5 години затвор за оскърбление на религиозни чувства | webcafe.bg
Webcafe

5 години затвор, ако напсуваш Господ

Webcafe.bg, по материали от руски медии
27.09.2012, 12:04 (обновена 29.09.2012, 23:04)
Молитва

Как точно да се измери дълбочината на наранените чувства на вярващите

В руския парламент е внесен законопроект, който предвижда засилване на наказанията за оскърбление на религиозните чувства на вярващите. Това се случва точно след нашумелия случай с пънк молебена на Pussy Riot в московския храм "Христос Спасител", заради което три момичета от групата бяха пратени за 2 години в затвор - за хулиганство, мотивирано от религиозна омраза.

Присъдите на Надежда Толоконникова, Мария Алехина и Екатерина Самуцевич ще бъдат обжалвани на 1 октомври.

В проекта за промени на руския Наказателен кодекс са разписани до 5 години лишаване от свобода за разпалване на религиозни вражди, оскърбление на чувствата на вярващите и оскверняване на религиозни светини.

Сега подобни прегрешения в руското законодателство се разглеждат като административно правонарушение и се наказват с глоба в размер от 500 до 1000 рубли.

Законодателите предлагат многократно увеличение на глобата, а също така и допълнение на Наказателния кодекс с нов член: "Оскърбление на религиозните убеждения и чувства на гражданите". Ако предложението бъде прието, осъдените по този член ги заплашва - освен затвор до 5 години, което е максималната присъда, също така и общественополезен труд до 400 часа или глоба до 500 000 рубли.

Последните събития в Русия и света са наложили утежняване на наказанията, казва Ярослав Нилов, председател на комисията по обществените обединения и религиозните организации в руската Дума.

Под одеянията на руските православни отци

По думите му държавата трябва да се заеме и да въдвори ред, в противен случай "оставяме улицата да диктува". Ако отида днес в синагогата и започна да късам Тората, ще нараня чувствата на вярващите и ще оскверня с действието си религиозната литература. А ще понеса наказание за това от 500 до 1000 рубли. В случай че предложеният от нас законопроект бъде гласуван, наказанието ще бъде доста по-строго".

През юли в Казан беше убит началникът на учебния отдел на Духовното управление на мюсюлманите в Татарстан Валиул Якупов и извършено покушение над мюфтията на Татарстан Илдус Файзов.

В няколко руски градове бяха потрошение православни кръстове, а също така и осквернени икони. Критиките не подминаха и руският патриарх Кирил, а също така и руската православна църква, когато станаха публично известни подробностите около жалбата и съденето за "напрашения апартамент" на патриарха, както и съдебните спорове на Руската православна църква с детски градини и училища за терени.

Случаят с напрашения патриаршески апартамент придоби голяма известност. Преди няколко месеца в московски съд беше подадена жалба от страна на патриарха, че един от разкошните апартаменти, които притежава в центъра на Москва - на крайбрежната улица на Москва река, е бил напрашен поради ремонт в съседния апартамент, собственост на бившия министър на здравеопазването Юрий Шевченко.

В резултат, освен искът за компенсации в размер на 19.7 милиона рубли за стореното, беше запечатан и апартаментът на Шевченко. Междувременно обезщетението беше изплатено на патриарх Кирил, който беше казал, че ще дари парите на детски дом или болница.

Когато руски медии са поискали информация къде точно са дарени парите, от патриаршията им обяснили, че това е секретна информация и не могат да дадат отговор, "нито положителен, нито отрицателен". "Едва ли бихме могли да коментираме неща, които не се отнасят към публичната дейност на патриарха", заявил неговият прессекретар Александър Волков. Затова едва ли си струва да очаквате отговор, пояснил той.

