Как мъжете ме направиха по-добра | webcafe.bg
Webcafe

Как мъжете ме направиха по-добра

Ваня Сеизова
20.04.2012, 16:50 (обновена 21.04.2012, 08:52)
Мацка

Снимка: © Getty Images

Комуникирах с мъже само и единствено, от които има какво да науча - изслушвах ги, тествах ги, провокирах ги...

Това е определение, което чувствам от години, но едва сега формулирам. Хибрид. Стигнах до него естествено... посредством разговори. Много разговори. С всякакви хора, на всевъзможни места.

Имам една теория - като част от "Формулата за разрешаване на чужди проблеми". Кратка е.

80% от проблемите на хората идват от нарушена комуникация - или нещо не е било казано както и когато трябва, или с каквато интонация е трябвало.

Точно от Комуникацията тръгна всичко. Някога не умеех, не говорех, срамувах се, гледах в земята. После се озовах сама в чужбина, където изградих свое мнение за нещата от живота и никой не се присмиваше на различната ми гледна точка. Дори напротив. На хората им беше интересно да слушат. Бях различна. Вярвах си. Давах нагледен пример за всяка моя мисъл.

Прибрах се в България и осъзнах, че тук да си различен е голям проблем. Да си жена и да си различна е още по-голям проблем. Ставаш аутсайдер, "странна", не се ли впишеш в модерния стереотип, оставаш сама.

Казах си: "ОК, в женския свят може да не съм добре дошла, но я да видим какво се случва в мъжкия!" Красавица съм, забелязвам се, искам, или не, просто пораснах. Физиката като база е "Дал Бог", благодарна съм Му и не съм вирнала нос, виновник е генът ми. Усмихната съм, нямам изкуствени мигли, не се превземам, не мрънкам, не закъснявам. Мъжете ме приеха като интересното, различното, предизвикателството. Интересно е да забележиш как погледите им от "Ще те скъсам, ако ми паднеш!" се промениха в "Ама тя можела и да говори, пък и ми става интересно!"

И така започна трансформацията ми. Не полагах усилия, тя просто се случи. Комуникирах с мъже само и единствено, от които има какво да науча - изслушвах ги, тествах ги, провокирах ги, следях им мисловните процеси... Хората, които ме познават знаят една от любимите ми фрази "Искам от него да си взема само мозъка му". И си взимах. Прилагам "copy-paste" на всяко качество, което ми хареса.

Мъжете ми бяха и са ми безкрайно полезни и в едно друго направление - каква трябва и каква не трябва да бъде истинската жена. Просто информативно е добре това да го чуе всяка жена - не от феминистки настроени самотници или пиянски женски събирания, а от мъжка уста. Сега е моментът да благодаря на "силния пол" за моментите на споделяне и искреността им. Благодарение на тях аз станах един по-добър, по-разбиращ, по-верен ваш познат (приятел е много по-интимна и силна дума).

Нека да се върнем към Хибрида - това перфектно съчетание между женствена външност и мъжки характер. Изглежда като жена, ръкомаха като жена, говори меко, но ползва много силни думи, като набляга на интонацията и продължителността на изказванията. По мъжки - да се говори кратко, точно и ясно. Колко проблеми ми е разрешило и колко врати ми е отворило това типично мъжко качество! Как да не съм благодарна?

Хибрид е жена, която основно мисли и действа като мъж. Дори го замества в среда, в която поради една или друга причина той липсва... и се справя чудесно. Сменя гуми, прави регистрации на фискални устройства в НАП и следи внасянето на осигуровки в НОИ, разказва вицове и разтоварва със смеха си, поправя мебели и заварява парапети, избира техника и окомплектова пълно бойно зимно снаряжение на колата. Не й тежи, дори се дразни на някой по-бавен, по-слабо информиран или по-несръчен от нея. Може да не е най-добрата във всяко едно от гореспоменатите неща, но не е проблем да опита, да се научи и да пробва.

