Реч на министър-председателя Бойко Борисов на срещата на върха на ООН за Целите на хилядолетието | webcafe.bg
Webcafe

Когато премиерът чете реч...

Webcafe.bg
23.09.2010, 17:54 (обновена 24.09.2010, 18:46)
Бойко Борисов в ООН

Снимка: © БГНЕС

Да изправим света на крака, да го направим такъв, какъвто трябва да бъде, каза премиерът Бойко Борисов на срещата на върха на ООН

Публикуваме пълния текст на речта на Бойко Борисов, министър-председател на Република България в рамките на Срещата на високо равнище по целите на хилядолетието за развитие "Можем да сложим край на бедността: Целите на хилядолетието за развитие - 2015.

Уважителен преамбюл

Уважаеми господа председатели на срещата,

Господин Генерален секретар,

Ваши превъзходителства,

Дами и господа,

През тази година навлизаме в решителния етап на предизвикателството да постигнем Целите на хилядолетието за развитие. 

Ето защо изразявам специална благодарност първо към Генералния секретар на ООН за това, че организира тази среща в настоящия решителен момент. Искам да поздравя и двамата председатели на срещата за отличния начин, по който ръководят нашите дебати.

Национална идентичност

Искам от тази висока световна трибуна да отправя поздравление и към българския народ, които днес чества своя Ден на Независимостта. Този празник вече 102 години показва как с усилия и воля нацията на една слаба и неразвита държава може да отстоява своето достойнство и да се развива успешно.

Поздравявам всички български граждани в България и навсякъде по света с този празник. Поздравявам ги и за това, че, изправени пред своите предизвикателства, никога не са отказвали помощ на по-слабите и нуждаещи се от тях. (Ами ромите, г-н Борисов? Бел.р.)

Защото всички, които тук сме тук, сме се събрали, за да обсъдим  глобалните проблеми на човечеството, признаваме, че съвременният свят е единство едновременно на забележителни постижения, които подобряват живота на хората и на грешки  на развитието ни, които го рушат. (Факт, диалектиката е безспорна... Бел.р.)

Общоизвестните факти

Не можем да отречем, че през последните две десетилетия светът има постижения:

  • - на милиард и шестстотин хиляди души беше осигурен достъп до питейна вода;
  • - над 400 млн. души бяха избавени от бремето на бедността;
  • - напредъкът на науката и медицината направиха възможно ваксинирането срещу нелечими болести, а други бяха изкоренени;(А ваксините срещу свинския грип и противовирусните препари, закупени от бившия министър Нанев, още ли пълнят складовете ни? Бел.р.)

Но успоредно с това, за да живеем в мир и сигурност, човечеството харчи над трилион и половина щатски долара годишно. А в помощта за развитие се инвестира единадесет пъти по-малка сума...

Не може да се скрием от факта, че милиони хора в развиващите се държави живеят с по 10 литра вода на ден. Същевременно в развитите страни има прибори, които на час изразходват десетократно повече вода. Това е един "обърнат свят", който се нуждае от промяна.

Категорично осъзнатото

От тази висока трибуна искам да заявя категорично, че България осъзнава тази глобална потребност на развитието. В рамките на своите  възможности ние ще помагаме за постигане на целите на хилядолетието за развитие. Защото си даваме ясна сметка за значението на солидарността като основен принцип в политиката.

Българската политика за участие в международното сътрудничество за развитие ясно следва нашата решимост да изпълним ангажиментите, поети в рамките на големите конференции на ООН по въпросите на развитието, както и тези по  договорените през 2005 г. нови цели за обема на официалната помощ за развитие, предоставяна от държавите-членки на ЕС.

Много думи - нищо по същество

Независимо от предизвикателствата, пред които икономическата и финансова криза изправя всички нас, България продължава усилията си за изграждане на национален капацитет на донор на международна помощ.

Ние самите в България сме изправени пред много проблеми, включително със собственото ни развитие и жизнен стандарт.  Но въпреки това постепенно изпълняваме поетите ангажименти по оказването на помощ за развитие.

Защото много добре осъзнаваме колко е важна международната солидарност, когато имаш да решаваш жизнено важни за хората проблеми. Днес ние разчитаме изключително много на европейската солидарност и на средствата, които тя ни дава за развитие на българската икономика и подобряване живота на българските граждани. Затова съзнаваме смисъла и значението на солидарността и сме готови да я проявим и по отношение на тези, които в други региони на света се нуждаят от нея.

