Русия печели войната с плодовете от ЕС | webcafe.bg
Webcafe

Русия печели войната с плодовете от ЕС

Webcafe.bg, по Global Post
23.09.2014, 19:01 (обновена 25.09.2014, 15:31)
плодове

Снимка: © Getty Images

От санкциите срещу Русия, основни губещи са европейските земеделски производители

Крушите от сорта Rocha изглеждат като нетипично оръжие, но тези сочни жълти сладки плодове сега са полезно ново попълнение в арсенала на Владимир Путин, докато той прави всичко по силите си да подкопае решимостта на Запада по въпроса с инвазията в Украйна.

Износът на ябълки и круши е от решаващо значение за местната икономика в района около западното португалско градче Бомбарал. Русия от години е от най-важните пазари за производителите там. Или поне беше - докато Путин не забрани европейските земеделски продукти в отговор на санкциите от Запада.

Сега цените са се сринали до рекордни нива и оцеляването на фермерите е изложено на риск.

"Повечето от фермерите не могат да плащат дълговете си към банките и не могат да купуват торове или горива. Ситуацията е отчайваща, хората са изгубили надежда", казва Антонио Мария Мартинс, който е мениджър на земеделската кооперация в Бомбарал.

"Хората тук се питат как това може да се случва заради проблем, който става толкова далеч, чак в Русия?"

Много фермери из цяла Европа си задават същия въпрос.

Брюксел прогнозира, че забраната на внос на хранителни продукти от Европейския съюз, наложена от Путин в началото на август, би причинала на европейските фермери загуба от около 5 млрд. евро.

Бойкотът също така засегна селскостопански продукти от САЩ, Канада, Норвегия и Австралия, но санкциите "око за око, зъб за зъб" нанасят най-тежък удар по фермерите в ЕС - почти три четвърти от забранените продукти се изнасят от 28-те страни-членки на Евросъюза.

"Ситуацията засяга пряко милиони фермери в ЕС", заяви еврокомисарят по селското стопанство Дачиан Чиолос по време на спешен дебат в Европейския парламент миналата седмица.

"Изправени сме пред европейска криза".

Забраната провокира озлобление в ЕС, като страните спорят помежду си за дяла от компенсациите.

Някои политици се оплакват, че фермерите плащат цената за неразумното провокиране на Путин от правителствата им чрез санкциите на ЕС, наложени на руския финансов, енергиен и отбранителен сектор - в отговор на военната интервенция на Москва в Източна Украйна.

"Външната политика на ЕС не може да залага на карта интересите на европейските фермери, които заслужават мирни и отговорни отношения с Русия", заяви в Европарламента Пабло Иглесиас, лидер на бързо трупащата популярност крайнолява испанска партия "Подемос".

В занимаващия се с отглеждане на плодове регион около Бомбарал около половината от добивите на круши са за износ.

Сортът Rocha, специфичен за региона, е високо ценен и в Бразилия, Великобритания и Франция, които са сред основните външни пазари. Миналата година около 10% от крушите са се доставяли за Русия, казва Мартинс от земеделската кооперация на Бомбарал.

"Проблемът не е само, че сме отрязани от Русия",

обяснява той по време на обедна почивка в огромния склад за опаковане на плодове на кооперацията. "Всички други също са отрязани оттам, така че имаме круши от Белгия и Холандия, които нормално отиват в Русия, но сега заливат нашите пазари в Европа. Това сваля цените на всички. Същото се случва с ябълките от Полша".

По негови думи, португалските фермери в момента получават под 14 евроцента за килограм от техните круши - спад от 25 евроцента на килограм миналата година. Допълнително проблемът се усложнява от факта, че руският бойкот на европейските фермери идва след години на слаби добиви и дълга икономическа рецесия в Португалия.

"Хората са гневни - те са поставени по средата на двете противопоставящи се страни", казва Давиде Кордейро от земеделската кооперация Frutalvor в близкото градче Калдас да Раиня, което е изнасяло доста продукция за Русия преди забраната.

"Не е лесно да отглеждаш нещо и изведнъж да установиш, че не няма какво да правиш с вече събраните добиви", казва той. "Това е много сложна ситуация и тя болезнено засяга целия селскостопански сектор."

Не само износителите страдат.

Еризете Гамейро е дребен производител, който продава отглежданите от самата нея круши, ягоди и мускатово грозде на пазара в Торес Ведрас, на няколко километра южно от Бомбарал.

"Вижте, продавам за 40 евроцента килограма", казва тя. "Миналата година продавах за двойно повече. Качеството им е невероятно добро, но дори и на тази цена не успявам да ги продам."

В отговор на ембаргото на Путин, ЕС реагира бързо, като създаде фонд на стойност 125 млн. евро, който да помогне на най-засегнатите производители на плодове и зеленчуци. Чиолос бе принуден обаче да прекрати плащанията след пик от оплаквания на полски фермери, които според Брюксел са надвишавали многократно нивата на загубите им.

