Все същата трагедия | webcafe.bg
Webcafe

Все същата трагедия

Ангел Джамбазки
07.02.2012, 18:33 (обновена 10.02.2012, 07:57)
Шест са жертвите на наводнението в Бисер

Снимка: © mod.bg

Периодично, през няколко години, безотговорността, мързелът и безразличието убиват българи. Къде по осем, къде по девет-десет българи си умират просто така...

Периодично, през няколко години, безотговорността, мързелът и безразличието убиват българи. Къде по осем, къде по девет-десет българи си умират просто така. Смазани, изгорели, удавени. По много. Заради нечия безотговорност. Заради безстопанственост. Заради бездържавност.

Заради общата небрежност, униние, примиренчество и безразличие. Заради това, че вече почти на никой "не му пука" какво се случва около него. Най-много да изпсува през зъби и да се качи на влака за Кардам. Или да си легне под сцепена от десетина години язовирна стена.

Помните ли Цар Калоян? Язовир Огняново, който удави Богров, Елин Пелин и прекъсна магистрала Хемус? А наводненията от 2005-а, когато изпуснатите води от язовир Тополница помляха селищата Калугерово, Лисичово и Динката? И потопи Ихтиман и Средногорието?

Заглавията в пресата всеки път бяха едни и същи - безотговорност, безстопанственост... И прочее, и прочее все иначе верни неща.

Само че - ден до пладне ... след три дни, властта се напъва, измисля някоя "пиар"(по новому) акция и всичко се забравя. И до ден днешен никой голям „началник" не е влязъл в затвора заради безстопанственост, бездействие, нехайство. Заради това, че тези му бездействия и безгрижие са убили българи. Виновни и наказани „началници" няма. Има обаче убити българи.

Вчера гледах отново размазването, размиването, измъкването от отговорност. Едната министърка не знае колко язовира има в България. Никой не можел да каже. Все едно, че става дума за будки за семки и бонбонки, а не за язовири. А е три години министър.

Други двама спорят чия била или не била стената. И чия е отговорността за поддръжката й. Защото стената била спукана, ама отдавна.

Стига глупости. Има си Закон за защита от бедствия. Там ясно е записана чия е отговорността за предварителните действия по предотвратяване на кризи, по организация на аварийно-спасителните дейности и по защита на населението.

Ще ви спестя четенето. Отговорността за защита на населението е на кмета на общината, на областния управител, на ресорните министри. И на министър-председателя - обща. Който управлява и назначава и министри, и областни управители вече три години. Не от вчера, та да са изненадани.

Толкоз. Точка по измъкването и обясненията.

А за фарса с измъквания с героични въртолетни полети просто няма какво да се каже. Особено на фона на скръбта на почернените семейства. Загубили близки заради мързела, безстопанствеността и безотговорността на властта. А и едно напомняне - разровете се по архивите на телевизиите и новинарските агенции в мрежата и проверете - кой се возеше за снимка на БТР-а през 2005 в Богров и Елин Пелин. Елин

Пелин и Богров бяха залети от приливна вълна, заради скъсаната стена на язовир Огняново. Едно към едно същата трагедия като вчерашната. Като две капки вода, ще ме прощавате за черния хумор.

Толкова по въпроса за незнанието, изненадите и бедствието.

Истината е, че отдавна никой не мисли и не работи последователно по защитата на населението при кризи, бедствия и аварии. Плановете, доколкото ги има са безнадеждно морално остарели, разчетени за наборна армия от близо 100 000 човека. Разчетени за средства и ресурси, които отдавна са разграбени или просто унищожени. Като например генераторите и екипировката за софийските болници. Просто се водят на книга. Но не съществуват. Откраднати и унищожени са.

Някой да знае къде му е личното защитно средство „противогаз"?

Някой да знае къде трябва да изведе семейството си, ако му рухне блокът?

Някой да има вкъщи скатана „готовност" за първа помощ и оцеляване?

Какво трябва да се прави при земетресение, какво при пожар, какво при авария с химикали, какво при наводнение?

Никой не тренира и не подготвя населението. Твърдо убеден съм, че 9 от 10 софиянци не знаят нито какво да направят, нито къде да отидат примерно при едно земетресение от 7 по Рихтер, каквото е възможно за София. Не знаят къде е пунктът за съсредоточаване и първа помощ, определен за техния квартал или район. Никой не поддържа укритията, инфраструктурата, складовете с продукти от първа необходимост или спасителната екипировка.

Ей така ще си загинат хиляди хора. От безразличие, безотговорност и безстопанственост.

Цялата дейност по подготовката и защитата на населението е просто фарс. Има я на книга, има някакви структури, преструктури, министерства на гръмотевиците и прочее преливане от пусто в празно.

Единственото спасение - абсолютно необходимо действие при това - е създаването на доброволни отряди, обединени в национална гвардия, опълчение, каквото щете. За защита на населението при бедствия, кризи и аварии. Предлагали сме го сто пъти - отново ще го предложим - този път в Столична община.

Защитата на населението от кризи, бедствия и аварии е основно задължение на местната власт. Защитата на населението предполага система от дейности по оценка на съществуващите рискове, предварителна подготовка на населението и инфраструктурата и най-вече системната подготовка и обучение на населението за първи неотложни действия в случай на бедствия, кризи или аварии.