Според хора от семейство Шевченко, целта на натиска върху тях е да освободят жилището, което впоследствие да купи патриарх Кирил. Апартаментът в разкошния дом се обитава от третата му братовчедка Лидия Леонова. Межудвременно Шевченко внесоха ответен иск срещу патриарха, че при запечатването на апартамента им са били безнадежно унищожени 13 стола, кресло и два килима, за което искат 2.6 милиона рубли.

След случката шефът на синодалния отдел за взаимодействие между Църквата и обществото Всеволод Чаплин, един от най-настървените свидетели срещу трите момичета от Pussy Riot, заяви, че никой от Руската православна църква не трябва да се притеснява или колебае да приема скъпи подаръци. "Ако някой дари на патриарх роба, икона, кола, часовник - това е акт на любов към патриарха, което е естествено", казва Чаплин, който носи часовник марка Longines, чиято цена е около $500. А патриархът се беше засрамил, че има "Бреге" за $30 000, поради което снимката с часовника на ръката му беше изтрита с помощта на компютърна програма...

А как ще се измерват "наранените чувства" на вярващите

Според Ярослав Нилов в подговения законопроект ще бъде търсена отговорност само за провокации. По думите му следствените органи и съдът ще решават кога едно действие е провокация или не.

Експерти обаче се опасяват, че новият текст от НК би могъл да се интерпретира твърде свободно. "Естествено, че законът може да доведе до злоупотреби. Не е много ясно как точно ще се определи доколко са оскърбени и наранени чувствата на вярващите. Все пак имаме работа с чувства, а не с нещо рационално. Затова и законът може да бъде тълкуван така както е угодно на някого", коментира Александър Аверюшкин, редактор на рубриката "Религия" на списание "Скепсис", кандидат на философските науки и преподавател в МГУ.

"Защо не говорим за невярващите, за оскърбление на чувствата на атеистите, агностиците, скептиците? Вярванията и гледните точки са различни, нека не забравяме за това", казва Аверюшкин. Той отбелязва, че законопроектът най-вероятно ще бъде приет, тъй като руската православна църква играе "много сериозна роля в политическия живот на държавата и нападките срещу религиозните организации се приравняват като удар срещу самата държава".

Той е убеден, че законът се прави заради РПЦ и дава пример как преди години в синагога в Москва е връхлетял човек с нож и никой нищо не е направил. А сега, когато се разгарят непрекъснато някакви скандали около Църквата, говорим за оскърбените чувства на вярващите, иронизира експертът.

Александър Аверюшкин отбелязва, че на страната на Църквата са силови структури като казачеството например, а законопроектът е поредната репресивна мярка в полза на РПЦ.

Църквата: Това е добър знак

В РПЦ смятат, че законопроектът е доказателство за чувствителност по отношение на чувствата на вярващите и го отбелязват като "добър знак".

"...Руската православна църква не е за превръщането на разумните ограничения на свободата на словото, които съществуват в цял свят, в някакъв защитаван от държавата "монопол на религиозната истина", в каквото се опитват да ни обвинят. Но все пак критиката на религиозните убеждения или даже критика срещу липсата на такива не трябва да оскърбява хората, да посяга на светини, да поражда насилие и издевателства. Това не е просто пожелание, а задължително условие за мира и съвместното съществуване на хора с различна вяра и  убеждения", се казва в специално изявление на руската църква.

(А междувременно точно тази година избухна скандал около РПЦ заради обръщението им към Главна прокуратура да провери за екстремизъм критиците на Църквата...)

Мюсюлманите вече бяха оскърбени

Мюсюлманите вече изпитаха оскърблението на религиозните си чувства, казва заместник-председателят на Съвета на мюфтиите на Русия Рушан Абясов, "когато бяха подменени понятия в исляма: джихад, шахид и др. Оскърбяват чувствата ни, когато казват "екстремистски ислям", "радикален ислям". Ислямът - това е религия. Хората са различни, но ние сме за това в никакъв случай към радикалисти, екстремисти и други такива да не се присъединява думата "ислям", защото обижда чувствата на вярващите".

