Под тежката сянка на Първия | webcafe.bg
Webcafe

Тежката сянка на Тато

Екип на Webcafe.bg
06.09.2014, 17:28 (обновена 09.09.2014, 15:20)

1 от 5 снимки Назад Напред

казарма

Може ли да има успешен държвник на провалена държава е риторичен въпрос, който политиците ни отказват да си задават

От 25 години насам, щом наближи 9 септември - денят, който злощастно обърна историята на България, вкарвайки я в коловоза на съветското влияние, си задаваме неизбежния въпрос: отиде ли си комунизмът, щом отблясъците му редовно нахълтват неканени (а понякога съвсем открито добре дошли) в настоящето чрез светли образи и мили спомени?

Помните ли истерията по дъвка "Идеал", която се върна уж от "нищото" по щандовете? А помните ли как преди две години на Тодоровден, когато е съборът на град Правец, пуснаха по сергиите тениски с лика на Тодор Живков? Бяха продадени като топъл хляб и нищо чудно.

Да, Правец, чиито девиз "по правия път все нагоре", изписан с огромни букви на разклона от магистралата (с което наподобява по неприличен начин лозунг, взет от времето на комунизма, когато гръмките намерения редовно надминаваха реалността) - е роден град на комунистическия вожд - другаря Тодор Живков.

И това има значение.

Защото както бедната родна къща, изградена допълнително с държавни пари и блестяща сега с двата си реставрирани ката, с миндери и ниски масички в народен патриотарски стил, така и новата резидеция (сега музей), в която Тодор Живков е посрещал Муамар Кадафи, Ганди и други възрожденски лидери - напомнят неизбежно:

градът помни и почита българския Първи.

Като се добави и паметникът, издигнат в чест на генералния секретар на БКП по повод 90 години от рождението му, който е поставен в специална градинка на входа на града, до спортен комплекс "Правец" и който е построен със средства, дарени от благодарните съграждани, става съвсем ясно - комунизмът и спорната личност на Живков живеят в паралелна реалност в Правец, идеализирани.

И свързвани единствено с прогрес и благоденствие.

Ако се абстрахира от провинциалния манталитет на правешките жители, които се гордеят, че Живков е направил толкова много за града им, човек може много да се чуди и мае на загадъчния манталитет, според който е нормално да славиш диктатора.

Ако погледнем психологически на въпроса, но и въоръжени със съответната историческа култура, която не се преподава в училище, бихме казали, че отношението на правенчани много прилича на стокхолмски синдром:

жертвата се радва на насилника.

И ако за местните хора е донякъде обяснимо, макар и до болка тесногръдо, да се радват на личността на Тодор Живков, който е направил от селото им първи в райна по стандарт на живот град, то как, освен с политическо безсилие бихме могли да обясним поведението на обществени личности, които нямат нищо общо с Правец, в публичното пространство, когато стане дума за бившия Първи?

Защото от години наред действащи политици от ляво и от дясно залитат в носталгия по хубавите страни на соца или се изпускат в

славославене на Тодор Живков.

Да разчитаме единствено на слабата си памет и на надеждата, че хората се променят ли, за да простим факта, че тържественото откриване на паметника на Живков в Правец през 2001 година беше под патронажа на бившия президент Героги Първанов и беше придружено от почетна гвардейска рота?

Действително, забележителни са опитите на отделни политици да реабилитират носталгията по онова загубено време - наскоро премиерът Близнашки го определи като светъл идеал с лошо изпълнение, а миналата година тогавашният външен министър Кристиан Вигенин честити 9 септември във Facebook, защото тогава нямало убийства и изнасилвания. Цецка Цачева пък си спомняше високия наратив на прогресивната социалистическа младеж, докато строили път.

Най-последователен със сигурност е Бойко Борисов, който не крие, че уважава "държавника Тодор Живков".

Но е неизбежен въпросът каква другарска комунистическа вярност може да крепи политиците, когато се опитват да се самоубедят, че Тодор Живков бил добър държавник, каква носталгия ги кара да са благодарни, че нашият диктатор тероризираше хората тихомълком чрез ДС и лагерите, вместо шумно и назидателно като разстреляният съседски диктатор Чаушеску?

