Ще възкръсне ли Новият атеизъм? | webcafe.bg
Webcafe

Ще възкръсне ли Новият атеизъм?

Webcafe
24.05.2019, 19:32 (обновена 27.05.2019, 10:58)
Четиримата конници на Апокалипсиса

Снимка: © Victor Vasnetsov

Старите Конници на атеизма звучат на нов глас

Атаките от 11 септември 2001 г. срещу кулите близнаци в Ню Йорк безспорно са събитието, което успя да промени значително хода на историята и то по много начини. Един от тях е зараждането на движение, което и до днес продължава да разпалва дебати и да предизвиква множество спорове, както в интелектуалните среди, така и сред обикновените хора - Новият атеизъм.

Атеизмът като цяло не е нещо ново. Още от древността е имало хора, за които божественото начало не е могло да обясни света достатъчно добре.

С развитието на света, индустриализацията и упадъка във властта на Църквата над светското все повече хора залагат на науката и логиката, за да си обяснят живота, вселената и всичко останало.

Новият атеизъм възниква обаче след 11 септември - колкото в отговор на радикалния ислям, толкова и в отговор на цялостното обръщане на Америка и Запада към религията като защита срещу този радикален ислям.

Терминът е агностично-атеистичният журналист Гари Улф, който описва позициите, пропагандирани от някои интелектуалци атеисти от началото на века.

Това не е просто атеизъм, в който не вярваш в Бог, това е цялостното движение за отричане на боговете и на религиите, вървящи с тях. Новият атеизъм отхвърля мистичното и се опира само на логиката, но продължава и крачка по-напред - според последователите му религиите и различните езотерични вярвания не трябва да бъдат толерирани, тъй като те са носители на ирационалното.

За представителите на Новия атеизъм религията е проводник на фанатизъм и носител на голяма част от агресията на света - оправдание за фанатици, които се отдават на насилие в името на Бог. Затова и според тях интелигентният човек трябва да се противопоставя и да критикува остро религиите, да подлага на съмнение вярата и да иска логични и научни обяснения за заобикалящия го свят.

Затова и някои избират термина "антитеизъм" за описване на това движение.


Горе: Ричард Доукинс и Кристофър Хичънс; Долу: Сам Харис и Даниъл Денет

Така на преден план излизат "Четирите конника" на Новия атеизъм - така се наричат четиримата значими автори на това движение - Ричард Докинс, Сам Харис, Даниел Денет и Кристофър Хитчънс.

Техните авторски книги "Делюзията Бог" на Докинс, "Краят на вярата" на Харис, "Да разбиеш магията: Религията като естествен феномен" на Денет и "Бог не е велик" на Хитчънс успяват да ги наредят като най-изявените мислители на движението.

Трудовете им са написани като реакция на терористичните атаки от 11 септември и радикализацията на исляма и мюсюлманския свят. Според критиците им, авторите демонстрират сериозна липса на познания и в областта на религията и по-специално по исляма.

През 2007 г. те записват знаменития си разговор на "Четирите конника", в който обсъждат религията, свещените войни и това, че те представляват най-голямата заплаха за човешката цивилизация (и следователно религиозността не трябва да се толерира в "западните общества").

И ако с годините това силно отричане на религията във всичките й форми, както и на вярата като нещо ирационално и водещо до фанатизъм, преживя своя възход и постепенен спад, сега сякаш Новият атеизъм се подготвя за своето своеобразно възкресение.

През март тази година в САЩ излезе книгата "Четирите конника". С въведение от британския комик Стивън Фрай, тя включва три есета и текста от въпросната беседа от 2007 година на конниците. Тя отново се опитва да върне старата тема за антирелигията на преден план, представяйки я по нов начин.

Ако в модерните западни общества (включително и България) атеизмът насочва основно вниманието си върху християнството като основна религия на място и изразява някаква форма на отхвърляне на конформизма, то Новият атеизъм и неговите мислители обръщат също сериозно внимание върху исляма, преглеждайки го през призмата на религия на вечната война и насилието.

