Изгоряхме | webcafe.bg
Webcafe

Изгоряхме

Николa Вълчев
07.03.2013, 17:25 (обновена 13.03.2013, 11:52)
Човек

Снимка: © Getty Images

Пламен се запали, но изгоряхме ние

От няколко дни се опитвам да осъзная какво е направил Пламен Горанов и да си отговоря на простичкия въпрос правилно ли е постъпил или не. Четох и за него, за това какъв човек е бил, за това какво е направил и какво хората мислят за случилото се.

И мисля, че разбрах. Пламен се запали, но изгоряхме ние. Всички, които се отказахме да горим, изгоряхме. Парадокс може би, но е така. Изгоряхме, ама онова, по-лошото изгаряне, вътрешното.

Прочетете за Пламен и ще видите, че той всъщност винаги е горял. Докато е броил лешояди, докато се е разхождал с непознат румънски коминочистач и безплатно е чистил комини по селата в Румъния.

Горял е така както може да гори само един свободен човек. Онзи, който си е позволил да бъде свободен вътрешно. Радвам се на такива хора и винаги съм ги търсил. Мисля, че по-голямата част, да не кажа всички, мои приятели са такива хора. За това и чувствам Пламен толкова близък, разбирам го.

Почти сме връстници, израснали сме в един и същи свят. Онзи, в който, когато някой ти каже "айде да сме свободни", и ти скачаш и се хвърляш в морето, дори да не знаеш да плуваш. Онзи, в който пътуването на стоп е задължително, дори и поради някаква случайност да имаш пари за самолетен билет. И бусът се движи не с пари за бензин, а с усмивки и желание за свобода.

Заради хора като Пламен дори и да не живея в България от двайсет години, се връщам там и съм свързан с тези места и с хората там. Деца сме на прехода, но много от нас изгоряхме. Изгоряхме, когато се примирихме и спряхме да мечтаем. Когато се предадохме пред страха от това да направиш крачка встрани и да излезеш от коловозите.

Легнахме в лехата на живота и заспахме. Не искам да коментирам протестите и политиката в България. И един предложен за служебен премиер, който е пак стар съветник на бившия президент Георги Първанов, уж от нова партия, но мимикрия на онази старата. Объркано, но когато спиш и си изгорял отвътре, сбърканото може да ти изглежда нормално.

Забравихме, че да се срамуваш не е срамно, а да не изпитваш срам, когато лъжеш себе си, е страшно. Не ме разбирайте погрешно, аз се радвам истински на протестите. Дори и да са манипулирани, дори някой пак да ги яхва и използва за собствена облага.

Показват, че хората започват да се запалват отвътре, а това е добре. Въпреки че сам себе си бих определил като песимистичен оптимист, защото мисля, че каквото и да дойде, ще е добро, но никак, ама никак няма да е лесно.

Протестите показват, че хората са готови да работят над себе си, готови да бръкнат в раната, с която уж се бяха примирили. Примирихме се тогава, когато започнахме да мерим щастието и свободата с това колко имаме, с предметите, които ни заобикалят.

Започнахме да измерваме любовта, която получаваме и даряваме, с думите, които изричаме и чуваме. Забравихме да работим над себе си. Да учим, за да знаем, а не, за да можем. Надявам се, че хората ще се сетят, че Пламен се запали, ние изгоряхме, и ще започнат да си позволяват сами на себе си да бъдат свободни.

Oще: българия  варна  изгаряне  пламен горанов  протести  свобода  хора 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.04.2013, 23:25

85 Александър Александров | 08.04.201323:25

http://www.youtube.com/watch?v=zAC0tXPYOzM

Зачем кричать, когда никто не слышит.
О чем мы говорим...
Мне кажется, что мы давно не живы,
Зажглись и потихоньку догорим.
Когда нас много начинается пожар,
И города похожи на крематорий и базар,
И все привыкли ничего не замечать.
Когда тебя не слышат, для чего кричать?

Мы можем помолчать, мы можем петь,
Стоять или бежать, но все равно гореть.
Огромный синий кит порвать не может сеть.
Сдаваться или нет, но все равно гореть.

