Лифтове, писти и наглост | webcafe.bg
Webcafe

Лифтове, писти и наглост

Григор Гачев
07.08.2012, 12:08 (обновена 09.08.2012, 08:22)
витоша

Снимка: © Юлия Желязкова

Ако "Витоша ски" беше купила примерно лифтове в Германия или Франция, щеше ли да посмее да ги спре и да откаже достъпа на туристите до планината, докато не й подарят и земята под тях

Четох днес последните изявления на Цеко Минев и шефовете на "Витоша ски" относно Витоша, лифтовете и прочее.

Не е първото. Досега съм избягвал да ги коментирам. От погнуса. Понякога обаче възмущението надхвърля и обезсилва погнусата.

Ако "Витоша ски" беше купила примерно лифтове в Германия или Франция, щеше ли да посмее да ги спре и да откаже достъпа на туристите до планината, докато не й подарят и земята под тях? С наглата лъжа, че като не притежава земята, не може да почисти под лифтовете - при положение, че законът изрично го позволява и винаги е било правено? И щеше ли да посмее да не пусне пистите зиме, пак с нагла лъжа - че не може, понеже земята им по същество не е подарена на скъпоценната им фирма? Пак при положение, че подобно нещо не се изисква от закона и писти винаги са били пускани?

Представете си, че се осмелеше. И пробвайте да отгатнете къде щяха да се окажат шефовете й до максимум ден. И какво щеше да се случи с тях след това. И най-вече дали щяха да смеят да протестират пред Евросъда колко лоша и скъперническа е тая държава. (Писал съм и преди защо България губи дела в Страсбург, които никоя нормална държава не би изгубила, най-малкото защото никой няма да посмее дори да ги заведе срещу нея - ще знаят, че без задкулисна договорка държавата да изгуби делото то няма нито капка шанс.)

Достатъчно съм бил глупак. Искам да зная кои във властта са лобито на тези, да бъда учтив, олигарси. Кога и как точно са им сервирали моя зелник. И искам да го обявя публично, за да излязат тези политици от властта завинаги. Без надежда да се върнат в нея.

Като начало, искам публикуване на пълния текст на договора, с който общината е продала на "Витоша ски" витошките лифтове. До последната буква. Като сканирани с добра разделителна способност файлове. И заедно с подписите под него. Искам да зная кой в общината е продал моя интерес. Та когато наближат пак каквито и да било избори, да пиша в блога си всеки ден с големи букви: "Този и този ни продаде на Витоша ски и Цеко Минев. Ако искате да продължава да ни продава и занапред, гласувайте за свързаните с него политици - тези и тези!". И "Ще подкрепя този политик, който поеме юридически обвързващ ангажимент да уволни и разследва тези и тези хора."

Надявам се искането ми за разкриване на договора да бъде подкрепено от колкото се може повече хора. И най-вече от тези, които всеки ден бяха на Орлов мост да протестират срещу "ски" мафията. Защото без това искане протестите им ще си останат без смисъл. И когато се позабравят, тихомълком ще се приемат заобиколки на извоюваните сега закони и мафията ще си дополучи обещаното. От същите, от които вече получи възможността да ни изнудва безогледно. Надявам се хората пак да протестират, и ако трябва пак да излязат на Орлов мост, докато договорът не излезе на бял свят.

Ако някой се опита да обяснява, че договорът "е конфиденциален", или каквото и да е от сорта, автоматично ще го впиша в списъка на продалите ни. Защото Софийска община е собственост не на общинарите, а на жителите й - тоест, моя и ваша. Общината може да има договори тайни от мен колкото фирма може да има договори тайни от собственика й. Няма как общинар да е такъв идиот, че да не го разбира - няма да може да ходи или говори. А ако го разбира и продължава да твърди обратното, положението е ясно - вече знаем кой в общината ни продава на олигарсите. Кой трябва да бъде уволнен и разследван, колкото по-бързо, толкова по-добре.

(Между другото, напоследък е много полезно да четете какво пишат за България чуждите медии. Разликата с българските директно напомня стария виц за духа на Наполеон - "Бай Тошо, ако имах твоите медии, светът никога нямаше да разбере, че съм загубил при Ватерло." Наскоро примерно в български медии четох: "Комисията за банков надзор откри пропуски в дейността на някои банки и се договори с тях да бъдат отстранени." Без повече подробности. В чуждите медии съобщението изглеждаше горе-долу като "След дълъг натиск от Европейската комисия българската КБН предупреди банките в България да не ограбват клиентите си чрез практики, които противоречат на законите на ЕС." Изводите откъде и как да се информираме са си за нас...)

Ако ли пък висшите софийски общинари просто игнорират искането ни, въпреки че то е доведено до тяхното знание (а разчуе ли се, то ще бъде, можете да сте 110% сигурни), ще издадат своята съпричастност към мръсното във въпросната продажба. Иначе казано, списъкът с продалите ни на "Витоша ски" ще се състои от кмета и зам-кметовете на София. Дали има и още, ще разберем от разследването срещу тях, което ще проведат политиците, които ще изберем, понеже ще са се ангажирали юридически да го проведат.

