Кой стреля и уби Осама бин Ладен | webcafe.bg
Webcafe

Кой всъщност уби Осама бин Ладен

Webcafe.bg, The Daily Beast
09.11.2014, 18:47 (обновена 11.11.2014, 11:40)
робърт о'нийл

Дали бившият "тюлен" Робърт О'Нийл е такъв герой, какъвто се изкарва или всичко е реклама

Тази седмица се очаква Fox News да излъчи дългоочакван документален филм за бивш тюлен от американските специални части на име Робърт О'Нийл. Той твърди, че е човекът, изстрелял куршума, който уби Осама бин Ладен. Няколко от бившите братя по оръжие на О'Нийл обаче заявяват, че неговата история е много неточна и преувеличена.

Бивши висши военни от спецчастите, както и други източници, запознати със събитията от 2011-та, когато бе щурмувано убежището на бин Ладен в Аботабад, Пакистан, обвиниха О'Нийл в изкривяване на основни факти и нередно приписване на себе си на заслугите за убийството на най-издирвания тогава човек в света.

Споровете са около това кой е изстрелял куршума - или куршумите - които са уцелили бин Ладен в главата, пръснали са черепа му и със сигурност са сложили край на живота му.

О'Нийл твърди, че той е бил стрелецът, но други, включително тюлен, кото е бил на метри от О'Нийл при последния сблъсък с бин Ладен - твърди, че друг, все още неидентифициран човек е изстрелял куршумите, довели до смъртта на прочутия терорист.

Наподобявайки сюжета на "Рашомон", специалните части, които обикновено са известни с мълчанието си, се изреждат да описват какво точно се е случило във въпросната нощ в Аботабад. Един от тях - Мат Бисонет, който под псевдоним е написал бестселър през 2012-та за ролята си в атаката, вече бе наруган от колегите си тюлени. Те смята, че той е нарушил традициите, говорил е публично за мисията и е разкрил подробности "от кунята" на специалните части.

Бисонет обаче надали е единственият, който се е опитвал да капитализира живота си като елитен боец.

Известно е, че други тюлени са изнасяли речи срещу заплащане и са консултирали кинорежисьори и дизайнери на компютърни игри. О'Нийл също е платен мотивационен оратор, който говори за опита си в специалните части, въпреки че досега не е известно да е разкривал подробности за убийството на бин Ладен.

Източници, които са познавали О'Нийл и са работили с него, твърдят, че неговата версия за събитията издава противоречия дори от нощта на самия щурм.

Бивш висш кадър на специалните части коментира, че О'Нийл не се е идентифицирал като основния стрелец в "бързия" брифинг, който бойците са провели незабавно след атаката на въздушна база в Афганистан.

Но след връщането си в САЩ, О'Нийл в започнал да се самоопределя публично като онзи, натиснал спусъка, докато е посещавал любими на тюлените барове във Вирджиния Бийч. (Тези твърдения са независимо потвърдени от друг източник.) Поведението на О'Нийл е накарало шефовете му да го смъмрят, че операцията е засекретена, съобщава въпросният източник.

Ето какво със сигурност е неоспоримо.

О'Нийл е бил сред тримата мъже, които са стреляли по терориста в моментите преди смъртта му. Другите двама тюлени са били Бисонет и трети стрелец, който многобройни източници определят като "водещия", защото е бил пред отряда тюлени, докато те са се изкачвали по стълбата и са се доближавали до спалнята на бин Ладен на горния етаж на убежището му.

Според версията на О'Нийл, описана в интервю за Washington Post, публикувано миналата седмица, и според статия от 2013-та в Esquire, водещият атаката е стрелял по бин Ладен, когато той е подал глава иззад вратата на спалнята. Очевидно обаче той не е улучил.

После О'Нийл е минал до него, твърди тюленът, влязъл е в стаята и се е изправил лице в лице с бин Ладен.