Съветът на мюфтиите смята, че законопроектът е изключително необходим."Направен е не за да наказва, а за да охлади горещите глави, да ги предупреди да стоят далеч от подобни действия".

В Русия живеят близо 20 милиона мюсюлмани.

Отваря кутията на Пандора

Въвеждане на наказателна отговорност за оскърбление на религиозни чувства ще отвори кутията на Пандора и няма да доведе до решение на проблема, смята президентът на Руския еврейски конгрес Юрий Канер.

"Без такъм закон ние сме живели много години. Имаме огромен - и горчив, опит, натрупан по време на руската империя и СССР, положителен и отрицателен. Русия е многонационална страна и ритуалите на една религия могат да бъдат сметнати за оскърбление към друга. Да вземем за пример юдеите. Казват ми: "Христос воскресе!". Какво трябва да отговоря, за да не оскърбя чувствата на вярващия?!"

"Няма нужда от такива наказания, това са отношения, градени от векове, хилядолетия, няма нужда религиозните отношения да се решават чрез наказателни процеси. Вместо хора да работят с хора, те искат с това да се занимават следователи. Има твърде много хора, заинтересувани от такъв закон, които биха издигнали стени около своите общности и не биха поискали да работят с други хора, и сега намират оправданието за това: "Защото е незаконно", смята равинът.

Според изследване на руския Център за изследване на общественото мнение (аналог на нашия НЦИОМ - бел.р.) идеята за затвор и засилване на наказанията за оскърбяване на чувствата на вярващите поддържат над 80% от руснаците. Но 73% от анкетираните признават, че нищо не са чували за случаи на такива оскърбени чувства.

Oще: вярващи  законопроект  затвор  мюсюлмани  обида  равин  религия  русия  християни  църква  чувства 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

26 Frida | 30.09.201219:44

янаки, аре стига с тея йестьетически оценки - ма били бездарни, ма били непопулярни.
никой не ги съди за качество на музка и изпълнение.
съди ги една администрация, самозабравила се в парвенюшки разкош.
смешни сте, когато обсъждате някакво музикално ниво, а си затваряте очите и устите за разпасаните попове - яхти, апартаменти, безочлива корупция, абсолютно самозабравяне в материалното. и мракобесничество, разгул, разврат, слугуване на една пропаднала морално олигархия, без лице към окаяното мирянство. безбожие и богохулство, а все синагогите са ви в устата. вземете си оправете църквата, че станахте и вие за смях с тея вампири и таласъми, челюсти, кътници и пищяли. ай си к.ир Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

25 янаки | 30.09.201210:56

„Каква връзка има между двата случая, не разбирам. Опитвайте се да мислите понякога. Това, че си навирала бройлер не знам си къде не значи, че трябва да я осъдят на две години затвор, и то по друго обвинение....”

Не е зле вместо да раздаваш оценки и ти самият да помислиш.

Тези госпожи като пънк изпълнителки са абсолютно бездарни. Това се вижда от клиповете с тяхно участие.
Ако не е така, дай тук линк за да докажеш противното.
Изпълненията им в музея, и в супермаркета, в московския храм..... имат една единствена цел, да им се обърне внимание, да станат на всяка цена обект на обществено внимание, нещо което благодарение на тяхното „изкуство” никога няма да стане.