И не спира да й пука. Не казва "Не ме интересува" или "Какво значение има, щом не ме засяга лично"... Иска хората да полагат повече усилия за каквото и да било - в отношенията си, в работата, в себсепознаването. Затова не се страхувайте да си откраднете по някое качество от другия пол - вземете го под наем и пробвайте. Може пък и да ви хареса.

Oще: жена  качества  мъж 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.07.2012, 17:58

75 Dow Jones | 09.07.201218:10

Статията е много добра. Тя описва нещо, което съвременното общество от западен тип, прави с една жена, а жалките опити да следваме такъв модел, привнесен към нашите реалности, раждат все по-уродливи примери. За какво става въпрос. Разгледаните от мен общества имат склонност да правят от жената мъж, а в мъжа да насаждат не толкова мъжки черти... Усмивка От една жена се иска да има мъжко мислене, да гради кариера, да бъде инициативна, силна, независима и тн. Все характеристики, които обичайно трябва да са присъщи за мъжкия характер. Видимите ефекти на този процес са това, че жените пушачки са повече, че жените започнаха да свалят мъжете директно и още много други примери, за които сега не се сещам. В това няма нищо лошо по принцип. Къде е проблемът обаче? Изначалното търсене и следване на мъжки модел в поведение от една жена влиза в конфликт с нейната женска природа. Това я озлобява, изнервя и стресира. В такова същество няма нищо нежно и женствено, освен външната му форма, а тя сама по себе си не значи много освен, ако въпросът не е до едното чукане... Що се отнася до авторката мисля, че тя не е загубила своята женственост, а само е принудена да следва някакъв обществен модел, което и тежи. Усмивка ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2012, 11:37

74 Траяна Кръстева | 23.05.201213:06

Не ми се четат всички коментари и се извинявам ако се повтарям, но да се промениш до такава степен че да си повече мъж вътрешно от колкото жена.. Мисля че е малко прекалено и а по мечтата на всеки мъж, но и ужаса на всяка жена. Аз ставам рано, къпя се правя си косата, лек ежедневен грим, после цял ден на работа, грижи, отговорности, после се прибираш готвиш, чистиш, переш.. ако имаш дете става още по сложно .. та що да не стана роб на мъжкото мислене.. няма нужда ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.04.2012, 15:29

73 Witch | 01.05.201211:32

Моя приятел пък ме научи да играя на Starcraft и Borderlands. Играем си двамата заедно и наистина е много забавно Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

72 koya sam? | 28.04.201203:44

Има зрънце добра идея в текста, като например как да не сме лигли и че комуникацията с мъже не е само с цел харесване и секс, а и да се научи нещо. Подобна откровена комуникация според мен би била полезна и за двата пола. Дотук с позитивното в текста.
Във втората част на текста се вижда обаче, че авторката няма много житейски опит и тръгва да отрича тотално жените и да се хвали с разни мъжки качества. Била нещо ново, хибрид! Момиче, "хибриди" като теб бол наоколо, дето им се налага да вършат и мъжката работа. Това не е похвално, напротив. Един мъж трябва да го накараш да се почувства мъж. А това става като въпреки цялата премъдрост, която си събрала от приятелски комуникации с мъже си останеш ЖЕНА. Но умна жена, а не някоя лигава кифла. Тогава наистина ще се отличаваш и ще привличаш мъжкия интерес на по-високо ниво.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.04.2011, 06:12

71 zmei-kamen | 28.04.201200:50

Лайк Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.01.2012, 10:23

70 Miglena Nikolova | 25.04.201211:44

Съгласна съм с Мануела Геренова ДА!

Статията не е написана, както на мен би ми харесала, но идеята на практика не е лоша.
Аз не взимам от мъжете "хубавите" им качества, просто си ги имам. Намига , колкото и само хвално да звучи Смее се .
Имам приятелКИ, но не са много именно, щот не понасям превземки и лигавщини, присъщи за много от жените Удивителна ОБАЧЕ мразя и мъже имащи тези "прекрасни" качества.

