Инструкция за употреба на космически плочи | webcafe.bg
Webcafe

Инструкция за употреба на космически плочи

Webcafe.bg, по Gizmodo
08.02.2013, 17:29 (обновена 10.02.2013, 10:03)
VoyagerDisk

Снимка: © gizmodo

Даже и с обясненията не изглежда особено ясно, нали?

Ако някога извънземен кораб прибере един от двата космически апарата "Вояджър", съдържанието му вероятно ще изуми инопланетяните. В ръцете си (или каквото там си имат) те ще имат златна плоча - не много по-различна като идея от виниловата колекция на родителите ви. На нея има звуци, музика и снимки от планетата Земя.

Има и специален "грамофон", на който да пуснат плочата. НАСА са решили да прекарат извънземните през същото мъчение, което технологичните компании прилагат днес спрямо нас - борбата с инструкциите за употреба. Виждате ли горната снимка? Това е "опаковката" на златната плоча, върху която на т.нар символен език е показано как тя да бъде сложена, как би трябвало да изглеждат вълните от видео сигнала, къде се намираме в галактиката си, каква е структурата на въглеродния атом и други.

Схванахте ли кое какво е? И аз не успявам, но все пак не съм нито инженер, нито извънземен. Ако все пак инопланетяните успеят да разчетат съдържанието на плочата правилно (т.е. не ни спретнат една „Война на световете" в реални мащаби), те ще видят една моментна снимка на света от преди 36 години.

През 1977 г. mp3-ките са били малко далеч от своята поява и затова информацията върху 30-сантиметровата плоча е изцяло аналогово записана. Откриващото послание е на тогавашния американски президент Джими Картър и е потискащо в космически мащаби: „Това е дар от малък и далечен свят, сбор от нашите звуци, нашата тишина, изображенията ни, музиката, мислите и чувствата ни. Опитваме се да преживеем своето време, за да достигнем вашето".

Музикалните произведения включват както Моцарт, Бетовен и Бах, така и Чък Бери и безсмъртната „Излел е Делю хайдутин" на Валя Балканска. Освен тях има 116 изображения, изградени от по 512 вертикални линии - видеосигнал, който би се виждал добре на стар телевизор. Снимките и графиките са подбрани така, че да се разбере къде във вселената се намираме, как изглеждаме и каква планета обитаваме - малко като междугалактически справочник за туристи.

Има и малко парче Уран-238, с което, според НАСА, на извънземните ще им е по-лесно да датират записа.

Усърдието, с което учени като Карл Сагън са събирали съдържанието на плочата, показва, че те може би наистина са вярвали, че някой някога ще я пусне. Сагън посочва преди години, че всъщност самият акт на изпращане на космическо „писмо в бутилка" показва, че има надежда за нашата цивилизация, даже и това да не е най-подходящият начин за контакт с извънземните форми на живот.

Най-вероятно „Вояджър" 1 или 2 ще стигнат до някоя непозната цивилизация доста, след като тя е разбрала, че на Земята има живот. Сигналите, с които търсим живот в Космоса, се движат пъти по-бързо от космическите апарати и освен това се разпространяват във всички посоки. Изпращаме ги от години и по тях по-лесно ще се намерим, отколкото да търсим игла в купа сено сред звездите.

Oще: валя балканска  вояджър  запис  извънземни  космос 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 11.02.201310:35

Представям си как до Вояджер спира инопланетянски кораб с оранжева лампа отгоре – от задната страна долита извънземен с оранжева жилетка метната върху скафандъра и от малко по-различен произход от другите извънземни – хваща кораба и с досада го мята отзад..
   

оценка

+1 -0