Нито ще забравим, нито ще простим | webcafe.bg
Webcafe

Нито ще забравим, нито ще простим

Драго Симеонов
03.07.2013, 17:39 (обновена 08.07.2013, 07:19)
протест

Снимка: © Явор Николов

Всяка власт гледа на себе си като единствено правилната

Всяка власт гледа на себе си като на единствено правилна. Затова не само се опитва да се задържи колкото може повече управленските си позиции, но е убедена, че след нея настъпва ретроградна ревизия и неизбежен апокалипсис.

Поради тази причина в очите й несъгласните винаги са банда безумци. Те или не разбират разумните благородни ходове (вършени включително и в тяхно име), или ги разбират, но служат на някакъв зловреден интерес, при това задължително срещу заплащане.

Ето как се появяват двата основни мотива, с които властта традиционно описва генерираното към нея недоволство - единият е за поръчковата дестабилизация, в чието задкулисие има мощни финансови интереси, а другият - за тоталната ограниченост и маргинализация на опонентите, които не представляват никаква значима обществена извадка.

Демонстрациите срещу правителството на Орешарски се сдобиха с екстракт и от двете. Те получиха дежурния етикет и цена, а властта се заозърта за евентуален купувач, защото никой по-добре от нея не владее механизмите на коруптокрацията: "Щом нашите активисти и гласоподаватели са с тарифа, значи и онези там също имат".

От друга страна различният е важно да бъде принизен. Когато добре познатият марксистки подход за декласиране се провали и определението „лумпен" се превърна единствено в повод за присмех, последва опита за приписване на друг вид класова гнилост - на улицата е декаданса; някаква шепа алкохолизирани богаташчета и арт-интелигенти, които дори не мърморят пролетарски за празните си стомаси, а недоволстват по модни съображения, някак си шик им се струва.

Ето как вече трета седмица Станишев, Орешарски и компания по описания късоглед и астигматичен начин отказват да видят кой реално им противостои. Онова, което те успяват да измъдрят в своя защита, са нелепите контрааргументи, как са избрани от народа (от някакъв друг, скромен и качествен, който по-добре от този умее да различава стойностите), докато под прозорците им са платени клоуни и ненужен псевдокултурен отпадък, при това в нищожни количества.

Той най-вероятно ще се саморазпадне по естествен начин през лятото, стига да се правим, че не го забелязваме. В представата на властта хората на улицата страдат от наркотична амнезия и е въпрос на време да се плеснат по челата и да си кажат: "Абе какво правим ние, къде сме?" и да се приберат, сякаш нищо не е било.

И тогава дори финансовите стимули на вездесъщите купувачи на дестабилизация няма да са ефективни, защото са избрали да си напазаруват грешните недоволстващи. Тези са твърде сити, разглезени и с тях трябва да се държиш като с малки деца, на чиито капризи родителят отвръща с хладнокръвно възпитателно пренебрежение. Така ще им мине; ще забравят; ще простят.

Ако там зад гранитните стени на управлението имаше някои истински визионер, той щеше отдавна да е разбрал, че декласирането на противника носи полза само според комунистическата пропаганда, а гневът на умния е безплатен.

И ако слънцето, дъждът или планираната ваканция могат да лишат площада от единици в определен момент, то никой от тези хора няма да забрави защо е навън, въпреки атмосферните условия и сезонните особености, а за прошка вече е късно.

Правителственото упорство по неповторим начин консолидира и калява решимостта на протестиращите и фатално се заиграва с търпението им. Дори по вашата логика, господа, ако тези хора са само остроумни сити гуляйджии, то вие ги превърнахте в монолитна общност, която разви свой политически етикет, език и култура.

Голямата завера на Прехода всъщност беше да се извадят от строя подобни хора, да се раздробят и разпръснат. Трябваше да бъдат приучени да забравят и прощават, в противовес на онази клетва, която даваха други един площади преди години. И почти бяха успели.

Да забравяш и прощаваш означава да не ти пука. Днес обаче, благодарение на упорството на един импотентен кабинет, се наблюдава точно обратния процес. Щом инатът и дебелокожие са печелившата ви тактика, вие сте не само долни, но и безкрайно глупави; с всеки изминат ден си отглеждате и укрепвате противник, за какъвто не сте и сънували. Той вече няма да забрави. И със сигурност няма да прости.

Oще: власт  демонстрации  народ  правителство  сергей станишев 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

37 Оня Дето Го Трият | 06.07.201322:28

Роуън

Спести ми тоя назидателен тон, щото ще ме просълзиш още малко с какво си изчел и какво не си разбрал. Тия наставения пред сина ти може да минават, но пред наборите ти и останалите звучат като чисто късогледство.
Виж се в какъв град живееш, виж се кой ви е кмета утре и тогава ми говори за теория на управлението. Иначе будиш само смях с претенциите за начетеност.
Мрънкящия си ти с тезата "нищо не може да се промени, то само с пари става и.т.н"
Не ми се и занимава да продължавам повече - честит ти нов кмет утре (о стария модел), а на сина ти му кажи освен твоите поучения да преглежда и новините малко. От такива като баща му е насадена тезата, че то у нас нищо не може да се промени, щото........абе щото не може. Тате така ми е казал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

36 Rowan | 06.07.201317:56

Оня, ти си точния пример, що нищо не може да роди този народ. Прегърнал си една идея, плод на толкова бурна фантазия, че чак и 12 годишния ми син се смя като я прочете... -Тоя Оня на кой свят живее? – каза. А ти си мислиш, че си хванал Моисея за кайсиите.