И не е никак чудно, че новите поколения гледат на соц-а като на фосил от една измислена епоха, в която не биха искали да живеят, но биха искали да познават.

Затова и те нямат нищо против тениските на Тодор Живков, нито против дъвките "Идеал", шоколада "Кума Лиса" или пастата за зъби "Поморин". За тях "Кореком" е любопитен бренд, чиито статут им е трудно да проумеят.

Но за наша всеобща беда, комунизмът се е загнездил дълбоко и лошо в тъканта на обществото, не без угодното му подценяване от страна на политиците и не без умелото предизборно използване на части от идеологията му (като например осигуряването на значителна част на населението на блага, чиито достъп би трябвло да е нормално човешко право - ток, урбанизация, пътища, заводи, технологии...)

И вместо Музей на комунизма, който да показва спомени от трудовите лагери, и стаите за разпит на Държавна сигурност, и висините на хранителната индустрия на социализма, ние създадохме Музей на социалистическото изкуство, показвайки как идеологията може да превърне идеала за женското тяло в едра работничка, изкривена под чувал камъни за "благото на народа".

Затова, колкото и да ни се ще да вървим напред и да "се развиваме", още години наред навярно ще трябва да си спомняме, че два дни преди 9 септември е 7 септември - денят, в който тази година, ако беше жив, Тодор Живков щеше да навърши 103 години.

И така всяка година ще се чудим важен ли е този ден за отбелязване или съвсем може без него, поне докато не изградим еднозначно отношение към историята си като народ.

А за това са необходими повече съвест и кураж. И то в доста по-голяма степен, отколкото проявяваме сега.

Oще: нрб  първи  социализъм  тато  тодор живков 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

45 Conspirator | 11.09.201421:11

dedo adji,критиката е ''градивна''и я приемам.За случаите,които цитираш-АБПФК и номенклатурните позиции,но те бяха изключения.Лично мен ме ''огря'' на четвъртото кандидатстване,като първото ме ''премачка''АБПФК.Имах и случай,когато кандидат от Родопския край влезна с тройка и аз като Първа резерва си изгаснах.
Но това бяха изключения,dedo adji.Не бяха норма.Затова и не акцентирам върху тях.
Вица си го бива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

44 VK | 11.09.201420:16

KingoftheROAD,

Молете се сегашните 50-55-60 годишни да се задържат по-дълго на местата си! Не щото са бивши или настоящи комунисти, а щото са хора със знания и опит. Защото има една дупка в производството и хората които имат някакъв опит и знания са около 50 и нагоре , другите са тия които сега почват и имат акъл и желание. По средата са хора случайно попаднали и едва имащи си понятие от работата. Просто са намерили място за оцеляване и са удобни на работодателите , щото си знаят, че са некадърни и са съгласни да работят за мижави заплати. А сегашните младежи с дипломи са толкова зле, и толкова далеч от нещата, които изисква някоя професия, че и луната е по-близо...
Има все пак изключения, но те само потвърждават правилото. А и самото образование е много зле.
Виждал съм млад инженер, дето не знае как се смята лице на кръг, та какво да говорим за другото...И тоя човек ще ръководи производство ли? Ще разработва нови продукти? А дано, ама надали ! А и желания да научи нещо няма, щото знае всичко...
Та молете се да се задържат тия хора, щото ако те си отидат и не успеят да предадат опит на младите, то тая държава наистина ще отиде по дяволите.
Има едно предимство на висшето, карано по татово време, и то е в разпределението. Всички задължително работеха 5 години по разпределение. След това кадърните и имащите желание да усвоят професията, оставаха или продължаваха другаде работа по специалността, а некадърните ставаха магазинери, келнери и всякакви други, но далеч от това, за което са учили.
Та митът, че дипломираните по татово време са едва ли не гении, просто не е верен.
Че партийните членове са били сред най-кадърните, също е пълен въздух. Болшинството бяха нагаждачи и връзкари, които без партията зад гърба си, гладни щеха да умрат!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

43 паяка | 11.09.201413:38

"Да ти разкажа за домовите кражби какъв метод се използва често - имаш съсед- съгледвач, който слухти. Опознават ти навиците за излизане, роднини, това-онова. В подходящият момент, когато теб те няма, идват и си отварят. Какъв е процентът разкриваемост - много нисък Смее се А съседът получава процент Смее се "

