Кой спря „Замунда”? | webcafe.bg
Webcafe

Кой спря „Замунда”?

Webcafe.bg
25.01.2011, 10:42 (обновена 27.01.2011, 15:13)
Явор Колев

Снимка: © Sofia photo agency

Война срещу торент тракерите или техническа неизправност?

Атака!

На 21 януари в петък вечерта към 22.30 часа заявките към торент тракера „АренаБГ" внезапно нарастват пиково. Включват се автоматични защити, които изключват функционалности и потребители от сайта. Нивото остава необичайно високо и в следващите два дни от уикенда, а атаките - както могат да се определят такива пикови натоварвания - се повтарят още няколко пъти. През цялото това време другият голям български тракер - „Замунда", от петък вечерта   практически не работи и накрая изобщо е свален офлайн. За част от потребителите „АренаБГ" също остава недостъпна.

В първоначалното си съобщение администраторите на „АренаБГ" съобщават от форума си, че сайтът им е свален като част от акция на ГДБОП и Явор Колев, ръководител на сектор „Компютърни престъпления" към дирекцията.  Според „АренаБГ" инициатор на атаките е тайна работна група, наречена "Съвет за защита на интелектуалната собственост".

„АренаБГ" съобщиха на потребителите си още месец преди това, че имат информация, според която се готви крупна акция на ГДБОП срещу двата торент тракера, този път с помощта на Интерпол и вероятно около новогодишните празници. Тракерът дори организира група във Фейсбук срещу това и заявява, че се е подсигурил технически и организационно срещу атаки.

Съобщението на „АренаБГ" е разпространено едно към едно и в други медии. Озадачаващото е, че то съдържа доста нелепи технически и логически твърдения по материята, както и несъответствия, видни дори за средно грамотен технически потребител.

„Това са изпарени глупости на малоумници, каквито са администраторите", отвърна още на следващия ден Явор Колев. Шефът на антимафиотите категорично отрече блокирането на сайтовете "Замунда" и "Арена" да е в резултат на акция на ГДБОП. В момента не се провежда акция против нарушаване на интелектуалната собственост, щяхме да съобщим, ако имаше такава, добави Колев.

Версия 2.0

В неделя от „АренаБГ" дават повече подробности за атаката срещу тракерите. Според тях тя е причинена от скрипт, който рови в сайта и извлича информация за потребителите. Този път под формата на „клюки", както са наречени те, на форума на сайта се твърди, че скриптовете са дело на собственика на Data.bg Юри Митев, който е едновременно закрилян и притиснат от ГДБОП да сътрудничи на органите в борбата им срещу торент тракерите.

Твърди се също, че Явор Колев е привикал рекламодателите на двата тракера и е отправил директни заплахи към тях с цел да спрат да рекламират. „АренаБГ" отправят и няколко директни въпроса към Явор Колев по темата.

В понеделник обаче първата „клюка" бе премахната от форума с обяснението „Юри Митев е протестирал по отношение на публикуваната непроверена информация. Бяхме помолени от собственика на домейна тя да бъде премахната. Считаме, че ще е справедливо да му дадем право на отговор. Очакваме го.".

Юри Митев, „Дата.бг": Това са пълни нелепици

Всичките твърдения на форума на „АренаБГ" са напълно нелепи - не само за мене, но и по случая изобщо, каза за Webcafe.bg собственикът на „Дата.бг" Юри Митев.

Преди два часа говорих с Елиян Гешев (собственика на „АренаБГ") и той ми каза, че доколкото знае, някакви две машини се счупили в „Замунда" и това е предизвикало пика в потреблението.

Как си представяте вие Явор Колев да бил държал над мен чадър, учуди се Митев. Че довчера ние бяхме все в устата му заедно с тракерите и той се заканваше да ни затвори.

Всъщност първият, когото Явор Колев натисна, бяхме ние. И ние спряхме торентите. Сега продаваме законно музика по договор с „Пайнер", преговаряме и с други компании. Първи започнахме да предлагаме законно филми в Интернет чрез „Амотера".

