Тъпи | webcafe.bg
Webcafe
Емилия Милчева
20.12.2011, 16:19 (обновена 23.12.2011, 13:21)
Тъпи

Не-съединените хора

Прабаба ми разказваше как в двайсетте години на миналия век първите заселници от Беломорска Тракия, дошли в селото, били толкова бедни, че всички им давали по торба брашно, за да изкарат зимата. Времената за повечето били трудни, било е след Балканските войни, когато шарланът се слагал в храната така - топвали лъжицата и колкото се оцеди от нея, толкоз.

Солидарност.

В двайсет и първи век, в същото това село на половината от живите, останали по къщите, още не са им докарали дървата за зимата. Нищо, че са ги платили още през януари тази година. Нищо, че навън вали сняг. Но всеки от имащите е занесъл по малко дърва на една 80 и кусур годишна жена, прикована на легло.

Солидарност.

Не го пиша, за да предизвикам умиление и сълзлива предколедна "топлина в сърцето". В България трудно се формира общност на база солидарност. А кризата заличи смисъла на тази дума.

Единствената "солидарност", наложена под натиск, е т.нар. "етажна собственост" и законът, който ни задължава да се сдружаваме. В името на интересите на монополите и браншовете, които биха извлекли ползи от санирането.

Дали затова не печелят левите - в България, но и в Европа като цяло? Според един от умните хора в БСП, вероятно да. Генезисът на левите движения е в обединението на хора, за да отвоюват малки победи към по-добро за всички тях - по-висока надница, по-малка работна седмица, повече отпуска, по-ниска възраст за пенсиониране, по-високи обезщетения при болест и майчинство.

Кризата събуди страховете, че другият е заплаха за работното ти място, че емигрантът/мигрантът ще вземе от твоето възнаграждение, от твоята социална помощ, от твоите пари. Че Другият - съсед, колега, от друг етнос, е Врагът. Супер изгодно за властта. Не-съединените хора са лесни за мачкане и моделиране.

В страна, която се нарежда на последните места по благотворителност, където чуждият успех по традиция не буди радост, а на хората, които споделят от времето си в помощ на другия се гледа като на "хахо", не разрушаването на общността, а изграждането й е проблем. Не говорим за изкуствено създадени в нечия политическа лаборатория проекти от типа "Окупирай България", имитиращи протести, а реално действащи общности за натиск, за помощ и взаимопомощ, за подкрепа.

Никоя от призваните - като Църквата, и избрани - като парламента, институции не работи за създаване на общности. Институциите, чиято работа е в пряка зависимост от екипността и конструктивността, се ползват с най-ниско обществено доверие. Индивидите не. Според прясно проучване на "Алфа Рисърч" парламентът продължава да е с най-ниския рейтинг на обществено доверие, компания му правят съд, прокуратура и МВР.

Обаче Бойко Борисов постига най-висок личен рейтинг за последните 10 месеца. Нещо като "мразя Човечеството, ама вярвам в Човека". Въпреки критиките към реформите, тревогите и песимизма за идващата 2012 г. Всъщност точно поради това. Както обясняват от "Алфа Рисърч", поради страх от загуба на и без друго ниските си доходи, повечето българи предпочитат статуквото пред неизвестността. В добавка - и отсъствието на силна опозиция, способна да генерира проекти за излаз.

Ако общностите действаха в обществото ни, нямаше да сме така паникьосани и уплашени. Ако синдикатите си бяха на точното място, нямаше да се гласуват идиотски глоби за хора, които работят без трудов договор. Защото работа на синдикатите е да не го допускат - или тристранката е само за лична консумация.

Ако имаше солидарност, нямаше да позволим насъскването срещу лекарското съсловие и медици да бъдат наричани убийци, преди да има присъда на съда. Ако имахме достойнство, нямаше да подминем определението "тъпа" за деветхилядна публика, освиркала премиера (да се свети името му на небето и на земята) на мотошоуто в "Арена Армеец".

Тъпи сме, защото не сме солидарни. В нормална държава да беше поискана оставката на публични личности, обидили хора, които единодушно са изразили недоволството си от тези, които правят пиар от мероприятието.

Вместо да се изредим да целуваме ръка на Борисов, че е построил "Арена Армеец". Ако го разсърдим, може нищо повече да не ни построи - с нашите пари. Освен магистралите.

Наистина ли трябва да бъдем благодарни някому, който върши работа, за която съвършено доброволно се е цанил? Ако го вярваме, значи наистина сме си тъпа публика.

Oще: арена армеец  бойко борисов  българия  общност  освиркване  солидарност  сплашване  тъпа  тъпи 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

32 Mladen Marinov | 04.01.201201:27

Подкрепям Калоянчо!!!
(Обърках името...)

