Много или малко е 8.50 евро на час | webcafe.bg
Webcafe

Много или малко е 8.50 евро на час

Рахел Щерн, ДПА
28.11.2013, 12:21 (обновена 28.11.2013, 12:37)
берлин, сохо хаус

Снимка: © Getty Images

Едно от новите предложения на избраната за трети път за канцлер Ангела Меркел е въвеждане на минимална почасова ставка от 8.50 евро в Германия

Продавачът на плодове и зеленчуци Томас Задер казва, че предложеното национално минимално заплащане в Германия (8.50 евро на час - бел.р.) ще навреди на дребния му бизнес, даващ работа на четирима души.

Трябва да покривам освен това разходи като електричество и поддръжка, оплаква се 43-годишният Задер, подреждайки чушки и ябълки на щанда си на открито на главната улица на малкия град Франкфурт на Одер, близо до границата с Полша.

Мнението му е широко споделяно от икономисти, бизнес асоциации и консерваторите на канцлерката Ангела Меркел, според които минималната заплата ще доведе до загуба на работни места и ще натовари малките компании с допълнителни разходи.

Социалдемократи от опозицията обаче поставиха като условие да се присъединят към коалиционното правителство на Ангела Меркел въвеждането на минимално заплащане в национален план от 8,50 евро на час (11,50 долара) и канцлерката показа готовност да отстъпи пред исканията им.

"Единното минимално заплащане сериозно ще навреди на конкурентоспособността на нашата икономика", посочи Марио Охофен, президент на германската Асоциация на малките и средни предприятия.

"Разходите за труд в Германия вече са почти една трета по-големи от средното равнище за ЕС", допълни той. Тези опасения вече бяха изразени от германския независим съвет на икономическите съветници (т. нар. мъдреци - бел. ред.), които посочиха в доклад, че планът ще навреди на растежа.

Според Германската социалдемократическа партия (ГСДП) планът ще намали разликата в заплатите между Западна и Източна Германия, където на работниците по принцип им се плаща по-малко. Те твърдят също, че мярката ще намали зависимостта от социалните помощи.

Около 17% от германците печелят под 8.50 евро на час, но делът им нараства до 27% в бившия комунистически Изток, сочи проучване, оповестено през септември от Германския институт за икономически изследвания (DIW).

Егон Брандщетер, който притежава магазин за дрехи по поръчка в Берлин и плаща на работниците над обещаната минимална сума, отбелязва, че е трудно да се конкурираш с другите, които плащат на служителите си по-малко. Той посочи, че една минимална заплата ще изравни позициите.

"Понякога, ако могат да платят по-малко, те плащат по-малко", допълва Брандщетер, чийто ярко осветен магазин се намира на оживена улица в някогашния Източен Берлин.

Кай-Уве Мюлер от Германския институт за икономически изследвания (DIW) отбелязва, че малките компании от сектора на услугите с по-малко от четирима служители ще отчетат повишаване на разходите с 20% и ще трябва да намалят персонала или работните часове.

"Минималната заплата може всъщност да окаже негативно влияние с това, че особено нископроизводителните служители могат да загубят работата си", предупреждава той.

"Така че дори ефектът върху общата заетост да е умерен или пренебрежимо малък, минималната заплата може да навреди на конкурентоспособността на нискоквалифицираните служители на трудовия пазар," допълва специалистът.

Федералната агенция по заетостта посочи в проучване, че източната и западната част имат нужда от различно минималното заплащане, което да отразява техните икономики. Тя предложи 7.50 евро на час в Източна Германия и 8.19 евро в Западна Германия.

Безработицата в Западна Германия е около 5.8% спрямо 9.5% в Източна Германия. Според социалдемократите планът ще се отрази положително на икономиката, като повиши покупателната способност на нископлатените работници.

"Източна Германия не е хомогенен икономически район, като там има региони с по-висока икономическа производителност, точно както има структурни различия в Западна Германия", отбеляза говорител на партията.

"Минималното заплащане подкрепя доходите на печелещите по-малко и съответно на местната икономика", допълни той.

