Те и Народът | webcafe.bg
Webcafe

Те и Народът

Борис Христов
17.11.2013, 17:05 (обновена 20.11.2013, 13:11)
Мафия

Снимка: © Impact Press Group

10 причини да не вярвам в "ляво" и "дясно" в България

Народът в лицето на Станка Златева може да победи само във VIP Brother.

Гледайки разполовения екран в събота, 16 ноември - отляво картинка от митинга на Доган, Местан, Станишев и сие, отдясно - картинка от митинга на Борисов и сие, изведнъж се запитах каква изобщо е разликата между лявата и дясна картинка.

Има поне 7 съществени причини никой в България да не вярва в условните дефиниции "ляво", "център" и "дясно", по които би следвало да разграничаваме БСП, ДПС, ГЕРБ - партиите, управлявали България през последните 12 години.

11. Субсидиите за тютюнопроизводителите.

България неизменно отделя средства за тютюнопроизводителите - преимуществено електорат на ДПС, във всеки свой бюджет под формата на национални доплащания.

За последните 2 програмни периода на ЕС - 2007-2013 и новия 2014-2020 г. няма договорено подпомагане на тютюнопроизводството. Просто тютюнът не е в списъка на земеделски култури, които ще получат европари.

Така години наред България заделя по 73 млн. лева за субсидиране, въпреки стихналите вече обещания на ДПС, че ще помогнат на тези хора да се насочат към алтернативно земеделие. За 2014-а парите вече скачат на 100 милиона лева.

И макар у нас да има земеделски отрасли, които със сигурност са значително по-важни не само за поминъка, но и не накърняват здравето на хората, властта, без значение лява/дясна, отделя милиони бюджетни средства именно за тютюна.

10. Информационната система на НЗОК, чието начало беше положено... в края на 1999 г.

Настоящият шеф на НЗОК - д-р Румяна Тодорова, оглавяваше касата и в мандата на тройната коалиция - 2005-2009 г. При кабинета НДСВ-ДПС на този пост беше д-р Димитър Петров.

В мандата на ГЕРБ Касата имаше двама управители - Нели Нешева и д-р Пламен Цеков.

Всеки един обещаваше доста гръмко най-сетне тази система да бъде готова. Нищо не се случи.

9. Нито едно правителство не спазва националните здравни карти, които създава - и така не регламентира и разрастването на частните болници, нито оголването на цели райони в България без лични лекари, специалисти и лесен достъп до спешна помощ.

Всеки един здравен министър създаваше своя национална здравна карта. За нея биваха харчени хиляди левове, те биваше приемана за сведение - и толкоз.

Никой не се осмели да промени модела на финансиране на болничната помощ чрез клиничните пътеки, нито самия модел на здравеопазване чрез лични лекари. Нито радикално да промени схемата, по която се договарят и заплащат лекарства от НЗОК.

8. Плосък данък.

Известно е, че плоският данък беше въведен от условно нареченото "ляво" правителство - кабинетът Станишев.

За почти всички, докарани на "левия" митинг на 16 ноември той е в ущърб - повечето от тях са нископлатени хора в категорията доходи до 500-600-700 лева. За тази категория доходи прогресивното данъчно облагане е по-добро, тъй като ще ги оставя с по-големи нетни доходи.

Но настоящото управление се отказа от ревизия на плоския данък, въпреки намеците по време на предизборната кампания.

7. Партийната субсидия, НСО, безотчетните пари на депутатите.

Когато става въпрос да бранят екстрите си, те всички се обединяват. Поради това субсидиите за парламентарно представените партии и тези, взели над 1% от гласовете на последните избори остават сред най-високите в ЕС, при това в най-бедната страна от общността.

Депутатите продължават да получават тези пликове с пари, които наричат "представителни". Те не се облагат с данъци. Сумата доближава 4.5 милиона годишно. За всеки депутат това означава над 1400 лева всеки месец към заплатата му. Тази несмущавана от никого парламентарна практика тече вече 16-а година.

Никой от управляващите не поставя под въпрос необходимостта от съществуването на НСО, с нейните лимузини, гардове и властово обгрижване. Дори не се обсъжда необходимостта от намалявянане на "подопечните" й.

6. При всяко правителство се раждат намерения за "борба с монополите" и ограничаване на своеволията на банките чрез промени в закони и засилване на държавните регулатори.

Всички те угасват без никакъв ефект. Комисията за защита на конкуренцията действа пост мортем и не нарушава свободното съществуване на онези с "господстващото положение".

5. Фантомите в избирателните списъци.

Почистете избирателните списъци от мъртви души най-сетне.

4. Интеграцията на ромите.

Без коментар. Днешните също ще останат в тази грозна история на ромското изключване със своя нелепа поредна стратегия.

3. Липсата на морал.

Матрицата на партийната машина е такава, че възпроизвежда хора без никакъв - или критично нисък минимум морал и социална чувствителност.

Погледнете хората, които стоят по партийните върхове на големите партии в България, без значение леви или десни - милионери и мултимилионери, (не вярвайте на декларациите пред Сметната палата). Сравнете ги с партийните лидери в Старата Европа.

