Пол Гаскойн и присъдата срещу свободното слово | webcafe.bg
Webcafe

Пол Гаскойн и присъдата срещу свободното слово

големият лебовскиГолемият Лебовски
23.09.2016, 20:04 (обновена 26.09.2016, 18:17)
пол гаскойн

Снимка: © Getty Images

Някой бе изчислил, че глобата на Газа излиза точно по 222 лири на дума. Това също трябва да е червен сигнал за онези потенциални престъпници, решили да разтеглят своят политически нечувствителен хумор в по-дълга реч.

Пълзящият тоталитаризъм на политическата коректност отново оголи зъбите си и отхапа поредно парче от свободното слово в Западния свят. Този път жертва на цензурата бе футболната легенда и пакостлив пияница Пол Гаскойн.

Преди дни той бе осъден на Острова за използването на „заплашителни думи". „Престъплението" на Гаскойн? По време на шоуто „Вечер с Газа" в Улвърхамптън миналата година бившият спортист се обръща шеговито към чернокож охранител и му казва

„Би ли се усмихнал, защото не мога да те видя?".

Глупавичка шега, но криминално деяние? Постъпка, достойна за шумно дело?

Западният свят е тръгнал по мрачните коридори на диктатурата на добрите намерения. Съдиите и много от медиите бяха решили да унижат публично Газа, да го дадат за пример на останалите и да изпратят кошмарно послание: някои шеги ще струват скъпо във всеки смисъл, така че внимавайте и си затваряйте устите.

Гаскойн трябваше плати 2000 паунда като наказание и беше разнасян по съдилищата по изключително показен начин. И през цялото време на никой не му правеше особено впечатление, че това е криминално дело за изговаряне на шега. Безвкусна, но напълно безобидна колекция от думи.

Някой бе изчислил, че глобата на Газа излиза точно по 222 лири на дума. Това също трябва да е червен сигнал за онези потенциални престъпници, решили да разтеглят своят политически нечувствителен хумор в по-дълга реч.

По време на процеса, който по своята сюрреалистично-кошмарна природа напомня на „Процесът" на Кафка, особено силно се проявява съдия Греъм Уилкинсън. Той казва на Гаскойн, че не е „приемливо да се смята, че думите му били някаква форма на шега". Абсурдът е, че репликата на Газа е точно това. И със сигурност не трябва да е работа на британските съдилища да определят кои точно шеги са приемливи.

Официалната криминализация на хумора може да се смята за тежко падение от гледна точка на традицията на либерална Англия - една от държавите с най-могъщ и здравословен принос в утвърждаването на свободата на словото и индивида.

Островът доскоро беше известен като пространство на хумора, иронията и традицията на the stiff upper lip, според която не се държиш като писклив ревльо, ако някой нарани чувствата ти.

Вместо страните от Третия свят или диктатури като Турция и Русия да стават по-отворени към плурализма и провокативния хумор, държави като Великобритания започват да напомнят на режимите, които преследват, съдят и затварят хумористи заради техните неудобни шеги.

Този брутален цивилизационен регрес е мотивиран от господстващата доктрина на политическата коректност. Идеята е да се проектира общество, в което критиката и хумора насочени към малцинства и „защитени групи", трябва да се криминализира и изкорени от новата социално справедлива утопия. Която всъщност си е най-варварска анти-утопия.

„Расово нечувствителната" шега на Гаскойн предизвестява мрачни тоталитарни времена в Свободния западен свят. Колумнистът Брендън О‘Нийл коментира, че страна, в която съдии решават кои форми на хумор са приемливи, не е свободна страна.

Съдия Уилкинсън завърши унижението на Газа, който от години се лекува от алкохолизъм, с думите :

„Живеем в 21 век - или пораснете или си затваряйте устата".

Според О‘Нийл тези слова улавят тираничната природа на държавното преследване на неудобна реч. Но най-злокобното нещо, изговорено от съдията, твърди О‘Нийл, е това: „Ние трябва да изпратим послание, че такива думи няма да бъдат толерирани в 21 век".

