Големите мобилни оператори удариха джакпота | webcafe.bg
Webcafe

Големите мобилни оператори удариха джакпота

Webcafe.bg , по nytimes.com
23.07.2012, 13:13 (обновена 24.07.2012, 08:22)
gsm

ЕК капитулира пред натиска на гигантските телекоми

Eрата на стабилно намаляващите сметки за телефон в Европа, която започна с дерегулацията на индустрията през 1998-а, може би ще приключи този месец - след решението на Европейската комисия да предостави на най-големите мобилни оператори повече свобода при таксуване на конкурентите си за достъп до фиксираните им телефонни мрежи.

ЕК капитулира пред натиска на гигантските телекоми

Еврокомисарят по телекомуникациите Нели Крус обяви началото на новата ера на 12 юли, когато тя оповести, че допълнителни ограничения на таксите за терминиране - регулаторна такса, която операторите събират от своите конкуренти, биха обезкуражили инвестициите в мрежи и биха попречили на целта на Комисията да създаде свръхбърза широколентова мрежа до 2020 г.

Решението на Крус, която в първия мандат на Барозу - от 2004 до 2010 г. - беше еврокомисар по въпросите на конкуренцията, спечели похвалите на големите оператори и критиките на малките, повечето от които не разполагат със собствено национално покритие и използват достъпа до фиксираните телефонни мрежи на бившите монополисти, за да предоставят услугите си на клиентите.

Освен повечето правомощия върху определянето на цените за старите си мрежи, Крус заяви, че е възможно на големите оператори да бъде разрешено временно да ограничават достъпа на конкурентите си до новите и по-бързи широколентови мрежи -ключов аспект за реализирането на плановете на ЕК.

Направеният анонс е обрат на 180 градуса в европейската политика

Предшественичката на Крус - Вивиан Рединг, сега комисар по правосъдието, в миналото бе успяла да осъди Deutsche Telekom заради решението му да ограничи конкурентите си от новата си кабелна мрежа, която използва технологията VDSL.

Нели Крус, икономист по професия и член на холандската Народна партия за свобода и демокрация, възприема по-мека политика спрямо гигантските европейски оператори като Deutsche Telekom, France Telecom, Telefonica и Telecom Italia в сравнение с Рединг, която е член на Консервативната партия в Люксембург, и през 2007 г. въведе първите европейски регулации върху таксите за мобилен роуминг.

Дали новите инициативи ще доведат до нови мрежи? Твърде спорен въпрос

ЕС в момента е много далеч от целта си да свърже 27-те си държави-членки със свръхбърза широколентова връзка. Понастоящем половината европейски граждани разполагат с широколентова връзка със скорост на изтегляне от поне 30 мегабита в секунда.

Целта до 2020 г. е да се достигне до 100-процентно покритие. Само 2 на сто от европейските домакинства разполагат с широколентова скорост от 100 мегабита в секунда. Целта на Комисията е да осигури такава на половината европейско население.

"Тези препоръки ще насърчат операторите към инвестиции, засилване на конкуренцията между всички мрежи и възможности за алтернативните оператори да се конкурират на по-справедлива цена", заяви Крус при оповестяването на промените в политиките към телекомите.

Честито на гигантите! Останалите да се оправят както могат

Големите оператори, които от доста време лобират за тези отстъпки, приветстваха охотно промяната на курса в Брюксел. "Това ще улесни планирането на инвестиции в мрежите от следващо поколение," коментира Луиджи Гамбардела, председател на Европейската асоциация на мрежовите оператори - брюкселската група, която представлява големите фирми в бранша.

Европейската асоциация на конкурентните телекомуникационни компании, която представлява по-малките оператори, заяви, че това решение ще постигне точно обратното. С разрешението на бившите монополи да извличат големи печалби от старите наземни мрежи, операторите ще бъдат лишени от каквито и да е стимули да градят нови мрежи, убедени са от Асоциацията.

Що се отнася до европейските потребители, нововъведенията могат да доведат до нова ера на повишаващи се цени, докато операторите блокират достъпа на конкурентите си до най-бързите мрежи и извличат по-големи печалби от старите наземни мрежи. Поне такава е преценката на телекомуникационните инвеститори.

А цените на акциите на европейските оператори нараснаха средно с 3.5% само ден след като Крус обяви новите позиции.

Oще: европейска комисия  мобилни оператори  цени 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2011, 19:50

1 Stanislav Tenev | 23.07.201214:37

Хах-хаха , кога ли ще го запокитя в казана /телефона/ ведно с новата им ера!!! Усмивка
   

оценка

+2 -0