Дата-та е услуга за качване на файлове от потребители. Когато се регистрира някой в сайта, той се задължава да спазва един куп условия, включително да не качва нелегитимни файлове. За сметка на това получава мейл, място за блог, за качване на свои файлове и други услуги безплатно.

Имаме и мейл за поддръжка, на който всеки правоносител може да подаде сигнал за незаконно качени файлове. Трием ги за броени часове. Всеки може да провери с търсачката - при нас няма Windows 7, няма нищо.

Не знам защо ни замесват в тези неща, нито кой ги е писал. Елиян ми е казвал, че той вече повече от две години не контролира форума на „АренаБГ" и там всеки може да напише каквото си иска. Четох ги тези неща по мой адрес. Какво да ви кажа - на мен ми звучат като научна фантастика. Аз и Явор Колев приятели?! С тайна договорка? Че нали като ни натиснаха навремето всички, ние от Дата-та и БОЛ.БГ спряхме торентите, Арена и Замунда - не. Е кой тогава е под чадър?

Изобщо, страх ме е, че тези глупости може да целят да развалят отношенията ми с колегите от тракерите, с които аз си говоря и съм в коректни взаимоотношения. Не знам кой ги е писал - може би някой, който ми е имал зъб лично на мен.

Елиян Гешев: Атака имаше!

Атака срещу „АренаБГ" имаше, категоричен бе собственикът на сайта Елиян Гешев пред Webcafe.bg.  Аз разбрах за това в събота.  В петък вечерта е започнало с двойно увеличение на трафика в рамките на 30 секунди. Същото явно се е случило и в „Замунда", но техният сървър не е издържал. В резултат паникьосаните потребители са се насочили към Арена-та и това вече е довело до 100% увеличение на трафика.

Да, имало е скриптове, поясни той. Те сами по себе си не са опасни, индексират сайта и съдържанието му. Но един скрипт идва от едно място, а в онази вечер той изведнъж съгласувано се е появил от 50 места едновремнно и е претоварил трафика. И това се повтаря нееднократно през уикенда.

Няма обаче изтичане на информация за потребителите, отрече Гешев. Въпросният скрипт е засечен от наш администратор още преди месец. Тогава му направило впечатление, че за разлика от други, които събират кеширана на сървъра ни информация, този скрипт се завира по-дълбоко и взаимодейства с IP адреси. На практика събира информация от какви IP адреси се сийдват и теглят разни торенти. Тъй като това натоварва сървъра ни, администраторът още тогава е изключил тази функционалност на скрипта. Плюс това събираната информация изобщо не е секретна - всеки може да се регистрира в сайта и да я види. Не става дума за връзка между IP адреси, мейли и акаунти на потребители, категоричен бе собственикът на „АренаБГ".

Не знам кой е източникът на тази информация, появила се на форума ни и по медиите, това са абсолютни измишльотини, няма капка истина в тях, каза Гешев за първоначалната информация по случая. Не разбрахме кой пръв я е публикувал, но след това се е разпространила по всички сайтове и медии. „АренаБГ" не е спирала и за секунда, работеше през цялото време. Това са някакви глупости, за основа на които е използвано едно наше предупреждение от преди месец, че ГДБОП готвят акция срещу торентите, заяви Гешев.

От две години вече нямам акаунт във форума на „АренаБГ" - откакто заведоха срещу мен дело, че съм писал по форуми как хората да свалят торенти. Даже искахме да го затворим форума, но феновете настояха да си го ползват, каза още той.

Сега всеки може да напише там каквото си иска, освен това те се логват с един акаунт по няколко човека. Представете си как някой забравя да си изтрие кукитата в интернет клуб и друг след него влиза в акаунта му - и това е възможно.

Върхът на сладоледа беше, когато по делото срещу мен едно от вещите лица изнесе данни за някакъв трафик на торент и на въпрос откъде се е сдобил с тях (искахме да знаем доколко са достоверни), обясни, че влязъл в администрацията на сайта с акаунта на csdemo - един от обвиняемите! Явно вече кой ли не може да прави каквото си иска.