Благодаря и аз на всички знайни и незнайни "строители" на родната "демокрация" както и на президентите на Того и Мавритания, кмета на Долно Уйно и на Горно такова!
Въпреки тяхната всеотдайна подкрепа ние още сме живи!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.06.2011, 01:24

31 Mladen Marinov | 04.01.201201:22

Подкрепям КАМЕНЧО!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

30 Bobby_gBG | 23.12.201112:48

За разнообразие да съм съгласен с Фрида...

Народа си иска милиционера - получи си го. На държавата и трябват 1 или 2 мандата под милиционерски ботуш, да се постегнат лигльовците тук малко.
Да свикнат че закона е на първо място...

След това обаче ако не дойде правителство които наистина да се грижи за нашите национални интереси, а не за тези на интернационала и евро-атлантическия пакт, просто тази държава ще изчезне от картата...

С циганите не може да се бориш само чрез ограничените средства които ни е оставил ЕС. Защото те решават проблемите замеряйки ги с пачки.
Докато ние не може да си позволим този лукс...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

29 Mile Manolov | 23.12.201107:09

серем ви на солидарноста.. имам капитализъм да строим аз ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

28 Frida | 23.12.201102:48

Федър, кви са тия инкриминирани четива, дето ми ги препоръчваш, ве muhihihihi
дължа да те уверя, че когато се налага, съм напълно грамотна. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

27 Frida | 23.12.201102:42

коментар от пет думи по повод липсата на солидарност;
изпуснахме питомното, сега гоним дивото...
или с повече думи -
допуснахме безпрепятствено да се извърши криминална трансформация на политическата власт в икономическа, от откровено рекетьорски тип.
рекетът е най-примитивната форма на икономическа принуда. солидарност е думата на съпротивата срещу него. само че гастрольорите от СДС залисваха множествата, докато процесите си вървяха в сянка,и когато станаха необратими, се утвърди шоуто на Слави с мангалските ритми и кючека, а помежду тях - хвърковатите думи на централния персонаж - застрахователя - Ако вие не дойдете при нас, ние ще дойдем при вас! и публиката ги чу! и еуфорията от свободата се смени с жален смях. всъщност иван костов с приспивното си, съвсем неподходящо за всенародния ентусиазъм гласче я секна тая еуфория. но бабите-реститутки продължиха да го тъпчат с бял шоколад, като че ли им е внука-отличник, а той си е един зубрач-бездарник от телефонистки тип. слушкащ и изпълняващ. чуждата политика. като който и да е и всеки друг българин-политик. само чужденецът водеше българска политика. но сега и да искаме, няма откъде да си внесем такъв... времена.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

26 Калоянчо | 22.12.201120:04

Благодаря на Бойко, че построи завод за боклука (както обеща да стане 2007 г).
Благодаря на Станишев-лекето, Миков плямпалото и Румен пикльото, че направиха карти с чип.
Благодаря на Иван Костов, че еб.. м.. на синята идея
Благодаря на Надето гаражната, че заеба българи да гният в либийски затвор.
Благодаря на Ники - синчето не ченгето от Варна, че издуха милиони за семинари в администрацията с нулев резултат.
Благодаря на НСОРБ, лично на г-жа Гинка Чавдарова и на информационо обслужване, че направиха електронна услуга за местни данъци и такси в общини.
Благодаря на всички кметове, че копаеха по 7-8 пъти един участък - веднъж за асфалт, после за ВиК, после за газ и т.н.
Благодаря на Данчето Фандъкова за бездомните кучета и дупките.
Благодаря на мафитите Софиянски, Стоян Янев и Антоан Николов - за раздадените парцели и задръстванията в София.
Благодаря на Цецко Цветанов за всички публични акции (и нито едната осъдителна присъда).
Благодаря на прокурорите и съдиите - за всички излизани от тях задници.
Благодаря на Гоце - за отстреляните козли - и всички толкова полезни и нужни "широки обществени дебати", които искаше да отвори, но все му пречеха.
Благодаря на Дянков за това, че прекрати кризата още през 2009 г.

Благодаря на всички идиоти, които гласуваха пак за горните
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

25 Fedar | 22.12.201118:56

@Frida
--------------------

Абе, изреченията започват с ГЛАВНА БУКВА, може ли да си толкова неука и да пишеш по форуми, вместо да прочетеш някоя книжка, например - "Българска Граматика". ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

24 Dimitar Stamboliyski | 22.12.201115:38

Абе, Фрида, зсичам тук-там некой коментар твой и не мога да спра са хиля... Смее се

С пет думи 50 реда изписваш Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

23 Frida | 22.12.201101:47

сменили били, сменили бай тошо с неговия охранител muhihihihi
   

оценка

+0 -0