Българската Коледа - SMS с отвращение | webcafe.bg
Webcafe

Българската Коледа - SMS с отвращение

Стилиян Стоянов
28.12.2011, 16:32 (обновена 30.12.2011, 08:49)
Благотворителност

Как е добре да се прави благотворителност?

Как е добре да се прави благотворителност? Явно, че по празници, когато сърцата ни се смекчават - или се опитваме да изпросим с някой дребен жест и за себе си от невидимото милосърдие, е по-лесно да се съберат пари. Добре или зле, важното е да се дарява. Но... хора разни, мнения - също. Вие как мислите?

Спомням си стар виц от времето на СССР: "Един човек мъж се готви да го приемат в комунистическата партия и е притеснен какво да отговори, ако питат дали пие. Не може да отговори "Не", защото няма да му повярват, не може да каже "Да", защото е срамно комунист да пие. Стар комунист му казва правилния отговор: "Пия с отвращение".

Сетих са за този виц по време на поредната Българска Коледа. Пуснах два SMS-а с отвращение. Не съм доволен от себе си не защото съм ги пуснал, а защото по този начин, дарявайки 2.40 лева (40 стотинки от тях - на мобилните оператори), се заблуждавам, че съм помогнал и съм станал съпричастен.

Доста по-съпричастен съм с това, че си плащам данъците, но пък това си е граждански дълг. Хората от телевизионния екран ме убеждават, че моите sms-левчета са малко, но от сърце, а пък и като всеки даде малко, но от сърце, се събира много.

Не се събра много. Към края на благотворителния концерт по bTV водещите с приповдигнат тон споделиха, че само по време на концерта се бил събрал около милион. Е, като добавим и милиона преди концерта, са се събрали два. Два милиона лева са съмнителен символен капитал и нищожен финансов за такава кампания.

Не ми харесва, че Българската Коледа се провежда под патронажа на действащия президент на България и много се надявам бъдещият президент да преосмисли ролята си в тази кампания. (Всъщност преди време Росен Плевнелиев каза, че ще я продължи - Бел. на Webcafe.bg).

Президентът е начело на висша държавна институция и не е негова работа да се занимава с благотворителност, насочена към уважаемите сънародници. България, слава Богу, не е пострадала от природно бедствие, не е нападната от коварен противник, та да се налага такъв тип президентска дейност.

Президентът може да призовава да се набират средства за пострадал съюзник, съсед, приятел, но е нелогично името му да стои в кампания, в която се набират средства за болни български деца. Ами защо държавата не ги лекува? И колко ще се излекуват с 2 милиона?

Не че такъв тип кампании не са нужни. Но организаторите са други. Набраните средства също са други. Вероятно не съм единственият, който е чувал за приютите, организирани от католическата църква. В Краков имаше един до жп гарата.

Полските ми приятели обясниха, че всеки може да пренощува безплатно в този приют ден или два. Парите за поддръжката ги събира църквата. Бях свидетел как по време на службата хората пускаха своите злоти (преди еврото). Само дето Българската православна църква по принцип не се занимава с благотворителност. Единственото изключение, поне според медиите, е отец Иван. Бих се радвал, ако има и други. За църквата Висоцки изпя: "Нет, и в церкви все не так, все не так, как надо". И беше прав.

С отвращение гледах и благотворителния концерт, по време на който пуснах втория SMS. Приличаше на нескопосано PR-мероприятие, в което бе ясно кой и поради какви причини е на сцената. Благотворителността определено не беше сред тях. Легитимиране на поп-фолк диви и показване на стари и млади муцуни от телевизионните формати на bTV.

Сетих са за знаменателната реплика на героя на Роберт де Ниро от "Анализирай това": "Как така ще правя орален секс с жена си?! Та нали с тази уста тя целува децата ни!" Объркването на редовете понякога ражда странни асоциации...

Не ми се ще да мисля за средствата, похарчени около Българската Коледа. Не знам дали са малко - или много. Струва ми се, че са по-скоро много. Не изпитвам светли чувства и като си помисля, че ако по време на концерта е събран 1 милион, мобилните оператори са събрали 200 000 лева. Дано поне част от тях да е отишла за благотворителни цели.

И не за да е заключението в унисон със светлите празници, надявам се много да мога да пускам SMS-и без отвращение. Защото е хубаво да се чувстваш солидарен и съпричастен.

Oще: sms  благотворителност  българската коледа  концерт  президент 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

12 Илия Илиев | 31.12.201113:45

За тази Коледа и Нова година - "SMS" поздравите са -супер...попитайте Люба Ризова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.12.2011, 11:41

11 melon | 31.12.201112:26

Статията е абсолютно неуместна! Благотворителността в Бг е толкова съмнителна (всякакви съмнителни хора събират пари дори в автобуса) че участието на президента в благотворителни кампании е нужно дори само за легитимация. В Бг 70% от населението е близо до границата на бедността и затова зад всяко отделно левче стои огромен компромис Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.11.2010, 21:47

10 koce | 30.12.201117:54

Има вече много спонтанно организирани кампании - във форуми, във фейсбук
Те са за конкретен проблем - конкретно дете или възрастен
Организират ги хора, които познаваме от години и им вярваме...
Няма по-добър начин да дарим пари за благотворителност.
Аз и жена ми избрахме този начин и дарихме много повече от два СМС-а
И то не с отвращение.
Иначе тази БГ Коледа си е чист PR на президента. И е ужасно непочтена- "Държавата не помага, ама Президента е добър."
А Прездента какъв е на тази Държава - чеп за каца ли?
Затова - помагайте на конкретни хора, като разбира се се уверите че не е някоя измама
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 29.12.201116:59

>Така че президента събира парички и за издръжка на раздутия държавен апарат

Всъщност данъците, поне на теория, би трябвало да обслужват всякакви и всички нужди на народа, включая грижите за болни деца, ако това е важно за този народ. Тоест, именно от данъците, и само от данъците, би трябвало държавата да събира пари за да финансира такива дейности.

Тъй че не плюй срещу данъците, а плюй срещу президента/правителството, които вместо да увеличат данъците, за да има пари за болните български деца, щом мислят, че това е важно за българите, решават да организират благотворителна дейност, като така хем излизат състрадателни, хем замазват положението с липсата на пари за грижи към болните деца. Гнусен популистки ход.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

8 Bobby_gBG | 29.12.201115:11

Аз пък таз българска Коледа тотално съм я отрязал, особено като се има предвид че е под патронажа на ДС Гоце.

Тъй че за мене е само отвращението...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 29.12.201113:17

Thea
И по-добре, че не си я разбрала. Не e важно, не го слушай ДеНиро.
Ако вземем да си обясняваме нещата нагледно, тук много хора има, ще ни хванат Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2011, 12:55

6 Ivalina Iordanova | 29.12.201112:59

20-те стотинки върху левчето за благотворителност са ДДС-то което държавата си прибира,а не мобилните оператори.Така че президента събира парички и за издръжка на раздутия държавен апарат.Затова се е изтипосал,не че на държавата и пука за болните деца!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 29.12.201112:31

Оня аз нещо не я разбрах репликата... Кой на кого е правил орална любов? Смее се Иначе си прав за тънката червена линия между Българската коледа и порното...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2011, 20:22

4 Liliana Murtazova | 29.12.201111:24

Къде се скри Дянков да дари и ДДС-то!?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

3 Оня Дето Го Трият | 29.12.201111:10

Е че аз какво казвам?
Не съм се отклонил от темата - това с благотворителността си е жива порнография.
Да пусна СМС, ма на кого? не разбирам
   

оценка

+0 -0