Мениджмънт на терора | webcafe.bg
Webcafe

Мениджмънт на терора

Сандо
02.08.2012, 15:43 (обновена 05.08.2012, 08:43)
атентат

Терорът, в зависимост от "дозите", предизвиква агресия или депресия

Има една такава теория (terror management theory или TMT), според която човекът може да бъде манипулиран чрез вродения му страх от смъртта. И в зависимост от самочувствието и предоставените дози "терор", неговите реакции както и светогледът му се променят - от депресия до агресивност.

Значи всеки реагира различно на банализирания в съвременните медии и като цяло в живота "терор", всеки го приема  и асимилира по различен начин и всеки се бори с него посвоему.

Замислих се за тези неща вследствие на няколко трагични събития: атентата на летище Сарафово, убийството на 12 души по време на прожекция в щата Колорадо, годишнината от масовото убийство в Норвегия, както и 70-ата годишнина от депортирането на френските евреи в нацистките концлагери.

И си спомних една тъжна статистика: преди да стане на дванадесет годинки едно обикновено американско дете, гледащо средно около 3 часа телевизия на ден, става свидетел чрез малкия екран на 8000 (осем хиляди) убийства и 100 000 (сто хиляди) други актове на насилие, 73% от които са ненаказани и извършени както от "лошите" персонажи, така и от "добрите".

Далеч съм от параноичната мисъл, че всичко това е плод на световен комплот, целящ масовото побъркване на развитите общества и подтикването им към масово потребление или към отнемането на едно-две морета на Велика България, но резултатът е налице и не е никак приятен.

Като терор могат да се сметнат не само извършени от човека деяния (войни, терористични актове и т.н.), но и природните бедствия. Факт е, че едно силно общество с изявена национална идентичност и високо самочувствие при нещастие се сплотява и често дори се наблюдава национален подем както в икономически, така и в духовен аспект. И обратното - месеци след земетресението в Перник, българското общество и държава са неспособни да предприемат конкретни мерки за трайно подпомагане на пострадалите.

Що се отнася до извършения атентат в Сарафово, там проблематично е не толкова обществото, колкото очевидно некомпетентната полиция, която цяла седмица не можа да обясни дали бомбата е избухнала вътре, вънка, под, над или до автобуса...

Какви ще са резултатите от този терор върху българската психика, ще разберем съвсем скоро. Сигурно е обаче, че национален подем няма да ни изтормози.

***

След убийствата в Колъмбайн през 1999 г., писателят Стивън Кинг забранява новите издания на романа си "Гняв", защото открива, че  убийците  са действали съвсем целенасочено по сценария, описан в книгата. Прави му чест, въпреки че една изтеглена книга по никакъв начин не може да компенсира споменатите по-горе 8000 убийства, запечатани по един или друг начин в съзнанието на обикновеното дете. Освен това убийства в другите романи на Стивън Кинг има бол...
...
Според днешните новини след убийствата в Денвър продажбите на оръжие в щата Колорадо са се увеличили с 40%.
...
Пак според новините кметицата на град Перник е предложила на перничани ново разрешение на предизвиканите от земетресението проблеми -  да се изнесат в София на палатки...
...
Хвани единия, удари другия!

Oще: атентат  българия  природни бедствия  сарафово  страх  телевизия  терор  убийство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 05.08.201223:37

Решението е просто - не се страхувайте... Смее се
А и в крайна сметка щом сте хора, значи вече сте изминали доста път от еволюцията и всеки един от вас се е прераждал много пъти. Така че вече сте умирали, и съответно няма от какво да се страхувате.
И не е коректно да се пише, че хората се страхуват от смъртта, защото всъщност те се страхуват от момента преди смъртта. Самата смърт си е едно заспиване, което хората го изпитват всяка вечер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

4 vanko | 04.08.201209:49

Научни методи??? Смее се Смее се Смее се Хайде един по-лесен въпрос...
Децата трябва ли ИЗОБЩО да гледат убийства?
Имам лоша новина за коментар 3 - тази система се прилага постоянно! Медиите отдавна се ползват за манипулация на населението!
И най-важното в случая - няма никакво значение дали според теб е вярно или не! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 03.08.201219:11

>преди да стане на дванадесет годинки едно обикновено американско дете, гледащо средно около 3 часа телевизия на ден, става свидетел чрез малкия екран на 8000 (осем хиляди) убийства и 100 000 (сто хиляди) други актове на насилие

Отново ненаучни подходи.

Непряко изразената теза на автора на статията е, че цитираният факт е причина за някакви, отново намекнати, но непряко изразени, проблеми в обществото:

>но резултатът е налице и не е никак приятен.

Авторът предполага, че цитираната статистика е толкова фрапираща, че изцяло му спестява необходимостта да докаже причинно-следствената връзка - е па тя е очевидна!
Еми не.
Не се прави така.

Първо, редно е ясно да изразиш тезата си, не с намеци.
След това, ако искаш да звучиш убедително, то можеш да подходиш към доказването на импликацията, че насилието по телевизията води към проблеми в обществото, с научен метод - например, контролна група и прочие. Или да цитираш направени такива изследвания, каквито има доволно много.

Другото е просто лично мнение, да се намираме на приказка.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

2 explorer | 03.08.201211:03

какви безсрамни терористи, да тероризират мирните перничани със земетръси Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 02.08.201220:28

Всъщност идеята Перничани да се изнесат на палатки не е лоша - пред Народното събрание и Министерския съвет и президентството - и да не пускат нито един Гербер там, пък и останалите от пасмината.
   

оценка

+0 -0