Водка с утеха, MALL-я! | webcafe.bg
Webcafe

Водка с утеха, MALL-я!

Цветозар Цаков
07.04.2010, 10:14 (обновена 09.04.2010, 17:05)
Mall

Снимка: © БГНЕС

Много мол, мноооого нещо...И така се опростачи иначе прекрасната социдея "Всичко за всеки на едно място"

Социалните феномени в обществото са много любопитно нещо. Ако съществуваше наука „социална феноменика" безспорно там биха се събрали най-гениалните световни умове, а правителствата биха отделяли най-голям процент от бюджетите си, определени за научните ресори.

Социалните феномени са много по-непредвидими от земетресенията и вулканичните изригвания и същевременно с кристално предвидими мащаби на последиците. Неведнъж в исторически план сме ставали свидетели на спонтанно възникнали социални феномени, променили линията на развитие на дадено общество.

У нас най-скорошният и за съжаление все още актуален пример за всепомитащ социален феномен е „чалгата". Стартирала като невинна шегичка в началото на 90-те, днес тя все по-устремено превръща българското общество в един голям майтап. „Чалга" не е просто наименование на музикален стил. Нито дори на определен дрескод и групова принадлежност. Чалгата е състояние на духа. Начин на мислене. Начин на възприемане на света и отношение към него. Социален феномен. Тя е навсякъде, във всяко едно миниобщество. Може да се каже, че човек слуша чалга, когато човек мисли „чалга".

Навремето Декарт (още преди „Радка Пиратка") се замислил дълбоко и го осенила мъдрата мисъл, благодарение на която най-вече го помним и до днес: „Мисля, следователно съществувам". Ако Декарт се беше родил няколко века по-късно в китния Димитровград съвсем не би било изключено той да бе изрекъл мъдростта си, перефразирана по следния начин: „Мисля чалга, следователно съм прост и псувам".

Тази сентенция, обаче, съвсем не се отнася само до чалга-слушащите индивиди, обитаващи нашите територии. Най-отявлените врагове на чалгата в нашата мила родина по презумция са хората, слушащи тежка музика. Може ли един метъл да мисли „чалга"? Може. Толкова за чалгата.

Толкова за чалгата, но не съвсем. Защото чалгата, вместо да отшумява с навлизането ни в цивилизована Европа, се настанява все по-трайно във всекидневието ни и вече дори си пробива път и там, където до скоро не бихме и предполагали, че може да стигне. Чалгата вече не само пее, танцува, псува, разголва се, бие се, играе театър, снима кино и притежава медии.

Чалгата вече строи. За да продава, разбира се. За да продава себе си. За да продава чалга. За да продава чалга на възможно най-голям брой хора наведнъж, на едно място и по едно и също време. В моловете.

Моловете - това изродливо чадо на модерния капиталистически свят, което опростачва иначе прекрасната социалистическа идея тип "Всичко за всеки (но не от "Аско Деница") на едно място - лесно, бързо и евтино". Идея, която би стояла повече от добре в устата на Карл Маркс.

Моловете са носталгична проекция на някогашните Хоремагове точно толкова, колкото поп-фолкът е носталгична проекция на фолклорната ни музика. Т.е. пълен фалш, при това пошъл. Моловете са новият вид чалга, чието единствено успокоение се изразява в това, че този път тя не е български феномен, а е взета назаем от Запада. Но не се заблуждавайте. В тях не се продава чалга в буквалния смисъл на думата (изключая щандовете с такава музика), а нещо по-лошо - в тях се продава чалга мислене с чалга маниер.

Да. Това е Голата истина (позираща за "Плейбой", "Пентхауз" и участваща в "Биг Брадър" едновременно). И то не само у нас. Светът глобално се насочва към създаването на все по-големи молове и все по-малки мозъци (големи мозъци за големи шопинги не са нужни, а от шопинги и светска суета не остава време за неща като книгите, където големите мозъци биха влезли в употреба)...

Горното е като извадено от книга на Кърт Вонегът и много би ми се искало да си остане "като извадено от книга на Кърт Вонегът", но шансът е MALLък.

Но пък винаги ни остава възможността да забравим за миг реалността, описана по-горе, и да утешим неспокойната си душа с една леденостудена финландска водка в приятна обстановка с добра компания. Качествена водка в моловете -бол!

Така е то.

Oще: молове  феномени  чалга 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.06.2012, 08:51

6 http | 27.12.201409:44

Не обичам тълпите от блъскащи се субекти, говорещи на висок тон, награбили чанти с маркови (уж) стоки, позиращи с новите си придобивки. Смях.
Предпочитам да си пазарувам он - лайн, спестявам си време, блъсканиците, неприятните индивиди и въобще мога да го правя по всяко удобно за мен време. МОЛ-я като магнит за селяка е много неприятно място. Просто избягвам да посещавам, освен ако не е наложително.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

5 r_p_mc | 09.04.201012:41

ихаа, само да отбележа, че моловете са си еднакви навсякъде, това че в Бг анцугът се носи навсякъде и чалгата се чува отвсякъде означава, че мястото е неприятно, защото хората го правят такова, пък и е малко пресилено да се прави такава генерализация...в кр. сметка на който не му харесва, да не ходи...btw нали и графа си е още на мястото Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2010, 03:11

4 vivo | 08.04.201003:15

хубавото им е, че имат кина. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

3 vanko1 | 07.04.201018:52

В моловете да не би да пазаруват само чалгаджии, бе човече?! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2010, 14:57

2 sonia-maria87 | 07.04.201015:05

евала! Пляскане
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2010, 19:10

1 GohoBG | 07.04.201013:55

страхотна статия! истината по бели гащи... някои ще се подразнят от нея, други ще се изкефят, ама 'разни хора, разни идеали' ; мразя МОЛ хаха Бесен
   

оценка

+0 -0