Новата Съветска Русия | webcafe.bg
Webcafe

Новата Съветска Русия

Webcafe.bg, по BBC Magazine
30.03.2014, 13:22 (обновена 02.04.2014, 13:29)
путин

Снимка: © getty images

На 16 август 1999 г. членовете на руския парламент се събират, за да одобрят кандидатурата за нов премиер. Те изслушват речта на кандидата, задават му няколко въпроса и после очаквано го одобряват.

Това е петият пореден премиер на Борис Елцин за 16 месеца, а един от обърканите партийни лидери не запомня името му. Така че казва, че ще одобри кандидатурата на Степашин - фамилията на наскоро уволнения премиер - а не тази на слабоизвестния му наследник на поста. След това неловко се поправя.

Ако дори водещи фигури в руския парламент не са могли да запомнят името на премиера, надали бихте могли да вините останалата част от света, че не е обръщала особено внимание на речта му.

Никой не е очаквал той да остане начело на руската правителство повече от няколко месеца, така че защо да си правят труда?

Този мъж е бившият офицер от КГБ Владимир Путин. Оттогава насам той не е спирал да бъде начело на най-голямата държава в света, като премиер или президент. Малцина са го съзнавали, защото малцина са слушали, но тази реч включва почти всичко, което той е направил досега - и описва как той би дал ново начало на страната, която бе опасно близо до тотален срив.

Само 364 дни по-рано, Русия бе обявила фалит по дълговете си. Заплатите в публичния сектор и пенсиите се плащаха с месеци закъснение, ако се плащаха въобще. Базовата инфраструктура се сриваше. Най-ценните активи в страната принадлежаха на шепа "олигарси" с добри връзки във властта, които управляваха страната като частно феодално владение.

Някога всемогъщата руска армия беше изгубила войната в Чечня, място с по-малко жители от руската армия. Три бивши съюзници от Варшавския договор бяха се присъединили към НАТО, пренасяйки военния съюз до границите на Русия.

Междувременно страната се управляваше от Елцин, раздразнителен пияница с крехко здраве. Ситуацията бе отчаяна, но Путин имаше план.

"Не мога да разгледам всички задачи пред правителството в тази реч. Но едно знам със сигурност - нито една от тези задачи не може да се изпълни без налагане на базов ред и дисциплина в страната, без заздравяване на вертикалата на властта," заяви той пред събралите се депутати.

Когато Путин говори пред Думата, родината му е много различна от златната ера на Съветска Русия. И не се радва на особено голямо международно уважение. В речта му личи езикът на човек, който съжалява за изгубената сигурност, за времето, когато Москва е била име, с което всички са се съобразявали. Той не го казва изрично, но очевидно е засегнат от провала на Русия да спре НАТО да пропъди силите на своя съюзник Сърбия от Косово само месеци по-рано.

"Русия от векове е била велика сила и остава такава. Тя винаги е имала и все още има основателни зони на интерес... Не бива да сваляме гарда в този аспект, нито да позволяваме мнението ни да се игнорира," казва той. Неговата вътрешна политика е да възстанови стабилността, да спре това, което той нарича "революциите", запратили Русия на дъното. Външната му политика е да възвърне мястото на Русия в световната политика.

Тези две основни цели стоят зад всичко, което той е правил оттогава насам, така че ако хората бяха слушали, нито едно от действията му не би било изненада за тях

Оттогава насам Путин е използвал всяка възможност, която историята му е предлагала - от терористичните атаки на 11 септември 2001 до украинската революция през 2013, за да реализира целите си. И той е тактически умел и безмилостно опортюнистичен. И в родината си, и в чужбина, той иска Русия да върне престижа, който тя е имала в неговата младост.

Очевидното място за начало на кампанията му е Чечня, символ на срива на Русия. Чеченците са преодолели опита на Елцин да смаже обявената от тях независимост, но победата се оказва пирова. Войната оставя тежък отпечатък върху чеченския народ, икономика и инфраструктура. Чечня става център на отвличания, насилие и престъпност - и до ерата на Путин никой не прави нищо по въпроса.

