Има много неща, от които да се боим в този свят. Мултикултурализмът не е сред тях | webcafe.bg
Webcafe

Нацията от емигранти всъщност мрази имигрантите...

Webcafe.bg , Рубен Наварет/CNN
22.10.2010, 13:53 (обновена 23.10.2010, 11:27)
обама, избиратели

Снимка: © Getty images

Причината, поради която съществува Малката Италия - или Южен Бостън, е, защото италиански, ирландски емигранти са били изключени от определени професии, квартали, университети, социални клубове и т.н.

Кой е разочарован от мултикултурализма?

Нека започнем с канцлера на Германия - Ангела Меркел, която наскоро "погреба" социо-етническия експеримент. Меркел заяви в реч пред група младежи, че мултикултурализмът е бил абсолютно неуспешен в Германия.

"Подходът да се казва, "Е, нека просто се стремим към мултикултурно общество, нека същестуваме съвместно и се радваме едни на други" - точно този подход се провали, абсолютно," заяви тя.

Тези коментари продължават тема, която Меркел засегна няколко седмици по-рано, докато обсъждаше мюсюлманското население на Германия в интервю.

"Всички ние разбрахме, че след като имигрантите са част от нашата страна, те трябва да говорят нашия език, те трябва да получат образование тук," заяви тогава Меркел по време на гостуването си в предаването "Connect the World" на CNN.

Коментарите на Меркел предизвикаха бурно въодушевление сред консерваторите в САЩ. Някои сипеха хвалби върху канцлера, сякаш се надяваха, че нейното просветление би могло по някакъв начин да се разпространи и в САЩ.

Как точно се разбира

В тази страна мултикултурализмът често се разбира като опит от институциите и правителството да преминат отвъд простото толериране на културните различия - към практическото им възхваляване. Под общия чадър на думата може да намерите всичко - от двуезично обучение и избирателни бюлетини на чужди езици до честване на етноси, месец на азиатско-американската история и програми по афроамерикански изследвания в колежите.

Ако бъдем честни, мултикултурализмът е преди всичко свързан със символизъм и с осигуряване на либералите на усещане за морално превъзходство над останалите. Със сигурност той не е универсално решение на векове на дискриминация, изключване и неправилно отношение към малцинствата от страна на мнозинството.

Нито пък е знак за настъпването на апокалипсиса - и заплаха за Западната цивилизация, както някои малоумни академични кадри, политици и медийни фигури обичат да смятат.

Обсъждайки коментарите на Меркел, водещият на консервативно радио-токшоу Денис Прагър настоя, че извън другите негативни странични ефекти "мултикултурализмът намалява американската идентичност."

Други журналисти, като Дейвид Фръм, заявиха, че "емигрантското население е непропорционално свързано с почти всички социални проблеми на съвременна Германия," особено с престъпността.

Консервативният икономист и социален критик Томас Сауъл дори заяви, че "в страните по цял свят, през вековете, хората с резки различия в езика, културата и ценностите са били основен проблем - и твърде често са били и източник на големи бедствия за обществата, с които съжителстват."

Всичката тази хипервентилация осигурява повече жега, отколкото просветление.

С правата вървят и отговорности

Дори ако Меркел е права и опитът на Германия в областта на мултикултурализма е провал, това, на което не дава отговор нито Меркел, нито тези, които й пригласят, е кой е виновен за този провал: имигрантите, или Германия?

Ако имигрантите са виновни, то си заслужава да се проповядва на това население, че асимилацията носи ползи преди всичко за асимилираните. Живеейки в Германия, те ще живеят по-добре и ще стигнат по-далеч, ако се впишат в културата, научат езика, възприемат обичаите, изучат историята и напълно се интегрират в обществения живот. Те трябва да сторят това не за да улеснят сънародниците си германци, а за тяхно собствено благо - и за благото на техните деца.

Това е същото послание, което разпространявам до латиноамериканските имигрантски общности тук, в САЩ, в материали в медиите и речи. На тях не винаги им е приятно да чуват лекцията. Много от тези хора са били в САЩ достатъчно дълго, за да се научат да търсят и искат "правата" си.