Явно работи схемата, защото чух на живо тая версия преди няколко месеца по повод домашен обир. Кибици по квартални работилници, павилиони, дребни кафенета между жилищата вършат работата. Дейба и боклуците дейба!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

42 KingoftheROAD | 11.09.201413:12

иван, рано или късно нещата ще опрат до пробиване на дупки в ония кратунски тикви там горе. те си мислят, че са вся и все, и едва ли не са синя кръв, но не са вечни. сегашните 50-55-60 годишни няма да изкарат кой знае колко дълго на удобните си местенца, щото така или иначе допускат издънки, и простотии. Поколението им са си откровени олигофрени. примери колкото искаш. Сами си вкарват таралеж в гащите и видимо не ги интересува.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

41 иван | 11.09.201412:10

След 25 години преход, което ще рече непрекъснато обедняване, опростяване и обезлюдяване на България, трябва да признаем, че и в най-кошмарните си предположения за бъдещето, не сме си представяли такава всестранна катастрофа и гибел на страната ни.

Кой можеше да допусне, че 2 000 000 млади и сравнително млади хора ще напуснат страната ни, за да не се върнат никога?! Че България ще изпадне в положението на човек, на когото кръвта се източва умишлено и е въпрос на време да „предаде Богу дух”? Агонията на 2 100 000 възрастни хора, които трябва да оцеляват с 150-250 лева на месец е следствие на тази неспираща кръвозагуба.

А политиката на Тато, в резултат на която, чрез язовири, напоителни и отводнителни канали и помпени станции 80% от обработваемите селскостопански площи се напояваха, ни остави хиляди бомби със закъснител, които това лято наводниха една пета от територията ни и оставиха без покрив и имущество десетки хиляди хора. И държавата ни, освен по еднa еднократна помощ от 350 лева и съчувствие, нищо не може да направи за тях, оставяйки ги на съдбата им, (а не малко от тях и на милосърдието на смъртта през зимата).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

40 dedo adji | 11.09.201409:54

Конспираторе, също леко пресилваш. И след 1970 имаше запазани места за деца на АБПФК и други номенклатурни изчадия. Строгите критерии бяха за останалите. Имаше и специалности, все свързани с икономиката и управлението, където без партийна благословия беше невъзможно да влезеш. Затова повечето, съзнателно или подсъзнателно, се ориентирахме към реалното производство, където можеше да се направи кариера (ДО ОПРЕДЕЛЕНО НИВО) и без прекалено лизане на партийния задник. Затова при прехода всички философи, социолози, икономисти и тутикванти се оказаха възпитаници на партията. Затова преходът протече така.
Ама стига носталгия. да разведрим обстановката с един виц от моята младост, кандидат за наградата "златната решетка"
През 1975г. пиян съветски капитан блъсна с кораба си подвижния мост на стария канал към варненското езеро. Това е факт, вицът започва след факта.
Капитанът изпратил телеграма "Ликвидирах последната останка от фашизма в България" (мостът е строен от германци преди войната)
Тодор Живков изпратил телеграма до Брежнев "Нашият мост ударил вашия кораб. Молим за прошка, ще платим щетите."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

39 VK | 11.09.201400:01

Само се питам- всичкото тва чудо на техниката, дето сме го сътворили за 25 години, и за него ли е помагало и научно-техническото разузнаване? Изпреварихме ги всичките и в земята ги тръшнахме! Европа и Америка успяха банкова криза чак 2007-2008 да направят, а ние - още 1996-97 бехме готови!

