Летящите българи | webcafe.bg
Webcafe

Летящите българи

Христо Георгиев
12.11.2010, 10:32 (обновена 13.11.2010, 10:10)
летище

Снимка: © БГНЕС

Летящите българи се познават веднага

Дълго време размишлявах над заглавието на статията и все пак смятам, че дозата неизвестност и двусмисленост (както и дебнещия сарказъм, както ще стане по-ясно) са сред най-подходящите за случая. Предполагам, повечето хора, които ще прочетат този текст, на някакъв етап през живота си са летели из небесата... със самолет.

Без да подценявам обема на вътрешния въздушен трафик, съм склонен да вярвам, че това почти винаги е било полет от/за чужда държава. Освен безспорните предимства - спестяване на време, добро обслужване, а често пъти - и по-ниска цена, пътешествията по въздух изискват от пътниците и известна доза търпение, изразяващо се под формата на чакане.

При по-редовни пътувания, отличен начин за уплътняване на времето за чек-ин, проверки на ръчния багаж и скучаенето преди бординг, се явява наблюдението (или откровеното зяпане) на останалите пасажери. Естествено, фокусът е главно върху българските такива, при това предимно при пътуване от чужда държава КЪМ България.

Не че другите националности са по-малко колоритни или интересни, но българите изглеждат най-разгадаеми. Поради тази причина си позволих да опиша няколкото основни типа "летящи българи" и съм сигурен, че всеки, който е летял достатъчно често, се е натъквал неколкократно на голяма част от тях...

•1. Средните българи

Това са двойка млади (25-30 годишни) българи, момче и момиче.  Като изключим възрастта, те изглеждат класическия пример за това, което медии, политици, маркетолози и продуценти се опитват да наложат като "средни българи", и от което всеки що-годе адекватен млад българин всячески се стреми да страни.

ТОЙ е ячко момче с шушляков анцуг, маратонки "Nike" Shock's, къса прическа и североизточен говор. ТЯ не му отстъпва по размери, а не изглежда по-далеч и на акъл. Във взаимоотношенията им си личи отчаян битов драматизъм, заради който по всяко време на денонощието двамата изглеждат (като) пребити.

Преди бординг: Обикновено между тях избухва лют скандал, а чакащите около тях се преместват няколко седалки встрани и им хвърлят гузни погледи.

•2. Жената с децата

Наблюденията ми до момента категорично сочат, че българските семейства (мама, тате и дете) не пътуват заедно със самолет. Срещат се други форми на спътничество, примерно - две сестри, внук и баба, мъж с любовницата си, но не и съвкупното семейство. Ако все пак засечете такава класическа комбинация - вслушайте се в езика, който говорят, най-вероятно са чужденци. Изключения от правилото са ромите, които пътуват обикновено в пълен състав, барабар с брат'чедите и етървите.

Така че най-срещаната самолетна комбинация е сама жена с едно или две деца, най-често невръстни.  Не че има нещо лошо в това де. Мъжете трябва да бачкат по Чуждестрания, да изхранват дебелогъзото домакинство в родината. Няма къде да се юрват да пътуват, я!

Шегата настрана, тези пътувания обикновено са малък ад за жената, голям стрес за децата и дваж по-голям - за пътниците, разположени в близост до тях в самолета. Щото сред обемния списък от фактори, нажежаващи обстановката при излитане и кацане, безспорно почетно място има и звучният детски рев. В такива случаи човек оценява удоволствието от малките неща в живота, дъвчещ безвкусния си сандвич със слушалките на MP3-плейъра си в ухото.

Преди бординг: Жената с децата е в центъра на събитията - ако са прекалено малки, най-вероятно плачат неконтролируемо (а и т'ва им е работата де), ако са малко по-големи - 5-6-7-годишни, скубят, дърпат, тичат и като цяло късат нервите на родителя си. Май сега разбирам защо някой е избрал да си спести пътуването...