Накрая, за доста страдалите патриоти-руснаци, се появява човек, който не само може да им плаща пенсиите, но и иска да си поизцапа ръцете, за да се бори за тяхната родина. Към началото на новото хилядолетие, когато Елцин се оттегля и назначава Путин за президент на свое място, неизвестният премиер е постигнал рейтинг над 70% - и този рейтинг почти не е спадал оттогава.

Групи за защита на човешките права и някои западни правителства обвиняват Путин, че е нарушил руското и международното право в Чечня.

Това обаче с нищо не вреди на популярността на Путин

В Чечня стотици войници и хиляди чеченци загиват. Стотици хиляди чеченци бягат, за да търсят убежище извън Русия, но териториалната цялост на Русия е осигурена, а Путин се заема с възстановяването на руския престиж.

След 11 септември 2001 г. Путин представя кампанията си в Чечня като част от глобалната борба срещу тероризма, запушвайки устата на международните критици за поведението на войските му. За кратко той дори се сближава с Джордж У. Буш, който претендира, че е наздърнал в душата на Путин, докато войната в Ирак не ги разделя.

В Ирак Путин настоява, че международното право трябва да се прилага - и че никаква инвазия не може да бъде разрешена без одобрение на Съвета за сигурност на ООН, а такова одобрение не се очертава на хоризонта.

В Русия той смазва най-влиятелните олигарси, първо тези, които контролират медии, като овладява мащабната телевизионна сцена, а през 2003 полицията арестува Михаил Ходорковски - най-богатият човек в страната. Петролната му компания е разтурена и купена от държавна петролна фирма. Ходорковски е хвърлен в затвора след процес, който изглежда толкова предопределен, че Amnesty International го обявяват за политически затворник.

"Стана абсолютно ясно, когато бе арестуван Ходорковски, че Путин не преследва олигарсите, за да наложи властта на демократичното гражданско общество над тези титани. Той го правеше като начин да изгради авторитарен режим," казва Кристия Фрийланд, шеф на кореспондентското бюро на FT в Москва, когато Путин идва на власт, а сега депутат в канадския парламент. (Тя е един от 13-те канадци, на които е забранено да влизат в Русия, в отговор на налагането тази седмица на санкции от Канада срещу висши руски функционери.)

Путин запазва здрава хватка над парламентарните избори в края на 2003, и неговите съюзници получават две трети от местата в Думата. Той определя изборите като стъпка към "засилване на демокрацията" - докато наблюдателите от ОССЕ ги определят като "манипулирани в огромна степен".

Само за 4 години Путин е смазал Чечня, обуздал е свободните медии и олигарсите, получил е парламент, който да прави каквото той пожелае, и е показал, че Русия има силен глас в международната политика

"Той казва това, което мисли и прави това, което казва - във всеки случай повече от всеки друг съвременен политик или държавник. Западните анализатори и политици винаги се опитват да открият някакъв фалшив подтекст на неговите изказвания, но обикновено няма такъв. Това важи и за много други съветски лидери, включително Сталин - поне през времето на Втората световна война," казва Дмитрий Линник, шеф на кореспондентското бюро в Лондон на радио "Гласът на Русия".

"Той е националист - във федералния 'руски', не етническия 'руски' смисъл на думата. Това е едно от нещата, които най-силно го мотивират - не глад за власт или лични амбиции."

Фрийланд обаче е на друго мнение.

"Мисля, че той взе поредица от решения, доста рационални от неговата тясна гледна точка, че този тип автократичен режим му дава най-много лична власт и лично богатство," коментира тя.

Само едно нещо липсва, за да завърши света на неговото детство: идеология

Путин възстановява някои съветски символи. Той връща съветския химн и съветския герб, възхвалява триумфа на СССР във Втората световна война. Но той охотно се възползва и от пред-съветските теми. Той се сближава с руската православна църква и упоменава антисъветски философи като Иван Илин, чиито тленни останки биват репатрирани в Русия и погребани с почести.

Тази тенденция към уникален руски тип консерватизъм се засилва след вълната от протести срещу изборните манипулации в Москва през 2011-2012, която отчуждава Путин от руските либерали. След любимите му идеолози е Владимир Якунин, стар приятел, също минал през школата на КГБ, православен и понастоящем шеф на държавната ЖП компания РЖД - една от най-стратегически важните фирми за Русия.