Португалските фермери казват, че още не са получили нищо от тези компенсации.

Износът от страната на забранените хранителни продукти за Русия е бил на стойност 12.5 млн. евро. Въпреки че ефектът от тези загуби е много сериозен на местно ниво, те са направо незначителни в сравнение с 1 млрд. евро, които губи Литва, или 850 млн. евро, които забраната от Путин причинява на полските фермери.

Чиолос също така е заделил 23 млн. евро от еврофондовете с цел подпомагане на европейските износители, за да диверсифицират износа си на плодове и да се пренасочат от Русия към други международни пазари, но с толкова голям излишък от плодове на пазарите, износителите не са големи оптимисти.

"Трябва да търсим нови пазари, но не е лесно", казва Кордейро. "Всички се опитват да направят същото и има твърде много предлагане в момента. Разглеждаме САЩ като вариант, но наистина е трудно".

Междувременно други страни бързат да се възползват от изключването на Европа, за да доставят продукцията си на руския пазар.

Разнообразни страни - от Бразилия през Мароко до Пакистан, се опитват да лансират стоките си като алтернатива за руските потребители.

Турция, кандидат за член на ЕС и съюзник от НАТО, вбеси мнозина в Брюксел, след като висши представители на страната заявиха, че тя може да удвои миналогодишните си доходи от продажби на хранителни продукти, равняващи се 1.3 млрд. евро, като замести блокирания износ от Европа.

Този опортюнизъм засилва страховете сред европейските фермери, че бойкотът на Кремъл надали би имал дългосрочен ефект и ще ги затрудни да си върнат изгубените пазари.

Чиолос казва, че ще търси подкрепа от европейските правителства, за да увеличи кризисното финансиране за най-засегнатите фермери. "Готови сме да похарчим за тази цел 2-3 милиарда евро, ако страните-членки отпуснат парите", заяви той пред Европарламента в Страсбург.

Само че закъсалите за средства финансови министри от Европейския съюз далеч не изгарят от желание да платят повече. Проблемът им е, че ако не овладеят нарастващото недоволство сред селскостопанските производители, правителствата из Европа може да изгубят и без това оскъдната обществена подкрепа за санкциите срещу Русия.

Oще: ембарго  ес  зеленчуци  земеделие  плодове  производители  русия  санкции 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.02.2011, 09:57

46 Ognyan Kalinov | 12.10.201414:45

От круши водка не стаа. а, не не не!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

45 Bichkiiata | 26.09.201401:51

МарКом, друзя

аз не казвам, че другаря Путя не може да изкара и 30 години на родни груши, обаче Россия ше си спомни как се прави от БМВ-Москвич...
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

44 Шрайка | 26.09.201400:21

"Съвсем очаквано е в текст от 5 реда да не схванеш същественото."
---------------------------------------------------------------------------------------

Няма лошо, явно толкова са ми възможностите. По лошото е, когато като теб, схващаш, но въпреки това продължаваш да плещиш предварително наложените ти опорни точки. Това издава определени низки морални качества, налагани ни упорито и незнайно защо като "евроатлантически ценности".

А сега по същество.
Въпреки, че съм съгласен с доводите на съфорумниците относно негативите от влизането ни в ЕС, то аз съм против излизането ни от него. Искам обаче да проявяваме поне малко характер, да отстояваме националните си интереси и настояваме за промяна на вредни за нас решения. Не искам да сме безгръбначни плазмодии, да казваме винаги "Yes, sir!", да навеждаме глави пред еврочиновници, да играем по чужда свирка. Не искам снизхождение, потупване по рамото и подаяния. Искам политиците ни да предлагат, поддържат и защитават решения на ЕС, който ни поставят в достойна и равностойна позиция, които са в интерес на нас, българите. Искам право на глас, а не право на послушание.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

43 Von Bl | 25.09.201419:53

>Европейският съюз е много хубаво нещо, особено когато не стои в наведена поза пред САЩ и Израел.Когато не се оставя< Бойче, напоследък, защото май (Витоша можеш да я пипнеш) никак не ми харесваш! а, не не не!! Де го пролетарският порив, де го младежкият дух изградил твоя роден град? Брях мамка му да не вземеш да придобиеш евроатлантически вид, и да се включиш в некоя нова партия. Въпрос Отегчен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

42 Оня Дето Го Трият | 25.09.201417:49

Не видях отговори на въпросите след това.
Иначе ми е ясно, че "върху дрън дрън та пляс" може да разсъждаваш дълго....с още от същото.

Съвсем очаквано е в текст от 5 реда да не схванеш същественото.
Лека смяна ти пожелавам. Няма да ти създаваме много работа
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

41 Шрайка | 25.09.201417:28

28Оня Дето Го Трият | 24.09.201422:12
Те тва се казва дрън дрън, та пляс.
------------------------------------------------

Изключително силен аргумент! Показващ сериозна обоснованост на мнението и имащ изключителна доказателствена стойност!

