Бразилският президент иска разследване, не вечеря във Вашингтон | webcafe.bg
Webcafe

Дилма Русеф иска разследване, не вечеря във Вашингтон

Webcafe.bg, по Globalpost.com
22.09.2013, 15:59 (обновена 25.09.2013, 12:03)
Дилма Русеф

Снимка: © Sofia Photo Agency

Как Едуард Сноудън провали сделки за милиарди

Изтичането на информация за масовото подслушване от NSA раздели двете най-големи икономически сили на американския континент.

Вбесена от американското подслушване на бразилски граждани, президентът на Бразилия Дилма Русеф отложи официалното си посещение в Белия дом, планирано за октомври.

Новината за отлагането е поредният удар на международната сцена за американския президент Барак Обама. Той среща трудности в опитите си да овладее глобалните последици от несекващите разкрития за шпионските програми на САЩ от бившия подизпълнител на Националната агенция за сигурност (NSA) Едуард Сноудън.

Изтичането на информация предизвика напрежение в отношенията на САЩ с европейските им съюзници в края на юни, в навечерието на критично важните трансатлантически преговори за търговските отношения.

Сега бразилският президент отложи планираната за 23 октомври официална визита във Вашингтон, изисквайки отговори и ангажименти от САЩ да се прекрати подслушването на нейната държава.

Това щеше да е първата официална визита на бразилски президент в САЩ в последните две десетилетия - и единствената, планирана за тази година в Белия дом

Въпреки че администрацията на Обама твърди, че отлагането е било съвместно решение, взето от двамата президенти, доста медии го описват като рязка демонстрация на порицание от иначе дружески настроена страна заради подслушването от NSA.

Русеф реагира на разкритията - случили се благодарение на информатора Сноудън чрез живеещия в Рио де Жанейро журналист Глен Грийнуолд и бразилските медии - че NSA са шпионирали милиони бразилци, като според някои твърдения са следили дори личните имейли и телефонни обаждания на Русеф.

На срещата на Г-20 в Русия преди две седмици Русеф се срещна на четири очи с Обама и той лично бе поел ангажимент да се разследват тези твърдения и тя да бъде известена за резултатите от разследването.

Но още преди Обама да има шанса да реагира, допълнителни разкрития за NSA показаха, че агенцията е шпионирала и държавната петролна компания на Бразилия - Petrobras, което по думите на Русеф се равнява на икономически шпионаж.

Надали за добрите отношения между двете страни е спомогнало и изказването на американския директор на националното разузнаване Джеймс Клапър. Той заяви, че "не е тайна", че САЩ събират икономически и финансови данни, и подобно подслушване служи за "подобряване на сигурността на нашите граждани и защита на нашите интереси."

Последвалият критичен 20-минутен телефонен разговор с Обама  така и не успя да укроти гнева на бразилския президент

В свое изявление кабинетът на Русеф оповести, че "условията" за успешна визита не са налице, като се има предвид "отсъствието на навременно разследване на американския шпионаж на бразилски граждани, придружено от адекватни обяснения и ангажимент за прекратяване на действията по подслушването."

В изявлението се допълва, че "незаконната практика да се прихващат комуникациите и данните на бразилски граждани, компании и членове на правителството представлява сериозна атака срещу националния суверенитет и личните права и е несъвместима с демократичното мирно съвместно съществуване между приятелски настроени страни."

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че двамата президенти са постигнали съгласие, че проблемът с подслушването би засенчил посещението й, ако то се бе състояло през октомври. "Както вече заяви президентът на САЩ, той е разпоредил цялостен преглед на позициите на американското разузнаване, но процесът ще отнеме няколко месеца," коментира Карни.

На визитата на Русеф се възлагаха големи надежди - затоплянето на онвошенията между САЩ и развиващата се Бразилия, която вече е седма по големина икономика в света, и разрастващите се търговски връзки със северната й съседка.

Очакваше се тя да бъде повод за сключване на сделки за биогорива, изтребители Boeing и петрол, тъй като Бразилия подготвя следващия месец търг за отдаване на концесия на огромните си морски петролни залежи.

В сравнение с предшественика й и неин политически ментор Луис Игнасио Лула да Силва, който също беше от умерената лява Работническа партия, Русеф изгради по-тесни отношения с Вашингтон

Когато това лято Сноудън се обърна за убежище към над 20 държави, включително Бразилия, правителството заяви, че дори не си заслужава да дава отговор на искането му. Бразилия демострира доста голяма разлика в подхода в сравнение с някои от съседните й държави и по-ляво ориентирани съюзници като Венецуела и Боливия, които демонстративно предложиха да приемат информатора, който търсеше начини да избегне дългата ръка на американското правосъдие.

И все пак Русеф, която ще се яви на избори за нов мандат през октомври 2014 г., е подложена на силен натиск в Бразилия да реагира по-остро на стъпките на САЩ. В последните месеци вълна от национални протести срещу корупцията в администрацията и отчайващото качество на обществените услуги срина рейтинга й.

Междувременно висши нейни съветници, включително Силва, открито заявяваха пред бразилски журналисти, че са посъветвали Русеф да не посещава Вашингтон. Оттогава насам Русеф си върна част от позициите в социологическите проучвания, като одобрението й достигна 58%.

Не е изключено това да е и заради твърдия й подход към американския шпионаж

Въпреки че вестта за отказа от официалното посещение в САЩ може допълнително да засили популярността й сред много бразилци, особено тези с леви убеждения, други със сигурност ще я приемат с тревога.

В публикация в най-популярния вестник в Бразилия Globo, колумнистът Жозе Кансадо обвини Русеф, че "буквално губи севера", задето си позволява да унизи Обама.

Визирайки скорошен скандал с Боливия, който доведе до извинение на Русеф към бедната нация в Андите, Касадо я обвинява също, че не е наясно какво е по-важно - Вашингтон или Ла Пас. "Когато има съмнения какво би трябвало да бъде приоритет на бразилската външна политика, това е защото нещо не е наред в президентството в Бразилия," заявява той.

Все пак Русеф направи опит да сведе до минимум потенциалните последици от отлагането на визитата. С помирителен тон, в официалното й изявление се казва, че решението е взето съвместно от Вашингтон и Бразилия. "Бразилското правителство е уверено, че след като проблемът с шпионажа от NSA бъде пълноценно решен, официалното посещение ще се състои възможно най-скоро, извеждайки нашето стратегическо партньорство на дори още по-високо ниво."

Oще: барак обама  бразилия  вашингтон  дилма русеф  едуард сноудън  подслушване  посещение  сащ  цру  шпионаж 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.