•3. Костюмираното конте:

Този типаж определено също прави впечетление още в чакалнята преди полета. Сещаш се за често използваното клише "По дрехите посрещат..." и отбелязваш елегантния италиански костюм, скъпия швейцарски часовник, дизайнерските обувки, очила и куфарче, задължителния HTC, Blueberry или друг марка "смартфон", добре поддържано телосложение, коса, кожа - абе всички екстри.

Нищо не те лъха на просташки мутро-барок и освен ако не си леко комплексиран профан, неспособен да се зарадва на чужди успехи, вътрешно си казваш, дори с известна гордост: "Ей, и такива българи имало, бе!". След известно време обаче разочарованието е пълно - случайно чуваш контето да говори на език (българският пак му е като чужд) и финният ти филоложки слух започва да дава на късо. Произношение, граматика, речник, изразяване - всичко туш, примесен с крещящо високомерие, така че "...по ума изпращат".

Преди бординг: Разговаря тихо и конфиденциално по мобилния и разцъква нещо по тъч-скрийна. После виждаш, че джитка пасианс, макар и намусеното му изражение по-скоро да говори за загуба на борсата. Fail!

•4. Лелите от администрацията

Може би един от най-разпространените типажи на летящите българи. Те никога не пътуват поотделно - "за по-сигурно". Като цяло се отнасят с недоверие и неприязън към всичко и всички, по този начин умело прикривайки паническия си страх от летене. Такъв съществува винаги, тъй като масовата практика в "администрацията" (независимо дали държавната или местната, че в някои случаи - и някои от фирмените) е на отделните дестинации да се изпращат различни лели, винаги пътуващи за сефте.

По правило летящите лели отказват кафе или други напитки в самолета, за да не ги излъжат с парите (независимо че не пътуват с полети на нискотарифни компании). Поради естеството на местоработата си, те имат алергия към и трудности със справянето с „конфликтни ситуации", изискващи от тях да бъдат гъвкави и практични - от рода на размяна на места с друг пътник, с цел по-комфортно пътуване или предложена им помощ за повдигане/сваляне на ръчния им багаж.

Лелите от администрацията са имунизирани от чуваемост по време на предварителните инструкции, давани от пилота и стюардесите, в резултат на което, когато чуете иззвъняване по време на кацане или възмутен въпрос "Ма тук ни са ли пуши???", знаете кого да препсувате наум.

Преди бординг: Лелите от администрацията обикновено са нервни и коментират оживено последните афери от службата им - с коя спи началника, кой колко отпуска е успял да кашира за последните 20 годинки и коя смяна са на море тази година. Хвърлят подозрителни погледи на всички, в радиус 7 метра от тях.

Това бяха първите 4 типа медунковци, срещащи се из небесата, при интерес и работоспособност списъкът ще продължи...

Oще: бординг  българи  летище  наблюдения  самолет 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2010, 05:17

8 Hristo Georgieff | 17.11.201005:20

Мерси за благите коментари Усмивка

Извинявам се за безумната "финна" грешка, случва се всекиму, добре сте ме накъдрили за което (и съвсем заслужено). Иначе, като имам време тия дни, ще допълня с още типажи, има мат'риал за два фермана. За притеснените от наблюденията ми - няма нужда, статията не е написана с цел да бъде обидна за някого, просто изразява лично мнение - можете да спорите с него, да не го одобрявате, да сте на тотално различна позиция, или искрено да ме презирате, за начина, по който прекарвам времето между полетите си Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2010, 01:41