О'Нийл твърди, че е гледал бин Ладен достатъчно дълго, за да установи, че той е изглеждал "объркан", "много по-висок, отколкото очаквах," и "не изглеждаше да е ранен. Не мога да твърдя със стопроцентна сигурност, но стоеше на краката си и се движеше", заявява О'Нийл пред Esquire.

"В този миг го прострелях - два пъти в челото", твърди О'Нийл пред списанието. Впоследствие той заявява пред Post, че е било очевидно, че е убил бин Ладен, защото черепът му е бил пръснат.

Скоро след публикуването на статията Питър Бъргън, дългогодишен хроникьор на бин Ладен и единственият външен наблюдател, някога допуснат да посети убежището на терориста след атаката, интервюира анонимен член на Отряд 6 на тюлените, който заявява, че

"статията в Esquire е пълна с измислици".

Многобройни източници от специалните части, както и Бисонет в книгата си "Няма леки дни", казват, че все още неидентифицираният водач е стрелял пръв по бин Ладен и е уцелил, като куршумът е пръснал черепа на терориста. Ако това е вярно, почти гарантирано именно този изстрел е убил бин Ладен, а не този на О'Нийл.

Водачът, според запознати, все още служи в специалните части и е описван като мълчалив човек, който не се стреми към световна слава. Неизвестно е дали той има планове да пише книга или да говори публично за ролята си в атаката.

Той обаче е споделял на хора извън армията, че е бил част от мисията в Аботабад.

Питър Дуси, 27-годишният репортер на Fox, който си е осигурил интервю с О'Нийл, заяви: "Питахме Роб О'Нийл защо неговата версия за събитията е малко по-различна, отколкото сме чували преди, и той обяснява в подробности това в документалния филм".

В интервюта, провеждани през последните 18 месеца с бивш кореспондент на CNN, О'Нийл изглежда отхвърля въпросите дали неговата версия на събитията е правилна.

"Най-важното, което научих в последните две години, е няма значение вече дали аз съм стрелецът. Важното е, че отрядът го ликвидира", заявява О'Нийл в записано интервю, излъчено по CNN в петък.

Бившият тюлен казва, че знае, че други участници в атаката разказват различни истории.

"Дори и сега има такива, които твърдят, че аз си измислям и говоря глупости", казва той. "...Но всъщност знаеш само това, което са ти казали, освен ако си бил на място. А за добро или лошо, имаше само двама души в стаята, единият от тях е мъртъв - и това е Осама бин Ладен".

Когато тялото на Осама е било погребано в морето часове след убийството му, не е правена официална аутопсия, нито военните остават достатъчно дълго в скривалището му, за да провеждат криминологичен анализ на престрелката, тъй като са твърде заети да събират доказателства оттам, които да изнесат, преди да пристигнат пакистанските власти.

Местните власти впоследствие срутват цялата сграда.

Истинската история кой е убил бин Ладен вероятно е отишла на дъното на океана или е срината в праха в Аботабад. Но ако анонимният "водещ" атаката се разкрие пред медиите, О'Нийл надали ще има последната дума.

Oще: американски военни  война  осама бин ладен  пакистан  спецчасти  тюлени  убийство 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

5 Pavur Pezev | 10.11.201423:59

КОЙ,КОЙ уби Осамата копелета,КОЙ?КОЙ мама ви мръсна задкулисна,КОЙ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 10.11.201417:49

Доста несправедливо НФА го лишиха от " Оскар"!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

3 boris | 10.11.201417:48

Как кой уби Бин Ладин? Ами -сценаристите!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 10.11.201415:05

Склонен съм да мисля, че другаря бин Ладен си живее живота някъде, на превъзходно място, обръснат, парфюмиран и добре облечен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 19.08.2014, 10:53

1 ksharp | 10.11.201414:19

Простият извод е, че тези елитни убийци са били зле платени. Нито един от тях нямаше да търси публичност, иначе.
   

оценка

+1 -0