Хората се научиха "Мерцедес"-и и "БМВ"-та да правят, а ние не "Ферари"-та или "Ламборджини" -та, ми една Запорожка не успяхме....
А ония, немците, източните - "Трабант" сглобиха Усмивка
Щото са нямали НТР, като нас, завалиите...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.12.2010, 12:04

38 LaForce | 10.09.201409:05

Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; Научно-техническото разузнаване; - на целия съветски блок е било българско благодарение на Тодор Живков. Това е достатъчно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

37 Conspirator | 10.09.201400:17

Волк,отиваш в другата крайност.Няма нищо вярно в твърдението ти,че комунистите са разрешавали на кого да кандидатства за висше образование.Не и след 1970 година.Критериите за прием бяха изключително завишени и наистина влизаха само най-кадърните и умни деца.Друг е въпросът,че за направиш КАРИЕРА в тоталитарното общество се налагаше да започнеш да катериш комсомолската и партийната стълбица.Друга НЯМАШЕ,Волк.
Все още не съм опрял до доктори в България/и слава Богу/,но имам приятели,които покрай родителите си или децата си харчат колосални/за България/пари, за иначе ''безплатното'' ни здравеопазване.В другите страни на Европа този проблем е решен много просто и ефективно.Има държавно здравеопазване,което е сравнително тромаво,но е АБСОЛЮТНО безплатно.Има и частно здравеопазване,което е страшно ефективно,но доволно скъпо.В България държавното/безплатното/здравеопазване е превърнато в ''гара-разпределителна'' за частното здравеопазване.Въртят,сучат,все те прехвърлят в ''сигурни ръце''.Такова безобразие няма НИКЪДЕ по света.Ето това е елементарна липса на умни хора в управлението на държавата.
И как да създадем елит на тази държава,когато нивото на висшето образование е катастрофално.Ако имаш пари можеш да запишеш едно магаре където поискаш и кеф ти инженер,кеф ти юрист...Софийският университет прави трето класиране,за да обере тройкаджиите.В провинциална България се записват за висше със....събеседване.Бог да пази България и кретените на тази територия.
Тези простотии със сигурност не ги направиха комунистите и ДС.Имаше един коментар по-надолу,че можеше да надграждаме на базата на добрите неща.Можеше....а ние направихме хибрид между див капитализъм и неокомунистически феодализъм.Куче да вържеш ще скъса синджира....
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

36 Бегущий Волк | 09.09.201422:53

Крив Макарон,

Голяма част от около тридесетгодишните по онова време лица ('89 година) днес са на около 50-55. Все още са живи и доста от онези властимащи, но вече поотраснали и стигнали 80. С какво могат да бъдат опасни ли?! На първо място с компроматите, с данните от разузнавателни операции, разработки и агентурни мрежи (апарати).

Ето, сега си представи какъв е българският бизнес, политика, живот - 50-55-годишни хора са във всяка сфера, а са завършили по време на комунизма. Ами, дай си сметка, че един 55-годишен висшист с тапия от "татово време" е допуснат от комунистите, иначе няма как и да учи! Какво се е учил там ли (имаше политически офицери) - лесно е, преподавателите бяха агенти... Смее се

Кой днес е във властта - отново хора, които са отраснали в ерата на комунизма, хора, които макар и да нямат централно досие, например в Шесто Главно, то имат връзки на местно ниво с различни партийни величия...

Между другото, след 10-ти ноември не забелязах каква позиция имаха реалните, истинските дисиденти спрямо онези, които се маскираха като такива.
Бях чел история за български дисидент, прекарал 50 години по затворите, в огромната част от случаите в изолатор или най-тежки условия. В зората на демокрацията го извеждат на многохилядните демонстрации и ... ами, никой не му дава думата Смее се Онези, набързо пребоядисали се бивши комунисти, му шепнели:"махай се, тук няма място за тебе..."

Къде ще изчезнат старите навици, Макароне, като доносничеството, близането на задници и слугинажа бяха начин на живот. Къде ще отидат тези стари кадри, като те цялото време друго не са правили?!

Жив е той, жив е и съвсем не е на Балкана (комунизмът)...Да ти кажа ли колко е лесно съседката ти отдолу (предполагам, си в апартамент) да ти пусне чувствителен микрофон. Вероятно ще се изсмееш, а погледни в www.spy.bg каква цена има Смее се Защо да го прави ли?!

Да ти разкажа за домовите кражби какъв метод се използва често - имаш съсед- съгледвач, който слухти. Опознават ти навиците за излизане, роднини, това-онова. В подходящият момент, когато теб те няма, идват и си отварят. Какъв е процентът разкриваемост - много нисък Смее се А съседът получава процент Смее се

А относно съвестта ми хареса - няма начин за друго...
   

оценка

+1 -0