Но това, от което те се нуждаят, и което аз с удоволствие им осигурявам, е напомняне, че с правата вървят и някои отговорности.

От друга страна, ако Германия носи вината за провала на мултикултурализма, тогава бремето е върху останалата част на обществото, която да осъзнае какво се е объркало - и да се опита да го поправи. Това не е за благото на експеримента, а за доброто на самата страна. Тъй като от собствената си история Германия би трябвало да е наясно, че би трябвало да бъде внимателна по тези въпроси.

Трябва да има сериозна и обективна оценка какъв е животът на турските мюсюлмани, живеещи в Германия. Необходимо е да знаем пред каква дискриминация са изправени те, какъв достъп имат до институциите в страната, доколко интегрирани са в немското общество?

Защитен механизъм

Покажете ми група хора, които са се затворили в етнически анклави и отказват да се асимилират, и аз ще ви покажа група хора, които често са били маргинализирани - и не се чувстват добре дошли сред масите. Те се изтеглят в собствените си квартали като вид защитен механизъм.

И ако проблемът е в това, няма полза да се насърчава дори още по-голям етноцентризъм и враждебност към имигрантите, като се твърди, че те са непълноценни, непокорни или опасни. Всъщност ако съдим по медиите, част от тези, които са чули коментарите на Меркел, заявили, че след тях се чувстват дори още по-малко добре дошли.

Твърде познат сюжет

Американците познават твърде добре тази история.

Причината, поради която съществува Малката Италия, или Южен Бостън, или Джърмантаун, е защото италиански, ирландски и немски емигранти са били изключени от определени професии, квартали, университети, социални клубове и така нататък. Никой от тях не е бил посрещнат от кораба с парад със серпентини и вечеря със стекове, тъй като въпреки всичко, което се твърди в брошурите, тази "нация на емигранти" винаги е мразила имигрантите.

И без значение дали те са пристигнали законно, незаконно или с препоръки от кралицата на Англия, американците винаги са ги посрещали с един и същ рефрен: "Отиде ни хубавият квартал."

Хората, които са вярвали в тези глупости преди 100 години, са били глупави, ограничени и заслепени от предразсъдъци - и същото важи за тези, които вярват в това сега.

Има много неща, от които да се боим в този свят. Мултикултурализмът не е сред тях.


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 28.10.201021:17

Като стана въпрос за обрязването, защо никой не повдига въпроса че то накърнява правата на детето, променяйки завинаги неговата анатомия и предопределя религията му. Но май критикуват само бели и християни. Къде е тука самоотвержената боркиня Маргарита Илиева?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.10.2010, 21:53

10 lala | 28.10.201016:36

Мен пък малко ме притеснява мултикултурализмът. Притеснява ме примерно, че може в следващия момент на съседа ми като му се роди момиченце, той да вземе да го подложи на обрязване (разбирай поне средна телесна повреда, хайде сега да не влизам в подробности). Или пък, ако у нас все пак (все още) е забранено, да си хване самолета да го закара до родината и после да си го върне осакатено. Не, мерси. Не искаме чужбината да ни е наблизо.
За съжаление това ни чака. Защото малцинствата са много по-упорити от мнозинството в желанието си да отстояват своя начин. И колкото повече ги натискат отвън, толкова повече се инатят. Та, благодаря, но и от това ще си се страхувам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.05.2010, 20:44

9 Naivnik | 27.10.201020:20

Имигрантите трябва да полагат сериозни усилия, за а се интегрират, да научат езика и културните традиции в държавата, в която са решили да живеят! Това е начинът. Другото са глупости и криворазбрана демокрация! Знаете ли ,че латиносите имат претенции в САЩ испанския език да стане втори официален? Но това, че 60% от престъпността в тази държава идва от тях и около 25% от чернокожите не им се струва важен проблем. Има една стара и мъдра поговорка: "Няма да ти дам риба, за да се нахраниш. Ще ти дам въдица и ще те науча да ловиш риба!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

