Моля, свалете си пагоните от мозъците! | webcafe.bg
Webcafe

Моля, свалете си пагоните от мозъците!

Елена Христозова
14.03.2011, 13:20 (обновена 16.03.2011, 08:49)
Жена от израелската армия

Снимка: © Getty Images

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев лелее мечти да се върне военното обучение в България и жените също да се обучават да стрелят и отбраняват родината - като в Израел (на снимката)

Очевидно някои хора още не са свалили пагоните от мозъците си. А е наложително - позволява да се фабрикуват безумни идеи. Като тази, съобщена ни от председателя на парламентарната група Красимир Велчев в интервю за "24 часа" - да се върне военното обучение.

Вече чувам в главата си тропот на хиляди кубинки, извадени от складове на държавния резерв, за да маршируват хиляди деца в България по нагрети плацове в стари изкорубени казарми. Защото това създава "трудови навици, дисциплина и психически контрол". Все хубави качества, но дали три седмици военен лагер са достатъчни да ги формират? Или честотата ще е по-голяма... А може би трябва да се нарича военно-патриотично обучение.

На всяко дете, освен тренировъчен АК 47, се раздава и песнопойка, която задължително включва "Велик е нашият войник..." плюс няколко лекции за подвизите на българския войник от началото на миналия век. Е, значи трябва да има и спец по агитация и пропаганда. Може би някой пенсионер от армията, бивш политически офицер, ще свърши работа. И без друго ГЕРБ се чуди как да ангажира пенсионерите.

Сякаш в днешно време победите се извоюват с оръжие в ръка. Но, както казва г-н Велчев, бивш механик и бордови инженер от БГА "Балкан" (дори не е военен летец), ако, недай си, боже, избухне някоя локална война, как така ще разчитаме на армията си от наемни войници? Коментарът на този негов "риторичен" въпрос може да е само неколкостотин удивителни...

Ако не е способна армията ни, барабар с цялата ни военна техника, за която задлъжняхме милиони, и членство в НАТО, което предполага и намеса на останалите страни-членки от алианса в случай на конфликт, ега ти и армията.

Сравнението с Израел, където момичетата на 16 години се обучавали по две в казарма е изключително неуместно. Като родител смятам, че е наложително в училище часовете по т.нар. трудово възпитание да бъдат запълнени - поне една част от тях, с готварски курсове. Тези умения, а не боравенето с оръжие, биха били от полза на бъдещите зрели хора.

Слава богу, това не касае децата ми. Синът ми отърва казармата, тъй като тя беше отменена преди да завърши гимназия, а дъщеря ми също е достатъчно голяма, за да впрягам връзките си с лекарското съсловие и да я освобождавам от военно обучение, ако малоумната идея наистина бъде практически осъществена.

Но ако за нея вземат, че се намерят пари, след като държавата не е в състояние да оправи физкултурните салони и да купи компютри в училищата, да не говорим за географски карти и други нормални пособия за учене, призовавам всички родители на протест пред парламента.

Все си мисля, че трудовите навици, дисциплината и самоконтролът не се формират от "Тъй вярно, гус'ин капитан!", "Строоооооооооой се!" и дране с пълно гърло "Служа на...". В 21 век е най-полезно да служим на родината с мозъците си, не с навирен напреде щик.

Намирам за деформиращо тийнеджъри да се учат да боравят с оръжие. А вместо военно обучение, определено смятам, че децата имат нужда от екологично. В смисъл да се научат да мислят зелено - за начало просто да садят цветя. Повечето са раснали в апартаменти, отдавна няма селски къщички и това ще е по-полезно за психиката им от рейнджърски фантазии.

Е, ако на някой много му се иска или носталгията по ония казармени времена още го държи, да си направи частна фирма, която да предлага живот като при соца - в т.ч. и военен лагер за желаещи да изпитат тази "тръпка".

Лично аз искам да я забравя. Жега, ужасна миризма в бараката, наречена спално помещение, в която сме наблъскани трийсетина души. За неудобствата, свързани с личната хигиена при момичетата, дори няма нужда да споменавам.

Така и не се научих да боравя с "Калашников". На военното си обучение преди повече от двайсет години се справях ужасно и с разглобяването и сглобяването му. Онзи военен лагер ми донесе намалено поведение - на мен и цялата ми тайфа. Заради "аморални действия". Аморалните действия се изразяваха в китара, вино и купонясване в горичката зад лагера заедно с т.нар. ни шеф на отряда - студент втори курс.

Изловени от група бдителни учители, те пък от своя страна предупредени от "тропачи", които - естествено, не бяха поканени за участие в купона. (Все си мисля, че после вероятно са успели да реализират доносническите си умения и на друго поприще...)

Не знам някакви навици да са се формирали в мен и приятелите ми след този военен лагер. За отвращението към доносниците вече писах.