7 thefish33 | 12.11.201023:54

Автора, не че нещо, ама ти към кой от изброените типажи се числиш?Друго да ти кажа - не знам кой набор си, и колко си летял, но аз не съм летял от 26 години.... Тъжен .Това го казвам с носталгия, понеже съм летял само и единствено до Варна с родителите ми и по малкия ми брат , за да отидем на море, с дърт руски Ту-154, и нямахме ни уокмени , ни мп3 плеъри, които да заглушават адския рев на двигателите, нито пък имаше такива философи като теб ,да описват кой и как изглеждал,но пак ми беше интересно.
Това отклонение го правя с цел да ти обясня, че и сега бих искал да летя , само за едното удоволствие от самия полет, и едва ли ще ме интересува кой и как изглежда , и колко шум вдига.Пък да вземе и един като теб да ме опише после като един или друг тип само по това как изглеждам и говоря, не ми звучи сериозно... Чуди се
Сега предполагам ще има и продължение на статията ти, с още и още типове хора, които по един или друг начин са ти привлекли вниманието, или са те подразнили, и така докато изкараш всички българи простаци.
Не си прав, да знаеш.От такива статии си правят изводи и хора, живеещи другаде, и се срамуват да кажат че са българи.
Аз си живея тук , в България,да не си помислиш нещо сега.
И ще летя скоро, надявам се, до някъде, заради едното удоволствие от това, и ще гледам да изглеждам нормално, че знае ли човек кой и къде го гледа...
Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

6 strawsPulledAtRandom | 12.11.201018:38

"Финният-грешно
Финия- правилно "
-----
Хахахахах, ооооо поклон поклон поклон
"Финният" филоложки слух на автора не понася слова, неотговарящи на изтънченото му елитарно ниво Много щастлив Абе, мъж, при това филолог... добро обяснение за комплексите, които избива, докато наблюдава околните, вместо да си разцъква и той едно пасиансче. Да, определено е по-добре пасиансче.

Не зная дали българинът в чужбина гледа най-сериозно, съсредоточено и тъжно (не просто не зная, но и съвсем не съм убеден), но със сигурност много от българите може да се познаят по това, че не изпускат случай да иззлобеят за сметка на някой друг, а ако е възможно и този някой да е българин... Не зная какво мазохистично удоволствие ни доставя, но както и да е. Та, така, и аз като типичен българин не мога да се сдържа и ще се изгавря още веднъж с "финния" труп на автора дуел Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

5 emo13 | 12.11.201016:13

Не по статията - цитирам колежката с първия пост: "Никой не гледа тъй съсредоточено, угрижено и злобно, както българина..."
Това освен за чужбина важи и за магазина, метрото, трамвая, на пазара, в киното.....в къщи. Изобщо, как е възможно сънародниците ми да са такива изроди в по-голямата си част. Да, съвсем без свян изключвам себе си, защото целенасочено се старая да изчистя всичко българско от поведението си вече доста години. Смея да твърдя, че съм успял. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

4 Начко | 12.11.201014:51

Според мен авторът ако е летял повечко, то е било по два-три повтарящи се и популярни маршрута, с директни полети от и до България. В противен случай със сигурност би бил наясно, че тези, които се разпознават от пръв поглед по световните летища, са руснаците.
И малко фолклор за разведряване - единствените две народности, които ръкопляскат при приземяването на самальота, сме ние и италианците Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 14:39

3 Vittoria Mechova | 12.11.201014:40

Финният-грешно
Финия- правилно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.11.2010, 12:24

2 Гаро Маркарян | 12.11.201012:28

Интерсна статия, но колкото и интересна толкова и безмислена... Незнам каква е била идеята на автора може би дългото чакане и наблюдателната натура подтикват към заключения и изводи, но в крайна сметка кому е нужно това при условие, че всичко е очевидно Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2010, 16:12

1 Milena Gogeva | 12.11.201012:03

Тъкмо си мислех, че авторът пропуска основни типажи и стигнах до последния абзац...похвално, чакам продължението и тогава ще се включа...и аз имам наблюдения по темата...може да допълня туй-онуй...
До тук само искам да добавя - как познаваме българина в чужбина по принцип? Никой не гледа тъй съсредоточено, угрижено и злобно както българина...повярвайте ми
   

оценка

+0 -0