8 Harry | 25.10.201011:36

За успеха на едно интегриране се съди не по 2-3 много успешни индивида, а по останалите неуспешни, но виновни все пак ще има. За катастрофата която ще последва след такъв идиотски социален експеримент. Катастрофа която вече е видима и я усещаме с кожата си. Вбесяват ме такива строители на утопии, глухи за всякакви разумни доводи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2010, 15:04

7 deux | 24.10.201010:13

По повод последното мнение.
Има истина, в това, което казвате. Например аз си мисля за онези можещи от различни малцинствени групи, които например четат моето отрицателно мнение и се чувстват засегнати. Но те по-скоро биха била засегнати от фактите, защото именно можещите да речем мюсюлмани и юдеи, араби и африканци не само се интегрират в ново-приетата го държава. Те стават с пълно основание, с обосновано влияние граждани на тази държава. Но те не са дошли заради организациите, които ще ги интегрират. Те просто за изявили своя потенциал. Трудно. Разбира се, като навсякъде другаде, където това може да се случи.
В нашата мила България има цигани-интелигенти, образовани. Живеят нормално, защото работят. Те не са дискриминирани. Хората ги уважават.
Мен ми е много жал за онези семейства, които са многочленни и разчитат единствено на помощите. Жал ми е за техните деца. Знаете ли, че те не са виновни, защото после ще станат като своите родители? Виновна е държавата, която вместо да работи правилно с въпроса за циганите, ами и подпомага поведението им, като по този начин си гарантира омразата на българите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 23.10.201022:52

А защо непременно трябва да има виновен за провала на "мултикултурализма" ? Според мен е очевидно че различни хора не могат да живеят заедно.Например арменците са едва от век по нашите земи, имат своята култура , език обичаи, религия и живеем в хармония с тях. Не така стои въпросът с циганите, макар че са тук от 6-7 века не са интегрирани.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.10.2010, 15:04

5 deux | 23.10.201014:34

Глупости на търкалета.
Статията сама си противоречи. От една страна автора говори за проблема с мултикултурализма, а от друга страна я завършва, че всъщност мултикултурализмът не е от нещата, с които трябва да се бори светът днес. Тя с лека ръка, нарича "глупави" хората, които обръщат внимание на проблема, като за разлика от нея, го поставят като такъв, служейки си с факти и аргументи от начало до край. И не е нужно да четеш работите им и да слушаш речите им, защото обикновеният човек разбира, че не само има проблем, но той също е доста голям. Когато някой си паркира миризливата и мръсна палатка в двора ти, тогава ще си говорим. И тогава, авторът на материала както в самия материал, така и после, ако се случи подобно нещо с Вас, господине или госпожо ще прехвърлите цялата вина отново към държавата. Но държавата днес с парите, които охарчват бюджета й, с данъците, които изконните й граждани плащат, да го кажем направо с Ваши пари после ще си осигорят къща и по-добър дом. После държавата не се грижела за тяхното интегриране. Разбира се, че не ги интегрира-защото помощите, които им отпускат са достатъчни да не работят. Мисля, че е време да се осъзнае, че главното е самите имигранти да се интегрират, да се опитат да го направят сами, вместо да чакат целия им живот да бъде подреден от една Франция или една Германия например. Това няма как да стане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 02:01

4 RBT | 22.10.201017:07

Code Zero, абсолютно прав.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2010, 22:06

3 Code Zero | 22.10.201016:31

Много интересно, автора говори за Асимилация а не както е политкоректно сега за Интеграция. Ами интеграцията се провали. Туй то! Такива безумици като Гражданин на Света няма. Никой неможе да се настани където му харесва и да прави каквото ми скимне, без да приеме културните и езикови ценности на страната в която е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 16:05

2 Svetla Encheva | 22.10.201016:30

Не дочетох статията, въпреки че е по моята част, защото още в началото ме изнерви липсата на правене на разлика между "емигранти" и "имигранти".

Уебкафе, по-сериозно! (Освен на купона тази нощ, де Смее се ) Смятам ви за сериозна медиа, като че най-политически независимата, която чета.
   

оценка

+0 -0