Предлагам на Оня, още няколко подобни аргумента, за да може да се защитава правата линия на Партията.
- глупости на търкалета;
- ала бала портокала;
- рашистка пропаганда;
- абсолютни измислици;
- това са празни дрънаници;
- всички знаем че...;
- дори и децата знаят.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

40 Conspirator | 25.09.201415:17

Усмивки от старите ленти,Фрида.
23.05.2011г.Нетаняху към Путин на преговорите в Сочи. "Можете да назначите негов приемник/на Асад/, и ние няма да възразим.",-казва израелският премиер. "Има едно условие - наследникът трябва да скъса с Иран."

26.07.2011 г.”Иран, Ирак и Сирия се договориха за строителство на газопровод,който ще промени кардинално посоката на енергийните доставки към Европа.”
На 29.07. 2011г.. се сформира опозиционната Свободна сирийска армия ССА
………………………….
Малко инфо от Украйна.
15.10.2013 г.Обявяване на намерение за встъпване в ОНД/от президента Янукович/
25.10.2013 г.Президентът/на Украйна/подписва закон за ратификация на Договора за зоната за свободна търговия на ОНД.
27.10.2013 г.Всички централни европейски вестници признават победата на политиката на Путин и изразяват съжаление,че не са били по-гъвкави в преговорния процес с Украйна.
28.11.2013 г./Тишрей ,година 5575 година по еврейският календар.Денят е 25 кислев/Започват осемдневните тържества по случай празника ‘’Ханука’’. Според преданието то се свързва с бунта на макавеите срещу властта на селевкидите над Юдея и с отстраняването от храма на Йерусалим на езическия олтар.
28.11.2013 г.Евромайдан вече преминаха Крещатик.Около 30 000 хиляди са на площад ‘’Независимост’’.
16.03.2014 г.На този ден се празнува ‘’Пурим’’/14 адар II/Пурим (на иврит: &#1508;&#1493;&#1512;&#1497;&#1501;) е празник в юдаизма, на който евреите празнуват неуспеха на заговора на злия Аман, целящ тяхното избиване в халдейски Вавилон.
16.03.2014 г.Референдум за присъединяване на Крим към Руската федерация.Злият ‘’Аман’’ си взема Крим. Пурим, наричан още Еврйският карнавал, е празник в юдаизма, свързан с много веселие и радост, който тази година/2014/ евреите отбелязват на 15-и и 16-и март.Те празнуват неуспеха на заговора на злия Аман.

Толкова от Конспиратор,Фрида.Засега.
Съвпадението на дати е ‘’случайно’’.Можеш да провериш в конвертора за еврейския календар,да не би да съм допуснал грешка.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

39 dedo adji | 25.09.201414:20

Правилно се ориентираш Фридке, ще мръзнем. Затова стой си в Израел, там в Хайфа по нова година ходих по ръкави. А ако свие голям студ, брат'чедите ви от хамас, ал фатах и бамбашка ще ви сгреят с няколко ракетки. Хич бива ли дая се остави избраният народ да мръзне.
А православните не ги мисли. На Альоша му стига картошка, водка и сельодка. И вяра в правото дело. Нея ще я осигури товариш Путин.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

38 Frida | 25.09.201412:23

от което следва - че са излишни и трябва да се изнесат - с добро или малко по-трудно
по въпроса с неменуемото спиране на газовите доставки - обяснението не ме задоволи
бойчо също се опитва да мечтае за някаква крайна мярка но то си е от годините на съвецката научна фантастика и няма връзка с малкия свят на пазарните отношения за които съвецките другари нямат добро възпитаниеа
предвид казаното по-горе- излишно е да споменавам че обяснението чрез майдан хунта фашисти и пр историческо-православна терминология не ме задоволи
иначе - не ти препоръчвам да имитираш бърборенето ми под влияние на кидушно винце - то си е от годинките проведени в лагера на хм мильоцьонеросоцялизъма
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

37 Frida | 25.09.201412:12

Смее се
здрасти конспи
виж ся - ясно си личи съвецката школа в думите ти - тегли те се към историята и към конспиративното - йевреи нефт и газ
реалността обаче говори друго - обезглавените са двама журналисти и един хуманитарен деец - без връзка с етноса повтарям - журналисти и хуманитарен деец - тоест човеколюбец
историческият преглед е много интересен в представената трактовка но реалността не ти се отдава
а тя е следната - значи в сирия има руски военни бази нали така
обаче - колко нагло - на обама и неговата хм коалиция не му пука от това и той си бумка даже и с томахоук - индианец го раздава разираш ли - под носа на гениалния лавров
за това състояние на нещата има две обяснения - едното е - че има съглашение между обама - коалиция и лавров
другото е - че няма
и при двете обяснения - руските бази са безпредметни и даже уязвими
   

оценка

+0 -2