Работя какво да е - и после се махам | webcafe.bg
Webcafe

Работя какво да е - и после се махам

Мирослава Колева
03.09.2012, 12:10 (обновена 04.09.2012, 14:38)
Да избягаш от България

Снимка: © Стоян Георгиев

Каква професионална реализация има в България

Текстът, който публикуваме, е провокиран от статията "10 мита за България и българите в чужбина".

Поне 8 от 10-те "мита" са самата истина. Каква професионална реализация има в България? За инженери и компютърни специалисти може и да има, но докато лекар със специалност и 10 години стаж работи за 600 лева... Извинявайте, ама после защо имало корупция.

Даването на подкуп е престъпление, но я си представете, че ваш близък попадне в болница и има реална опасност да умре, ако не платите, за да получи адекватни грижи? Не е правилно и не го одобрявам, но съвет от сорта на "като ви поискат подкуп think twice", е, меко казано, смешен.

Да съдя болницата, лекаря? Каква полза, ако болният е починал вече - и при мудното българско правораздаване? За да се избегнат такива ситуации, квалифицираният труд трябва да е реално заплатен, тогава няма да има такива проблеми.

Без познати ще си намерите работа със собствени сили, стига да не искате 1000 лева заплата - ама къде, в София ли? Защото аз от 3 години ходя на конкурси, за стартова заплата 350-400 лв., и за 2 места се явяват над 100 кандидати. Разбира се, ако стана продавачка мога да вземам и повече пари, но защо да учиш 6 години, да знаеш език и да мизерстваш?

Освен това, на много места не искат да вземат висшисти, защото можело "да имаш претенции". Вариант е или да работиш какво да е и да се явяваш по безкрайни конкурси, ако ти позволят да отсъстваш от работа или просто да не работиш, стига да има кой да те издържа.

От моя випуск - около 70 човека, само десет си работят по специалността, защото имаше кой да ги уреди. Останалите или работят какво да е и търсят работа, или има кой да ги издържа и не си дават зор, трети си гледат децата...

Не мисля, че съм най-умната, но момичета с по-високи оценки от мен да работят като сервитьорки и продавачки - това нормално ли е според вас? Защото според мен не е. Който смята, че закони има и са еднакви за всички - да погледа няколко часа новини, ще му е достатъчно да размисли.

Същата работа е да прочете малко актуална преса. Законите важат за бедните, дребните и честните, богатите и играчите не ги хващат или просто им слагат смешни присъди. Човешкият живот не струва нищо.

В България няма реализация, много малко хора успяват - колкото до това да учиш в чужбина - вярно е, че много университети предлагат почасова работа и ниски такси или безплатно обучение, но обучението е на английски или друг чужд език, полага се изпит, минимум година учиш езика и ако не успееш, после връщаш парите.

Необходимо е или да знаеш езика или ако не, да инвестираш в курс, да имаш някаква основа поне. За да тръгнеш пак ти трябва нещо заделено за първо време - пари за билет, квартира, храна, транспорт. Какъв е изводът? За себе си съм решила - работя какво да е, докато събера пари и изкарам курс по втори чужд език и се махам - щом ще работя какво да е, поне да си струва.

Oще: българи  българия  заплащане  лекар  работа  чужбина 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

145 паяка | 08.09.201217:04

Коя съм, т.нар. от теб " някакъв институт" е да речем ВМЕИ "Ленин". Сега вече, може би ти е бистро вече... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

144 koya sam? | 08.09.201213:00

oще по-объркващо тогава. Започва с описание какво се прави в някакъв институт, минава се през университета със студентите и накрая завършва с това, че учения човек е за смях и на децата. Разбрах идеята ти: не си хабете времето за учене и наука. Това са глупости. Колкото по-малко знаете, по-лесно ще си живуркате. Пък то фундаменталните въпроси така и така няма да бъдат избистрени Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

143 паяка | 08.09.201211:51

Коя съм , това не е просто стихотворение, това е химн на студентите .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