Нямаш елементарни познания, нито за теорията на управлението, нито за теорията на организациите, пък за държавно устройство - изобщо. Нещо повече, въпреки че преди ти ги написах как стоят нещата и за организациите, и що това дето си го написал посмъртно няма да стане, при това достатъчно разбираемо за незапознат човек, това за теб няма никакво значение, отхвърляш науката, доказала се с примери точно в България, щото твоята идея е просто гениална, а останалите са тъпи според теб, щото не могат да те разберат.

Проблема ти е чисто психологически, както и на повечето българи - всеки си мисли, че много знае, но без да е чел и неговото мнение е единственото вярно. Затова не можем да се организираме българите на доброволни начала, щото сме нация от комплексари, всеки си мисли, че е по-по-най и никой не признава науката или нечий авторитет. Стоят и си тънат хората блажено в собственото си заблуждение, всеки иска да е нещо значимо, но без да положи усилия, седят и чакат да ги осени просветлението свише и то да им оправи живота от раз. Колкото човека в една група, толкова несъвместими мнения и никой не отстъпва. Напълно си заслужаваме и управлението и положението.

Аз миличък нямам никаква нужда да се доказвам по темата, изчел съм достатъчно и знам, че съм прав. Опитах се и на теб да предам малко от моите знания. Не аз съм твърдоглавия, ти не поемаш. Искаш да се наложиш със смешни аргументи, но без да си прочел нито ред. Щото на твоята си илюзия ти се крепи самочувствието. Абсурд е да приемеш чуждото мнение, колкото и аргументирано да ти се доказва. Стой си в заблуждение, не ми пречиш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

35 Оня Дето Го Трият | 06.07.201314:04

Е така е, Роуън, когато фактите говорят, и заблудения варненски избирател няма кво да каже.
Ха честит ви нов кмет (от старите) във Варна.....по мажоритарната система.

Язък дето се самозапали оня ваш съгражданин за такива дървени философи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

34 tonnes | 06.07.201309:55

денислИве, я кажи кои решения на турско-червената паплач ти харесаха толкова много Много щастлив Мое би въвеждането за пръв път на цензура в интернет, която обслужва интереса на един точно определен олигарх (подсказка - Васил Божков). Може би увеличението на социалните, което от самолет е видно, че е евтин популизъм и с нищо няма да подобри положението в страната в дългосрочен план, като дори ще го влоши. Или узаконяването на незаконните постройки, от което ще се възползват основно хотелиери по морето и мангалите? Или може би назначението на Муккадес Налбант, за зам-министър на културата? Или това на болен за шеф на комисията по етика? Или да припомним, как искаха да сложат Калин Тихолов за министър. Или готвеният заем, който ще трябва всички ние да изплащаме? Или лъжите на транспортният министър, който беше толкова нагъл, че Хаан го подхвана доста лошо Много щастлив Или здравната министърка, която беше може би първата здравна министърка в света, искаща да либерализира законът за пушенето в заведенията, а после като видя, че хората скочиха, веднага се отметна? И т.н. примери много. Ако тръгна да ги пиша всичките, трябва да го правя цял ден. Свинчока пеевски изобщо няма да го коментирам. Та за да не виждаш тези неща, трябва или да си умопомрачително тъп, или да не искаш да ги виждаш.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

33 peta_wawa | 06.07.201303:25

Ау, тежката артилерия, каква чест за форумчето, при това плюва по простия народец безвъзмездно ;)!
Зимата Орешарски ще ни грее, като надефицитка бюджета с 1-2 милиончета, ще има за всички, че как!
Когато и да са изборите, за съжаление на всички захапали кокала, и герберите и партайгеносетата ще се свиват в някой ъгъл на парламента с по десетина процента. Този тон и маниер на изказ вече не работят, жалък си :).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2013, 11:46

