Богат си - значи си десен | webcafe.bg
Webcafe

Богат си - значи си десен

Webcafe.bg, по Phys.org
11.02.2014, 16:53 (обновена 13.02.2014, 16:49)
пари

Какъв егалитаризъм, ако имам пари?

Забравете за данъчните отстъпки или благополучието на средната класа. Най-добрият шанс на десните политически партии бързо да спечелят гласоподаватели е като те бързо забогатеят - поне това показва ново изследване.

Спечелилите от хазартни игри и лотария често променят убежденията си и започват да подкрепят десни политически партии, превръщайки се в противници на егалитаризма. Това разкрива ново проучване на статистически данни от Великобритания, проведено от проф. Ендрю Осуалд от Университета в Уоруик и проф. Натавуд Паудтави от Лондонската школа по икономика и Мелбърнския институт по приложна икономика и социални изследвания.

Изследването, публикувано под заглавие "Правят ли парите хората десни по убеждения и неегалитарни: дълготрайно изследване на печелившите от лотарията", показва, че колкото по-голяма е печалбата, толкова повече хората клонят към дясната идеология. Съответно - същите тези късметлии по-малко се вълнуват от проблемите на сънародниците си с ниски доходи.

Използвана е информация за десетки хиляди хора и за печалби от лотарията на стойност до 250 000 евро. Авторите твърдят, че това е първото такова изследване на политическите нагласи на лесно забогателите хора

И в миналото анализи са свързвали високите доходи с десните убеждения, но е било трудно да се прецени дали има ефект на причина и следствие между двете - ето защо разглеждането на внезапното забогатяване от хазартни игри е особено ценно в този случай.

Да си дойдем на парите

Като цяло 45 на сто от хората, спечелили над 600 евро от лотарията, заявяват, че подкрепят десни партии, в сравнение с 38 на сто от неспечелилите за времето на изследванията. Около 18 на сто от печелившите са променили политическите си пристрастия и са станали консерватори незабавно след печалбата.

Дори и сред тези, които са спечелили малки суми (до около 600 евро), учените са регистрирали ясна тенденция за промяна на подкрепата - от леви или лейбъристи, те бързо са се превръщали в десни консерватори. Сред поддръжниците на консерваторите, забогатели от лотарията, подкрепата им за дясната идеология се е засилила след печалбата, а печелившите с всякакви политически убеждения са били по-склонни отпреди да заявяват, че "обикновените хора вече са достатъчно богати".

Авторите вярват, че тяхното изследване ще има сериозно отражение върху разбирането как работи демокрацията

Проф. Осуалд започнал да изпитва съмнения във възгледа, че моралността е обективен фактор при такъв вид избор. "В избирателната секция личните финансови интереси имат много видимо отражение, въпреки аргументите на хората, че те имат интелектуални причини за гласуването за ниски данъци."

"Признаваме, че не сме напълно сигурни какво става в главите на хората", допълва проф. Паудтави, но уточнява, че "бързото придобиване на пари кара гласоподавателите да се преориентират към подкрепа на консервативни и десни концепции и убеждения."

Известен проблем с изследването идва от това, че е невъзможно да се вземе предвид разликата в характера между участващите в лотарията и тези, които не го правят. Възможно е първите да се интересуват така или иначе повече от себе си - и съответно да са по-склонни да преминат към десни убеждения, когато имат повече пари, които да бъдат облагани с данъци.

Учените признават, че не могат напълно да изключат този фактор, но изтъкват, че около половината от жителите на Великобритания участват редовно в лотарията, така че със сигурност техният глас има сериозно влияние по време на избори.

Хората са същества с доста гъвкава етика

В анализа си учените коментират, че съществува възможност нагласите на хората към политиката и преразпределението на благата да са мотивирани от дълбоко етична позиция. „Нашето изследване обаче осигурява надеждни емпирични доказателства, че изборът при гласуване се извършва на база личен интерес", твърдят те.

Използвайки представителна за Великобритания извадка от печелившите в лотарията - стандартизирано панелно проучване на британските домакинства (BHPS) - изследователите са успели да проследят дългосрочни промени в политическата лоялност на спечелилите по-големи суми в сравнение с тези, забогатели с по-малко.

Ефектът е ясно измерим в статистически мащаб. Спечелването на няколко хиляди евро от лотарията има ефект на десни убеждения, сравним с този у около половината завършили добро средно образование с отлични оценки. Политическият ефект от печалбата е по-ясно изразен при мъжете, отколкото при жените, констатират учените.

За жалост изследването не анализира малцината, спечелили милиони. "Чудесно ще е да можем да проследим и промяната във възгледите на тези, които печелят огромни суми", казва проф. Осуалд, "стига някоя компания, организираща хазартни или лотарийни игри да е склонна да сподели такава информация с нашия изследователски екип".

Въпреки претенциите на учените, че това е първото такова изследване, в САЩ преди време бе проведено сходно проучване, което регистрира високи нива на неодобрение сред печелившите от лотарията към определени типове данъчно облагане.