Един от изводите е, че Гаскойн е употребен за целите на публичния линч заради своята популярност. Западният свят трябва да се опомни - по върховете му е пълно с хора, които са готови да подпишат смъртната присъда за свободата на словото.

Oще: англия  великобритания  големият лебовски  негър  пол гаскойн  политическа коректност  присъда  расизъм  свобода на словото  свободно слово  съд  футбол  чернокож  шега 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

10 Nikkor | 26.09.201621:55

Ааааа, не, не, не, не. Западният свят бил пълен с как беше...

"Западният свят трябва да се опомни - по върховете му е пълно с хора, които са готови да подпишат смъртната присъда за свободата на словото."

Нема такова нещо. Само Путин, неговата мама мръсна мрази тая свобода. На запад само я обичат, в смисъл физически, по вси възможни начини.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.05.2014, 22:28

9 Цако | 26.09.201619:15

Един път и "плюс" за автора на статията в този сайт. Съгласен съм, и може да има тоталитаризъм, без да има явен диктатор като в ..., ..., и ....
Тъпата шега дори не е явна обида, а покана за усмивка Много щастлив .
А също, защо не глобят собственика на телевизията, че показват нарочно този симпатичен пияница /като панаирджийска мечка/, за да си правят шоуто. Ясно е, че все ще изръси и нещо, което не е висша мъдрост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 24.09.201615:48

oeo adji нали това казвам - свободата на словото е и отговорност - човекът е ангажиран служебно със сигурността на същия този газа, а той го обижда - къде в случая има заслужаващо защита свободно слово.
що се отнася до братчедите - макар ислямът да не е религия, все пак е въпрос на избор, докато расата - не е. етносът - не е. има някаква разлика и някаква граница.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

7 Ivan Bardarov | 24.09.201615:11

Щот е по-интересно така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

6 dedo adji | 24.09.201614:40

Бардаров, защо трябва ние да я мислим? Да я измислят джуките. Ама те, като не им стига остроумието наемат бели мъдии. (грешка, съдии)
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 24.09.201614:38

Фридке, свободата на словото важи и за простаците. Отнемат им я само когато я използват срещу защитени обекти. Ти по-добре си стой тук или в Израел, макар да си от избрания народ, щото в политкоректна Европа много хора кльопат и брат'чедите ви арабите. И те са защитени. А от твоите постове може да се съберат не 2 а 200х. паунда. И всичко е записано. Нали знаеш, думите отлитат, написаното остава. Не, че не съм съгласен с тебе за брат'чедите.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

4 Ivan Bardarov | 24.09.201613:31

Брейнсторминг. Каква контрашега бихте измислили на шегата на Газа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

3 Frida | 24.09.201612:48

какво общо има със свободата на словото расовата обида, нанесена от простофила газа? тука се издъни, съжале боку. някой се е почуствал обиден публично и е осъдил съответния виновник да му плати някакви си 2000 паунда. това е свободата на словото - носиш си отговорностите, заедно с правата. някои плащат къде по-скъпо за наистина свободно изговорени или написани слова. с живота си, със свободата си, със здравето си...
като слагаш знак за равенство между простак и наистина свободолюбива личност, ставаш самия ти за смях.
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 24.09.201608:15

...диктатури като турция и русия...

разбира ви главата от ''диктатури''.потребителя Dox много добре го беше обяснил.
инак:

http://nonalignedmedia.com/2015/03/french-cartoonist-zeon-arrested-anti-zionist-work/
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 24.09.201608:14

- Защо все още черните започват след белите в шахмата? Защо само буреносните облаци са черни? Защо здравите зъби са бели? Защо черните клавиши на пианото са по-малко на брой и по-малки по размер? Защо всички дупки в космоса са черни? - попитаха в един глас десетте малки негърчета.

- Защото живеем във ВАЙС*първи век, затова! - отговори Малкият Фриц.

* Вайс - бял
   

оценка

+4 -0