ФБР иска да чете туитовете ви | webcafe.bg
Webcafe

ФБР иска да чете туитовете ви

Webcafe.bg , по theatlantic.com
30.01.2012, 15:17 (обновена 01.02.2012, 08:22)
Browse

Снимка: © Getty Images

На кой етап осъзнаваме, че непознати хора знаят повече за нас, отколкото ни се иска?

Преди броени дни американското Федерално бюро за разследване (ФБР) загатна за плана си да наблюдава и анализира глобалната активност във Facebook, Twitter и други социални мрежи.

Центърът за стратегическа информация и операции на ФБР публикува отворен призив към IT индустрията да разработи система, която да е способна автоматично да преглежда многообразието от информация, съдържаща се в "публично достъпния" материал от тези сайтове за ключови думи като тероризъм, престъпления и други операции, свързани с ФБР.

Държавно прослушване на социалките за нуждите на "националната сигурност"

Според излезлите наяве планове, бюрото е убедено, че свободно може да използва информация, извличана от социалните мрежи, с цел по-доброто справяне с кризисни ситуации и тяхното евентуално предричане.

Основната идея на ФБР е да се изгради система за превенция на потенциални заплахи в САЩ, която отсява "белия шум" на всекидневните ни статуси, за да "преглежда, идентифицира и геолокализира по възможно най-бърз начин важни събития, инциденти и възникващи опасности".

Ако се намери подизпълнител, който да изгради подходяща система, данните от нея ще бъдат използвани при определянето на стратегическите ходове на ФБР.

Желанията на бюрото по отношение на въпросната система са тя да може автоматично да претърсва "публично достъпна" информация от Facebook, Twitter и други социални мрежи за ключови думи и изрази като тероризъм, секретни операции, онлайн престъпления и други аспекти, свръзани с дейността на ФБР.

Агентите на бюрото ще бъдат уведомявани веднага щом системата открие информация за "важни събития, инциденти и възникващи опасности".

Служителите на бюрото ще имат възможност да четат туитовете и останалите материали, открити от системата, от специална карта, към която ще могат да добавят съвкупности от други данни, включително местоположението на американски посолства и военни инсталации, детайли за минали терористични атаки и видеоматериали от камерите за проследяване на движението по пътищата.

И все пак това не е шпионаж - прослушва се само "публично достъпна информация"

Не бързайте да нахлузвате шапките от фолио: информацията от ФБР изрично подчертава, че бюрото ще използва единствено публично достъпни данни - т.е. такива, които вече са използвани от маркетолози и рекламодатели.

Ако споделите в Twitter за опита си да си направите собственоръчно термитна смес в мазето, можете да бъдете сигурни, че "Големият брат" ви наблюдава. В този ред на мисли, засилената употреба на публични данни от различни правителствени институции може да накара много граждани да се осъзнаят и да бъдат по-предпазливи.

Този аргумент е обяснен деликатно от Дженифър Линч - представител на фондация "Електронна граница":

Употребата на термина "публично достъпна" предполага, че Facebook и Twitter потребителите имат възможност да изключат себе си от този мониторинг като скрият публикациите си. Ала желанието на американското правителство да следи всички все още може да окаже нежелано въздействие.

Много хора публикуват в социалните мрежи с очакването, че само приятелите и последователите им ги четат, което пък от своя страна гарантира свободата им да казват това, което искат - без да се притесняват твърде много от последствията.

"Но инструментите, които преглеждат отворените данни и вероятно ги складират за дълъг период от време, могат да се справят и с този вид защита. Притеснявам се за ефекта от това върху свободата на словото в САЩ," коментира Линч.

Има ли шанс да бъде въведен глобално "право да бъдеш забравен"?

Въпросът за защитата на личните данни на потребителите съвпада с новите съмнения около обновената политика за поверителност на Google: на кой етап осъзнаваме, че непознати хора знаят повече за нас, отколкото ни се иска?

