Завой преди празниците | webcafe.bg
Webcafe

Завой преди празниците

Искрен Игнатов, "Промяна за студентите"
26.12.2012, 12:36 (обновена 27.12.2012, 09:10)
Стедентски град

Декември. Синдикатът на термометрите отдавна е решил, че трябва да се замине някъде на юг и сигурно всички термометри вече щяха да се отлетели натам, ако не бяха замръзнали по местата си. Празничната идилия е пълна и в една малка схлупена барачка, някъде около Стара планина, където група дядоколедовци, облечени в костюми, чете приказки за лека нощ на стадо овце.

Но дори и в такива най-прекрасни времена, може да се случат събития, които да помрачат коледния дух, или поне да попаднат в емисиите новини с повече или по-малко прискърбен тон. През изминалия вече 19 декември един такъв инцидент заплаши да се саморазправи с празничното настроение, но за щастие, вероятно ще се размине без сериозни последици.

Напоследък имаше доста произшествия с автомобили и пешеходци из цяла България. Някои завършиха трагично, а други не. Поредното събитие от такова естество се случи в столичния квартал Студентски град. Млада жена (по информация от медиите на 35 г.) бе блъсната от автомобил, пресичайки в близост до пешеходна пътека.

Докато чаках на спирката, наблюдавах случващото се. За нейно (и не само) щастие, нещата изглежда се разминаха без фатални наранявания и напълно в духа на човещината - хора бяха донесли възглавница и одеяло, за да я предпазят от студа, чакайки линейката. Нямам никакво намерение да започвам темата с вечно закъсняващите линейки или пък да разсъждавам върху това кой е виновен за инцидента - заледеният път, пешеходецът, шофьорът или всички заедно.

По-важното е, че преди още да сме чули в далечината звънчетата на шейната на Дядо Коледа, чухме предупредителната сирена на една недобре свършена работа.

Думата е за опасния участък в близост до "Т"- кръстовището на ул. "Йордан Йосифов" и ул. "Акад. Борис Стефанов" или с други думи районът на блок 35 и Студентски стол 4. В тази част на двете улици около кръстовището е често срещана картинка двустранното паркиране (макар че е забранено), което води до значително стесняване на пътното платно и затрудняване на движението.

Може би мнозина от вас си спомнят как преди месец-два се наложи студенти да местят зле паркирана кола, за да могат два автобуса на градския транспорт да се разминат безпрепятствено. На пръв поглед като проблем се забелязва само стесняването на платното, обаче оглеждайки се внимателно, можем да отчетем липсата на тротоари и достатъчно обособени места за безопасно пресичане.

Ефектът се видя съвсем ясно. Заледен път, пешеходец изскочил иззад някоя паркирана кола и празничната беля е почти готова. Да не отваряме дума за откачалките, които на правия участък ускоряват от 0 до 100.

В този ред на мисли, може би е редно да се запитаме какво можем да направим по въпроса. Всъщност, няколко хубави неща вече се случиха.

1. На ключови места в Студентски град (и не само) бяха направени пешеходни пътеки тип "гърбица", а конкретно за това място трябва да се изградят още няколко (въпрос на преценка).

2. Поради ред причини (кафенета например), някои тротоари в района на кръстовището са отеснели, или направо липсват. Елементарен пример е когато искаме да стигнем до някой магазин около центъра на Студентски град, тръгвайки от бл. 35. Излезли вече пред блока, пред нас има няколко варианта:

- да се върнем около 150 метра назад, за да пресечем на пешеходна пътека (където всъщност се случи инцидентът);

- да пресечем незаконно;

- да минем през калта (няма тротоар!), за да заобиколим кръстовището от другата страна;

3. Центърът за градска мобилност към Столична община да си върши работата като хората и да разчистват редовно неправилно паркираните автомобили.

Може би трябва да спрем до тук, понеже вече позагубихме тоналността на коледната песен, а днес е 20 декември 2012г, което не би означавало нещо кой знае какво, ако преди 200 години братя Грим не бяха издали своя сборник с приказки. И за достоен финал на една детска приказка: "Накрая добрият коледен дух изписал принцесата от болницата и всички заживели дълго и щастливо, та чак до следващия край на Света.".

П.С. Весели празници на всички!
Движение "Промяна за студентите"

Oще: автомобили  блок  движение  кръстовище  пешеходци  празници  пресичане  произшествия  софия  студентски град  център за градска мобилност 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.