Стига се заяждахте и с тея лични нападки пффф, не ви ли омръзна не знам Чуди се

Хубав ден!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2012, 09:50

69 Пламен Стоянов | 24.04.201210:25

Много интересна и добра статия! Един различен свят, които ни изненадва и очарова със своя стремеж към красивото и доброто. По свой начин търсещ и откриващ света.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

68 peta_wawa | 23.04.201223:11

Това някаква мантра за самоусъвършенстване ли е или писмо до Дядо Коледа, малко научно-фантастично ми стои Усмивка. От работата ми в почти изцяло мъжки колектив на възрастта на авторката - предполагам 23-25 г. научих единствено да разчитам по погледите какво искат да ми направят всъщност Кул и колко много презрение и надменност - къде явно, къде по-прикрито - си отглеждат мъжете към колежките-жени. Не знам какво е пушила авторката и в кой сън ги намери тези много мъже с такива едни мозъци, готови да споделят мъдрост и хитрини с хубавото Ванче на поискване.
По-добрата комуникативност на мъжете е мит, ако мозъка на някой е промит от чалга-кифладжийски стереотипи за жената може и да го вярва, но трябва да си смени средата. Малко са останали чисто женски или чисто мъжки качества или умения, да се хвалиш с това че можеш да завинтиш крушка, смениш гума или да се появиш навреме е меко казано странно.
А ако ти се струва че си си прекрасно самодостатъчна и това е повод за неоплакване сега, почакай да започнеш да си търсиш мъж Усмивка. Те обичат да са полезни и необходими, мацките които имат нужда да им се смени гумата може да се вредят някакси преди теб. И тогава оплакването как няма вече достойни мъже, останали са само едни дето за нищо не стават, са безкрайни. Имам такива приятелки, страшно е.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.10.2010, 22:15

67 Eneya Vorodecky | 23.04.201222:27

Не съм съгласна, просто защото:
1. Тя е жена, т.е. автоматично логически твърдението как проблемът са другите ЖЕНИ, а не ПОВЕДЕНИЕ (което е следствие на човешка природа, култура, социалност, пр.), е невалидно.
2. Идеализирането на мъжкото/мъжествеността и демонизирането на женското и женствеността просто постила собствените й предрасъдъци към другите мъже И жени, виждайки само позитивното в едните и негатините в другото, което си е просто сексизъм.
3. Личният ми опит (и едното здравомислие) ми казват, че не може да има само положителни или само отрицателни хора на база пола им, че това е просто генерализация, ако някой е толкова незрял, за да не го знае това, то проблемът е в този човек, а не в цял пол, към който самата тя принадлежи и по собствените й думи, би трябвало да е също толкова гадна и неприятна.
4. Най-тъжното за мен е - тя изпитва нуждата да получава мъжко одобрение и колко е чудесна и уникална. Самият факт, че е сложила цял постинг колко са гадни всички останали жени, я прави идентична и точно същата като това поведение, което тя не харесва.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

66 Manuela Gerenova | 23.04.201220:22

Моят пример с 30-сантиметровия целеше да докаже нещо много простичко - ако тръгнеш с рогата (Аз съм много яка, а вие сте влечуги), най-нормалното нещо е да те отсвирят. А ти после ореваваш орталъка, че тука в тая пуста България другите жени са такива и онакива, а ти си един красив лебед сред патици.
Истината е, че повечето жени не се притесняваме от по-красиви от нас, от по-надарени от нас, от по-по-най от нас. Винаги ще има някоя по-. И по-красива, и по-забавна, и по-кадърна и прочее.
Само че някоя пръчка да ми влезе с реплики, подобни на написаните по-горе - айм сори, бейб, бът ю кен фък офф. Имидиътли.
   

оценка

+1 -0