Отвъд границата на поносимостта | webcafe.bg
Webcafe

Отвъд границата на поносимостта

Драго Симеонов
25.06.2013, 08:06 (обновена 27.06.2013, 12:55)
Протести юни 2013

Протестът ни няма вътрешна демаркационна линия

Живял навремето някакъв близкоизточен сатрап, който имал арогантния навик периодично да вдига данъците на мизерното си население. След всяко увеличение изпращал везира си да провери настроенията сред народа.

"Леят сълзи, стискат юмруци и проклинат" - обобщавал везирът, на което владетелят потривал ръце: "Добре, значи може още" и скоро следвал нов налог. Един ден обаче специалният пратеник се върнал с различно наблюдение: „Хората са необичайно весели, масово пеят и танцуват". „Край, рекъл притесненият сатрап, прекрачихме границата".

Ако в тази притча имаше място за социополитически анализатори, те вероятно биха казали, че това е бил бунтът на ситите; пеели и танцували онези, които били в състояние да си го позволят, докато останалите най-вероятно се гърчели от изнемога.

Мъдростта в тази история обаче е другаде. Когато си изправен на ръба на допустимото, единственият начин да очакваш бъдещето си е сякаш то не съществува. Отвъд тази граница е промяната, но какъв е нейният знак е загадка. При всички положения си на ръба, а това е добър повод за едно финално общо веселие. Танцът на улицата е емоционален етически прелом, не прагматично договаряне.

Границата на поносимостта е термин, който взаимствахме от президента Плевнелиев. Вчера той изрази разбиране към хората и разтълкува действията им с помощта на няколко прага - на моралност, толерантност, почтеност. Политиците непрекъснато прекрачвали тези ограничения, което основателно водело до недоволство в страната. Ние с вас очевидно сме съхранили усещането си за граници.

На това се и дължи и натрапчивият въпрос, който рано или късно всеки си задава: къде е вътрешна граница на самия протест, що за развитие ще претърпи той и какво следва после? Ключовото питане тук обаче е по-различно: дали в поведението на управляващите става дума само за постоянен морален рецидив, както смята държавният глава или българският политически елит отдавна живее отдвъд бариерата на етиката. В този смисъл ние с тях явно не гледаме в една посока, гледаме се в очите като противници.

Как тогава да имаме ясна визия за бъдещето?

„После" е категория, която включва причинно-следствен план с времева линия и серия от събития. Днешното недоволство неслучайно отказва да мисли в нея. Достигнахме момента, в който разумното псуване е заменено от лудешки празник.

Протестът ни няма вътрешна демаркационна линия, отвъд която ще загрубее или ще се уталожи; самият той е тази линия. Обща мисъл за бъдещето е възможна само тогава, когато успеем да я формулираме с разбираеми и за двете страни понятия. А на този етап се опасяваме, че улицата и властта говорят на различни езици. И цялото бреме на последствията за пореден път е стоварено върху нас, не върху тях. Те сякаш имат друго, разбично бъдеще.

Много ни се иска да знаем какво се е случило с владетеля от източната история, с която започнахме. Помъдрял ли, давайки обет повече да не злоупотребява с хората си; или пък абдикирал завинаги; кой го е наследил -  верният везир или някои от танцуващите; щастлив ли е краят на историята или в крайна сметка всички издъхнали.

Ако знаехме финалната част, щяхме и да предугадим какво ще сполети нас самите. Но разказвачът ни го е спестил, защото това не е историческа сводка, а притча за границите. Какво става в подобни ситуации може да бъде измислено, само ако мислещи ще са от една и съща страна на ограничението, не едните постоянно да прескачат отвъд. Дотогава танцуващите хора и  техните сатрапи и везири ще продължават да се гледат през браздата на морала - те, угрижено чешейки бради; ние - лудуващи, сякаш утре не съществува.

Oще: искания  поносимост  протест  протестиращи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.06.2013, 08:30

18 олег георгиев | 02.07.201308:20

Усещането за граници е петвековно, драги разказвачо на сини приказки. За мен г-н Плевнелиев не е моралния стожер, определящ кой какъв е. Изречената на висок глас истина боли от всяка палка или пистолет.
АТАКИСТ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.06.2013, 23:51

17 Denjo Denev | 27.06.201300:00

РЕВОЛЮЦИОНЕР

(Надежда)

Изгубих гласа си, почти пробих гърлото си от викане - виках:
РЕВОЛЮЦИЯ!! РЕВОЛЮЦИЯТА Е ВЕЛИКА! ВЕЛИКА Е!!
Възхвалявах я по площадите, участвах в протести и митинги,
пишех лозунги, посещавах и стихове..
Имаше нещо тайнствено в нея и аз исках тайната да разкрия.
Наблюдавах я понякога отстрани, криех се, тичах след нея, следях я
прикривах се, надничах иззад ъглите и я оглеждах
и виждах как полусъблечена, обвита в знамена, покрай стената
зад която се криех преминава и поглежда:
повдигаше игриво изрисуваните си като гилотини вежди
и някак си надменно, безсрамно, но елегантно и красиво ми намига.

