Неизвестното "Северна Корея" | webcafe.bg
Webcafe

Неизвестното "Северна Корея"

Webcafe.bg, по CNN
13.02.2013, 16:44 (обновена 16.02.2013, 09:50)
КНДР

Снимка: © Getty Images

Комунизъм, култ към династията Ким, пропаганда и .. ядрено оръжие

Северна Корея извърши подземни изпитания на ядрено оръжие с по-сложна технология от тази при предишните й два опита, предизвиквайки масово международно неодобрение.

Това е първият подобен тест, проведен при управлението на потайния млад лидер на Ким Чен Ун, и вече заплашва да подкопае и без това крехката сигурност в региона.

Доколко притеснени би трябвало да сме?

Реално провеждането на тези опити няма как да не предизвиква опасения, но няма поводи да очакваме, че те биха могли да пуснат атомна бомба над някоя европейска столица. Идеята, че биха избрали за цел нещо по-далечно от съседните страни, е меко казано преувеличена.

Факт е, че всеки път, когато Северна Корея организира такива изпитания, това сериозно повишава способността й за употреба на ядрено оръжие. При това, сегашните тестове се случват след успешно изстрелване на ракета с голям обсег на действие, за която се смята, че е използвана за изстрелване на сателит в орбита. Така стана в края на миналата година с успешно изстреляната „Инха-3".

Това, което Пхенян се стреми да постигне, е възможността да миниатюризира бойна глава и да я поставят върху ракета. Тези изпитания няма да го постигнат сами по себе си, но са сериозна стъпка към тази цел.

Какво ще се случи по-нататък и защо Китай е важен?

Съветът за сигурност остро осъди действията на Пхенян, тъй като те са в крещящо противоречие с международното право.Твърде вероятно е, без значение какво ще е окончателното решение на ООН, САЩ сами да се решат на засилени санкции. Логично би било да очакваме Америка да подсили и военното си присъствие в региона.

Най-вероятно ще видим и доставки на по-мощни противоракетни защитни системи за Южна Корея и евентуално Япония.

Китай не одобрява идеята за международни санкции и натиска върху други страни. Освен това, Пекин има стратегически интерес да поддържа жизнеспособна Северна Корея като буфер срещу проамерикански настроената Южна Корея. Тази стратегия става още по-важна със засилването напоследък на напрежението между САЩ и Китай.

Разполагаща с атомно оръжие Северна Корея, която провежда авантюристична политика, представлява много голям риск от китайска гледна точка.

Защото това, което Китай би желал най-малко от всичко, е по-активно, антагонистично и гъвкаво Западно военно присъствие в североизточна Азия. Това пък е свързано със засилването на военните възможности на съюзниците на САЩ, които не са дружелюбни към Китай.

Китайските компании са по-ангажирани със Северна Корея, отколкото бяха преди половин десетилетие, така че китайците вероятно ще претърпят финансови загуби, ако САЩ затегне санкциите срещу Пхенян.

Тестове, тестове, бомби

Ядреният опит се състоя на рождения ден на Ким Чен Ир (покойният баща на Ким Чен Ун). Това говори, че експериментът определено е планиран с мащабна пропаганда.

Севернокорейците са големи националисти. Заради международните санкции те са отчайващо бедни, но наличието на потенциал за атомна бомба им придава гордост, че могат да противостоят на целия свят. А това има много сериозно значение в Северна Корея.

Същевременно в момента се извършва предаване на властта в Сеул, Токио и дори САЩ. Естествено е Барак Обама да отдели повече внимание на Северна Корея в речта си към американците, която вече изнесе под надслов "За състоянието на нацията".

Президентът обяви, че САЩ ще поемат лидерската роля в реакцията на света срещу ядрената заплаха, идваща от Северна Корея, призовавайки за бързи и адекватни действия на международната общност.

Всички реагират на действията на Северна Корея, което няма как да не радва жителите на малката изолирана държавица.

Какви са неизвестните?

И досега не се знае дали изпитанията са били на бомба, базирана на плутоний, или на атомна бомба. За предишните два теста на атомно оръжие бе известно, че са с плутоний.

Знае се, че Северна Корея разполага със съоръжения за обогатяване на уран. Урановите бомби, след като веднъж овладеят технологията, са по-лесни за производство, а комунистическата държава има местни залежи на уран, така че те няма да останат без суровини за производство на оръжие.

Поради това, ако действително става дума за уранова бомба, а Северна Корея е напреднала в процеса на разработка на технически средства за миниатюризирането й и поставянето й в бойна глава, в чисто военен аспект това си е повод за много сериозни притеснения.

Изпитанията предизвикват интересни въпроси в областта на разпространението на атомно оръжие. Колкото по-голям успех има Ким Чен Ун с тази програма, толкова по-страшни биха били последиците, особено ако Северна Корея избере да предостави на Иран данни от изпитанията, атомни материали или друга информация.

За момента Техеран застъпва позицията, че светът трябва да е свободен от ядрени оръжия. Твърди още, че ядрената му програма е за цивилни цели - осигуряване на електричество за нуждите на населението си.

Със сигурност сдобиването на която и да е държава с ядрено оръжие не е добра новина.

Oще: атомна бомба  ким чен ун  оон  оръжие  сащ  северна корея  ядрено оръжие 


Още от Общество

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2012, 15:05

4 Бягащ Вълк | 17.02.201323:10

Така е, Пепе, имате пълното право. И двата типа устройства са тип "атомни", "ядрен" и "атомен" си се ползват като заместители и синоними. По-интересното е в самия ядрен материал - плутоний или уран. Мисля, известно е, че практически плутоний не се среща в природата - само по няколко грама на тонове уранова руда, т.е., почти случайно. За военни и научни цели се добива от уран 238 след обстрелване с неутрони в лабораторна среда или като отпадък от дейността на ядрените реактори. Отделно, за направата на атомна бомба е необходим изотопът уран 235 - високообогатен уран и плутоний 239 - по-мощният тип. Както и да е, Дебелото момче също е с плутоний в себе си - около 6 кг. По тази причина следва да уточним - терминът "плутониева" бомба е некоректен, както и "уранова" - виждаме, че те са смес между двата изотопа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.08.2010, 22:54

3 Nikola Aslanov | 14.02.201314:01

Ха, CNN се загрижили за за интересите на Китай и обясняват кое бил най-добре за китайците, че и за целия всят. Почти повярвах...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.05.2012, 10:10

2 Bobo Generala | 14.02.201309:01

Китайците в момента, са между 2 фронта - Русия и ФАЩ. Та затова толкова поддържат КНДР - "Северна Корея" няма Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 14.02.201303:29

"И досега не се знае дали изпитанията са били на бомба, базирана на плутоний, или на атомна бомба."
Ама че глупост. Първо, бомбата не е атомна а ядрена, но атомна е широко възприетата за употреба дума. Но каква е тази "базирана на плутоний", която не е ядрена? Плутония се използва обикновено за направа на компресионни ядрени взривни устройства /подобни на Fat Boy, взривена над Нагасаки/. Уран /235/ се използва обикновено в линейни, "стволови" устройства, подобни на пуснатата над Хирошима бомба, които всъщност са значително по-прости - толкова прости, че всъщност ако разполага с материалите, всеки може да си направи такава сам, но пък количеството /маса/ и обема на ядрения материал, който се изисква за направата са значително по-големи. И двата типа устройства са ядрени, или "атомни".
   

оценка

+3 -0