... Е, вече знаем какво да искаме. Сега остава да го поискаме.

Надявам се на вас, които четете този запис, да раздухате огънчето. Да разнесете идеята навсякъде. Да стигне до колкото се може повече хора, по всякакви начини. В момента имаме редкия в историята на България късмет да ни управляват популисти, които се плашат и отстъпват пред активно изразени от много хора противодействия и позиции. Нека го използваме!

 

Oще: витоша  витоша ски  лифтове  планина  ски  туристи  цеко минев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

107 Boicho Boichev | 18.08.201211:37

Пак голяма тема-ако това се беше случило в Германия или във Франция-какво щеше да стане.Всъщност не питаш това ами-защо тука у нас не е като в Германия или Франция.Ами защото НЕ ИСКАТ БЕ!Отговора е прост и ясен-НЕ ИСКАТ!И сега почваме-кои не искат.Тези които ни управляват- а те са не повече от 50 човека пръснати по различните партии.Защо не искат?А защо да искат- кой иска да се самоограничава-и вместо да си гушка милиони евро, да се задоволява с чиновническа заплата- пък била тя и 10 хиляди евро!И друго- защото може!ако може да си едновременно и политик, и бизнесмен и лобист -защо да не искаш да бъдеш?И стигаме до най-важното защо-защото МОЖЕ И ТАКА!Все още може-българите го позволаваме.Ако видят че не може, и не даваме повече-знаят полотиците ни какво и как да направят.ходят по Европата и света , знаят как е, знаят как може и трябва да бъде.Не са и некадърни -могат да го направят-но защо да го правят като не са принудени да го правят?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2012, 22:35

106 upliftinGKhai | 10.08.201202:11

Aбе, деоуине , какво се обесняваш като някоя жена ,бе ? Мрън мрън 100 коментара . muhihihihi Заминал си Фон ПД с фикусите и магнолиите !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

105 deowin | 09.08.201220:19

>импликацията

Не ми е ясно - щом очевидно не знаеш значението на някой термин, понеже или не си взимал математическа логика, или си блял в клас, защо просто не му погледнеш дефиницията, вместо да се правиш, че разбираш, докато всичко, което пишеш, доказва противното?

Импликацията е проста булева функция на две променливи. Вземи един учебник по МЛ или ДМ и прочети това-онова. Препоръчвам тоя по ДМ на Красимир Манев.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

104 Bobby_gBG | 09.08.201201:24

Импликацията свинчо, импликацията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

103 deowin | 08.08.201220:45

>многократно съм ти заявявал че си забравил много стабилно българския

Кое точно те кара да мислиш така? Моят правопис е почти безупречен, речникът ми е доволно богат, не използвам самоцелно чуждици, даже пунктуацията ми е наред. Ако греша, посочи контрапримери.

Също, под силно съмнение е способността ти да можеш да дадеш обективна оценка на моите познания по български, след като твоите собствени са доста слаби, съдейки по коментарите ти. Да, мога да дам примери, стига да пожелаеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

102 Von Bl | 08.08.201220:02

Фейт Ин; Никой не е пускал мухи за бетонирането, просто знаем какво иска да направи господина горе. Побликуваните и широко прокламирани проекти са само прах в очите на обществото. Ако придобие собственост върху терените,или ги спечели за 30г,както искаше кой ще го спре? Това дето съм написал, е само идея.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

101 Божидар Гюлмезов | 08.08.201219:29

Свинчо многократно съм ти заявявал че си забравил много стабилно българския, и за пореден път го доказваш...

Но така или иначе, ще се придържам към твоите правила за "импликация" когато говоря с теб... Дупе да ти е яко дет се вика.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

100 deowin | 08.08.201218:54

>ти ако си свиня с хомосексуални наклонности, нормално е да не можеш да задоволиш жена

Не разбирам дали почваш да разбираш, че няма как да взема за обидно такова твърдение (правилно), или все още объркано си въобразяваш, че би трябвало горното да ме обижда (неправилно).

Между другото, ще обърна внимание, че тонът на един коментар казва доста за душевното състояние на автора му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

99 Божидар Гюлмезов | 08.08.201218:45

Сериозно ти ако си свиня с хомосексуални наклонности, нормално е да не можеш да задоволиш жена (само импликирам свинчо, всъщност нямам теб в предвид).


Твърдо ще си запиша някъде този твой "бисер" за логиката ми, и за знанията ти по Български език, и ще почна от тук нататък да "импликирам" по абсолютно същия начин в мненията си в които те цитирам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

98 Божидар Гюлмезов | 08.08.201218:42

Ти сериозно си сбъркан с елементарната логика.
В случая няма абсолютно никакво значение дали съм казал 'ако ти не можеш' или 'ако мъж не може' - и в двата случая това си е проста импликация, и в двата случая не твърди нищо за истинността на условието 'ти не можеш'/'мъж не може'.
-----------------------------
Ми то и ти ако си педалче няма да искаш да правиш секс със жените. Само "импликирам", не имам предвид теб свинчо.
   

оценка

+0 -0