Дали бремето на защитата на личните данни се опира на нашите собствени навици за споделяне, или трябва да се чувстваме свободни да изразяваме мнението си онлайн, без да се налага да се притесняваме за това, че мислите ни се складират за вечни времена?

Предложеното наскоро в Европа "право да бъдеш забравен онлайн" би дало на европейските граждани възможност да изискват изтриването на личните им данни, съхранявани от институциите - при положение, че "не съществуват законни основания за тяхното запазване".

Трудно е обаче да си представим как САЩ скоро ще достигнат до подобна стъпка...

Oще: facebook  twitter  граждани  данни  информация  престъпления  свобода  система  социални мрежи  тероризъм  фбр 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2012, 21:58

12 Рая Христова | 02.02.201222:51

Ам ФБР трябва да оправдаят някак харченето на държавни пари Усмивка)

Те талибаните само по Twitter се организират Усмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 13:02

11 caffeine | 02.02.201210:29

#6 Реалист
"Дреме ми на чурката. Нямам нито фейс, нито туитър, да му мислят сега всички пристрастени към тази безмерна глупост, наречена "Социална мрежа""

Така, така, реалисте. Те днес ще се занимават с луузърите от социалните мрежи, па утре ше дойдат да ти скрийнват и коментарите в уебкафето. Непукизмът е страхотна стратегия, carry on.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2010, 09:42

10 marsn | 01.02.201216:48

САЩ съществуват само благодарение на шпионажа, осъществяван от ФБР и от ЦРУ! Ето, това, което написах и кой съм аз - пишещият, те вече го знаят! Нека съществуващият шпионаж да не го представят като желание ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

9 peta_wawa | 31.01.201219:50

Да бе, те теророистите си чуруликат на чист бритиш из социалните мрежи Смее се ... Толкова много сган на толкова много езици може да си съведе толкова много кодови думи вместо да използва тези, за които скрийнват. Наистина само гафове с неподозиращи, невинни идиоти могат да станат по този начин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 19:26

8 Peter Zgurev | 31.01.201218:49

Поне ще зная, че някой идиот чете мнението ми за него, изказано по много, много цветист начинУсмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 31.01.201218:38

>за разлика от форумни отрепки като теб си имам личен живот, не ми се налага да вися във "фейса" и тем подобни

Естествено, че не ти се налага!
Естествено, че всеки, който дори е докосвал ФБ или Туитър, е абсолютен загубеняк без социален живот, без приятели, без любов, с малка заплата, с още по-малка пишка, и живее в панелка в Люлин.
Естествено, че ти не си един от тия!
Не съм и помислял да се съмнявам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

6 Реалист | 31.01.201218:28

Ей, свиня, аз за разлика от форумни отрепки като теб си имам личен живот, не ми се налага да вися във "фейса" и тем подобни, а всички вайкащи се заради подобни неща като туитър и т.н. - боли ме фара за тях, сещаш ли се? Има къде къде по-важни неща от това, но явно ти си пореднич, които не може да живее без фермичката си и разни там..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 31.01.201218:19

>Нямам нито фейс, нито туитър, да му мислят сега всички пристрастени към тази безмерна глупост, наречена "Социална мрежа"

Пляскане

Сега само остава да се откажеш от тока и течащата вода, и ще станеш ебаси пича! Бас ловя, че като ходиш по улиците хората ще ти се кланят и се натискат да лижат калта от подметките ти..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 31.01.201212:13

Гугъл знае всичко-включая и по колко пъти дневно плякате чикии в нета.Тъй че тая работа е относителна.Само в Булгаристан има над 300 илади андроидни устройства,дето са оптимизирани за Гугъл-разни Латитуди,Гугъл плюс и прочие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

3 TheSpider | 31.01.201212:02

Така е, прав си, въпреки, че си има доста добре разработени методи за отсяване на "информация" всичко не може да се следи. Следенето е на случаен принцип в общия случай.
   

оценка

+0 -0