От друга страна съществуват множество клубове на алпинисти, водолази, спелеолози и прочее добре тренирани, екипирани и образовани хора, обединени около даден спорт, които биха били много полезни като гръбнак за формирането на такива отряди.

Създаването на доброволни отряди ще направи възможна и предварителната разяснителна дейност сред населението за подготовката му. Ще спаси хиляди човешки животи от безотговорността и безразличието на властта.

Така ги виждам нещата.

Oще: бедствия  отряди  трагедия 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

33 rossbul | 24.03.201213:59

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2011, 21:56

32 Лайнол Мастията | 10.02.201212:39

Не с всичко от написаното от Иво Беров съм съгласен,но има много верни неща:
---------------------------------------------------------------------------------------------

...Излезе,обаче,че шегата никак не е чак толкова шеговита. И то не защото не е остроумна, или пък защото е неуместна, ами защото си е истина. Или поне е близо до истината. Само дето не става въпрос за един милион долара за наблюдение и надзор на водите, а за много повече. Като не броим онези осем милиона дадени на МВР и ДАНС за борба с природните бедствия,.
Оказва се, че има още една служба, която се занимава тъкмо с това – с наблюдение и управление на водите. Службата се нарича БДУВ – Басейнова Дирекция за Управление на Водите. Тя си има дирекции, има си отдели, подотдели, началници, заместник-началници, има си планове, програми и проекти, има си регистри, документи и архиви, прави конкурси, участва в международни дейности си има всичко, което има в една осигурено с добри пари чиновническо учреждение. Учреждение, което без съмнение също е с милионен бюджет.
Значи държавата е изхарчила за наблюдение и управление на водите не един или два милиона, а десетки милиони.
Но не успя нито да види, нито да предотврати разрушенията от същите тия води.

А точно в тази служба - Басейнова Дирекция за Управление на Водите /БДУР/ има дори цял един отдел за Управление на Риска от Наводненията.
Като в задачите на този отдел влизат :
- предварителна оценка за риска от наводненията
- информиране на обществеността за риска от наводненията.
- Има също и приложения – карти и снимков материал за минали наводнения.
Има и карти за потенциални /възможни/ наводнения. Има и раздел „отговорност и компетентни органи”...

Повече тук:
ivremena.com/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 14:05

31 YOLE | 09.02.201214:08

Жалкото агентче на ДС Джамбазов се прави на Христо Ботев .Смешник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

30 Bobby_gBG | 09.02.201213:04

18 ivorad | 08.02.2012 13:36

Поредната разлютена статия на разлютен автор. Който явно си въобразява, че в държава, която не може да се оправи дори с елементарното дисциплиниране на гражданите си по кръстовища и пътища, е възможен ефективен контрол върху язовири...
-------------------------------------
Добре, ясно е че няма как да имат ефективен контрол в този разграден двор.

Но все си мисля че не е нормално да не се знае какви язовири има, и на кого са.
И няма всъщност нужда да има контрол - достатъчно е да се знае кой е отговорен (кмет, областен и т.н.), и като се издъни (не предупреди навреме) - да му се взема главата, та другите следващия път да си вършат задълженията, и без да има превантивен контрол от държавата.

Просто да си има отговорен дето да информира за проблеми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

29 Bobby_gBG | 09.02.201213:02

16 dedogo6 | 08.02.2012 12:44

Сега да ти кажа кво е хейтър - това е човек ,който в даден форум по дадена тема, пише коментар, който няма нищо общо със темата (статията) с цел да провокира останалите коментиращи да реагират, като на базата на това може да си направи изводи, проучвания , или просто да си начеше злобата, бидейки навъпреки на всичко ,и всички.
Случайно да се разпознаваш?
-------------------------------------
Всъщност това е описанието за форумен трол, и Райчето до известна степен се вписва в описанието, но и хейтър в оригиналното си значение също я описва (дето все недоволства, все нищо не му харесва, от всичко се оплаква, без да дава конструктивно предложение как би било по-добре това дето не му харесва)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

28 dedogo6 | 09.02.201201:35

Бай Миле - както винаги точен и прям!
ДА!
Така си е, ама кат ни го тургат, ние даваме назаде и викаме "дай боже, още може"... Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

27 Mile Manolov | 09.02.201200:02

бантускотия няма нужда от такиа мерки
оцеляващите скотове могат да се нагодят към всеки уй Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

26 Frida | 08.02.201217:53

в конкретния случай има конкретен стопанисващ язовира - пострадалите би трябвалода се обърнат към съда за обезщетение, а стопанисващият да ги възмезди, а ако съдът счете, и да полежи в затвора...
лансираната идея всички водоеми да се одържавят е не само евтино-пропагандно-популистка с цел, въздействие върху болезнените емоции на населението, но и изключително вредна икономически - пасивите на всички концесионери, както и рисковете от подобни катастрофи ще поеме отново държавата, т.е. работещите по за 300-400 лв.
изобщо не се поддавайте на емоции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

25 limula | 08.02.201217:09

Към всичките Бе-та(безотговорност, безразличие, безстопанственост) да добавя едно А-алчност. Ха сетете се чия.
"Защитата на населението от кризи, бедствия и аварии".... А кой ще защити населението от управниците?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

24 fALLEN | 08.02.201216:18

самод ето това не е трагедия, а престъпна некадърност, безотговорност и тотално безхаберие! докога ще оневиняваме разни ненаяли се боклуци с природата, Бог, вселената и т.н.?

абсолютни овце сме си българите.
   

оценка

+0 -0