Правото да си нещастен | webcafe.bg
Webcafe

Правото да си нещастен

Драго Симеонов
05.05.2013, 20:28 (обновена 09.05.2013, 07:08)
грандиозен протест

Снимка: © Явор Николов

След протестите идват избори, а на тях май по-скоро проверяваме дали може да стане още по-зле

Вече сме напълно убедени защо българинът не харесва политическата си система. Проблемът на е в устройството й (той не би харесвал и никоя друга); проблемът е в целта й. По дефиниция всички, от най-тежката диктатура до най-либералната демокрация, се опитват да извоюват щастие за общността. Това е градивният елемент на живота според всеки кандидат за власт; ето защо той е склонен да обещава всичко, което ще предизвика отделяне на ендорфини в краткосрочен или дългосрочен план.

Утопията, която политическите субекти ни описват, е собствената им версия за Прекрасния нов свят на бъдещето. Но точно както антигероят Дивака на Хъксли от едноименната книга, дълбоко в себе си ние не желаем натрапени блага, а си предпочитаме опасността и греха. И ние като него си държим на правото да сме нещастни. Защото поне в това сме сред световните лидери.

С течение на времето политическата ни система като че ли успя да загрее факта и затова се опитва да ни привлече към урните с аргумента, че само така ще имаме правото да бъдем недоволни. Логиката диктува подобна лексика да бъде изключена от политическото говорене, но при нас е право в целта.

Индиректно избирателната активност се насърчава с един много устойчив мотив. Разбира се, че и без да гласуваш, пак можеш да си си недоволен на воля. Но само пусналите бюлетина (няма значение за кого) ще се чувстват генерално прецакани и следователно двойно по-нещастни от останалите. И това ако не е постижение.

И друг път сме отбелязвали, че усещането за нещастност не е непременно лошо нещо. От психологическа гледна точка то може да е толкова приятно, колкото и да си щастлив, но е далеч по-заразително. Досега обаче не свързвахме тези изводи с политическия контекст сякаш едното е независимо от другото. А те са здраво свързани.

При нас концепцията за подреден живот, обещаван от партийните лидери, не работи, защото ние традиционно отказваме да им вярваме. Но въпреки това гласуваме за тях. Оптимистите биха казали, че го правим, защото все още таим надежда в демократичната система, дори когато сме изпълнени с колебания.

Но всъщност причината е друга: ние просто проверяваме можем ли да се почувстваме още по-зле. И затова всяка политическа формация от Прехода насам, която с гръм и трясък печели избори, свършва в крайна сметка с етикета „по-зле никога не сме били". Което е парадоксално добра атестация за управлението й.

Хората, които не гласуват, са обикновено онези, на които не им пука. Да не ти пука традиционно би трябвало да е предпоставка да бъдеш щастлив, но в родната ситуация нещата са обърнати и да не ти пука означава да си крайно уморен и разочарован, т.е. нещастен на предела на възможностите.

Единственият начин обаче да станеш още по-нещастен, при това съвсем легитимно, е да упражниш правото на глас идната седмица. Изборите у нас не носят надежда, те са източник на разочарование. Ако ще защитаваме репутацията си на най-нещастна нация, именно разочарованието е онова, което ни поддържа тонуса.

Сигурно няма да доживеем ден, в който партийните централи ще узреят за този извод и ще си подберат слогани като „Ние ще ви разочароваме най-добре", „Каквото и да кажем, не е вярно" или „Правим го за пари, не за вас". Но пък от друга страна това би вкарало някакъв разумен елемент в надпреварата и би представлявало спазено обещание. А нищо не разваля нещастието така, както спазените обещания.

Oще: гласуване  избори  партии  песимизъм 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

32 Rowan | 11.05.201313:41

Хмм, за тънка ирония ще приема очевАдната грешка на дефиницията в началото - дето всички от диктатурата до демокрацията идвали на власт да ни направят нас щастливи. Дръжки, такова чудо от 2к лета не е бивало (по римско време), преди това и атинската държава, щото тогава управляващите са се избирали не по тяхно желание, а народа си ги е избирал, щото са го кефели например. Представяте ли си, някои даже са отказвали... То требе да си дете, да си мислиш, че някой иска властта, да направи нещо за теб. Ако и да прави нещо, то е за да остане на власт, дет са вика за пред хората, а нея я иска да си избие комплекстите... в най-добрия случай. Най-лошия си го знаем - да си оправи личния бюджет и родата.

