Интернет се разделя на две | webcafe.bg
Webcafe

Интернет се разделя на две

Webcafe.bg , По Daily Beast
22.12.2010, 14:49 (обновена 25.12.2010, 11:22)
интернет

Снимка: © Getty Images

Скоро ще има бърз Интернет за богатите и бавен Интернет за бедните.

Днешното решение на американската Федерална комисия по комуникации (FCC) прехвърля милиарди печалби и се свежда до един-единствен факт: скоро ще има бърз Интернет за богатите и бавен Интернет за бедните.

FCC одобриха набор от правила за мрежова неутралност - и никой не е удовлетворен от тях. Докато либералите твърдят, че FCC са се огънали на натиска от телекомуникационните компании, десните наричат новите правила превземане от правителството на Интернет. В очите на хората от "чаеното парти" новите правила представляват пореден пример на пълзящ социализъм, превземащ всеки аспект на живота.

Следвай парите!

Без значение какво смятате за новите правила, те обозначават важен повратен момент в развитието на Интернет. Излизаме от първата фаза, където всичко е безплатно, отворено и неопитомено, и влизаме в следващата фаза, където всичко е свързано с централизация, консолидация, контрол - и пари.

Защото не бива да се самозалъгвате. Зад всичко това стоят пари. В духа на: "Хей, създадохме тази чудесна нова платформа за комуникация един с друг. Демонстрирахме, че много големи суми пари могат да бъдат генерирани чрез изпращане на различни неща по тази мрежа. Сега нека преценим кой какво ще получи."

Новите правила на FCC правят две големи отстъпки за телекомите

Първо, правилата ще се прилагат към кабелните високоскоростни връзки, но като цяло няма въобще да засягат безжичните мрежи. Второ, телекомуникационните оператори получават възможността да създават "скоростни платна" в Интернет. Те могат да тарифират Интернет компаниите, за да минават по бързите канали, и вероятно да таксуват и потребителите по-скъпо, за да получат достъп до тези скоростни услуги.

Това е нещо важно. Това означава, че навлизаме в епоха, в която ще имаме два Интернета - бърз, с отлично съдържание, употребата на който струва повече (може би много повече), и "мъгълската мрежа", която е безплатна, но бавна и с лошо качество. Кабелна телевизия срещу стайна антена.

В безжичния обхват - който в крайна степен ще бъде по-важната платформа - това неравенство ще бъде дори още по-очевидно. Богатите ще получават отличен продукт. Бедните ще получават... е, това, което бедните обикновено получават - което не е много.

Цифровото разделение става и информационно

Странно, но това раздвоение има отражение отвъд самата скорост на Интернет връзките. То също така се случва и със самата информация. Може би ни предстои свят, където богатите ще получават по-добра информация, от по-широка гама от източници, докато бедните ще получават по-малко.

В някаква степен това вече се случва. Ако сте брокер на Уолстрийт и можете да си позволите терминал на Bloomberg, ще получите по-добра информация по-рано от бедното простолюдие, което у дома се опитва да си играе на търговия с ценни книжа.

Това ще се случва в дори още по-голяма степен, когато новинарски организации като News Corp на Рупърт Мърдок и New York Times започнат да поставят съдържанието зад платена бариера.

И така цифровото разделение се разширява до информационно, което естествено има сериозни последици за политиката, икономиката и дори самата демокрация.

Централизиране

В прекрасната си нова книга "Главният шалтер: възходът и падението на информационните империи", професорът от Колумбийския университет Тим У описва начина, по който всяка нова комуникационна платформа стартира с фаза, където съществува отвореност и иновации - и  където много аматьори (сега наричаме много от тях "хакери") изпробват различни неща и изливат изобилие от утопична реторика как ще превърнат света в по-добро място.

След около 15 години нещата започват да се затварят и да стават по-централизирани. Новата платформа започва да бъде доминирана от малка група фирми, които са в ръцете на влиятелни визионери, изпълнени със стремеж да градят империи. Това вече се е случвало с телеграфа, киното, радиото, телефоните - и сега се случва с Интернет.

Стив Джобс гради империя около продажбите на музика, филми и новини на хората, притежаващи iPhone и iPad. Марк Зукърбърг гради империя около събирането и продажбата на личните данни на половин милиард души ("населението" на Facebook).

Сега и телекомите получават своя дял от пазара

Много хора мразят телекомуникационните оператори, но за миг се опитайте да си представите света през техните очи. В продължение на 15 години те са седели и са наблюдавали стотици милиарди долари пазарна стойност да бъдат създавани на края на техните кабели (Google, eBay, Apple, Netflix, Amazon, Facebook), докато единственото, което те получават, е мизерна месечна абонаментна такса.