"Русия не е между Европа и Азия. Европа и Азия са отляво и отдясно на Русия. Ние не сме мост между тях, а отделно цивилизационно пространство, където Русия обединява цивилизационните общности на Изтока и Запада," заяви наскоро Якунин в интервю пред ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица името на Якунин бе включено в американския списък със санкции за "членове на вътрешния кръг на руските лидери", след анексирането на Крим.

Идеята, че Русия е отделна, но равна на Запада, е много удобна, защото позволява на Кремъл да отхвърля критиките на Запада към изборите там, към съдебните решения, външната политика и прочие, като пристрастни и ирелевантни.

Много от приятелите на Путин, макар да критикуват икономиката, политиката, ценностите и институциите на Запада, са доста обвързани с удобствата му. И двамата синове на Якунин живеят в Западна Европа - единият в Лондон, другият в Швейцария - и внуците му също растат там.

Путин също не е чужд на приемането на принципи и изоставянето им, когато те станат неудобни

В Ирак през 2003, той застава в защита на международното право, противопоставяйки се на инвазия без одобрението на ООН. В Грузия през 2008, той изпраща войските си без дори да твърди, че е обсъждал въпроса със Съвета за сигурност.

Миналата година интервенцията в Сирия беше "изключена". Тази година интервенцията в Украйна е "оправдана" и "неоспоримо легитимна". Може би пък принципите никога не са били проблемът - и целта на Путин винаги е била просто да увеличи максимално силата на Русия и да пребори западните опити да овладеят поведението й.

"Имаме всички причини да смятаме, че известната политика на сдържане, провеждана през XVIII, XIX и XX век, продължава и сега. Постоянно се опитват да ни набутат в ъгъла, защото имаме независима позиция," каза Путин в речта си миналата седмица, обявяваща анексирането на Крим - реч, повтаряща всичките му тезиси от 1999, но с добавени 15 години допълнителна обида към Запада. "Ако притискате водната струя до пределна точка, тя ще ви удари силно в отговор. Трябва винаги да помните това."

Не е лесно да променяш цяла страна сам, така че Путин е имал нуждата от една основна група в руското общество

Въпреки че преследва независимата преса, бизнесмените и политиците, той от самото начало разчита на държавни чиновници да гарантират реализацията на идеите му. И те са добре възнаградени за помощта си - заплатите на висшите чиновници миналата година се увеличиха с 20%, четири пъти повече от увеличението на общия бюджет. Щедрото харчене на Путин означава, че за да се балансира бюджетът, барел брент петрол сега трябва да има средна цена $117, повече от пет пъти по-висока от тази през 2006, според анализ на Deutsche Bank.

Но дори и това не е достатъчно за висшите му функционери. Вътрешният министър Владимир Колоконцев оповести миналата седмица, че средният подкуп в Русия се е удвоил и е достигнал $4000. Миналата година Transparency International постави Русия на 127 място в индекса си за корумпираност, като тя е наравно със страни като Пакистан, Мали и Мадагаскар.

"Путин на практика е унищожил всички независими властови източници в Русия. Сега той може да се опре само на бюрокрацията - и се налага да повишава финансирането й, за да си гарантира нейната лоялност," казва Бед Джуда, автор на книгата "Крехка империя", изследваща развитието на Русия под властта на Путин.

"В крайна сметка парите ще свършат, и той ще се окаже в същата позиция като съветските лидери в края на 80-те години, принуден да се справя с политически и икономически кризи и опитващ се да удържи страната цяла и стабилна. Сега той изглежда силен, но неговият Кремъл реално се опира само на едно нещо,което Русия не може да контролира: цената на петрола."

Путин успя да изгради версия на страната от детството си, която може да действа независимо в света, където несъгласните са под контрол и властта на Кремъл не се оспорва от никого. Това обаче е нож с две остриета, защото Съветският съюз се срина не случайно, и Русия, пресъздадена по негов образ и подобие, има риск да бъде сполетяна от неговата съдба.