И снова небо замыкает на себя
Слова и провода.
И снова с неба проливаются на нас
Ответы и вода.
И, если ты вдруг начал что-то понимать
И от прозрений захотелось заорать,
Давай кричи, но тебя могут не понять:
Никто из них не хочет ничего менять

Ты можешь помолчать, ты можешь петь,
Стоять или бежать, но все равно гореть.
Огромный синий кит порвать не может сеть.
Сдаваться или нет, но все равно гореть.
Мы можем помолчать, мы можем петь,
Стоять или бежать, но все равно гореть.
Гори, но не сжигай, иначе скучно жить.
Гори но не сжигай, гори.. чтобы.. светить!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

84 deowin | 15.03.201317:56

>истинските чисто финансови причини да заминат

Това е именно заблудата, която е толкова широко разпространена сред българите, които са останали в България.
Не, не е това единствената причина.
Следствие е на първопричината, не е самата причина.
А първопричината се нарича реализация. Добрата заплата е просто често срещано пряко следствие.
Не знам как мога да те убедя, че в България възможностите за реализация, професионална или академична, са нищожни в сравнение с тези в развитите държави - след като май нямаш много личен опит, няма как да го знаеш, а на мен не желаеш да вярваш, независимо, че аз всъщност го имам този опит.

Твърдите убеждения без опит са просто предразсъдъци.
Религия.
Когато вярваш, няма никакъв смисъл да ти говоря с факти - ти винаги ще предпочетеш да ги игнорираш.
В най-добрия случай ще се опиташ да рационализираш вярата си, но без да имаш обективна преценка за реалността, тази рационализация ще бъде сериозно осакатена. Такава е твоята в случая.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

83 deowin | 15.03.201317:48

>Пропускаш доволно многото примери на некласирани в бг уни (сравнително 'престижна' специалност), но приети в чужбинско уни.

Може би защото такива не познавам.
Нито един.
Или искаш да ми кажеш, че съществуват непренебрежимо количество млади българи, които биха предпочели да кандидатстват в чуждестранен университет, независимо колко мизерен, и да се разправят с изпити, чужд език, финанси и прочие, отколкото да влезят в Шуменски или Русенски? Все пак, ако не са ги приели в някой от поне сносните български университети, то вероятно няма да бъдат приети и в сносен чужд такъв. Тогава компромисът с качеството на обучението ще е огромен, а допълнителните разправии и мъки по кандидатстване в чужбина остават константа. Мнозина ли биха избрали тези мъки пред тривиалното влизане в произволна фабрика за дипломи в България?

Ако съзнателно избираш да си дадеш допълнителния зор да кандидатстваш в чужбина, вероятно ще искаш компенсация за тези си усилия. Сиреч, ще искаш качество. Ще искаш добър университет. А в добър университет не се влиза лесно.
Ако, от друга страна, те мързи и искаш нещо по-лесно, то защо да си правиш труда да кандидатстваш в мизерен чуждестранен университет, вместо просто да влезе в Шуменския? Не би било много прагматично.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

82 imperiall | 15.03.201317:08

Пропускаш доволно многото примери на некласирани в бг уни (сравнително 'престижна' специалност), но приети в чужбинско уни. Толкова за филхармонията. А кадърността (черепната кутия, не дипломата), не си си я оставил тук на тръгване, нали.

Това, че напусналите България имат възможността да учат в институция от ранга на Харвард, не означава, че в мнозинството си имат кадърността да го направят. Означава, че е крайно време да спрат да се самоизтъкват по българските форуми и да признаят пред себе си и гордите си с тях баби, истинските чисто финансови причини да заминат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

81 deowin | 15.03.201316:27

>може би говори, че нямаш достатъчно кадърни приятели и познати

Не знам какво наричаш "достатъчно", но говорех за общо малко под 180 познати от училище и университети, с които поддържам поне някакъва връзка (да, всъщност сметнах, като погледнах колко хора има в различните ми групи приятели във ФБ).
От тези хора около 40 са все още в България, от които истински кадърните и способните са под 20, сиреч около половината.
От имигриралите, свестните хора са спокойно над 90%.

>СУ, което за теб явно е последна дупка на кавала

СУ определено е най-добрият университет в България, което съвсем не го прави добър.
Как прецених?
Учил съм две години там.
Във ФМИ нещата не са добре - старите професори остаряват и изкуфяват още повече, нови кадърни хора почти няма, а наука не се прави. Във ФзФ ситуацията е дори по-лоша.