Изобщо не коментирам присъдата, а факта, че такива „представителки на опозицията на Путин” със сигурност не допринасят за тази кауза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.01.2011, 18:57

24 simo_haihe | 29.09.201222:41

пълна свинщина. единственият смислен коментар на идеята е този на евреина. и примерът му е много удачен. когато на мен по Великден някой ми каже "Христос возкресе", моят отговор обикновено е "да, добре", или "е айде не ме занимавайте". вярващите вероятно се засягат от моя отговор - но трябва ли да отговоря лицемерно, за да не ги обидя? и ако те се обидят, трябва ли да бъда съден за това? и те по-малко ли ме обиждат, като ме занимават с вярванията си? религиозните чувства, както всики чувства, са неясна работа, и всеки опит за законово /силово/ уреждане е безумие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

23 Frida | 29.09.201221:46

миле, миле, Б-г е свобода! Б-г е вечност!
какво струват 5 години затвор пред нея?
какво струва путин и властта му пред всемогъществото Му?
какво струва църквата, обслужваща мимолетната му власт? смях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

22 bravo! | 29.09.201219:27

янаки | 28.09.201220:23
Konstantin
Има и не по-малко гнусен клип от супермаркет, където една от тях си навира замразено пиле в п..ката. Ето линк http://www.upvideo.nl/Node.aspx?id=d0rk&vid=W5-ZG1cC70mkncV-vVHWRA
Тези, които ги изкарват мъченици на путиновия режим, нека да коментират.
==========================

Каква връзка има между двата случая, не разбирам. Опитвайте се да мислите понякога. Това, че си навирала бройлер не знам си къде не значи, че трябва да я осъдят на две години затвор, и то по друго обвинение. За всеки нормалномислещ човек е ясно, че наказанието е прекалено строго, а акцията няма за цел да оскверни християнските ценностти, каквито и да са те. Това ккво е правила на други места няма връзка, както не е имало връзка в съда, а няма и защо да е имало.

В общи линии се убеждавам, че в България просто си е пълно с кретен-комуноиди, за които диктатурата е нещо нормално, особено когато те я съзират като антипод на омразния им Запад. А защо мразят Запада? Защото ни натриха носа през Студената война. Защото ни карат да работим повече, да се уважаваме повече, да сме толерантни към различните и да мислим повече. Но уви, тези привидно ползотвворни действия, всъщност са прекалено омразни на доста наши сънародници. След като са си изградили една ниша на живот, където малко побачкваш, малко крадваш, малко лъжваш, после цакаш на "един мой човек", и за тях това вече е достатъчно добър живот, с който трудно искат да се разделят. Жертват свободата си и честността си заради случаите, в които и те намазват от целокупната им липса. Принципът е ясен, а като видите в колко корупция е затънало руското общество, можете да се сетите какво внасят те у нас, и, от друга страна, защо толкова им бърка отзад Запада.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

21 Mile Manolov | 29.09.201218:00

манете ги православните малко... починете дет се вика, че почна да пръска.
Кажете ни са за евро.. опс еврейските ценности muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

20 Frida | 29.09.201216:06

фата, православните ценности съм ги видяла в кремльовския комплекс - сбирка на полезни руди от уралските мини, изложени в изби. единствено исаакевския сабор може да е некаква -православна- ценност, има нещо вложено там...
иначе, религията, в ролята на заместник на ръководна идеология се самоунижава и самоунищожава, но на кой му пука? важното е, простачките да са в затвора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

19 fata morgana | 29.09.201214:26

Мисля, че разбрах Фрида: всичко, което някога е било православни ценности, сега е отишло на... майна си райна, и в така създадената ситуация е невъзможно да се заеме едностранна позиция, ако искаме да бъдем обективни и да разсъждаваме наистина като православни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

18 Frida | 29.09.201213:58

злоба срещу Русия?
каква злоба, само възхита към великата руска жена! спасителка на православието! няма такъв смел човек, като рускинята, поне не в сегашно време! чета тука мъже, махленски клюкарки, кръчмарски бабаити и плажни свалячи как я оплюват и колко са жалки в сравнение с бедния диетичен бройлер, дето пльосна на паважа между голите й крачета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.08.2012, 11:03

17 джачинта | 29.09.201213:09

Много приказки, както винаги, за да излееш злобата си срещу Русия, и Путин, и Православието. Дори и Ана Каренина намеси.
Щом това те прави щастлива, давай.
   

оценка

+0 -0