Според дисидента Владимир Буковски, който е прекарал десетилетие в съветски затвори, преди да избяга на Запад през 1976, Путин искрено си вярва, когато казва, че разпадът на Съветския съюз е бил "геополитическа катастрофа". "Той не разбира, че разпадът на съветската система беше предопределен, затова вярва в мисията си - да възстанови съветската система колкото може по-бързо", казва Буковски.

Като офицер от среден ранг от KGB, който искрено е обичал Съветския съюз, Путин не е имал перспективата на по-висшите офицери, които са знаели добре, че Съветският съюз се разпада под тежестта на собствената си неефективност, а не заради някакъв западен заговор, казва Буковски.

"Това го кара да повтаря абсолютно същите грешки. Той иска цялата страна да се контролира от един-единствен човек в Кремъл, което неизбежно ще доведе до катастрофа," допълва той.

Решението на Путин за инвазия в Крим е взето бързо и импулсивно, от малка група от най-близките му висши сътрудници. Което означава, че Путин не е имал никой до себе си, който да го предупреди за дългосрочните последици от неговите действия, и докато той не разбере за тях сам, ще продължава същия курс. Което означава, че връзките със Запада ще остават неловки, особено в области, които той смята за намиращи се в неговата "основателна зона на интерес".

Не можем обаче да твърдим, че не сме били предупредени.

Oще: борис елцин  владим путин  ирак  крим  москва  русия  ссср  чечня 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

87 sim4o | 03.04.201406:12

Фриденце ...
Пак повтарям - Оня Дето Го ... пръв тръгна да разсъждава в подобна посока - за Миграцията, за ЕС , за Холандия , за излизане , за влизане на бежанци и разни такива .. ама защо - не го знам..
Да не е някакъв Пропагандатор??? .. или е Пиян Руснак?? Ти ще ми отговориш - нали!

А за цифрата 20 000 излизащи на година холандци - някой те лъже МИЛО, ИЗПОЛЗВАТ НАИВНОСТТА ТИ ..

НИКЪДЕ НЕ СТАВА ДУМА, ЗА ТОЧНО 20 000 ХОЛАНДЦИ НАПУСКАЩИ СТРАНАТА в рамките на една година ... става дума - че като се удари калема, накрая на годината .. влезнали бежанци, излезнали , родени , умрели - и резултата е минус 20 000 !!
Поверь мне на слово - точно за това иде реч - ако някой ти разправя друго - лъже те и не ти е приятел!!?

П.П.
Руският ти много кефи!

Много ми напомня тази серия - Равшан и Джумшут .. приятелски поздравявам с клипче .. смотрей на здоровье! Много щастлив Много щастлив

https://www.youtube.com/watch?v=7gMeNeyQvaA
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

86 sim4o | 03.04.201405:43

Frida | 02.04.201423:22
много сте смешни от пропагандата, симчо.
некъв пиян руснак се изказал, че 20 хиляди холандци емигрирали - не във венецуела, панятна, там нет електричества 15 часов в сутки, а куда - в канаду, австралию,20 хиляди, в стил 17 мига от пролетта.
сим40, дарагой, какво са 20 хиляди души
-------------------------------
Фриде, мило ... Много щастлив Много щастлив

1.Не си разбрало, КАКВО ТОЧНО ДАВА СТАТИСТИКАТА .. а тя дава просто 20 000 холандци в минус! .. Влезнали в страната бежанци (тука имаме твоето блестящо определение , кой знае защо бе обяснено именно на мене - що е то бежанец ..) ..и още всички родени , напуснали и починали! .. като се сумира - и имаме минус двадесет хиляди ..! Та не знам КОЙ Е КАЗАЛ ЗА ТОЧНО 20 хил. емигрирали холандци ...
КОЛКО СА ВЛЕЗНАЛИ И КОЛКО СА НАПУСНАЛИ .. Какви хора са влезнали, какви са напуснали - това последното се пита не от мене !!?? ... какво?