А сега погледнете електората им.

2. Медиите на Фамилията - и лицето Делян Пеевски.

Фамилията започна да създава медийната си група при НДСВ-ДПС, укрепна и всячески подкрепяше властта на Тройната коалиция, разрасна се и всячески подкрепяше ГЕРБ,

В този смисъл те са надпартийни. В този смисъл са винаги на власт. Значи...

1. Отказът от реформи.

Отказът от реформи и продължаване на статуквото, като просто "техните" се заменят с "наши". Така в действителност нещата остават по старому.

Отказът от реформи е гробището за всички системи - правосъдната на първо място.

Това е най-съществената прилика между управлявалите ни три последни правителства. Така че без значение какво и кого виждате на трибуната на картинката. Под тях хората са еднакво омерзени, унили и отчаяни.

Oще: българия  дясно  ляво  реформи  управление 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2011, 18:57

8 Milen Marinov | 19.11.201323:58

Но в България няма и никога не е имало ляво и дясно. Най-общо партиите тук могат да се разделят на "кьорави русофили" и "слепи русофоби". Едните са готови в името на братската любов с Москва да го начукат наред на поколения блгари, а другите, водени от откровена комплексарщина и скопена икономическа мисъл са готови да отхвърлят полезното- икономическо, културно, научно-техническо и дори чисто човешко само зашото е руско.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

7 Astarot | 19.11.201322:28

Статията вярно е повърхностна. Но посланието е правилно. Няма ляво и дясно в България и всеки, който използва тези понятия, го прави единствено с цел разединение.
За какво дясно може да говори човекът с 1000 и надолу заплата? Той няма идея, какво е дясно. Десен е шефът му, дето му дава 1000 лева, щото знае, че работникът му никъде няма да избяга.
Истинското ляво е целият народ, който не е забогатял от партийни далавери и иска справедливост спрямо тези, които го яхат 24 години (без да добавяме 45-те). Дясното (по традиция консерваторите) са тези, които на всяка цена бранят статуквото, защото им е от полза и им изнася.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

6 Boicho Boichev | 19.11.201307:45

На платените журналисти, професионалните протестъри и надяващи се на риба в мътна политическа вода ми се иска да поясня: Нямате никакъв шанс ,момченца!Не знаете с какво сте се захванали, не си давате сметка кой стои срещу вас.И ДПС, и БСП са много сериозни организации, с дълбоки корени, с калени в много и тежки битки членове, идейно мотивирани.ДПС възникна в нелегалност, премина през репресии, каквито не сте и сънували-Белене, изселвания , тормоз,затвори.Килии за смъртници.Тези хора ли ще уплашите с врякането си?За тези ли хора пишете, че били дошли срещу 20 лева?Не сте на себе си, въобще не съзнавате за какво става пишете.БСП през 120 годишната си история е преминала през нелегалност и въоръжена борба, през битки с какви ли не страшни и престрашни врагове.През 1990г. в нея останаха само най-верните, най-идейните.Службогонците се писаха десиденти и отидоха в СДС и в другите партии.Понесоха обвинения, клетви ,заплахи , и останаха в БСП.Тези ли хора бяха в София за 20 лева?Не сте добре с главите!Слезте на земята, отворете очите си и ще разберете-тая работа, която сте намислили, няма да стане!Сгрешили сте мястото, времето , хората.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

5 Прокопи | 18.11.201317:42

Борон,

що днес си се регистрирал бе! Що посещаваш този сайт? Че и четеш?!!! Че и мнения даваш?!!!

ПРОВОКАТОР!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

4 Georgi Tashev | 18.11.201317:29

Регистриран на 18.11.2013 - поредния трол. Защо ли не се учудвам?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

3 Georgi Tashev | 18.11.201317:27

Борон, а необоснованата критика в стил "селска седянка" показва слабо разбиране на понятието диалог.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 18.11.201311:15

бирон, малко силно казано -те-политиците-, по-точно струва ми се позабравеното -те-властитутките-.
статията е малко повърхностна, за да правите толкова дълбокосмислена забележка, повърхностна е, защото изброява видимите неща, официално представените, като политика, европейска при това, нередни от европейско-политическа гледна точка неща.
що се отнася до пъпната връв - народ-началство - тя съществува, представете си!
народът успя с апатията и страха си да прогони 2-3 милиона свои кръвни чеда.
страхът у властта също прогони много нейни активни дейци и помагачи, родени в лоното й - и народът и властта - не са дорасли за родителство.
ей така си останахте без поколение...
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 18.11.2013, 09:44

1 boron | 18.11.201310:05

Авторката едва ли си дава сметка,че делението което налага няма нищо общо с европейското разбиране за общество.Папагалски да повтаряш чутото по кафенета и кръчмета + некадърно импровизирано по ТВ ,не прави мнението ти вярно и актуално .Делението ''ние-народът" "те-политиците" ясно показва неразбирането на родилната връв м/у двете категории.
   

оценка

+2 -3