на "Булгартабак холдинг". Компанията отиде в любимия на ДПС обръч. До 2015 г. включително "Булгартабак" е задължен да изкупува по 5000 тона тютюн на година - кажи речи 1/4 от произведения.

Значително по-справедливо спрямо останалите производители в България би било, ако производителите съобразят количествата продукция с пазара и това намаляване да стане постепенно, като паралелно с това да спада и бюджетното субсидиране.

Пак ще повторим, че през мандатите, в които ДПС управляваше, не направи нищо за осигуряване на алтернативен поминък на тютюнопроизводителите, които, впрочем, не са толкова много - регистрираните са малко над 30 000.

Ние имаме идеи за частично възстановяване на регулацията, за да се уредят законово екзистенц минимумът от интересите на тютюнопроизводителите, заяви Местан. И на max - интересите на ДПС-върхушката.

Oще: дпс  изкупуване  тютюн  тютюнопроизводители  фирми 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2014, 18:47

3 Djanan Rodoplu | 08.01.201418:48

Трябва да се дигнат цените на изкупуване на тютюна, това е решението.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 07.01.201417:11

Аз произвеждам оборска тор (тоест лайна). Нищо друго не мога да правя, за нищо не съм учил, нищо не искам да уча и не искам мен на нищо да ме учат.
Мога да произвеждам само тор.
Настоявам държавата да задължи фирмите, занимаващи се със селско стопанство да изкупуват лайната ми, при това на цена за килограм която аз посоча! Аз заслужавам достойно заплащане за безалтернативната си стока, произведена (понякога) с кървав труд!
Член съм (по-скоро задник ама айде) на партия, в която всички членове имат същия бизнес и същите икономически интереси като мен - а именно какда си продаваме лайната на държавата за достатъчно пари! Разбира се, най-продуктивните сред нас са ни лидери! Ако държавата не ни уйдиса на исканията, обещаваме да залеем центъра на София с продукцията си Лош или много луд
   

оценка

+8 -1

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 07.01.201412:15

Pove4e praseta trybvat
   

оценка

+1 -0