Симчо , Фриденце .. просто подпомага разсъжденията на Оня Дето Са го от ЦИТИРАМ ДОСЛОВНО: .. .. " Оня Дето Го Трият | 01.04.2014 10:05 Основния въпрос е един ! ... А въпроса е : Каква е тая велика сила, чиито граждани бягат от нея ( и тя се пълни с прииждащи бежанци ) , какво и е великото .." .. - и се отговори от Симчо - Холандия , държава в ЕС ! ...

Фриденце мило , а дали Оня Дето Са Го .. не върти някаква пропаганда .. винилова, дет викаш!? .. Тъпа била Фрида .. патка била - ей как разкри кой прави пропаганда - Оня Дето са Го ... !!!! Хора бдете! .. А аз - лековерен .. подпомагам му разсъжденията .. уффф .. жива да си ми - отвори ми очетата .. Много щастлив

2.Начело на Холандската Статистика е - доколкото знам - математик ... може и от руски произход да е - ей как си разкрила всичко , трополтейки на компа ... Браво пак имаш .. а дето ми го обрисува , че пие и пише пиян - ме отврати! Няма повече с никакви хора от Статистиката да дружа! Нашата Ренета Инджова , как мислиш , дали също пие ???!?


Фриде, адски кефиш с Руския!! .. и имаш Евала прическа - за гдето ми обясни , че писаното за Холандия е Пропаганда ... аз, да ти споделя мило .. бях почнал да подпомагам приятелски разсъжденията на Оня Дето са Го ... ... а то било пропаганда !

Ето ти клипчета поздрав! ...

https://www.youtube.com/watch?v=e01RsDEqZsg
https://www.youtube.com/watch?v=x2jfrTygY-U
https://www.youtube.com/watch?v=2sRTzdCg1mA


Руския ти е добър .. не слушай никого !
.. ами я виж и сравни ... ето руски - по руската телевизия ... твоят е почти същия ... https://www.youtube.com/watch?v=UW96W71ZeLk
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

85 Frida | 02.04.201423:22

Абсолютно вярно! Именно при Хитлер е разцветът на Германия
ето, сим40 твой коментар по определени данни.
много сте смешни от пропагандата, симчо.
некъв пиян руснак се изказал, че 20 хиляди холандци емигрирали - не във венецуела, панятна, там нет електричества 15 часов в сутки, а куда - в канаду, австралию, и сим40 върти като изтъркан винил тази гигантска цифра,20 хиляди, украсена обаче със непроницаеми въпроси, в стил 17 мига от пролетта.
сим40, дарагой, какво са 20 хиляди души - ами нищо, на фона на демографската катастрофа в беге, а и да, очертаващата се такава в русия. че само холандските футболисти и треньори са некъде около хилядо по света. като прибавиш семействата им - колко стават. разбираемо за мен е, че е нормално такава цифра да стряска хора, несвикнали на свободно пътуване, свободно движение, свободна реализация, свободен избор и пр. свободни действия.
статията е пределно ясна и лично за мен нищоново не казваща. раждането с генетична обремененост - внук на сталинов роб, детство в смазваща мизерия, възпитание във военизиран интернат, изкривена ценностна система, напластени комплекси, избиващи в манифестации на стаена заплаха. какво да коментирам статията.
всичко е толкова ясно, сим40. безизходност и бездарие. отвсякъде.
затова такива, като путин виреят. бил изпратил на чавес 100 хиляди калашника, оле, ше плашим америка! и в сектата този комплексарски акт се въздига като подвиг. а то си е за смях. и срам. както за путин, случайния ръководител на една наистина потенциално силна държава, така и за неговите комплексирани фенове.
та така, сим40, израснала съм, живяла съм най-хубавите си години с типове като тав.путин, тъй че за мен нито той, нито подобните му, нито феновете му - неграмотни и немислещи хора, могат да ме впечатлят. нито пък да ме плашат. свободният човек не се плаши от рекет. а рекетът е поминъкът на некадърния, мързеливия и тъпия. преписвача на дипломна с двайсегодишна давност - тав. путин.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

84 sim4o | 02.04.201419:38

"Frida | 02.04.2014 17:20
... има някои елементарни нещица, които на сбирките не са ти разяснени. примерно, че бежанец не е гражданин на определена държава. т.е .статистически, юридически, демографски, политически икономически, социално и т.н. е различна категория.
също така, много недобросъвестно, меко казано, тълкуваш някои данни. "
---------------------------------
1. Фриденце, преко ку..ац ми е, що е то бежанец и има ли почва у нас ... не ма брига , ама тотално от ква категория е .. не съм бил никога на сбирки, та да ми обясняват за бежанците и нямам и идея, някога през живота си, да отида на подобно бежанско-обяснително мероприятие!