Отделно, пак американско изследване, проведено през 2012 г. от учени от университета в Бъркли, установява, че колкото по-богати стават хората, толкова по-малко съчувстват на околните.

Учените са установили, че тези с луксозните коли е по-вероятно да засичат другите шофьори, вместо да ги изчакват на кръстовище, а богатите се вълнуват по-малко от хората с по-ниски доходи от съдбата на раково болните хора.

Oще: богатство  гласуване  десница  егалитаризъм  лотария  пари  политика  политически убеждения 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

8 Milen Marinov | 14.02.201418:08

Във Великобритания забгатяването от прави десен, а тук- русофобията. Тукашните "леви" в парламента са силно десни, а десните са общо взето центристи-русофоби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 12.02.201415:07

Пази боже сляпо да прогледа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

6 Мунчо | 12.02.201414:55

Е, сефте! Голямо откритие, че човек е ляв по убеждения, когато става дума за "по-справедливо преразпределяне" на чужди пари/ресурси. Няма що...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 12.02.201414:54

„Нашето изследване обаче осигурява надеждни емпирични доказателства, че изборът при гласуване се извършва на база личен интерес",

което би означавало, че избирателите са здравомислещи, и следват задоволяването на онези потребности, които им осигуряват добро бъдеще. По тази причина в нормалните страни, политическите сили се интересуват от здравето, богатството, целите, образованието, и сигурността на своите избиратели.
Посочих здравия начин на мислене. Нека обърнем внимание на българската действителност. Българския изирател се интересува от деградацията на богатите, и търси някой, който да им отнеме имането. Търси отмъстители, които "да набутат всички предишни в затвора". Търси онези, които ще се разправят веднъж и завинаги с циганите, бежанците, и наркопласьорите.
По тази причина българския избирател не се интересува от това къде отиват данъците му, и какви ползи може да има от това, не познава и не спазва законите на държавата, в която живее, и се самоизолира от обществения живот (най-често като го замества с разпивки с приятели). И като отиде да пуска бюлетина избира маймуната, която най-силно се бие в гърдите и крещи заучени фрази.
От всичко това следва, че провеждането на подобно изследване в български условия не би имало научна стойност.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

4 Boicho Boichev | 12.02.201414:41

В България е точно обратното- гащите му закърпени, той гласува за Реформаторския моноблок!През 90та беше още по смешно- зализаните костюмари от БСП - леви, хъшовете с брадите и дългите коси от СДС-десни.Объркана българска работа, пак не сме като света.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 12.02.201412:38

Беден си - значи си лесен!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.08.2012, 10:53

2 Христо Христозов | 12.02.201411:55

Нищо ново под слънцето. Още дядо Маркс е казал, че "социалното битие определя съзнанието".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

1 Levitt Hostel | 12.02.201411:37

Подобна статия има за цел не установяването на някакви закономерности или нагласи сред британското общество, а единствено да докаже наличието на класов характер на политическия вот. Така например, по времето на управлението на лейбъристите на Блеър ( лява партия ), Великобритания заемаше от 4 до 6 място в индексите на Херитидж по икономическа свобода в сравнение с 16- 18 позиция по време на управлението на консерваторите и Камерън. Предполагам, че ако авторите бяха направили изследването сред шотландската част от населението на острова биха установили съвършенната негодност на въпросната класификация, тъй като шотландската част никога не подкрепя консерваторите, като причините за това са исторически, свързани с потисническото управлението на Маргарет Тачър, а не с класовия характер на вота.
Съвременната представа за ,,дясна политика" не се интересува от традицията или от това как политическите партии са се позиционирали в миналото, а от обективни факти и данни , свързани с данъчната политика ( ниски данъци) , икономическа свобода и.т.н. Трябва да се посочи , също така, че сегашното консервативно правителство на Камерън не провежда дясна политика в нито една от сферите на икономическия живот и най- сигурната индикация за това е острото противоречие между правителството на Камерън и бизнеса по отношение на ограничаването на свободното движение на хора. Ограничаването на свободното движение на хора е юозоция, която може да се поддържа само от левите политически партии, тъй като генезисът на тази политика е анти-пазарен и детерминистки, базиран е на вярването, че пазарът на труда представлява една констатна величина, при която единственото важно е кой ще заеме констатно определения брой свободни места. Напротив, поддръжниците на пазара, вярват, че не съществува константно определен брой места, а че същият се променя съобразно икономическата активност и конкуренцията, в този смисъл имиграцията увеличава икономическата активност и конкурентността , респективно създава работни места.
Не може да се каже за сегашното консервативно правителство, че поддържа дясна политика и по отношение на провежданата монетарна политика. Както е известно от 2008 година насам консервативното правителство вижда единственият начин за борба с кризата чрез печатането на пари без покритие, което унищожава активите на притежателите на тази валута. Според някой английски икономически анализатори, посредством тази политика на обезценяване на активи , английското общество се е върнало в 16 век
   

оценка

+1 -2