Телекомите няма да го кажата на глас, но е сигурно, че негодуват от това да им се отказва дял от богатството, създавано върху платформа, която те така любезно са изградили и поддържат за всички нас.

Това, което те също така няма да кажат публично, или поне не по този директен начин, е: "Ако желаете да продължаваме да трупаме повече пропускателна способност и мрежови канали, започнете да делите плячката с нас. Иначе отидете и си изградете ваша собствена високоскоростна мрежа."

Противна позиция? Определено. Но също така убедителна. Компромисът на FCC вероятно представлява най-добрата сделка, която някой е могъл да постигне при такива условия.

Какво означава това за обществото, тепърва предстои да разберем. Но е сигурно, че тези от нас, които са преживели първата фаза на Интернет, в бъдеще ще приемат тези последни 15 години като хубавото старо време.

Oще: бедни  богати  интернет  информация 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 00:35

11 Anton Andonov | 26.12.201018:17

Никога няма да стане. Това, означава, че интернет ще го сринат от атаки. Хакерите ще им разкажат играта. Интернет не е на някой. Беше едно време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.12.2010, 17:03

10 Jivko Qnkov | 26.12.201011:14

ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ НА ДИВИЯ ЗАПАД И КАПИТАЛИЗЪМ ВСЕ ЕДНО ДА РАЗДЕЛИШ СВЕТА НА ДВЕ БЕДНИ И БОГАТИ МИ ЧЕ ТО ВЕЧЕ СИ ГИ ИМА НО АКО НЯКОЙ СЕ ОПИТА ДА РАЗДЕЛИ ИНТЕРНЕТ КОМУНИКАЦИИТЕ НА ДВЕ ПРОСТО ЩЕ ЗАГУБИ. ТОВА Е ПОРЕДНАТА ИДИОТЩИНА ИЗМИСЛЕНА ОТ НЕЧИИ БОЛЕН МОЗЪК! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

9 Harry | 24.12.201023:10

Ми IP адресите са координатите на виртуалната мрежа Интернет. Защото компютрите и жиците не са мрежа без протоколи и IPта. Може би не сте ме рзбрали. Но аз мисля че САЩ са заинтересовани да го има сегашния Интернет, защото им върши работа. Правят се много пари и следят какво си говори Света за тях. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

8 stg | 24.12.201018:43

Harry, ще споделиш ли кои са тиякоординати на интернет , които толкова те притесняват
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 24.12.201015:27

@ Harry

Предлагам ти да си отделиш компютрите в хола и в спалнята с лаптопа на жена ти в собствена локална мрежа и така да бойкотираш Интернет-а на амрериканците.....хаха.... току виж после те помолят те да се присъединят към теб Намига
Ааама де, някакви си американци ше са по-велики от нас, къде се е чуло и видяло!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 24.12.201012:08

Може би не си давате сметка какво е в същност интернета. Мрежа чийто координати са собственост на САЩ и могат да правят каквото си искат. Компютрите и жиците са си наши обаче, остава да си напишем нови протоколи и да си пуснем друг интернет без американците. Може би по-скоро локални мрежи. Но патологичната алчност на Америка наистина ме дразни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

5 skd911 | 24.12.201002:57

Всъщност Американците до колкото разбирам се опитват да превърнат Интернет-а в телевизия.............. бърз за богатите и бавен за бедните....... дрън дрън, който се опита да го направи това ще фалира, а ако не фалира ще фалира цялата държава или целият свят (ако се опитат да го приложи на глобално ниво) . Ще се върнем 20 години назад и на практика никой няма да спечели от това......... но както казах Америка не е света и едва ли всички ще са съгласни. Евтината и бърза комуникация за всички е едно от най големите достижения на съвременната цивилизация, ако това нещо се премахне, ще загубим повече от пари.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

4 skd911 | 24.12.201002:47

Това че в Америка ще има нещо си........ не означава че и при всички останали трябва да се случи. Друг е въпроса че Американците могат да се опитат да ни го наложат........ пък и ние нали сме много изпълнителни, трайте си да не чуят управляващите, че веднага ще делнат интернета на две....... за да се подмажат на задоеканските боклуци Лош или много луд .


Пък и Американците изобщо не бива да бъдат за пример във високоскоростният интернет, защото най добрият Интернет е в Европа, Япония, Южна Корея, а скоро и Китай, където навлиза с бързи темпове и вече има 420 милиона потребители.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 23:40

3 Tsoncho Dermendjiev | 23.12.201022:02

Това за България мисля че неважи Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 20:56

2 Александър Чобанов | 22.12.201016:58

Fuck Off... Бесен http://www.youtube.com/watch?v=QMBZDwf9dok
   

оценка

+0 -0