Професор Клаудия Вайнкопф от университета Дуисбург-Есен заяви, че правителството може да намали 11-те милиарда евро, които харчи всяка година, за да помага на работещите бедни. "Ако има по-висока минимална заплата, няма да се налага да се харчи толкова", допълни тя.

От общо 28 страни от ЕС 21 са въвели минимална заплата. Във Франция минималното заплащане е 9.43 евро на час, а в Люксембург е най-високо - 11.10 евро. Проучване на DIW установи, че 75% от германците подкрепят минималното заплащане.

"8.50 вече не е толкова много", казва Фредрика Шуберт, която реди наденички зад тезгяха в месарски магазин в Източен Берлин. "Хората се нуждаят от екзистенц-минимум, не само за себе си, но и за семействата си", допълва тя.

Oще: ангела меркел  германия  коалиционно правителство  минимално заплащане  опозиция  социалдемократи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2010, 23:03

6 Ligia Alizeia | 29.11.201321:55

Съгласна съм напълно с Govedo13 (тоз ник рути мивкиУсмивка ), там е проблема..единственият положителен ефект може би ще е, че така и така се плащат 8,50 на час, немците ще спрат да "внасят" срочни работници,ами ще гледат да си ги дават на тукашните хора..което пак не е сигурно, защото големите фирми изнасят индустрията направо в Китай,че по-евтино, малките, които не могат да си позволят, ще заемат 5 човека за 8,50 вместо 10 за 6 евро и ласт, бът нот лийст, никой безработен не се хваща на работа, понеже му се поднася всичко на тепсия..дори на 9 евро не се хващат (познавам лично хора от хлебраница, които търсят отчаяно работна ръка, но явно да продаваш хляб е тежка и непосилна работа за толкова пари)...социалната система ще им изяде главите на немците,не друго...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

5 Blagovest Iordanov | 29.11.201321:28

За мен най-интересен е прагматичният и донейде поне като опит - научен подход на немците при решаване на конкретен обществен проблем.
Ясно се вижда изслушването на различни заинтересовани обществени групи и могат да се направят аналогии с другата статия, публикувана в Webcafe и третираща казуса със законната проституция и обхвата й.

Аз си мечтая и в България да е така. Ще е по-добре за всички, дори и с хипотезата, че някой ни взема 80 % от изработеното посредством всякакви хитри обществено-преразпределителни схеми. 20 % от 100 е повече от 20 % от 10. Поне е едно начало.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

4 Николай Дренчев | 28.11.201319:39

Трудът струва толкова, колкото някой би бил готов да плати за него.
Ако ставаше с нормотворчество - що не направят минималната направо по 850 на час?!
По същите причини, поради които не могат да я направят 850Евро/час, по същите причини не трябва да я правят и 8,50 евро/час.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

3 Govedo13 | 28.11.201317:05

Проблема в Германия е че повече от половината от тия безработни работят на черно а две трети от тях са с турски произход.
Като се има в предвид рязкото увеличаване на всичко в Германия в последните 7-8 години, често се достига до абсурда чистокръвни нискообразовани немци да работят на пълен работен ден за по-малко пари от колкото взима Осман, който бачка на черно с 7 те си деца и забулената кадъна която си седи по цял ден в къщи.
Минималната работна заплата ще е проблем от друга страна за всички малки бизнеси, направо ще ги съсипе. Пълна лъжа е ,че само 17/20% взимат по-малко от 8,5 € на час. Със сигурност са много повече понеже във въпросната статистика едва ли са включени всички миниджобс.
Съответно намаляването на бонусите за безработни би било 10000% по-добра идея но до момента докато има хора, който да работят за стотинки и плащат данъци докато безработните взимат повече от тях и процента безработни е толкова нисък е нормално политиката да се запази каквато е.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

2 John Smith | 28.11.201315:32

50 стотинки Шокиран
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 28.11.201315:02

И тия вадят аргументи като наште политици за минималната работна заплата.
На никой не му се дават пари. Спасението да се върнем в робовладелският строй Идея
Тук колко стинки е на час?
   

оценка

+0 -1