Все пак - запомнила си го и го възпроизведе на форумо ..!
Който иска - да чете и да запаметява наизуст! ... .. .. Евалла прическа заслужи, още един път! .. и въпросче - що пък по-горното ми го написа баш на мене??

2. Къде ВОЪБЩЕ МЕ ВИДЯ да тълкувам данни бе, Фриде?? .. данните винаги ги давам пюър - чисти .. непримесени с тълкувание!
Понякога с малко лед и лимон ... Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

83 sim4o | 02.04.201419:25

"Frida | 02.04.201417:20
-сим40,
а в момента германия в какво състояние е? "
---------------------------
Фриденце .. мило ...абе тая наша дискусия, накъде криволичи ... тотално ме хвърляте в размисъл .. говорим май някак си неадекватно , ни в клин-ни в ръкав ... освен МЕНЕ ПО СТАТИЯТА някой друг нещо ще коментира ли??

1.Оня Дето Го ... реши, че под статията е мястото да се коментира Миграцията в Съвременния свят ... аз влязох любезно в дискусията и приведох данни за Кралство Нидерландия - как на тяхно място идват бежанци (ти си дала адски великолепно обяснение на термина - бежанец - браво Фрида !)

2.Уважаваният от всички нас, daysydogy , спомена ненадейно за германците ..и пак Симчо, прие отклоняването на Дискусията .. и бе любезен и приведе данни ...

3.Не по малко уважаваният никнейм brad , прецени, че трябва да ме пита разгорещен, с любопитни въпроси .. щял ли съм да защитавам, някаква си моя теза ..и ако да - по какъв аджеба начин. Видях се принуден, да отговоря с любезно недоумение ... Ква теза , кви пет лева , кви две торби цимент??! Абе тъдява наистина, ли повечето са си Неадекватни??

3.Сега ти, Фриденце .. решаваш, че тукана, под статията е мястото, където трябва да се дадат още проверени .. или непроверени статистически данни , па и решаваш,че към мене трябва да се обърнеш .. явно съм ти дал някакъв повод!?
Как си мислиш,че ще реагирам?? Ами реагирам по следния начин ... не те оставям без отговор, щото ще е невъзпитано и питам, какво общо има твоето писане със статията ... и питам що пък към мене се обръщаш??


Ако е за оценка и похвала - да, положила си труд Фриде!!!
Евалла прическа .. ти казвам от все сърце! ..ей така действай и за напред - търси данни, систематизирай, ползвай Знанията си по Руски!
Ти можеш!
тепърва ще ни накараш, още повече да се гордеем с тебе!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

82 Frida | 02.04.201417:20

Абсолютно вярно! Именно при Хитлер е разцветът на Германия!
-сим40,
а в момента германия в какво състояние е?
всъщност, сим40, наистина забавляваш. има някои елементарни нещица, които на сбирките не са ти разяснени. примерно, че бежанец не е гражданин на определена държава. т.е .статистически, юридически, демографски, политически икономически, социално и т.н. е различна категория.
също така, много недобросъвестно, меко казано, тълкуваш някои данни.
интересно ми е какво би казал за това - статистиката е от официален доклад на оон
- русия е на второ място в света по продажба и разпространение на фалшиви лекарства - след китай
- на второ място в света по брой убийства на глава от населението - след колумбия
- на второ място по КОЛИЧЕСТВО граждани, търсещи политическо убежище назапад
- на второ място по брой убити журналисти за послединте десет години
- на първо място в европа по брой аборти и майчина смъртност
- на първо място в европа по брой умрели от алкохолизъм
- на първо място по брой на пътно-транспортни произшествия и авиокатастрофи
- и на 175 място по ниво на физическа безопасност на гражданите
- на 97 място по доходи на глава от населението
- да, и на трето място по брой шамански, псевдоправославни и прочие секти, с култове от рода на баба ванга...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

