Кой се страхува от Едуард Олби | webcafe.bg
Webcafe

Кой се страхува от Едуард Олби

Гергана Димитрова
30.10.2012, 17:27 (обновена 01.11.2012, 09:43)

1 от 3 снимки Назад Напред

Театър

Новият театрален сезон започна с гаф

С грандиозен гаф започна новият театрален сезон. Досега никой не си спомня да са отменяли премиера заради неуредени авторски права, но ето, че се случи.

България все пак се приближава с малки стъпчици към Европа, щом като Театър "Българска армия" бе принуден да спре ден преди премиерата култовата пиеса на Едуард Олби "Кой се страхува от Вирджиния Улф?". Причината - американската легенда в драматургията не разреши тя да се играе от трупата на армейците, въпреки преговорите, водени с него още от април.

Официалната формулировка бе, че премиерата се "отменя". Но пиесата липсва от програмата на театъра и за ноември, което означава, че най-вероятно Олби въобще няма да даде благословията си. Защо последният жив класик "не е дал зелена светлина" на армейците, след като преди три години лично дойде в София и одобри поставката на Явор Гърдев "Козата или коя е Силвия?", се питаха театралите.

Отговорът на този въпрос се захранваше от различни слухове, но най-вероятната причина е, че режисьорът Красимир Спасов и шефовете на театъра не са изпълнили изискванията на Олби. Известно е, че той е изключително взискателен и поставя конкретни условия, за да разреши да се играе негова пиеса.

Първото му условие е точният превод. Най-известната пиеса на Олби "Кой се страхува от Вирджиния Улф?" шества по сцените у нас с остарял превод от 70-те години, който в духа на стерилното изкуство от времето на социализма "спестява" най-острите нецензурни изрази от авторския текст.  Не е известно дали Армията се е спряла на него, защото името на преводача не бе посочено нито в афиша, нито в рекламните материали.

Освен това Олби пише през 2005 г. нова версия на "Кой се страхува от Вирджиния Улф?", където още повече подсилва пиперливите фрази и именно в този вариант той държи пиесата да се играе. Дали Армията притежава "новата версия" и как тя е преведена също може само да гадаем.

Имаше предположения, че актьорите не отговарят на представата на Олби за възрастта на героите му и това също е надделяло не в полза на армейците, но и това е в сферата на догадките. В цялата тази конфузна ситуация има все пак и нещо положително - че театърът на Армията все пак не си позволи да пусне на сцената без "авторска благословия" пиеса, както честичко се правеше по време на социализЪма.

И два прекрасно нови спектакъла

Горчивината от този гаф измиха донякъде два прекрасни нови спектакъла, които вече може да гледаме на сцената на Младежкия и Сатиричния театър. Първият е дълго репетираната комедия "Господин Балкански" от Георги Данаилов.

Сценичната версия на Бина Харлампиева за похожденията на Бай Ганьо е може би една от най-добрите, правени досега. В образа на Ганьо Балкански досега царстваха Георги Калоянчев и Николай Урумов, а сега вече короната пое и Герасим Георгиев-Геро.

В пиесата Георги Данаилов ни спестява най-грозните черти на прочутия Алеков герой и е показал един почти симпатичен хитрец, малко простоватичък, малко послъгващ тарикат, здраво стъпил на земята, който знае как да оцелее във всяка ситуаця. Доста познат образ от днешния ден, не лишен и от човешки черти.

Комедията е издържана в много приятно чувство за хумор, със скечове в най-добрите традиции на българския театър. Отначало Бай Ганьо (Герасим Георгиев-Геро) и компания (Гочоолу и Дочоолу) пътуват заедно със студента Иван Бодков (Бойко Кръстанов) с влак до Виена, после търговецът на розово масло гостува на Иречек, на Бодков в Прага, където се запознава с чехкините - Марженка (Лилия Гелева) и нейната майка (Мариана Миланова).

В следващата миниатюра се захваща да издава вестник и прави от Бодков депутат. Младият Иван Бодков претърпява невероятно превъплъщение - от наивен философ и непохватен идеалист, до високомерен и коварен политик, който не се поколебава да изрита довчерашния си покровител Ганя, когато вече не му е нужен. Една от най-добрите роли на младия Бойко Кръстанов, познат ни от "Стъклен дом".

Като истински хамелеон Вежен Велчовски е направо неузнавем в образа на вироглавия македонец (Данко Харсъзина), Александър Хаджиангелов напълно съотвества на Дочоолу, както и Светослав Добрев (Гочоолу). Стефан Мавродиев играе Иречек.

За по-интелектуална публика е предназначена комедията "стерия" от британеца Тери Джонсън в Сатиричния театър. Тя подлага на критика учението на Фройд за психоанализата и се опитва да влезе във вътрешния свят на художника Салвадор Дали чрез въображаема среща на тези двама велики мъже в края на 30-те.

Изисква се известна подготвеност, за да разбереш какво точно става на сцената, но и за неизкушените има достатъчно порция смях и скечове. Силен дебют на софийска сцена прави Силвана Пишимарова в образа на тайнствената млада дама, дошла в кабинета на Фройд да се запознае с него. Там тя среща Дали (Благовест Благоев) и това е една от най-добрите му роли, както и Веселин Цанев, като д-р Яхуда.

По-непретенциозната публика ще си хареса малко "по-дървения" хумор на "Пиеса за вибратора" в "Сълза и смях", а почитатели на Камен Донев със сигурност ще се насочат към премиерната постановка "Амазонка".

В китка от 6 популярни текста на Донев на сцената на "Сълза и смях" в нея се развихря Албена Колева. Представлението е направено така, че да изпъкват именно женските образ, които пресъздава дъщерята на Тодор Колев, а мъжете около нея, изиграни от Стоян Алексиев, Теодор Елмазов и Пламен Пеев, са само съпътстващ "елемент". Участва и Вяра Табакова.

На този фон абсолютно различен е новият български мюзикъл "Скачай" на театър "София", който по-скоро е паралел с новия младежки сериал "Революция Z:Секс, лъжи и музика". В очакване сме на "тежката артилерия" - "Хамлет" на Явор Гърдев в Народния, "Ромео и Жулиета" в Армията, както и "Летище" в Младежкия и "Брак по италиански" в Народния.

Oще: георги данаилов  едуард олби  кой се страхува от вирджиния улф  сатиричният театър  сезон  театър  театъра на армията 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.