Все повече французи предпочитат да сключват граждански съюзи, въведени през 1999 г. за хомосексуалните двойки | webcafe.bg
Webcafe

Французите обръщат гръб на брака

Webcafe.bg , По NY Times
17.12.2010, 15:56 (обновена 21.12.2010, 11:37)
хора, брак, любов

Снимка: © Getty Images

Ако настоящата тенденция във Франция продължи, новите граждански съюзи скоро ще надминат по брой сватбите...

Някои са разведени и разочаровани от брака; други са млади двойки, които идеологически се противопоставят на брака, но искат да облекчат данъчното си бреме. Мнозина се обичат, но още не са съвсем годни за старомодното съпружество.

Каквито и да са причините, а те са най-разнообразни, френските двойки все по-често се въздържат от традиционните бракове и вместо това избират т.нар. "граждански съюз", до степен, че в момента има два граждански съюза на всеки три брака.

Малка революция през 1999-а: pacte civil de solidarite

Когато Франция създава системата си на граждански съюзи през 1999 г., тя е приветствана като революция в правата на хомосексуалните, връзка почти като брака, но не напълно. Никой обаче не е очаквал колко много двойки ще се възползват от новия закон. Нито пък се е предвиждало, че към 2009 г. огромното мнозинство от гражданските съюзи ще бъде между хетеросексуални двойки.

Остава неясно дали идеята за граждански съюз, наречен pacte civil de solidarite или PACS, е реагирала на промяна в социалните нагласи или е предизвикала такава. Но съюзът се оказва забележително подходящ за Франция и нейните брачни, бракоразводни, религиозни и данъчни условия - и може да бъде прекратен само с едно официално писмо.

"Ние сме поколението на разведените родители," обяснява 32-годишната Мод Юго, стажантка в Министерството на здравеопазването, сключила PACS с приятелката си - 33-годишната Натали Мондо, през тази година. Изразявайки възприятие, което изследователите твърдят, че е все по-разпространено и сред еднополовите, и сред хетеросексуалните двойки, тя допълва: "Концепцията за вечния брак е отживелица."

Франция признава само граждани

Франция признава само "граждани" и правните принципи на страната се базират на принципа, че не би трябвало да бъдат предоставяни специални права на определени групи или етноси. Така че гражданските съюзи, които осигуряват повечето данъчни отстъпки и юридически защити на брака, са достъпни за всички. (Бракът, от друга страна, остава ограничен само до хетеросексуалните.)

Но привлекателността на гражданските съюзи за хетеросексуалните двойки е била очевидна още от самото начало. През 2000 г., само година след гласуването на закона, над 75% от гражданските съюзи са сключени между хетеросексуални двойки. Оттогава насам тази тенденция само се засилва: от 173 045 граждански съюзи, сключени през 2009 г., 95% са между хетеросексуални двойки.

"Това става все по-разпространен обичай," твърди 24-годишната Лора Анисе, студентка, която е сключила PACS миналия месец с 29-годишния си приятел Сирил Райк. "За мен преди PACS беше нещо, създадено за хомосексуални двойки."

Да се "ПАКсираш"

Както и при традиционните бракове, гражданските съюзи позволяват на двойките да подават съвместно данъчни декларации, освобождават съпрузите от данък наследство, позволяват на партньорите да имат обща застраховка, улесняват достъпа до разрешенията за постоянно жителство за чужденци и правят партньорите отговорни за дълговете на другия. Сключването на граждански съюз изисква единствено еднократно явяване пред съдия, а прекратяването му е дори още по-лесно.

Отдавна в страната е станал разпространен изразът "да се ПАКСираш" (se pacser на френски). Наскоро сватбените изложения и шоута бяха преименувани, за да включват и PACS, универсалните магазини вече предлагат списъци с подаръци за PACS, а туристическите агенции предлагат меден месец за хора в PACS.

Дори Римокатолическата църква, която първоначално заклейми партньорствата като заплаха за брачната институция, поомекна. Националната конфедерация на католическите семейни асоциации вече казва, че гражданските съюзи не представляват "реална заплаха".

Докато популярността на партньорствата буквално експлодира, броят на сключените бракове отдавна спада във Франция, както и в цяла Европа. Само 250 000 френски двойки са се оженили през 2009 г., по-малко от четири брака на 1000 жители; през 1970 г. брак са сключили почти 400 000 френски двойки.