>явно средата ти не е достатъчно богата на "кадърни" кадри, за да си позволяваш да правиш подобни тесногръди изказвания

Или всъщност е, но не ти се иска да приемеш истината, защото не ти е приятна и удобна.
А истината е, че има силна тенденция кадърните да напускат България.
Не го чети като "в България не са останали свестни хора" или като "всички емигранти са гении", естествено, това биха били абсурдно крайни твърдения и не ги казвам.
Говоря за силни тенденции.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2012, 13:10

80 Diana Popova | 15.03.201312:37

О, извинявай, да разбирам, че тук сме се събрали отбор некадърници? Това, че твоите т. нар. от теб "кадърни" приятели са в чужбина, може би говори, че нямаш достатъчно кадърни приятели и познати. Аз лично живея и работя в България, като повечето ми приятели също. Завършила съм СУ, което за теб явно е последна дупка на кавала.
Но искам да отбележа, че повечето ми приятели ТУК, в България са доста успели, а тези, които все още не са просто са твърде млади, но съм сигурна, че ще успеят, защото са "кадърни".
Аз лично съм адвокат и познавам куп млади, интелигенти, амбициозни и изключително квалифицирани млади хора, които искат да останат и да се развиват в собствената си страна.
И извини ме, но явно средата ти не е достатъчно богата на "кадърни" кадри, за да си позволяваш да правиш подобни тесногръди изказвания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

79 deowin | 14.03.201323:58

>За да останеш (или да се върнеш) в България трябва само желание.

Именно това казвах и аз.
А за да излезеш навън и да се реализираш трябват способности и умения.

Ще дам аналогия - за да свириш във филхармония са нужни талант и способности.
Това, естествено, съвсем не означава, че всеки с талант и способности свири във филхармония.
Съответно, обаче, ако вземеш хората, които вече свирят във филхармония, и ги сравниш с тези, които не свирят, вероятно в първата група ще има значително повече хора с талант и способности.

>твоята кадърност в чужбина си я носиш оттук.

Почти напълно невярно, но разбирам отлично защо ти се иска да го вярваш.
Категорично с образование от СУ/ФМИ нямаше да имам никакъв шанс да ме приемат на сегашната ми работа. И не, не просто заради дипломата. Хората тук са меритократи и хартийката важи единствено преди да си лице в лице с интервюиращите. На интервю единственото, което има значение, е съдържанието на черепната ти кутия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

78 imperiall | 14.03.201323:24

"ще ти се наложи да имаш доста повече умения и знания, отколкото ти трябват за да останеш в България."
----------------
За да останеш (или да се върнеш) в България трябва само желание. А твоята кадърност в чужбина си я носиш оттук.

"Този тип мислене е толкова широко разпространено"
----------------
Както вече споменах 2 пъти, в по-голямата си част напусналите са точно тези, които сам описа. Това не е тип мислене, а факт, на който не гледам със злоба, а с безразличие. Но понеже не видях друг освен теб да намесва личните си успехи, ще кажа най-любезно, че се радвам за теб. Лека.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

77 deowin | 14.03.201322:51

>Написах, че твоята кадърност няма отношение към местоположението ти.

Напротив, има.
Admission rate на университета ми е под 9%.
Hirint rate на фирмата ми е 0.2%.
Вероятността да съм влязъл и в двете на шанс, а не заради кадърност, е 0.018%. Би ли заложила на шанс 1 от 5555?

Очевидно е, че за да влезеш в престижен университет или фирма в чужбина ще ти се наложи да имаш доста повече умения и знания, отколкото ти трябват за да останеш в България.
Разпределението на необходимата квалификация е коренно различно в двата случая.
Или и това ще оспорваш?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

76 deowin | 14.03.201322:13

>Прави те прелистващ уебкафе за повече пари

Нямаш абсолютно никаква информация за това какво точно работя аз и колко добре си върша работата.
Съответно, характеризацията ти за мен е просто злоба на дребно, пожелателност за чужда некадърност, защото не ти се ще дори да допускаш възможността да не съм пълен некадърник и мързелив хрантутник на чужда софра. Този тип мислене е толкова широко разпространено сред българите, че го разпознавам на сън.

Апропо, за програмистите са доста характерни чести, кратки периоди от свободно време - чакане за компилиране, за изпълнение на програмата, да свърши обработката на някакви огромни количества информация (специфично за финансите), и т.н.
   

оценка

+0 -0