Всичките ни усилия за бързото възстановяване на динамиката и икономическия просперитет на българската икономика като част от европейските процеси на съживяване имат смисъл  и като най-ефективния начин за генериране на повече средства за развитие. (Е това изречение мноооого е затруднило преводачите...Бел.р.)

Географският фокус на отпусканата от България помощ за развитие в момента е насочен към страните от съседните ни региони на Балканите и Черно море. Чрез финансовия ни принос към 10-я Европейски фонд за развитие обаче ще оказваме макар и индиректно подкрепа за развитието на страни от Африка, Карибите и региона на Тихия океан.

Изкореняването на бедността във всичките й измерения и проявления е основна цел на българската политика за сътрудничество за развитие. Приоритетите  ни са образование и подкрепа за  социално-икономически реформи, за реформите в областта на здравеопазването, инфраструктурните проекти, опазването на околната среда и съхраняването на културното многообразие. (Може ли и в България премиерът да повтори, че приоритет е образованието и другите работи...Бел.р.)

За да се случи всичко това са необходими не само финансови ресурси. Не по-малко важни са подготвените кадри, експертната помощ и ноу-хау. Именно в това направление следва да се търси и максималната подкрепа, която могат да дадат страни с по-ограничени финансови възможности като България. И разбира се в рамките на по-добре координирани международни механизми. (Че какви подготвени кадри и ноу-хау можем да изнесем ний, след като се нуждаем от спешен импорт на същите? Бел.р.)

Изразявам убеденост, че подобряването на качеството на предоставяната помощ е не по-малко важно за постигане на Целите на хилядолетието от увеличаването на нейния обем. За това политиката ни за сътрудничество за развитие е подчинена на принципите за ефективност на помощта, залегнали в Парижката декларация и потвърдени в Плана за действие от Акра. (Леле-мале... Бел.р.)

Ваши превъзходителства,

Дами и господа,

В нашите ръце, в рамките на нашите възможности, е да променим света, в който живеем. За това аз съм убеден, че с усилията на всички нас ще можем да постигнем основната цел - да сложим край на бедността.

Постигайки Целите на хилядолетието за развитие можем да направим и повече: можем да поправим неправилното, да изправим света на крака, да го направим такъв, какъвто трябва да бъде. Нека не се отказваме от тази  възможност! (Значи сега светът е на колене - като Николай Цонев пред Роман Василев...Бел.р.)

Благодаря Ви за вниманието!

Oще: бойко борисов  оон  реч  хилядолетие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2010, 12:44

7 batborko | 25.09.201012:36

А,и още нещо-Барак ХЮСЕИН Обама-примерен християнин,който ще ги спаси от тероризма,като построи Джамия на мястото на паднлите кули.Ако това не е победа на Тероризма здраве му кажи.За джамия на това място сигурно и Бинладен не си е и помислил дори мечтал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 13:36

6 gusman | 24.09.201018:01

Цялата реч, е една празна дрънканица, неозначаваща нищо!
Обама изглежда вдъхновен, защото е усвоил НЛП. Знае кога, какво и как да каже, но това не значи, че не е обикновенна пионка. Незаконен президент с брат наркоман и наркодилър!
А да, това няма да го чуете в казионните медии!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

5 vanko1 | 24.09.201016:19

Отегчен Празни мисли на един празен човек/екип!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

4 SeoKungFu | 24.09.201015:02

Неприятно ли ви е да ви критикуват идола, че се заяждате с коментарите на редактора ?
Всички ли страдате от хипертрофия на егото редом с вожда ви ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2010, 22:11

3 Deyana Ilieva | 24.09.201011:16

Всъщност когато даваха по няколко секунди от речите на Б.Б. и Обама по ТВ, разликата беше доста отчайваща - нашият гледаше в листа с вид на ученик, който чете чуждо домашно, а Обама гледаше хората и изглеждаше вдъхновен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.08.2010, 13:18

2 Georgi Georgiev | 24.09.201003:39

Редактора като е много отворен и ги разбира нещата, що не се е подписал??
Аман от простотии... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 14:46

1 strahil | 23.09.201020:51

Що за простотия са тези коментари на "редактора"? Статията е озаглавена "реч на министър-председателя", а не "коментари към речта на министър-председателя". То бива несериозност, но вие съвсем се оставяте...
   

оценка

+0 -0