Пророчеството на Професоратора | webcafe.bg
Webcafe

Пророчеството на Професоратора

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
21.01.2015, 17:43 (обновена 14.10.2016, 12:39)
Божидар Димитров

Снимка: © Владимир Петков

България, 1 януари 2120 година: След като новите управляващи пожелаха да съхранят по възможно най-сигурен начин историческата ни памет, като оптимален нейн представител единодушно беше посочен Божидар Димитров и процесът по архивиране беше извършен

България, 1 януари 2120 година

Професораторът Божидар Димитров се събуди както винаги в 6 часа. Погледна електронния секретар - 1 януари 2120 година. Не му се ставаше, но нямаше как - имаше история за работене.

Включи механичното си тяло на пълна мощност и екзоскелетонът го понесе с равномерни крачки из коридорите на музея.

Още през миналия век беше започнала работата по подмяна на нефункционалните телесни части на историка. Най-напред бяха сменени зъбите, после партийната принадлежност, черния дроб и кожата на ченге.

На практика от познатия някога Божидар беше останал само интелектуалният потенциал, поставен в чисто нова синтетична обвивка и снабден със специална система за вечна поддръжка.

Операцията беше извършена преди години в научно-изследователския център "Президент проф. Борисов" по нареждане на междупланетарната коалиция ВМРО-извънземните. (Напълно естествен политически субект, след като стана ясно, че дори онези жители на далечни звезди, които не са участвали в създаването на българската цивилизация преди милиони години, са станали нашенци, след като чули за излизането на Дельо Хайдутин. Или "Проф. Дельо Хайдутин", както предпочиташе да казва народът).

След като новите управляващи пожелаха да съхранят по възможно най-сигурен начин историческата ни памет, като оптимален нейн представител единодушно беше посочен Димитров и процесът по архивиране беше извършен.

Сега той едновременно изпълняваше функцията на шеф на Националния исторически музей, негов основен експонат, главен историк на времето и терминатор-пазител на ценностите ни, което се разбираше и от титлата "професоратор" (която, подобно на званието "професор" навремето, Димитров нямаше нищо против смирено да носи).

Всъщност, в интерес на историческата истина, Директорът никога не се наричаше сам така, но хората го титулуваха от уважение.

В книгата си "Зад кожата на едно чене - проф. Тервел и проф. Кардам" беше подробно описано, как в името на националните интереси, ровейки се в тайни архиви, Димитров открива думата "професор" и я изнася, залепена за името си, за да можем публично да й се радваме, понеже си е наша, а и никой очевидно не я търси. Но стига с тази история, не тя е важната.

Професораторът забави ход пред галерия "Проф. Вежди", известна още като Българския Ловувър.

В нея бяха картините на родните майстори, спасени от ръцете на олигарси. И петте платна представляваха истинско културно богатство.

Не, не му трябваше тази врата. До нея беше залата с личните му находки. Откакто ръцете на екзоскелетона можеха да се сменят с лопати, Димитров беше изкопал събственоръчно в Созопол освен мощите на св. Йоан Кръстител, още и тези на апостолите Андрей Първозвани, Яков Зеведеев, Филип както и неколцина други, неупоменати в Светото писание.

Най-съществено, разбира се, беше намирането на част от неизползвано ребро на Адам.

Така градът се превърна не просто в новия Йепусалим, а в нов Едем (най-вече за провинциални руски туристи, но това са подробности).

Там, зад стъклен похлупак беше и скелетът на вампира. Интересът към него беше по-умерен. За разлика от скелетите на върколака, сфинкса и грифона, които предизвикваха все още международно внимание и които Божидар сам беше намерил.

И тази зала не беше краят на обиколката му.

Продължи да крачи нататък, докато не достигна до тайната врата. Огледа се, но наоколо нямаше никой. Съвсем естествено, в музея вече не ходеха българи. Не се притеснявайте, не бяхме изчезнали. Просто всичко, което трябваше да знаем за историята, най-после беше сведено до три изречения:

"Големи сме. Затова ни завиждат. Продължаваме напред" - думи на един от великите Народните будители на 21 век проф. Пулев.

В средата на помещението имаше каменна плоча.

Тя беше открита до централния вход на реставрираната Голяма базилика в Плиска - най-голямата християнска църква в Европа през Средните векове, построена през 866-870 г от цар Борис-Михаил и възстановена от Президент Бойко Борисов, негов официален духовен син.

Плочата не беше древна, едва от 2020-та година, но никой отдавна не помнеше подробности.

Беше изровена наскоро, но преди да се покаже на хората, трябваше да се направи малко уточнение в интерес на историята.

Трябваше да се добави едно "професор" пред имената и да се позлати второто, без чието наличие у нас все още можеше да са останали хора със способност да мислят и помнят.

