Руски професор уволнен заради статия "Путин и Хитлер - eто разные люди" | webcafe.bg
Webcafe

Руски професор уволнен заради сравнение на Путин и Хитлер

Webcafe.bg
05.03.2014, 12:24 (обновена 05.03.2014, 13:09)
зубов

Проф. Андрей Зубов от МГИМО е бил уволнен заради своя колонка като колумнист на руския вестник "Ведомости"

Професорът от катедрата по философия на МГИМО (Московския държавен университет за международни отношения) Андрей Зубов е бил уволнен заради антивоенна статия в колумнистката си колона във в. "Ведомости".

Зубов отбелязва прилики в отношенията между Русия и Украйна с присъединяването на Австрия към нацистка Германия през 1938 г.

"Трябва да се опомним и да спрем. Политиците ни въвличат народа в страшна, ужасяваща авантюра. Историческият опит показва, че нищо няма да им се размине. Не трябва да се държим както германците се водеха по обещанията на Гьобелс и Хитлер. Заради мира в нашата страна, заради истинското й възраждане, заради мира и истинската общност в историческите пространства на Русия, разделени днес на много държави, да кажем "не" на тази безумна и най-важното, съвършено ненужна агресия". Това е част от статията на проф. Зубов.

Обяснението за уволнението си проф. Зубов споделя пред един от известните руски сайтове Slon.ru. Според него, тъй като МГИМО е институт на руското Външно министерство, а позицията на проф. Зубов не съвпада с позицията на руското Външно по темата Украйна.

Преподавателят споделя, че и преди е писал и изказвал мнението си свободно, имал е известни проблеми в института, но въпросът за уволнението никога не е стоял. Но сега въпросът е станал политически.

"Ректорът е подчинен на министъра, министърът, естествено, се подчинява на президента... В тази ситуация за честните хора е все по-тежко и по-тежко. А много от преподавателите от МГИМО са съгласни с това, което съм написал във "Ведомости", казва проф. Зубов.

Oще: германия  мгимо  русия  украйна 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

6 Шрайка | 06.03.201423:20

AlahAkbar,

бих се съгласил с голямата част от твоите твърдения, ако замениш "руснаците" с "комунистите". Не е коректно да слагаш знак на равенство между двете, а в същото време да казваш "фашистите". Защо вместо това не каза "германците" (макар по-правилно е, така да титуловаш италианците)?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

5 AlahAkbar | 06.03.201420:20

Бетон, казваш руснаците не обичали да ги сравняват с фашистите. Интересно защо.
Може би защото:

Тези същите руснаци са избили поляците в Катин с по един в тила и са лъгали нагло за това над 50 години...

Или пък онези руснаци изчакали около месец извън Варшава, докато фашистите смажат възстанието във Варшавското гето...

Може би заради едни други руснаци, които се ръкуваха усмихнати с нацистите в средата на разделена Полша...

За мен няма никаква разлика между тях, едните се оказаха победители и продължиха да унищожават освен собствения си народ поне още дузина ''братски'' такива...

Сега моралното и духовно джуде Путкин иска да вдига империя, по сходен на Адолф Алоизиевич начин.

Искренно се надявам украинците да успеят да се откопчат някак от тези гниди съветски, за нас няма надежда, не и докато ни ръководят тези безродници верни само на Москва... Украинците проляха кръвта си и заслужават шанс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

4 Govedo13 | 06.03.201416:06

Според мен не може да се прави подобна аналогия.
В примера с Австрия е нямало трета страна,както в случая ЕС и САЩ.
Нямало е също и мащабна анти-немска кампания водена от 3та страна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

3 Зелен Бетон | 06.03.201410:09

@deowin:

Говоря за *механични* аналогии (не напразно изрично съм го споменал).

Човешкото съзнание е склонно да следва модели, но за жалост не е склонно да отчита коректно разликите в изходните условия. Това произвежда именно механични аналогии. Излязох с левия крак, облякъл съм синята тениска и си взех изпита – значи преди другия изпит пак ще облека същата тениска и ще изляза с левия крак...

Това, че няколко поредни събития формално много приличат на такива, състояли се преди 3/4 век, по никакъв начин не означава, че цялата предишна верига от събития ще се повтори. Всъщност, веригата от събития може да е направо неяъзможно да се повтори. Защото съществените разлики в изходните условия са много: като започнеш от начина на мислене на съвременния човек, минеш през структурата и начина на действие на световната мрежа от фактори на влияние, и стигнеш до такива наглед странични неща като нивото и типа на глобална комуникационна свързаност.

Затова историята не е справочна литература. Миналите събития не могат да бъдат нито библиотека с рецепти, нито източник на пророчества. Историята се изучава във вид на факти, но се ползва само във вид на общи, абстрактни изводи.

Аналогията на Зубов между окупацията на Крим и аншлуса на Австрия няма за цел да прогнозира, че събитията ще се развият точно така (той очевидно е достатъчно с акъла си, за да има предвид това). Тя е предназначена да стресне руския читател. Защото, особено когато човек е блокирал в една схема на мислене и/или възприятие, често трябва да го стреснеш, дори да му зашиеш един шамар, за да фокусира върху теб и да чуе какво му говориш. В това отношение професорът очевидно е успял – не само го уволниха, а и в руския парламент вървят някакви дебати да се търси отговорност въобще за подобни изказвания.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 05.03.201418:36

>Разликата между света през 1938-ма и този през 2014-та е е огромна, така че всякакви механични аналогии са безсмислени

Предполагам не усещаш колко неопределена, неясна, безпредметна и куха е твоята "аргументация". Но е такава.
"Светът е бил различен!"
Верно ли?
Уау.
Дай тогава да изгорим всички исторически книги, зер светът винаги е бил различен и, съответно, никога няма да можем да се поучим от историята.
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

1 Зелен Бетон | 05.03.201416:43

Ето статията на професора: http://www.vedomosti.ru/opinion/news/23467291/andrej-zubov-eto-uzhe-bylo?full#cut

Чисто фактологическите подобия между аншлуса на Австрия и сегашната ситуация в Крим действително може да стреснат някои склонни към фатализъм, вяра в съдбата и прочее.

Всъщност обаче паралелът е попресилен: по-скоро е емоционален, отколкото рационален. Разликата между света през 1938-ма и този през 2014-та е е огромна, така че всякакви механични аналогии са безсмислени.

Освен това има и известна карикатурност в тази непохватна маскировка на руските войници (униформи без отличителни знаци) – и още повече в изявлението на президента им, че човек можел да си купи униформа отвсякъде. Ако действията на Русия не поставяха света пред такъв риск, тя със сигурност щеше да бъде взета на подбив за подобна читалищна режисура.

Точно такава аналогия обаче може да накара руското общество да поспре и да се позамисли, въпреки развихрилата се великоруска, антиукраинска и антизападна риторика в руските медии. Руснакът винаги е бил по-възприемчив към емоционални послания, отколкото към логически – а едно от най-скандално недопустимите неща за него е страната му да се оприличава на хитлеристка Германия.

В статията на Зубов има и доста други интересни тези, заслужава си да се прочете.
   

оценка

+3 -0