По темата, ае върти се автора около нещо, ама все не го намира. Иначе го усеща, почти го напипва и накрая то пак му избяга. Като в оная песничка на Азис ... "напипай гооо...", дето на направиха на мармалад с него руснаците по повод една друга песен: http://www.vbox7.com/play:598e03adee. Оно се вика "синдрома на глезлата" - състоянието на народа, не онова на Азис... Да си нещастен, ама не щото те кефи, а щото чакаш облаги от това. И да няма що да си нещастен, ще си го измислиш. Ама облагите от едно 20 и кусур години никой не ги дава.

Преди това, държавата отговаряше за всичко, по малко даваше, ама за всеки имаше. И хората се научиха да седят, почти нищо да не правят и да чакат някой да им дава - разглезиха се демек. После дойде "демокрацията" и никой вече не дава, пък народа като една разглезена кифла просто си се нацупи. Цупи се ръ'ийш ли, тръшка се, тропа с краче, търкаля се по земята и вика "искам!!!!". И иска от държавата по навик.

Ама при "демокрацията" държавата не дава, а и не трябва да дава. Функцията й е, да създаде и поддържа някаква уредба еднаква за всички и да гарантира сигурността - националната и личната такава. За всеки роден в държавите дето се стреля по улиците, тук е раят на земята. Само за нас е лошо деа. А за даването - дават частниците, ама те се ослушват нещо. Щото хората по навик си протестират само срещу държавата. И е логично да се ослушват, щото нещо нямам спомен синдикатите да са вдигали стачка на някой бранш от частния сектор, че били ниски заплатите например.

И изобщо все държавата ни е виновна, примерно за инвестициите. Щото все избягваме да споменем официалните европейски данни, че имаме най-ниска производителност на труда, че нямаме достатъчно квалифицирани кадри... Сигурно не това пъди инвеститорите, а държавата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

31 Оня Дето Го Трият | 11.05.201308:45

"..Когато, те отново влязат в парламента с 5%ен вот, дали света ще признае такъв парламент?..

И защо да не го признае?Шокиран
Какво ще стане, ще дойдат с танкове от Америка или Китай да ни изринат ли, щото сме си избрали парламент с 5 %? Не %5, 5 човека само да са гласували, парламента пак си е легитимен. А това какви идиоти са вкарани вътре си е само български проблем, не световен.

А бе някои действително са много загубени.
Мацка, що не си пишеш рецепти в БГ-мама, а да не се опитваш да разсъждаваш над държавнически дела. Големи глупости ти се получават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.04.2012, 00:44

30 hidden_in_the_shadows | 11.05.201304:22

Честно казано аз бих си продал гласа. Няма да го направя (от кумува срама), но реално погледнато разултата от гласуване/не гласуване/празна бюлетина/продаден глас в крайна сметка за мен ще е един и същ, с тази -разлика, че ако си продам гласа ще съм с 50 евро по-богат. Ако има несъгласни с мен - господа и госпожици за мен вие не сте реалсити, а по-скоро симпатяги идеалисти.

А колкото до статията - проблема е, че прекаленно много хора са прекаленно тъпи. Ох, боже. Наскоро водех дискусия за ролята на държавата с колеги- всичките висшисти... Висшисти, висшисти ама в крайна сметка един единствен човек от 6 успя да докара дефиницията за държава (за какво в крайна сметка служи това нещо - държава). Половината дори обясняваха как държавата трябва да открива работни места Чуди се ... Не ми се мисли какво е положението в по-ниските социални слоеве в нашата мила родина.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.04.2013, 16:54

29 Desislava Popova | 09.05.201314:26

Абе, всички вие сте много интересни... "Нищо нямало да се промени и с гласуване и с не гласуване, та що не идеме да гласуваме ПАК". А някой опитвал ли е обратния вариант? Да остави само бабите да гласуват... И останалото БЪЛГАРСКО население да бойкотира изборите. Когато, те отново влязат в парламента с 5%ен вот, дали света ще признае такъв парламент? Дали след това, ако хората отидат и ги извлекат от "народното събрание" и ги линчуват на сред площада, някой ще се учуди или ще защити? Дали това ще са легитимни НАРОДНИ представители, ако и закона да го подтвърждава? Някой, някога опитвал ли е този вариан? Не. Ами тогава, как знаете какво ще стане? Просто не ви стиска. Българина не е способен на генерални действия, само на филосовстване и това ражда оправдания за всяко кретенско поведение. Няма невъзможни неща, има само такива, които до сега не са правени... И никога няма да бъдат направени в БЪЛГАРИЯ...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