142 koya sam? | 07.09.201220:57

Паяк, идеята ми е ясна. Ама малко е позамазана. Можеше и по-концентрирано да се изрази в това стихотворение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

141 паяка | 07.09.201212:26

Институтът тесен за мойта душа е .
Кога човек дойде тук да задълбае
с цел да превземе крепостта наука
след време той чувства, че мозъкът му пука
по всички извивки, шевове и гънки.
И бащини сметки изпипани и тънки
по дяволите литват в небесната шир
и той не може вече да намери мир.
И в книги дебели за своята плът
той разбира харно, че те го делят
от другите хора, от тяхната радост,
че напразно губи тука свойта младост.
Че един работник, който с чука чука,
чука 5-6 часа и хич не му пука,
а вечер се прибира доволен и щастлив,
когато ти доказваш, че някой бил крив,
че друг бил казал- така, па така,
тогава той скита с момиче под ръка.
Мисля ази още, че овчарят същ,
нищо, че живее на пек и на дъжд,
мъката излива в своя кавал,
когато ти гладен, мрачен, недоспал,
доказваш с пергели, кривки, транспортири,
че кавал без дупка не може да свири.
Изпитът завърши. Само в зала трета
двайсетина души си пробваха късмета.
На студент по двама асистенти бяха,
ала героите наши, вчерашни не бяха
и тогава Кочо - стария студент -
побелял, набръчкан, а нявга - левент,
като видя, че нищо не може да стори,
бръкна под хастара и тихо промърмори
" О, Боже, погни ми с тез да се преборя!"
...последните думи изрече в коридора.
Сто двадесет души те бяха на брой.
Три четвърти паднаха в първия бой.
със залп ги посрещна мечтаната сграда
и с диви закани: " Така ви се пада!"
Повърна ги бързо по родни места
защото числото надви храбростта.
Защото, защото... - въпроси без край,
къде им е гробът днес никой не знай.


Или да кажем се случиш от тия,
дето накрая получават тапия
и доволен поразкършиш кости,
поизправиш снага, па тръгнеш по гости,
или на разходка, или дето щеш и
случайно срещнеш майка със детенце.
Детенцето впива в тебе поглед смел
и с пръстче те сочи: " Мамо, я поглеж го тоя!"
А тя започва да го поучава,
че който не учи като тебе става.
Ти стискаш зъби и в миг се забравяш
и нечия майка на глас споменаваш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

140 Mile Manolov | 06.09.201222:11

бааааа... то женското месо поевтине...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

139 Dimitar Stamboliyski | 06.09.201220:41

Девойката нали има джанка, ше се оправи в чужбината, не я мислете Смее се
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

138 Fraxinus | 06.09.201213:44

Опс, леле какво направих.... Имах намерение да постна този коментар само в другата статия. Не знам защо се е получило така. Съжалявам! Модераторите ако желаят могат да го изтрият.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