Бях млад тогавa и много скоро започнах да мисля, че Тя ми дава знак,
че може би отново е решила да обиколи земята
но този път не с друг, а с мен. Може би идваше времето, когато нещо
трябваше да се променя. Бях ли този път аз избраника,
месията, водача? Нима Тя ме очаква?

И тръгнах след нея, с изгрева, от Изток
натам, където мислех, че всички са вече готови и искат промяна,
- на запад, на запад, където в червеникавата мекота на полумрака
проблясваха лъчи и аз дочувах омайна музика, прекрасни песни.
Вървях уверено и разбирах, беше ясно - Тя е решила , че аз ако бъда
с нея ще бъде много по лесно и ще успеем -
побеснях от възторг, оглеждах се в огледалата,
ръкоплясках си сам - надут, арогантен, високомерен,
и така стигнах до там от където всъщност би трябвало да започнем:
Но сиянието което виждах и следвах не беше от блясъка на чисти души-
проблясваха парите , и прекрасните ритми които дочувах,
не бяха химни, възхваляващи свободата,
бяха всъщност едно непрекъснато преживяне и премляскване


Но надеждата остава, скрита зад начупените ни зъби.

Може бе по-умен съм сега, и търпеливо чакам

Тя отново ще се появи зад някой ъгъл...

Хората едва ли биха оцелели ако не вярват
че нещо в тях или в светът, може да се промени.

(Денис Денев)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

16 Rowan | 26.06.201320:42

Елисавето, тебе плащат ли ти или си природно заблудена? Какви по-точно спешни закони има да гласува народното събрание? Те 24 години пишат и пренаписват законите и нищо не се е променило. Даже се увеличава батака на бумащината и юридическата бъркотия. Пък и да си забелязала кои са му най-спешните гласувания на това НС? Кой да оглави ДАНС, та да извлачат де що може информация за конкуренутите си. Това са им приоритетите.

Аман от шамани и врачки дето плашат народа, че видиш ли без НС и страната загива. Закони и сега има и институции които да ги изпълняват.

Даже си мисля, че е икономически здравословно известно време да няма правителство и парламент. За обикновения гражданин нищо няма да се промени, партиите ще минат на оздравителна финансова диета, а страната ще си натрупа финансов резерв без крупните далаверкаджии muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2012, 19:54

15 русофил | 26.06.201317:04

По надолу Alexander Anguelov е показал какво трябва да се направи,за да тръгне реално нещо у нас.
Няма да го повтарям,само ще добавя индикаторът,по който ще разберем,че се е случила Промяната:
Поне 10 бивши или настоящи депутата,министъра и висши магистрата в затвора.
Всичко друго е мимикрия на Мафията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

14 Елисавета Домовчийска | 26.06.201315:23

Кое му е толкова простото бе Роси, вие знаете ли какво се случва в държава, особено неуредена като нашата, ако половин година няма парламент, приемащ закони? А че септември, когато ще правим тепърва избори, и октомври чак ще има министерски съвет, който тепърва ще навлиза в работата - тогава вече трябва не да е започнала бюджетната процедура за 2014-та, /тя почва през юли август/, а вече да се приема законодателната рамка на бюджета... вие сещате ли се в какво безвластие и безсмислена загуба на време се хвърля държавата? всичките мерки, по които и сега има уж консенсус, няма да се гласуват. А Атака са най-гадните ментаци на прехода... Уж искаха ревизия на ББ правителство, а сега се отмятат, уж врякаха срещу ЕРП-тата, а сега, когато още промените в закона за нормализиране на цените на електроенергията не са приети - Атака бяга. Министъра притиска изедниците ВЕИ и пр. централи да се опомнят и да намалят печалбите си, за да оцелее изобщо системата, от която цуцат, но НЕ - ТОЧНО СЕГА АТАКА СЕ СКАТАВА! Предатели на българите отвсякъде! Мръсници! А ГЕРБ защо не влязат поне да гласуват за увеличение на майчинството, нали тва им бе първото законодателно предложение в този парламент. Или и те - лицемери, гладни за кокал?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 04.03.2013, 14:03

