Смъртта се крие в спора | webcafe.bg
Webcafe

Смъртта се крие в спора

Lifecafe, по BBC
10.05.2014, 15:29 (обновена 15.05.2014, 17:30)
спор

Ако се караме с близките, умираме преждевременно

Повишаването на тона и споровете с близките могат да изглеждат като нормално следствие от общуването между различни характери. Така де, няма как да сме на едно мнение, дори и да сме от едно семейство.

Ново изследване на датски учени обаче твърди, че тези разногласия могат да се окажат причина за преждевременна смърт. Според публикация в Journal of Epidemiology and Community Health най-рисковата група са мъжете, които спорят с близките и приятелите си, и хората без работа.

Справянето с притеснения и изискванията на близките и членовете на семейството също е свързвано с по-висок риск от смърт. Разбира се, характерът на личността и способностите й да се справя със стрес вероятно също играят роля за това.

Постоянните спорове увеличават риска от смърт на мъжете или жените двойно и тройно спрямо нормалните стойности, твърдят учените от университета в Копенхаген. Те обаче не са в състояние напълно да обяснят факторите, свързани с тези данни.

Други изследвания в тази връзка, провеждани по-рано, предполагат, че хората с високи нива на тревожност и изисквания от партньорите и децата им, както и тези, които често спорят с членовете на семейството си, са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания и инфаркт.

По-ранни изследвания показват и че добрата мрежа за социална подкрепа и широкият кръг от приятели имат положителен ефект върху здравето, а характерът определя до голяма степен това как възприемаме социалните ситуации и взаимоотношения и съответно как реагираме на тях.

В новото проучване учените твърдят, че психологическите реакции на стреса - като високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечно-съдови болести, са най-вероятното обяснение за увеличения риск от преждевременна смърт. Според изследването мъжете реагират на стресовите фактори с повишени нива на кортизол, които повишават риска от негативен ефект за здравословното им състояние.

Безработните са особено рискова група

Данни за 9875 мъже и жени на възраст между 36 и 52 години са били използвани за изследване на връзката между стресиращите социални взаимоотношения и преждевременната смърт. Информацията е на база продължително изследване за работата, безработицата и здравословното състояние в Дания, завършило през 2000 г. Според него честите притеснения или изискванията на партньорите и децата водят до увеличаване с между 50% и 100% на риска от смърт, независимо от причината.

Изглежда това да останете без работа увеличава негативното въздействие на стресиращите социални взаимоотношения. При хората, които са били безработни при изследването, рискът е осезаемо по-висок от тези, които са имали трайна заетост.

Мъжете изглежда са особено уязвими за притесненията, както и за изискванията от техните партньори от женски пол, с по-висок риск от смърт от обичайния при представителите на силния пол.

Тревогите и споровете са неизбежна част от живота, казва д-р Рике Лунд от Департамента за обществено здраве в Копенхагенския университет. Тя обаче допълва, че хората, които винаги или често се ангажират с конфликти, са изложени на по-голям риск и е възможно да имат нужда от помощ.

"Преодоляването на конфликти, особено при безработните хора, може да спомогне за намаляването на случаите на преждевременна смърт, свързвана със социални стресиращи фактори," казва тя.

Проф. Анджела Клоу от департамента по психология и физиология в университета в Уестминстър коментира, че изводите от изследването "не са изненадващи".

"Би било по-интересно, ако бяха разгледане биологичните пътища и бе установено как или защо конфликтите имат ефект върху риска от преждевременна смърт" пояснява тя.

Oще: караници  конфликти  спорове 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.