А на фона на мигрантската криза в Европа от последните 6-7 години антимюсюлманските настроения както в Европа, така и в САЩ, са станали достатъчно силни, за да позволят на семената на Новия атеизъм да намерят своята благодатна почва.

Макар традиционно делът от населението в държавите от Европа да е средно под 10% (у нас официално 3% - данните са от международно изследване на "Галъп интернешънъл") все по-забележим момент е, че религията се превръща по-скоро в социално-политическо самоопределение, отколкото в израз на човешката вяра. Иначе казано християнството се превръща в нещо, с което се определяме, а не нещо, в което вярваме.

Така религията служи като щит между "нас" и "другите", средство, което определя кои са "своите" и кои са "чуждите".

И за това говорят разминаванията във въпроса за самоопределяне на религията и въпроса "Вярвате ли в Бог?" (У нас хората, които вярват в Бог, независимо от името му, са по-малко от онези, които се определят като християни).

И в този свят посланията на новите атеисти или поне част от тях, насочени срещу конкретна религия, лесно могат да бъдат възприети. Такава например е идеята за изначалната войнственост на исляма и за вредата от него - с тази разлика, че атеизмът обхваща под този знаменател и всички останали религии. Тук например Сам Харис в своята книга "Краят на вярата" посвещава цяла глава, озаглавена "Какъв е проблемът с исляма".

Добавете към това закостенялостта на православното духовенство и множеството случаи на педофилия, злоупотреба с власт, укриване на тайни и т.н., свързани с Католическата църква. Светът е голям и не липсват доказателства за упадъка на религиозната власт и духовенството - от ролексите на дядо Николай Пловдивски и скандалните му изказвания през актуалния полски документален филм "Не казвай на никого" за педофилия сред местното католическо духовенство, та до обичайната вече представа за ислямисткия екстремизъм и джихадистките терористични нападения.

С това си просто обяснение, че религиите са в корена на всяко зло, Новият атеизъм дава същите прости отговори, в които обвинява самите религии - кои са добрите (онези, които се осланят на рационалност и логика), кои са лошите (религиите и техните манипулативни ръководства), какво ще ни спаси (един свят на чистата логика без религиозни фанатици в него).

И подобно на самите религиозни лидери Четирите конника и техните последователи проповядват своята истина. Нещо повече - със същия плам на ревностно вярващи в идеите си те се стремят да оборят всеки противник, да го убедят в истината (такава, каквато те самите я виждат) или поне да го накарат да замълчи виновно.

Обясненията, че добрите хора могат да са както религиозни - християни, мюсюлмани, евреи, хиндуисти и т.н., така и атеисти, минават твърде остро в сивия сектор на прекалено сложната реалност, въпреки че абсолютно всяка религия призовава хората да се съдят заради делата им (особено при онези, които не вярват в Бог). А и подобно нещо никога не е било в природата на човека, който обича да вижда света разделен на свои и чужди.

Фактът е, че насочената в Новия атеизъм към религиите агресия съдържа в себе си сериозен идеологически и ако щете емоционален заряд.

Тя дава на последователите на това движение посока и идея, показва лошите неща в света и предлага възможно решение за тях. А в днешния наистина сложен свят на глобални взаимовръзки и нови и нови истини и гледни точки, подобно опростяване е добре дошло за мнозина.

Въпреки това Новият атеизъм трябва да се изправи срещу два от най-тежките противници - самата вяра и традициите - две неща, които са типични за обществото, още откакто има общество.

Ако за някои агресивността към религиите е привлекателното нещо в този вид атеизъм, то за други тя действа отблъскващо и обидно за хората, които вярват, изглежда сякаш липса на добро възпитание и уважение към околните.

Тъй като Новият атеизъм се преподава сред обикновени хора, а не сред религиозни фанатици (поне в общия случай), то това агресивно послание, че религията е виновна за всичко може да дойде прекалено остро и грубо.

Същевременно го има и моментът с традициите и силната роля на религията в обществото - като социален елемент и за определяне на общия морал. У нас и до ден днешен християнството и православието се приемат за факторът, запазил българската идентичност през времето на Османското владичество.