13 Роси | 26.06.201315:06

Елисавета, съжалявам да го кажа (защото не е красиво, а не защото не е вярно) - хич не ми пука за ГЕРБ. Направиха си ги, изхвърлят си ги. Ако някой ги защитава с протестите, грижата си е негова. Аз затова и писах, че така и не разбрах кой точно управляваше, докато Буда летеше да реже лентички, защото ми се струва, че този, който го направи (ГЕРБ), той просто прехвърли "доверието" на Орешарски. Но това са си техните работи, мафиотски. Аз лично искам да им отрежа коренчетата и точка! Просто да ги пусна в конкурентна среда, пък който може да вирее, да вирее и да плаща данъци. Просто е!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

12 Елисавета Домовчийска | 26.06.201313:03

Мило Роси, Вие ще потвърдите ли, че протестите са "все по-многобройни", както съобщават медиите? Имам предвид най-вече телевизиите Първа програма, Нова и БиТиВи, защото по останалите вече дори не ги предават с картина, а само ги рапортуват като състояли се - "няколко хиляди скандираха "Оставка" и "Мафия"". И какво от това? Май онези циници, които определиха днешните протести така, ще се окажат прави - Пожертваха Боко и Цецо, /забележка за неразбралите - олигарсите ги ожертваха/ - на протестите вече не се говори за тях, всичко от тука натам е една гола наивност. Самият факт, че протестите така изведнъж се спихнаха означава, че олигархията се отказа от Боко и Цецо, скоро и двамата ще са в затвора, а тяхния гръб ще заложи на нов дясен проект. Любопитното е, че този път ставаме свидетели на обратната картинка, на която сме свикнали при потъващ кораб - днес капитанът /Борисов/ и боцманът /Цветанов/ първи напускат потъващия кораб, а техните мишки /протестиращите/ последни ще разберат колко употребени и изоставени са и последни ще се разотидат...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.03.2013, 14:03

11 Роси | 26.06.201312:41

Леле, госпожа Елисавета, какви задълбочени изводи сте направила, не е истина! Ами аз участвам в протестите чат - пат, одобрявам ги изцяло, и смятам, че е прекрасно, че разследват Цв. Цв. и Б.Б. И не съм реститутка. И протестирам точно за морала. И защото от известно време ежедневно се питам кой всъщност управлява държавата. И ми е много неприятно, че не знам. И още, и още... Ами Вие си кютайте в кочинката, никой не Ви пречи, ама недейте така с квалификациите...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

10 Елисавета Домовчийска | 26.06.201311:24

Не може 1000 или 10 000 души на жълтите павета да диктуват дневния ред на държавата. През февруари протестираха много от големите градове, не само Варна с най-масовите протести, но и много други. Не става въпрос за морал, защото всички защитници на протестите по форумите, които чета, веднага скачат да защитават ЦвЦв при новината, че е повдигнато ново обвинение, както и при обвинението към ББ за използването на военната авиация като таксиметрова служба. Ако имаха морал, щяха да осъдят и подобно поведение на бъвшите управляващи - от София до Пловдив например да изхарчат 8000 лв само за гориво, пред това да си ползват автомобилите за 200 лв. Другото, което изключително много дразни е, че новинарските емисии всеки ден съобщават, че протестите са " „все по-многобройни", когато с просто око даже от техните репортажи се вижда, че са рехави и не събират повече от 2 000 - 4 000. Третото, което много дразни е, че нападат парламента, който в момента основно приема нови изборни правила, ами какво искат протестиращите, по старите правила ли да се правят изборите?!? Четвърто, видно и от репортажите - измени се профила на протеста, в началото били хубавите, умните, младите, интелигентните. Сега протеста е по-скоро на реститутките седесарски баби и дядовци и техните деца, а пък протеста от интелигентен се превърна във хвърляне на домати и блокади. Е кво ми се превъзнасяха тогава спрямо февруарските протести?! Освен всичко не съм чула тия дни някой да се самозапали от отчаяние... Като обобщение - софийски мекеренца, заблудени седесари и прочее сволоч, от сега нататък България няма и никога няма да зависи от вас. Свиквайте! Или просто почнете да гласувате на избори, вместо да се правите на ЕЛИТ! Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

9 Mile Manolov | 26.06.201303:05

боли ме кура оня под чехъла какво е казал. адски мазен и априятен тип. не колко гоце ама е близо.
   

оценка

+1 -2