Подновяват търсенето на Боян Петров | webcafe.bg
Webcafe

Подновяват търсенето на Боян Петров

Webcafe
08.05.2018, 07:33 (обновена 08.05.2018, 08:31)
78678797

Палатката на алпиниста е открита преди няколко дни

Акцията по издриването на алпиниста Боян Петров се очаква да бъде подновена във вторник, съобщава бТВ. Операцията беше преустановена с няколко дни заради лошите метеорологични условия под връх Шиша Пангма в Хималаите, който Петров планираше да изкачи, преди да се изгуби връзка с него.

За последно той е забелязан на 28 април - ден преди да тръгне към базов лагер 1 на Шиша Пангма. По-късно до лагер 3 са намерени палатката и спалния му чувал, но без самия Боян. Сигнал за изчезването му е подаден на 3 май до българското посолство в Китай.

Алпинистът Слави Несторов, който е изкачвал върхове заедно с Боян Петров го описва като много предпазлив и опитен човек. Според него е възможно той да е слязъл по-надолу заради лошото време, да си е направил временен заслон и да изчаква.

"В момента съм в базов лагер, времето е ужасно, има ураганни ветрове, ако времето се оправи и Боян не се появи поне един-два дни, тогава може да има повод за притеснение", каза Несторов пред бТВ.

Д-р Калина Сълова, изкачила Шиша Пангма през 1999 г. заедно с Дойчин Василев, описва върха като труден заради техническите особености при качването и заради обичайните за осемхилядници резки промени във времето.

"Не се притеснявам за Боян Петров. Той умее да ръководи себе си, аз се убедих в тези осемхилядници, на които беше. Той преценяваше себе си относно заболяването, което носи (Петров страда от диабет, б.р.), и му се възхищавах като лекар, че умее да държи и да води заболяването си, а не то да го води", казва д-р Сълова.

Ръководителят на експедицията Мохам Ламсал смята, че има голям шанс той да е жив и да се е разминал с шерпите при лагер 3. Партньорът му в експедицията Клайн Дейвид уточнява пред италианска телевизия, че ситуацията е тревожна, но не трябва да се правят прибързани заключения. Той обяснява, че има и други случаи, в които алпинисти се връщат в базовия лагер с голямо закъснение заради това, че са избрали различен маршрут.

Oще: боян петров  хималаи  шиша пангма 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.