За поляците католицизмът играе същата роля. В много общества църквата се приема като неделима част от това да принадлежат към дадената нация. Някои могат да приемат подобно схващане като остаряло и дори като безпочвено, но то продължава да е изключително широко разпространено.

Дори ако се върнем отново на идеята за новата роля на религията - като средство за самоопределяне, то тя отново заема "бронирана форма" - кой би искал да се откаже и да обяви за нещо зло част от собствената си идентичност.

И все пак интересът към книгите и мислите на Новите атеисти все още е жив и дори расте. Това показват и последователите им в социалните мрежи, гледанията на видеата им в YouTube и цялостното развитие на идеята.

Ще успее ли обаче това движение да се наложи и този път да успее да улови повече хора, или отново ще станем свидетели на бавното му и постепенно залязване? Май само Бог може да каже. А него, както те твърдят - отдавна го няма.

Oще: атеизъм  атеисти  вяра  нов атеизъм  новият атеизъм  отчуждение  религия  ричард докинс  самоопределение  скандали  четиримата конници  четиримата конници на атеизма 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

18 Specifier | 14.06.201917:19

ВНУЦИТЕ НА АБпФК-ейците (вж по-долу)

се разпознаха и тутакси, по стар дядовски рефлекс, започнаха да обиждат и заплашват друго мислещите.
Напразно! Вече не е 1944-1989. Сори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 30.05.201911:39

Кое му е новото на "новия" атеизъм? Уж възродил се след 11.09. в отговор на радикалния войнстващ ислям, а по традиция насочва стрелите и копията си срещу христианската религия. Не като вяра, а като принадлежност. Там е зарита кучката.Не бива да има друга принадлежност, освен към новия световен ред, novus ordo seculorum, както пише на доларовата банкнота. Няма друг бог освен Долара, а пророците му са легион.
Не случайно на няколко местапише религията, в частност христианската, да не се толерира. Това в обществото, което проповядва толерантност и я насажда в изостаналите народи по много начини, някои болезнени. Какво ще рече да не се толерира. Щом не се толерира, следва да се унищожи, при нужда, заедно с изповядващите я. Едни други атеисти са провеждали този експеримент в продължение на 1/4 век чрез разрушения, репресии и убийства. Също главно срещу христианската религия. А, като видели дебелия край я повикали на помощ.
А какъв собствен смисъл има думата "атеизъм", освен отеицание на теизма. И, иронично, "новите" атеисти се нарекли на четиримата конници, носещи смърт и разрушение на света. Безсрамен плагиат от христианския Апокалипсис.
И ще бъде плач и скърцане със зъби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2019, 21:53

16 france | 29.05.201909:59

"КОЙ КАЗА,

че само АБпФК-ейци се изказвали по темата.
Ето, че и нормални хора вземат думата "

Specifier, нормално ли е да свързваш АБпФК-ейци и религия, само за да можеш да цвърчиш анонимно по форуми?! Нормално ли е да определяш коментари на хора, които са с различно от твоето мнение, като АБпФК-ейци? Не е. Опитваш се да се възползваш от всяка ситуация за да наложиш "ПРАВИЛНОТО" си мнение.
Войнстващите главни букви доказват единствено субективизма ти, но не и истината.
Не е нормално такова поведение. Още по-ненормално е, ако в реалният живот подобни субекти дращят с нокти и зъби, за да се доберат до "големите на деня", отлично знаейки, че по-голямата част от тях (поне у нас), са потомци на АБпФК.
Не само не е нормално, но е тъжно и жалко. Аз го наричам мишкуване. Дано ти е сладък мишият хляб.

То е все едно да плюеш чалгата, само защото, не си успял да станеш пайнера.

Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

15 Specifier | 28.05.201908:16

КОЙ КАЗА,

че само АБпФК-ейци се изказвали по темата.
Ето, че и нормални хора вземат думата
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

14 Xaoc | 27.05.201913:39

*правилата са полезни за здравето,
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

13 Xaoc | 27.05.201913:39

Преди да се самоопредели като атеист, човек трябва добре да разбере смисъла на думите "вяра" и "агностицизъм", както и да се запознае поне бегло с няколко религии и как те са въздействали на обществото. Като говорим за войните, лицемерието и консерватизма, все пак е редно да споменем и позитиви, които носят религиите - здраво семейство, културно и духовно богатство, а и често правилата не са полезни за здравето, като например употребата на алкохол според исляма.
Лично аз третирам атеистите наравно с религиозните фанатици, защото не смятам, че някой трябва да ме убеждава да вярвам в това или онова. Предпочитам да чета, да пътувам и да общувам с различни хора и в някои момент осъзнавам, че за едни религията е спасение, а за други е затвор и гигантска измишльотина. Да, боговете може и да не са истински (няма как да знам), но вярата е истинска и съм виждал какви произведения на изкуството са създавани през вековете в името на вярата. Хора воюват в името на богове, но хората са и добри, милосърдни и съпричастни пак в името на тези богове, така че ако трябва да се направи качествен и безпристрастен анализ на религията и вярата, трябва да се опишат не само негативите, но и позитивите и да се разграничи чисто човешкия фактор, защото никъде в Библията не пише, че педофилията е хубаво нещо, а от друга страна не е правилно да се отрича цялата религия, заради престъпления на отделни духовни лица, т.е. поставянето под общ знаменател и делене на религиозен, етнически, полов и расов признак може единствено да създава нови проблеми, но не и да разреши съществуващи. В тази връзка агресивният атеизъм може да създаде просто поредната група хора "воюващи" с останалите, които мислят различно от тях.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.05.2019, 09:58

12 kifte | 26.05.201919:12

За сетен път простата му алармира и прекъсна поредният мъчителен унес. Смръщи се. До него жена му кротко похъркваше. Нощната лампа на шкафчето й хвърляше отблясъци върху спокойното лице , а книгата се бе изхлузила от ръцете й намерила пристан върху гигантската безформена мастопатия - някогашна стегната гръд.
"Кога остаря така и толкова ли е скучна книгата?" - питаше се и все повече се вкисваше. "Ще трябва да я сменя" - рече си. "Без мен" - стресна го мъчителен гласец.
Замръзна в ступор и се взря надолу. "Сам си, забрави ли?" - жегна го пак мъждукащото кандило на неговата мъжественост. Ужасен се втурна към лаптопа.
Пръстите му трескаво затракаха по клавиатурата: чест, достойнство, съфорумциииии...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

11 Specifier | 26.05.201918:17

ПРОСКУБИЧ, СПОКО!

Дишай дълбоко.
Че от злоба ще земе да получиш некой фатален спазъм на пружината
и ще требва да те влачиме за скрабб!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

10 Specifier | 26.05.201918:08

НЕКОИ АБпФК-ейци СЕ РАЗПОЗНАХА

и реагираха като дедите си - с извънмерна злоба и омраза. Сори!
Да не ги упрекваме твърде строго, те просто си защитават класата. Защитават я с оръжията на дедите, с невежество ("атеист" било равнозначно на "агностик", нищо, че а-теос значи срещу/против Бог, отрицание на Бог).
Прости им Господи, и ги излекувай...
Интересно е друго - преобладаващият брой внуци на АБпФК, освен че са атеисти, масово се присъединяват към Неомарксизма...
Всъщност нема нищо интересно. Всичко си отива на местото:
дедото/чичото/вуйчото и т.н. са Марксисти, а внуците - Неомарксисти(мултикултуралисти, джендърмеристи, затоплисти, зеленото... и вся остальная сво..чь)
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

9 scuba | 25.05.201921:09

Колеги-съфорумници!
Кафето извади нов номер-изтрило е всички коментари под статията за софийския гей-парад и-забележете!Няма място за коментари!Удобно,нали?
Което ме навежда до скръбен извод-или всички там са ЛГБТ,или са стегнали много прангата около врата им.
Ако върви така скоро ще се наложи да кажем-мир на праха на Кафето!
   

оценка

+4 -2