Оръжието и употребата му ме влудяват. Казарменият порядък също. И когато някой ми заговори за носенето на оръжие като безалтернативно и едва ли не разбиращо се като начин да се защитим от своеволията и престъпността, се питам - ще разформироваме ли МВР?

Моля мислещите с нашивки първо да бъдат разжалвани... Иначе мислят само в една посока - там, накъдето е насочено дулото.

Oще: армия  българия  военно обучение  израел  момичета  момчета  училища 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.01.2012, 21:31

100 xr400 | 27.01.201221:51

А! Забравих да напиша(за да блесне цялата гениалност на автора).
По норматив АК-47 се разглобява за 7 сек.(СЕДЕМ СЕКУНДИ) а световния рекорд мисля , че беше 4,8сек!!!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.01.2012, 21:31

99 xr400 | 27.01.201221:48

Според много военни специалисти(в т.ч. и американски) едно от най-силните качества на АК-47 е , че можеш за мах половин час да научиш и най-тъпия анголски негър да си служи с него.На мен лично ми отне около десет минути за да му схвана идеята(просто толкова продължи тирадата на обясняващия).
Та питам се аз колко трябва да си малоумен и безмозъчен за да не се справиш!!!
Или както казваше моя даскал по трудово от основното училище "От зелени тикви семки не взимам".
На госпожата препоръчвам да не лиска мозък с голямата кофа защото явно не и се отдава!!!
ПП.Аз съм на 36г. и никога не съм бил военен (пиша го за да не ме объркат с някой бивш или настоящ кадър на МО)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2011, 11:50

98 Бисер Златков | 31.10.201115:06

"Така и не се научих да боравя с "Калашников". На военното си обучение преди повече от двайсет години се справях ужасно и с разглобяването и сглобяването му..."
За това, драга авторке, трябва да търсите причината във въпиющата си некадърност, която струи от началото до края на тази отчайващо тъпоумна и неграмотна статия. Просто онемявам колко повърхностен, късоглед и ограничен може да е човек във Ваше лице.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.09.2011, 12:05

97 axsbf | 12.09.201110:30

Явно каката е страхотен пацифист, като онези псевдо екотъпанари, които се борят проти в кожените облекла, а иначе набиват пържоли като невидели.
Преди да се изхвърля така неграмотно по темата за военното обучение (не съм застъпник на същото), би било добре да се е поогледала какво правят европейски нации с ... доста по-напреднала демокрация - Швейцария например.
А иначе разбирам отношението й към всички с пагон - ходила като малка пикла на военно, но поради бушуващите хормони и желание за себеутвърждаване и самоизява решила да изпъкне с вино и натискане с някакъв второкурснки студент. Какво очаква - да й направят табло на "бойната слава" ли? Моето поведение беше намалено за нещо много по-незабележимо - отъствие от репетиция за "великата спартакиада", и то по извинителен повод. такива бяха времената. Би трябвало каката по-философски да гледа на това. Едва ли намаленото й поведение и е намалило шансовете в живота.
А и като дава идеи от сорта да се садят цветя и не знам какво, спомня ли си, че по соца имаше и такова нещо - "опитно поле", на което напълно безсмислено садяхме и копаехме не знам си какво за не знам си защо.
Също толкова тъпо, досадно и губещо времето начинание, като военното обучение. И да не би като ни учиха да садим, сега нашето поколение да е по-спокойно, смирено, интелигентно? Аман от опити за литературни напъни на комплексирани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2010, 17:11

96 Stupido | 17.03.201116:21

на кой му се пуца, да си инсталира "Call of Duty - Modern Warfare 2" или па "Battlefield: Bad Company 2" (което аз предпочитам) и да си пуца колкото и както иска... Кул
яко е (особено ако имаш добро ПеЦе) а и не мирише на лайна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 16:10

95 thaddeus | 17.03.201112:00

@Alice Ти как така реши, какво мога да си позволя, въобще що реши че съм на заплатка. Трябва да разбереш има хора, които работят за заплата и има хора, които дават заплата. А и още нещо да ти кажа, мъжът след като се ожени неизбежно става или ловец или рибар.
Да се въведе военно обучение, всеки мъж трябва да има базови познания по военно дело.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

94 pueblo | 17.03.201104:32

Чуди се ху дъ фак ис алис?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

93 Harry | 17.03.201102:15

Ако искаш мир, готви се за война! Тази максима ще е винаги валидна. Светът не се е променил и никога няма да се промени, каквото и да ви говорят индоктринираните от Америка продажници. Те го правят за пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2011, 21:13

92 Чернокс хекер | 16.03.201123:41

Ама и как един не спомена,че е АДСКИ ТЪПО да се избиваме един друг!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

91 Кака Мара | 16.03.201123:12

Хм, това с"истинския бой"досадно взема да се повтаря. Всъщност, за какъв точно бой става въпрос? Да нямаш предвид "физически бой", напр. нашамаросване?! Чуди се Садо- мазо изпълнения? Чуди се Ако е така, е не вярвам баш от тука да те огрее Намига
   

оценка

+0 -0