Което пък щеше да направи професораторът и синтетичното му съществуване излишни.

Oще: археология  божидар димитров  вампири  държавна сигурност  история  комунисти  национален исторически музей  ним  созопол  фалшификация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.01.2013, 21:54

14 geopolitic60 | 24.01.201522:15

Ех авторе, прочети тази статия и после не ще си раздвоен а направо с диагноза шизофрения!!! http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%82 Да не ти се случи пък да прочетеш другата от един честен еврейски професор, който се е родил,живял защитил титлата си в Израел и едва тогава дръзнал да пише истината в книга за произхода на евреите където с безкрайно любопитство трябва да четем какво пише и за нас българите.Който иска да ЧУЕ нека да го направи тук. http://mobvideomaster.ru/module/mobile53744-diagnoza-s-georgi-ifandiev-14.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2010, 22:38

13 шщд | 24.01.201515:57

Драго Симеонов е човекът "на всяка манджа мерудия". Този път манджата е прегоряла. А и Драго май се изчерпва в опита си да е навсякъде и във всичко.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

12 Крив Макарон | 23.01.201513:13

"За разлика от скелетите на върколака, сфинкса и грифона, които предизвикваха все още международно внимание и които Божидар сам беше намерил."

По поръчкна на проф. ДимитРов работилниците за скелети вече са затрупани с поръчки, където освен споменатите влизат и скелети на Али Баба (той доказано е българин по свдения на проф. Й. Денев), два двуноги еднорога (те са български и дори с по два крака продължават напреТ), и един мамутотам (кръстоска между мамут и хипопотам), който древните българи са закопали някъде към Драгичево, за да пази страх.
Въобще бизнеса със скелети се разсраства експоненциално след като архипрофесора реши да покаже пред света, че българските скелети са по-вървежни от македонските скелети, след което предизвика надпревата във скелетология на ниво балкански полуостров.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

11 Rowan | 23.01.201508:37

Както партиите подобни на Атака избуяват там, където държавността е слаба, така и личности от калибъра на Б.Д. намират последователи в страни с размито национално самосъзнание и ниско национално самочувствие. Професоратора не е проблем, а следствие на друг проблем, за който той не носи персонална вина. Лошото е, че проблемите не се решават нито от партии като Атака, нито от личности като Б.Д. А още по-малко от интелектуални капацитети, като Б.Б., но това е друга тема.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

10 МарКом | 23.01.201504:52

Бъзика е добър ... но всяко нещо с мярка...
А че той може и да знае много повече от нас - ами много е вероятно.
Така че мисля хапливите коментари към професора са излишни.
Едва ли някой тук го познава лично че да има валидно мнение за него като личност.
Но иначе стила на статията е добър. :-)
Развесели ме - а това е добре!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

9 тъп | 22.01.201519:44

Отлична сатира! Само една буквичка куца - ПрофесЕратора. Такова сране е културен феномен за нашите ширини. А отзивите направо ме кефят - като на каката
дето е "уа уа". Ми тва е за Руслан Терзийски. Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

8 peta_wawa | 22.01.201519:10

Всичко е относително. Какво са ценностите? Ако ги имаш, има ли значение, след като другите приемат че ги нямаш по условие Усмивка? Кичът е модерен и прави пари, професократора (по-древнобългарско звучи така Намига ) е на жизненото поприще в момента, дето правиш и казваш каквото ти харесва, защото е все тая.
Национал-кича наистина може да достигне страшни размери. След години всички ще имат носии, които ще обличат гордо само да подзипат на Йордановден в Калофер и да налагат свински бутове в Еленския балкан зимъска, лятото ще демонстрират татуировки на Левски и Хаджи Димитър в цял ръст, а децата ще са всичките я Маламир, я Кардам, я Тервел, я Мария-Десислава Усмивка ...
Автора, няма такава дума нейн! Има Нейнски.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.11.2013, 09:44

7 boron | 22.01.201517:33

Актуално , забавно , премерено . Браво на автора. ТВ - звездата Б.Д трудно би минал за историк на запад от Белград. Към цитиращият Сартър - момче прочети я още 1 път "Погнусата" /или друго от Сартър и Камю/.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

6 МарКом | 22.01.201516:31

Статията ми хареса! Много е свежа и бая се посмях.
Иначе мога спокойно да заявя че много от пишештите тука (и аз естествено) даже не се доближаваме до нивото на знанията на този човек...
Въпроса е не само в знанията а и как се прилагат.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 22.01.201515:30

Това е кармата на слагачите.Потвърждение на народната мъдрост–и най –умния си е прост в дадено направление.Да не го виним–не е изключение.
   

оценка

+1 -0