Германия също регистрира подобен спад на браковете. През 2009 г. е имало само около четири брака на 1000 жители, в сравнение с над седем на 1000 през 1970 г. В САЩ настоящата стойност е 6.8 брака на 1000 жители, съобщават американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Франция не е единствената европейска страна, която позволява граждански съюзи между хетеросексуални двойки, но в малкото страни, които ги разрешават - Люксембург, Андора, Холандия - те далеч не са толкова популярни. В Холандия през 2009 г. например е имало само един граждански съюз на всеки осем брака.

Все по-малко сватби, все повече споразумения по логистични причини

Ако настоящата тенденция във Франция продължи, новите граждански съюзи скоро ще надминат по брой сватбите, както вече се случва в младежкия 11-ти квартал на Париж.

28-годишният Франсоа Ламбер и приятелката му - 27-годишната Мод Мулен, сключват граждански съюз през 2007 г. по, както той го описва, логистични причини. Тъй като и двамата са учители в държавни училища, ще им бъде гарантирано разпределение в един и същ район само ако подадат съвместна данъчна декларация, което се позволява от гражданските съюзи.

"Нямахме време да подготвяме сватба," казва той. "Беше важно да стане бързо."

48-годишната Софи Лазаро, организатор на мероприятия в Париж, сключва граждански съюз през 2006 г. със своя дългогодишен партньор Тиери Галисан, който е 50-годишен. (Тя споделя, че е била привлечена към идеята за граждански съюз основно заради юридическите защити и стабилността, които предлага той.) "Имам две дъщери и ако нещо ми се случи, искам да останем заедно като семейство," коментира тя. "Но без сватба."

Като допълнение към практическите им предимства, по нейни думи гражданските съюзи са идеологически подходящи за нейното поколение, което съзрява след социалните бунтове на 60-те години. "Ние бяхме много свободни," твърди тя. "СПИН не съществуваше, имахме противозачатъчни, не се налагаше да се борим. Ние бяхме първото поколение, което се наслаждаваше на всичко това." Тя допълва, че "бракът има аспект, който е много институционален и много консервативен и религиозен, което не беше подходящо за нас."

Въпреки че френските сватби официално се извършват чрез граждански церемонии, провеждащи се в кметствата, не в църквите, бракът в страната все още се възприема като "тежка и агресивна" институция с дълбоки връзки с християнството, коментира Уилфрид Рол, социолог в Националния институт за демографски изследвания.

"Бракът носи следите на религиозното клеймо," казва той, което се анатемосва в страна, където светското отдавна се възприема като свещен принцип. "Това наистина е идеологическа позиция, декларация от рода на 'Никой няма да ми казва какво трябва да правя'."

За някои хора гражданските съюзи са просто форма на предбрачен годеж. Лора Анисе коментира, че тя и нейният приятел вероятно биха били женени, ако не бяха с различни религиозни вероизповедания. Тя е католичка, докато той е евреин - и майка му не одобрява сключването на брак с човек от друга вяра, казва Анисе. "Осъзнаваме, че това е един вид изпитание, начин да накараме нашите семейства да свикнат с тази мисъл."

Въпреки че двамата са избрали граждански съюз, за да си намалят данъците, сега "това е стартова точка за брак по-нататък," завършва тя, добавяйки след кратка пауза: "Надявам се."

Oще: брак  гей двойки  граждански съюз  данъци  институция  съпрузи  франция  хетеросексуални  християнство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

3 Bozo Kosmev | 20.12.201020:40

Абе кво ни показвате Франция. Че то тука всичкото циганин не се жени, за да има по-ниски семейни доходи и да взема помощи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

2 Калоянчо | 20.12.201013:22

Информацията ви е доста стара. Има доста държави в ЕС, в който "съюзите" надвишават браковете. Към тях може да причислите и нашата.

Също така има много държави, в които повечето деца са родени без брак на родителите - напр. Естония, Дания...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 13:45

1 Марко | 20.12.201011:49

У нас идеята за граждански съюзи беше счетена от депутатите за твърде прогресивна и застрашаваща праисторическата ни социална система. Основната "заплаха" беше предложението на експертната група новата институция да бъде отворена и за еднополови двойки - тогава населението нямаше да има друг изход, освен да избяга към "нормалните" държави, като Иран, Уганда и Замбия.
   

оценка

+0 -0