32 Денислав Георгиев | 06.07.201301:57

Писаниците на tonnes са много точно доказателство за това, как някои представят фантазиите си за желаната от тях истина. 70000-100000 протестиращи "щафетно"?! И нямало платени между тях? Всъщност веднага се познава платеният драскач с бетон в мозъка и дежурните заучени фрази, който зад всякакво, противно на неговото, твърдение вижда "червени" и "комунисти". Трудно му е да предположи, че не всички са толкова заблудени като него и могат да осмислят видяното и да не се подвеждат по лъжливи лозунги. Интересно защо под "демокрация" той разбира само свалянето на нехаресваното от него правителство и мята къчове и слюноотделя само срещу няколко точно определени партии и човека. Да не би останалите партии и политици да са целите в бяло и чисти като светци? Приказките за това какви трябвало да бъдат те са нищо повече от пожелания, неизпълними без промени в редица закони. Които се правят от Народното събрание. Обаче драскащият "демократ" иска нови избори, без да може да схване, че пак същите партии ще съберат необходимите гласове. Оставката на правителството няма нищо да промени. Или сигурно му се иска да правим избори до дупка, докато не изберат точно неговите хора. Само че тези "идеални' партии и политици засега съществуват само в болното му въображение. Или може би ще забрани неудобните му партии и ще арестува "лошите" политици? Не е много демократично.
Пак ще го напиша, с надеждата, че нормалните трезвомислещи хора ще успеят да схванат. Замислете се-дали някой не използва истинското ни желание за промяна в политическите партии и политиците, за да преследва собствените си цели? Дали наистина ще последват някакви демократични промени от тези протести или просто една клика ще смени друга, лъжейки за пореден път народа? Можем ли да си позволим безкрайни кризи и избори, когато държавата е затънала в блатото, оставено от ГЕРБ. А заканите на писача да сваля от власт правителството със сила будят само разбиращо съжаление. Обикновено смелостта на подобни "борци за демокрация" стига само да пишат анонимни по форумите срещу съответното заплащане. Лично на мен никой не ми плаща и за разлика от драскача се подписвам с името си. Което се пише с главна буква, неграмотнико!
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

31 tonnes | 06.07.201301:00

Поста на денислав е пример за платен писар. Повтаря,нещата, които и другарите му повтарят. Първо засяга броят на протестиращите, после, че бил платени, накрая засяга и темата, че по провинцията не било така. Чувствам се длъжен да изоблича червената пропаганда, за да не може да хваща тя корени. Първо протестиращите са между 70 000 и 100 000 за София. Просто те не ходят всеки ден и протеста е нещо като щафета. Второ - по провинцията има достатъчно хора подкрепящи протеста, като на тях просто не им е даден повод да излязат а и там нещата стават малко по трудно. Отделно мисля, че на всеки е ясно, че избирателите на бкп са съсредоточени най-вече в по-малките населени места. Борците за демокрация знаем много добре какво искаме. Искаме да няма червени уроди във властта. Искаме да няма психично болни във властта. Искаме да няма мутри, като Пеевски във властта. Оставката на правителството е наложителна, ако не искаме след 2 месеца да се превърнем в нова Гърция. Единственото нещо, за което платеният ни приятел е прав е че зимата ще е тежка. Но тя тя ще е трижди по-тежка за това правителство, ако то успее да се задържи до тогава. И рлез зимата вече ще си отиде. И то не мирно, ами с бой и кръв.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.01.2013, 11:46

30 Денислав Георгиев | 05.07.201323:30

Глупостите, писани от автора, ясно показват защо тези "демократични протести" нямат подкрепата на мнозинството от българите. 10000 протестиращи (дали? и колко от тях са платени-защото има и такива) от милион и половинна София и 0 в останалата част от България- това е достатъчно представителна извадка за настроенията на българите. Статията е по-скоро опит да се създаде поредната митология за някакви борци за "демокрация". Тъжното и смешното е, че и самите "борци" не знаят какво точно искат и как да стане това. Исканата оставка на правителството ще роди повече проблеми, отколкото някои си мислят, че ще реши. Чака ни тежка зима и нямаме време за псевдодемократични опити и "цветни революции".
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

29 Rowan | 05.07.201318:22

Оня, ... ти уби всичко детско в мен рев
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

28 Оня Дето Го Трият | 05.07.201317:56

Роуън

Това за "трябват много пари" ти е голямата грешка.
Само един прост въпрос - колко пари трябват за да се разберем аз и ти да гласуваме за някой, който е читав? След което да убедим по още няколко напи приятели, а те техните, така че тоя читав човек или партия да вземе добър процент сега. А на следващите избори още по-добър.
Кажи ми колко пари трябват?
Николко.

Обаче не, дървения философ си знае "Ооох, ама то трябват парииии"
И като дойдат избори не гласува за тоя дето е горе-долу читав, а вика я да пусна за ГЕРБ/БСП, да не ми се загуби гласа луд!?!?!

Какво пречеше оня ден във Варна да се разберете от уста на уста да изберете някой кмет извън ГЕРБ/БСП. Пари ли ви трябваха? За какво?
Нима от 9-те кандидати нямаше по-читави от двете тикви на ГЕРБ и БСП?
Колко пъти да ти повторя, че примера ти е пред очите, ама ти предпочиташ да хленчиш и да откриваш нов вид топла вода, вместо да направиш единственото логично нещо - ако не виждаш нещо хубаво сред това, което се предлага, СЪЗДАЙ ГО !

Атака с 300 зора и държавна субсидия и медии взеха 7% и сега управляват държава. Един Светльо Витков (не се хващай за името, само пример давам) взе почти 2%. С малко още напън И БЕЗ МНОГО ПАРИ можеше да удвои резултата и да е той на мястото на Атака. Или някой друг градански проект да е на мястото на Атака в управлението.
Това дето трябвали пари и иначе не ставало са пълни глупости за мрънкячи.
   

оценка

+2 -0