Одобрявам обаче абсолютно всичко от написаното, аз дори също сам бих го написал, заяви изненадващо обаче Елиян Гешев по отношение на обвиненията срещу ГДБОП. С особено мнение, но да - одобрявам и това за Юри Митев и „Дата.БГ" също, потвърди изрично той. Тези неща се знаят от няколко години кой с кого работи. Нали видяхте какво е казал Явор Колев по нашите въпроси към него по случая - „аз на въпросите на организираната престъпност няма да отговарям". Вие сте журналист, не сте „организирана престъпност", питайте го вие дали на вас ще ви отговори.

Явор Колев: Изпарени глупости на опустошени мозъчни кутии

„АренаБГ" не могат да ме обвиняват в каквото и да било, заяви Явор Колев, ръководител на сектор „Компютърни престъпления" в ГДБОП на нашата молба да коментира зададените от тракера въпроси.

Като всички нормални граждани те могат да се обърнат към прокуратурата, ако имат някакви данни за корупция или извършени престъпления, отговори Колев на припомнянето ни, че го упрекват в действия в полза на определени бизнес среди. Всичко друго са изпарени глупости на опустошените им мозъчни кутии, повтори и пред Webcafe.bg той.

Ако имат нещо против българския съд и българските правоохранителни органи, да се обърнат към европейските институции. Тогава може би ще открият, че за разлика от тях, мен ме уважават и в Европа, каза Колев.

Нашата задача е да се борим с пиратството, да го изкореним и да поставим легални алтернативи на негово място. Има и европейски документи и директиви по темата, нека прочетат например доклада на евродепутатката Гало, препоръча антимафиотът.

Пиратството по света и в Европа си отива. Тепърва ще се създава още по-голяма нетърпимост към него и ще има още по-голям натиск срещу пиратите. В тази връзка не сме спирали да работим по темата, завърши Явор Колев.

Чудни неща в Замунда

Webcafe.bg се свърза и със среди, близки до тракера „Замунда", откъдето обаче отказаха коментар. „Нещата са сложни, по-сложни, отколкото излеждат, ще обявим по-късно", беше единственият отговор на въпросите ни имало ли е срив, атака, две счупени машини и какво всъщност се е случило.

Малко по-късно обаче ни се обади отново Юри Митев от „Дата.бг", който заяви, че току що е разговарял със „Замунда" и е наясно с официалната им позиция.

„Имало е един счупен важен хард диск, който е излязъл от строя в „Замунда". Оттам това е натоварило и другите им машини и всичко се е омазало до степен сайтът да падне", каза Митев.

Не е имало никакви атаки към никого, просто техническа неизправност. Естествено е в такъв момент целият трафик да се насочи към „АренаБГ" и така един сайт, предвиден за 250 000 души, е реализирал трафик от 500 000, което им е създало проблеми.

Всичко друго... някой - визирам „АренаБГ" - просто е видял в това възможност да си направи хубав PR за чужда сметка, това е истината, отсече собственикът на „Дата.БГ".

Oще: аренабг  атака  гдбоп  дата.бг  елиян гешев  замунда  инцидент  торенти  тракери  юри митев  явор колев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

147 Mile Manolov | 28.01.201121:07

Бай ви Били, е като Исус ^^
Дори вие да не го обичате той много ви обича Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 11:30

146 klk | 28.01.201113:51

Те тия си чешат езиците. Като не искат да ги крадат, да ги направят така продуктите си , че да не може. Някой от тях да се пробва да изтегли и да си инсталира и да използва - SAP например.
Има технологии които позволяват даден файл да се направи така, че да не може да бъде ползван без разрешение. Ама тогава няма всички да разбират от Windows например.
Торентите са хубаво нещо.
А който иска и има необходимост (например когато някой трябва да носи отговорност пред шефовете си) си купува оригинални продукти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