81 sim4o | 02.04.201413:36

" Оня Дето Го Трият | 02.04.2014 12:32
Пузев
Ако влезат някакви чужди самолети на наша територия, ти на чия страна ще си, българската или ... "
-------------------------
Браво Оня... !
Пак пръста - в раната! .. не, не бива да ти спират спаменето понякога невероятни попадения имаш ... !
ДА ПРИПОМНЯ - ЧУЖДИ САМОЛЕТИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ в Историята ни, са навлизали многократно ! Има и паметник, свързан със събитията в София!

И скоро пак НАВЛИЗАХА самолети!
И даже изстреляха ракета в Горна Баня !

Да припомня и друго - кой направи така, че България да е разграден двор , кой наряза зенитните ни комплекси и тактическите ни ракети ей така - парче по парче !!

Извадка от протокола на Народното Събрание :.. "МИНЧО ХРИСТОВ (независим): Господин министър, не казахте нищо за фирмите, за търговете, за конкурсите – нещо, което Ви попитах ясно!
Както и да го усукваме, унищожаването на запазени образци въоръжение, които могат да бъдат използвани , за мен, господин министър, е престъпление, както беше престъпление и унищожаването на ракетите „СС-23”, „Скът” и „Фрог”! ... .. Общата стойност на тези комплекси възлизаше над 3-4 млрд. лв.!
Няма да говоря за последиците за националната сигурност от нарязването на въпросните ракети. Между другото Вашия заместник-министър – Симеон Николов, той има цяла статия по този въпрос, която се казва: „Аргументите за унищожаването на ракетите не издържат!”
Можете да го попитате лично.

За мен, господин министър, е необяснимо защо, от една страна, унищожаваме с лека ръка онова, с което разполагаме, а от друга, пилеем огромни средства за военни разходи, меко казано, със съмнителна обосновка.
Вземете например покупката на пет самолета „Спартан”, струващи почти 200 млн. лв.! .. .. Очевидно е, че те са предназначени изключително за мисиите в чужбина, както и закупената на старо белгийска фрегата, която да може безпроблемно да пори месеци наред Световния океан.

Далеч по-полезно и многократно по-евтино щеше да излезе да бъдат закупени няколко ракетни катера, които щяха да патрулират изключително ефективно по нашето Черноморско крайбрежие.
ПРЕДСЕДАТЕЛ КАМЕЛИЯ КАСАБОВА: Вече доста надхвърлихте времето! .......... "

Много хубав коментар , Оня ... Браво!! Ще си позволя да доразвия мисълта ти ...

1.Какво стана КАТО В БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ навлезнаха чужди самолети и стреляха в Горна Баня! Коя политическа сила , как реагира?
2.Кой направи така, че България да е със силно занижени способности, сама да отбранява собствената си територия .Защо имаме фрегата, а нямаме ракетни катери по крайбрежието.

Толкоз!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

80 Оня Дето Го Трият | 02.04.201412:32

Пузев

Ако влезат някакви чужди самолети на наша територия, ти на чия страна ще си, българската или другата?

И в Русия сигурно не всичко е лошо, но тръпна в очакване да ми кажеш едно нещо хубаво според теб в ЕС?
Все нещо все пак те задъра тук де Смее се

Чакам
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.03.2013, 14:10

79 brad | 02.04.201412:19

Тъй, тъй, давай, не се притеснявай, тук сме, слушаме те и четем самоспора ти...и те подкрепяме
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

78 Pavur Pezev | 02.04.201412:00

Пичове,всичко в Ръша е лошо бе,не сфанахте ли?Оня ден Плевню съ изцепил,чи руските самальоти фърчали по границата,за да съ вдигат наште мигове,да им съ зяносват летателните часове и ръшаните да дойдат да ни ги отремонтират и така да ни ограбят.И после добрите братя от ЕС шъ ни дадат една ескадрила Грипен без паре.
   

оценка

+0 -0