137 Fraxinus | 06.09.201211:21

Първо, честит празник!
С риск да повторя някои от мненията на коментиралите по-долу и въпреки че вече има дори написана контра-статия, ще си позволя да се разпиша със закъснение. Мнението ми не е много по-различно от това на предходните коментирали, но повече набляга върху другата същност на статията.
Според мен в тази статия навсякъде думата "мит" просто трябва да бъде заменена с "истина" или "реалност" и последователно да бъдат изброявани "истина 1", "истина 2" и т.н. Защото на всеки, дори оптимистичен реалист, обитаващ тази страна(а и както много от вас вече отбелязаха), му е ясно, че тук не става въпрос за митове, а реални или приблизителни факти. Както вече каза някой съфорумец, авторите са написали това чудо извън България. Похвално е ако наистина с нея те са имали безкористни намерения да "надъхат" обезкуражените и обезверени безработни и учащи. Защото наистина можем да бъдем наречени шампиони по мрънкане. За което, разбира се, има основания. Макар, че не е коректно да го правят, гледайки от собствената си камбанария(това е ако приемем, че са с искрени намерения и са преуспяли младежи). По принцип наистина е нужно да ни се внуши като на нация повече хъс и позитивизъм. Дори и да ни се струва безсмислено, дори и да сме притиснати от управляващи, монополи, мафия, криза, инфлация и да ни се струва невъзможно. Но... Тъй като всичко внесено или направено тук(колкото и да е добро като идея) се "българизира" или се прави със скрита цел извличане на дивиденти, аз лично силно се съмнявам в искреността и обективността на авторите, както и безпристрастността на статията(друг въпрос е, че тя е необективна и необоснована, както беше вече казано).
Защо? Защото (както между другото много малко хора обърнаха внимание) ако статията носеше някакво послание и авторите наистина милееха за родината и искаха да спомогнат за нейната рехабилитация и прогрес, така да ги наречем, и намеренията им бяха чисти като сълза, нямаше съвсем "случайно" в статията да се мъдри очевидната реклама на някакъв си форум. Нямаше цялото каре отдясно да бъде посветена именно на него и сдружението на списвачите и да ни вади очите със своето "представяне". Според мен дори, именно в този линк, дори и без да обърнем внимание на колонката вдясно, се намира разковничето. Човек четейки внимателно статията, първоначално му прави впечатление странния позитивизъм, прекомерното надъхване, несъобразени с реалностите в нашата мила Родина и необичайната загриженост за безработни и емигранти. Четеш, четеш и опа-а-а, каква изненада, стигаш до PR препратка към някакво събитие: "Затова ние ежегодно показваме реалната картина на пазара на труда на форума "Кариера в България: Защо не?". След това като се обърнеш надясно и като погледнеш в карето, виждаш подробно описание на въпросния форум и някакво сдружение и картинката се изяснява напълно. Само където още не са написали покана за участие във форума и не са дали координати и информация за мероприятието.
Отделно, ако се поразтърсите за инфо около тях и откриете сайта им, ще видите, че един от партньорите на събитието е уебкафето . Доколкото знам, голяма част от коментиращите са емигранти… Изглежда от този „форум” търсят допълнителни начини да популяризират кампанията си за лов на носталгични сънародници в чужбина или привличане на местни доброволци(защото право на участие в програмата имат само българи, обучавани в чужбина ). Както някой вече изказа правилно предположение, целта на тази боза явно е да се усвоят едни пари или да се направи някаква далавера. Така че, в заключение, колкото и крайно да звуча, смятам, че цялата история смърди доста яко на Соросоидни помии тип „Отворено общество”….
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

136 Manuela Gerenova | 06.09.201210:25

peta_wawa, недей да обобщаваш така. Както казах, има и много кадърни и способни преподаватели, които се стараят еднакво в час и в частните си уроци. Аз не гледам на частните уроци като на някакво злодеяние и престъпление. Дадох пример, как "му се намира края" и как много голяма част от учителите не са живи за ожалване.
Бях свидетел на първото поколение завърнали се от Европата хора около моята възраст, които с учудване разбрали, че, оппа, и там не било лесно. Същото мислене - "Събирам пари, работя какво да е и се махам". А там какъв ще го работиш, какво ще учиш, къде ще живееш? И осъзнаваш полека, че навсякъде е борба и драпане, за да се уредиш като хората.
Така е и в България - трябва да си амбициозен, изобретателен, качества, без които няма да те вземат никъде, но като че ли тук ако ги проявяваш, това се счита за свръхусилие. Една приятелка, освен работата си от-9-до-6, рисува портрети на детски играчки. Може да ви звучи адски смешно, но доста родители я търсят с желанието да увековечат любимото мече или кукла на малчугана. И това момиче, благодарение на проявената оригиналност, си докарва освен нелошата стандартна заплата и нелош страничен доход. Без връзки, без шуробаджанащина, без да е на някого щерката, понеже няма нужда.
   

оценка

+2 -0