145 Voin | 28.01.201113:36

Абе аз туй много добре го знам, занимавал съм се близо 10 години с компютри.
Въпроса ми е по- скоро към големите противници на торентите, да ги видя какво ще измислят сега.
Плащам, значи, за лаптоп с операционна система, която реално не ми се дава. Получавам я инсталирана, но всички ние знаем, колко дълго изкарва един уин без нужда от преинсталация. Тогава кой кого лъже...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 11:30

144 klk | 28.01.201113:31

Купил си си OEM Windows с лаптопа. Тая версия няма инсталационен диск. Прегледай структурата на диска и ще видиш най-вероятно още един дял където трябва да е самия windows. Ако ли пък не - направи си копие на диска с Norton GOUST или подобна програма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

143 Voin | 28.01.201112:42

Абе, чакайте че се сетих. Да ви питам аз, защитниците- оригинален ли ми е уиндоус или краден. Сега ще ви обясня положението.
Купих си лаптоп от магазина, голяма верига, уважавана. Отскоро я има дори в България, няма правя ся реклами. Лаптопа ми го продават с инсталиран уиндоус. Отдолу има залепен стикер със сериен номер, но инсталационно копие липсва. Следователно като ми се наложи да го преинсталирам, какво правя? Щот, вервай ми, 140 евра за ОС няма да дам, пък ко ще сняг през лятото да падне.
Значи влизам аз в арена /в замунда не може да се влиза от чужбина поне от година/, тегля си уина и си го инсталирам. Най- вероятно няма да ми иска дори сериен, защото повечето са кракнати и нямат нужда.
Та- съм ли аз крадец или не?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

142 Mile Manolov | 27.01.201119:33

Ех права сте. Разбрал съм главно себе си. Вас едва ли ще успея, но не е и нужно. С всичките ви дипломи и претенции едва ли попаднем в един социален кръг. А вицовете са си едно неписано народно творчество. Жалко ако не го разбирате. Ама айде да не се отплеснем с некой тост в това ракиено време Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2010, 12:33

141 Анета Генова | 27.01.201118:25

Беше време и за обобщение от "всезнаещия" Бай Миле, на който работата му е свързана, по един или друг начин / тюх що не пише по къв?!?/, с права, такси и %=+"?%+=" и т.н.

Всеки, който решава да се изкаже пред публика се чувства задължен да разсъждава простовато, елементарно и да се изказва простовато и елементарно. Няма нито една публикация/мнение без поне 2 пословици и един виц в нея. Хората не си дават мнението, ами си разказват дзен коани и то недодялани и азиатски притчи и то нескопосани. - Б.С.

Г-н Бай Миле дотолкова си е повярвал , че е разгадал/разбрал същността / твоята, моята, нашата ....тяхната, всеобщата/, че обобщава с един виц. Евала. То какво му остава на човек, да си препече една филия освен и към следващата простотия .... взема да си сканирам дипломите, сертификатите и научните отличия то като гледам накъде вървят нещата и за едното -" дреме ми на ..." ще ми трябват....

Аре, че ме ядосахте Лош или много луд


Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 11:30

140 klk | 27.01.201117:49

Ако имам 30 парчета от копия на най-различни страницина една книга, и от тия 30 парчета по никъкъв начин не мога да схвана нито идеята нито съдържанието нито нищо от тази книга - дължа ли пари на автора на тази книга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

139 Rowan | 27.01.201117:06

Милее, пак изби рибата с вица.
Късно се включвам и съм отървал момента да се посдърпам с финансистката, но гледам други са се постарали. То не и е сефте да спори точно по този въпрос, но тогава не схвана, че е в грешка, чете избирателно чуждите мнения, това което не го разбира, просто го пропуска. Избирателна пропускливост, май за филтрите в електронните схеми го учихме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2011, 15:08

138 Bozhidar Kostov | 27.01.201115:41

Миле Манолов, шапка ти свалям.
ПС. Вицът кърти Усмивка
   

оценка

+0 -0