28 Thea Atanasova | 08.05.201323:58

Добре казано Крив Макарон! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

27 Крив Макарон | 08.05.201317:36

Страхотно написано. Оценявам прозрението на Драго Симеонов. Написал е съвсем обиктивно, онова което мисли. Разграничил се е от обещаващите на щастие, от нещастните разочаровани, от моралните наствници (Ето какво трябва да бъде, а вижте как е!), от преходните бойци за по-добър живот (Трябва да ги накараме да си платят!). Казал си е какво вижда, и аз уважавам позицията му.
Моите наблюдения са, че твърде много хора са влюбени в нещастието си и се чувстват удобно в него. Това, че са нещастни ги освобождава от отговорност, и им дава удобна гледна точка да критикуват и наставляват всеки. Да обезличават качествата да другия, и да ги сравняват с разни абстрактни образи. И така всяка активност бива осмяна, окачествено като сборище на лумпени (защото според абстрактия образ на идеалния борец за правдини, всеки който подема някаква активност трябва да притежава 101 възвишени качества; щом не ги притежава е лумпен). Ако пък няма активност нещастния човек гръмко заявява: Няма кой да защити народа от бандитите! - и продължава с дълга тирада какво би трябвало да е бъде...(ще ме извините че го повтарям).
Така виждам особенстите на обществото, където живея, но си давам реалистична представа за нещата. От една страна всеки може да ме критикува, от друга никой няма реално да се заеме, и да се противопастави на моята активност. И когато имам причина за действия, просто действам. Не питам никой какво мисли предварително. В последствие може да си дам сметка за допуснати грешки (ако действително са налице такива, а не просто плямпане). А песимизма на разни люде, понякога ме забавлява, понякога ми досажда. Но никога не променя намеренията ми. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

26 KingoftheROAD | 08.05.201309:45

Добре де, Тиквоча като цъфне пак по всички талавизии и вестници след изборите, мое пак да отнесе мноооу народнъ льобофъ. Това, колкото и да е тъп, би трябвало и на НЕГО да му е ясно. И после какво? Никаква мисъл в тиквата, просто ТОЙ да е там, и да Го дават по всички талавизии, и вестници. Това, че се ската тарикатски, с оставката, не МУ гарантира спокойствие, и сигурност. Просто отлага малко във времето многото льобофъ, която му се полага.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2012, 14:10

25 Селски бек | 07.05.201321:36

"koya sam?" - почти съм сигурна, че и ти си руса, защото след 27 празни коментара, замо ти каза нещо смислено!

Имаш моето плюсче! Аман от празноглави хейтъри!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

24 koya sam? | 07.05.201321:22

Абе, що си губите времето в безсмислени спорове? Ограмотете се поне малко юридически преди това. Или оне прегледайте архивите на уебкафето, темата е дискутирана още февруари-март като ББ подаде оставка. Защо мислите го направи? Щото да има предсрочни избори и да няма време други партии да се регистрират и направят пропаганда. Четете изборния закон, а не е зле и конституцията да попрочете. А ако нямате такива възможности, поне питайте някой приятел юрист да ви светне като как е.
Сега единственото, което е възможно е да си изберете някоя от съществуващите партии, която ви се вижда не толкова опетнена и да гласувате за нея. И да не идете на изборите в знак на бойкот, и да пуснете невалидна бюлетина, изборите остават легитимни! Набийте си го в главите най-сетне. Няма да бъдат анулирани щото масово хората не са гласували, или са пускали невалидни бюлетини. Щото всичко ще си бъде съгласно избирателния закон на РБ, следователно, няма основание да се касират.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

23 Windfall | 07.05.201320:29

Ампели

Разликата с комунизма е, че имате всички възможности недоволните да си направите своя политическа сила, да се явите на избори и да победите омразните сегашни политици.

Вие обаче не го правите или ако го правите (като партията на Янко Петров и Дончо Дудев) , ще претърпите провал. Което може да значи 2 неща:

1. Авторът на статията е напълно прав, българите само си търсят поводи да се оплакват и оправдания за окаяното си положение, а политиците са идеални за това.

2. Нямате интелектуалния, организационния и кадровия потенциал да създадете каквото и да е. Но за това може да се сърдите само на себе си, никой олигарх, комунист или гербер не ви е виновен.
   

оценка

+0 -0